Dual SIM: Ce este? Ce înseamnă Dual SIM? Cum funcționează Dual SIM?

Dual SIM: Ce este? Ce înseamnă Dual SIM? Cum funcționează Dual SIM?

Ai întâlnit smartphone-uri Dual SIM în magazine? Vrei să știi ce le face să fie utile și cum funcționează tehnologia Dual SIM? Sau poate că știi deja aceste lucruri, dar te întrebi de ce este Dual SIM Dual Standby diferit față de Dual SIM Dual Active? Dacă vrei să știi ce este tehnologia Dual SIM, cum este implementată în smartphone-urile moderne, avantajele și dezavantajele sale, citește acest articol:

Reclamă

Ce este Dual SIM?

Orice telefon mobil și orice smartphone are nevoie de o cartelă SIM (Subscriber Identification Module) pentru a se conecta la rețeaua mobilă a operatorului. Un telefon care poate avea două cartele SIM în același timp, se numește Dual SIM. Dacă are două cartele SIM înseamnă că telefonul poate folosi oricare dintre cele două SIM-uri pentru a iniția și a primi apeluri.

Dual SIM pe un Samsung Galaxy Note 9
Dual SIM pe un Samsung Galaxy Note 9

Cu alte cuvinte, Dual SIM este o funcție a unor smartphone-uri care le permite să folosească două cartele SIM diferite, simultan.

De ce sunt utile smartphone-urile Dual SIM? Avantajele Dual SIM!

Pentru unii oameni, un smartphone Dual SIM poate fi util. De exemplu, oamenii de afaceri tind să aibă un număr de telefon diferit pentru viața profesională și un altul pentru viața personală. Un om de afaceri poate să folosească două smartphone-uri diferite ori să folosească un singur smartphone Dual SIM, cu ambele numere de telefon active pe el. Să ai un singur smartphone cu care să te miști este cu siguranță mai ușor decât să ai mereu cu tine două smartphone-uri.

Setări Dual SIM pe un Huawei P10 lite
Setări Dual SIM pe un Huawei P10 lite

O altă situație în care este posibil să fii interesat de un smartphone Dual SIM este atunci când vrei să ai un număr de telefon pentru apelurile telefonice și altul pentru conectarea la internet. De exemplu, unii operatori mobili au abonamente bune pentru planurile de voce, dar prețuri mai mari pentru cele de internet, sau invers. Pe un smartphone Dual SIM, poți să combini două abonamente diferite, de la doi operatori diferiți și să ajungi ca, la sfârșitul lunii, să ai un total al facturilor mai redus.

Reclamă

Un alt beneficiu este că poți folosi doi operatori de telefonie mobilă simultan și nu ești blocat într-o rețea anume. Asta înseamnă că obții o acoperire mai bună. Dacă călătorești mult, poți utiliza un slot SIM cu o cartelă din România și una din țara pe care o vizitezi, pentru a avea o acoperire mai bună ori mai ieftină, în funcție de țară.

Dacă smartphone-ul tău cu Android este Dual SIM și vrei să înveți cum să îl configurezi, urmează pașii din acest ghid: Configurează un telefon Dual SIM cu Android (SIM-ul pentru apeluri, SMS, internet, etc.).

Cum funcționează Dual SIM? Ce tipuri de moduri Dual SIM există?

Dacă te decizi să cumperi un smartphone Dual SIM, trebuie să știi că există mai multe tipuri de implementări Dual SIM, iar unele sunt mai bune decât altele. Cele mai comune tipuri de implementări Dual SIM sunt:

  • Dual SIM Single Standby (Passive) - este cea mai slabă implementare a tehnologiei Dual SIM și este folosită în principal pe telefoanele ieftine, nu pe smartphone-uri. Un telefon Dual SIM Passive este capabil să folosească două cartele SIM diferite, dar numai una dintre ele poate fi activă la un moment dat. Asta înseamnă că dacă una dintre cartelele SIM funcționează, cealaltă nu este disponibilă. Pentru a putea folosi cea de-a doua cartelă SIM, trebuie să o activezi manual, iar primul SIM va fi automat dezactivat când faci acest lucru. Această implementare nu se găsește în smartphone-uri, ci doar în telefoanele mobile clasice.
  • Dual SIM Dual Active - această implementare îți dă posibilitatea de a face apeluri telefonice de pe oricare dintre SIM-uri și de a primi apeluri telefonice pe oricare dintre cartelele SIM, simultan. Smartphone-urile Dual SIM Dual Active au ambele cartele SIM active în mod permanent și, atunci când porți o conversație pe una dintre ele, cealaltă poate primi în continuare apeluri, mesaje sau date. De exemplu, dacă ai un apel pe primul SIM și primești încă unul pe ce de-al doilea SIM, vei fi notificat despre acest lucru. Dezavantajul telefoanelor Dual SIM Dual Active este că aceste dispozitive au două transmițătoare radio, câte unul pentru fiecare cartelă SIM. Asta înseamnă că acestea consumă mai multă baterie decât un smartphone cu un singur SIM și este și o tehnologie mai costisitoare de implementat, având ca rezultat un preț mai mare pentru smartphone-ul cumpărat. Acesta este motivul pentru care este foarte dificil să găsești smartphone-uri noi cu această implementare.
  • Dual SIM Dual Standby - este un hibrid între Dual SIM Standby și Dual SIM Dual Active. Dual SIM Dual Standby face ca smartphone-ul tău să poată să funcționeze cu două cartele SIM active simultan, care folosesc un singur transmițător radio. Dar, ele sunt active doar cât timp cât nu le folosești. De aceea și numele de Dual Standby. Cât timp ambele cartele SIM sunt în modul Standby, poți să efectuezi și să primești apeluri pe oricare dintre ele. Atunci când faci un apel telefonic pe unul dintre SIM-uri, celălalt devine inactiv până când primul încetează a mai fi folosit în mod activ. Asta este valabil pentru una sau ambele rețele mobile la care ești conectat prin tehnologia 2G. Dacă o rețea mobilă, ori ambele la care ești conectat, folosește 3G sau 4G și nu folosește 2G pentru apeluri de voce, această limitare nu mai există. Nu este un scenariu ideal, dar tehnologia aceasta este mai puțin costisitoare și mult mai frecvent întâlnită pe smartphone-urile moderne. Telefoanele Dual SIM Dual Standby au nevoie doar de spațiu adițional pentru încă o cartelă SIM. Creșterea costului este astfel destul de mică.

Ca să îți fie mai ușor să înțelegi diferențele dintre implementările Dual SIM, am creat acest tabel comparativ:

Diferențele dintre diversele tipuri de implementări Dual SIM
Diferențele dintre diversele tipuri de implementări Dual SIM

Poți să folosești abonamentul de date mobile 3G/4G pe ambele cartele SIM, atunci când ai un smartphone Dual SIM?

Răspunsul scurt este Da, dar depinde de implementarea Dual SIM aleasă de producătorul smartphone-ului tău. Producătorii se uită la cât de mult costă smartphone-urile create și la profitabilitatea lor. Să construiești un smartphone Dual SIM cu o cartelă SIM care suportă conexiuni de date 4G și cealaltă 2G este ușor și ieftin. 4G + 2G pot fi combinate în modul Dual SIM Dual Standby și pot folosi aceleași frecvențe radio. Totuși, dacă vrei să construiești un smartphone Dual SIM care suportă conexiuni 4G pe una dintre cartele și 3G sau chiar 4G pe cealaltă, înseamnă că procesorul de pe acel smartphone trebuie să fie destul de puternic pentru a face față la două conexiuni de date simultane, de mare viteză, iar costurile de producție sunt mai mari. Majoritatea smartphone-urilor Dual SIM pe care le-am văzut oferă conexiuni de date 4G + 2G.

Reclamă

Dezavantajele smartphone-urilor Dual SIM

Această tehnologie nu este perfectă și are câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare:

  • Smartphone-urile Dual SIM Dual Active au o autonomie de standby mai redusă, deoarece au două transmițătoare radio în loc de unul singur.
  • Implementarea Dual SIM Dual Standby folosește de multe ori slotul microSD pentru al doilea SIM. Astfel, în majoritatea cazurilor, nu poți să ai în telefon un card microSD și două cartele SIM. Dacă ai nevoie de un telefon Dual SIM, este mai bine să cheltuiești mai mult pe un telefon cu spațiu de stocare mai mare, ca să nu ai nevoie și de un card de memorie microSD.
  • În majoritatea cazurilor, producătorii de smartphone-uri oferă implementări 4G + 2G Dual SIM Dual Standby, ceea ce înseamnă că o cartelă SIM poate fi folosită doar pentru apeluri și mesaje, nu și pentru conexiuni de date. Asta limitează utilitatea telefoanelor Dual SIM.

Exemple de smartphone-uri Dual SIM Dual Standby

Datorită echilibrului bun dintre costuri și caracteristicile pe care le oferă, majoritatea smartphone-urilor Dual SIM disponibile pe piață sunt smartphone-uri Dual SIM Dual Standby. Dacă vrei să cumperi un astfel de dispozitiv, iată o listă cu niște opțiuni bune: Huawei P20 Pro, Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy Note 9, Samsung Galaxy S8, LG G6, OnePlus 6T, Xiaomi Mi 8, Asus Zenfone 5Z, Nokia 6.1 și Motorola Moto G5.

Există Dual SIM pe iPhone-uri?

În mod tradițional, Apple a respins ideea de Dual SIM pe iPhone-urile sale. Totuși, iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR sunt primele smartphone-uri de la Apple care oferă astfel de suport. Aceste trei modele de iPhone pot să utilizeze un nano-SIM detașabil și un eSIM nedetașabil. eSIM-ul este o cartelă SIM digitală care îți dă posibilitatea de a activa un abonament mobil de la un operator fără a fi necesară o cartelă SIM fizică pentru acest lucru.

Implementarea Dual SIM pe iPhone XS, XS Max și XR
Implementarea Dual SIM pe iPhone XS, XS Max și XR

Apple folosește tehnologia Dual SIM Dual Standby (DSDS) așa că atât cartela nano-SIM cât și eSIM-ul pot să apeleze și să fie apelate. Totuși, deși implementarea permite utilizarea a două numere de telefon diferite simultan, aceasta funcționează doar în țările în care operatorii oferă suport pentru eSIM. Din păcate, lista este scurtă în acest moment - 24 de țări, pe care le găsești pe această pagină web de la Apple: Găsește operatori de telefonie mobilă care oferă serviciul eSIM. Din păcate, România nu se află printre ele.

Preferi smartphone-urile Dual SIM?

Smartphone-urile Dual SIM pot fi foarte utile în anumite cazuri, iar producătorii au observat că oamenii își doresc astfel de dispozitive. Ca urmare, tot mai multe smartphone-uri Dual SIM sunt produse în fiecare an. Totuși, așa cum ai văzut din acest ghid, nu toate smartphone-urile Dual SIM funcționează la fel, iar unele implementări Dual SIM sunt mai bune decât altele. Spune-ne ce experiențe ai avut cu această tehnologie și ce părere ai, în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri iOS Recomandate Rețea și Internet