Ce este codul PIN al cartelei SIM și de ce ar trebui să folosești unul?

Ce este codul PIN al cartelei SIM și de ce ar trebui să folosești unul?

Cartelele SIM reprezintă o metodă larg răspândită pentru identificarea utilizatorilor de telefoane, în întreaga lume. Sunt niște obiecte mici din plastic, cu cipuri pe ele, ce le spun operatorilor de telefonie mobilă cine ești și pentru ce plătești. Deși sunt esențiale pentru cei mai mulți dintre noi, singurul aspect de securitate pe care îl putem controla pe o cartelă SIM este codul său PIN. Știi ce este un PIN pentru cartela SIM și ce face el? Citește acest articol pentru a afla mai multe:

Reclamă

Ce este codul PIN al unei cartele SIM?

PIN este un acronim pentru Personal Identification Number (Număr de identificare personală) și reprezintă un cod de acces format din patru cifre. Când cumperi o cartelă SIM, primești și un cod PIN pentru ea. Ai nevoie de acest cod din patru cifre pentru a activa cartela SIM după ce ai introdus-o în telefonul tău și pentru a putea accesa rețeaua mobilă a operatorului tău.

Codurile PIN și PUK ale unei cartele SIM
Codurile PIN și PUK ale unei cartele SIM

Pentru a înțelege mai bine ce este codul PIN al unui SIM, ar trebui să știi și ce este o cartelă SIM: un cip mic aflat pe un suport din plastic. Acel cip reprezintă modulul prin care operatorul tău de telefonie poate să îți identifice numărul de telefon și serviciile de voce și date alocate. Denumirea de SIM este versiunea scurtă de a spune Subscriber Identity Module (Modul de identitate al abonatului) și acum știi de ce poartă acest nume. Singura metodă de a îți proteja informațiile de pe cartela SIM este codul său PIN.

Reclamă

Deși poți să alegi să păstrezi codul PIN implicit al cartelei tale SIM, setat de operatorul tău mobil, din punct de vedere al securității este preferabil să îl schimbi cu un cod PIN nou, pe care să îl știi doar tu. Pașii pentru a face acest lucru sunt simpli și, dacă ai nevoie de ajutor, poți citi aceste tutoriale:

Un smartphone cu Android solicitând codul PIN pentru cartela SIM
Un smartphone cu Android solicitând codul PIN pentru cartela SIM

Este sigur codul PIN al cartelei SIM?

Poți introduce codul PIN greșit pentru cartela ta SIM doar de trei ori, după care cartela SIM încetează să mai funcționeze și pierzi accesul la rețeaua mobilă. Acest lucru înseamnă că, dacă îți pierzi sau dacă cineva îți fură telefonul, o altă persoană va avea puține șanse să poată să îți folosească telefonul pentru a face apeluri telefonice sau pentru a accesa internetul de pe abonamentul tău.

Reclamă

Dacă tu însuți introduci codul PIN greșit pentru SIM de trei ori la rând, îl poți reseta cu ajutorul codului PUK, ce poartă acest nume pentru că reprezintă Codul de deblocare al cartelei SIM (PIN Unlock Code în original, în limba engleză). Și codul PUK poate fi introdus greșit doar de un număr limitat de ori (10), ceea ce adaugă un nivel suplimentar de protecție pentru cartela ta SIM și datele personale de pe ea.

Un iPhone solicitând introducerea codului PUK pentru cartela SIM
Un iPhone solicitând introducerea codului PUK pentru cartela SIM

Există vreo diferență între codul PIN pentru cartela SIM pe Android față de iOS?

Cartelele SIM funcționează în orice telefon sau smartphone care le suportă, indiferent de ce sistem de operare folosește acesta. Drept urmare, nu contează dacă folosești o cartelă SIM într-un smartphone cu Android sau într-un iPhone, deoarece face același lucru și funcționează la fel. De asemenea, înseamnă că PIN-ul cartelei SIM face același lucru în Android, iOS sau orice alt sistem de operare pentru smartphone-uri. Nu există nicio diferență între codul PIN al cartelei SIM pe Android versus iOS.

Un iPhone solicitând introducerea codului PIN pentru cartela SIM
Un iPhone solicitând introducerea codului PIN pentru cartela SIM

Ai nevoie de un cod PIN pentru cartela SIM?

Toate cartelele SIM au coduri PIN, dar utilizarea lor este opțională, deoarece poți alege să le dezactivezi. Totuși, noi credem că ai nevoie de un cod PIN pentru cartela SIM. Dacă smartphone-ul tău este furat, hoțul probabil îl vrea pentru valoarea sa pe piața neagră, nu pentru a face apeluri telefonice sau pentru a accesa internetul prin abonamentul tău. Însă, în unele cazuri, hoțul s-ar putea să vrea și asta. Sau, dacă hoțul este cineva apropiat ție sau direct interesat de viața ta personală, fără un cod PIN activ pe cartela ta SIM, el sau ea ar putea să îți asculte căsuța de mesagerie vocală sau să îți citească mesajele SMS noi. Cu siguranță nu este ceva ce îți dorești, așa că setarea și utilizarea unui cod PIN pentru cartela ta SIM este o idee bună.

Tu folosești un cod SIM pe cartela ta SIM?

Acum știi ce este codul PIN al cartelei SIM, ce face și de ce ar trebui să utilizezi unul pe telefonul tău. Tu folosești un cod PIN pentru SIM? Dacă ai ales să nu setezi și să activezi codul PIN pentru cartela ta SIM, care au fost motivele tale? Ți se pare obositor să introduci codul PIN de fiecare dată când îți pornești telefonul? Spune-ți părerea și opiniile, în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Hardware și sunete iOS Recomandate