Cum configurezi modurile de vizualizare a folderelor în Windows Explorer/File Explorer

În încercarea noastră de a vă ajuta să vă îmbunătățiți experiența de lucru cu Windows Explorer în Windows 7 și File Explorer în Windows 8.1, am creat acest tutorial care ar trebui să vă elibereze de toate frustrările privind modul în care aceste aplicații afișează conținutul folderelor de pe computerul vostru. Vă vom arăta cum se pot schimba șabloanele implicite de vizualizare a folderelor, astfel încât să includă doar detaliile de care aveți cu adevărat nevoie. Citiți în continuare și veți înțelege cum puteți realiza această optimizare.

Notă: Acest tutorial se aplică atât pentru Windows 7 cât și pentru Windows 8.1.

Tipuri disponibile de șabloane implicite pentru afișarea folderelor

Windows Explorer și File Explorer au disponibile cinci tipuri diferite de șabloane între care puteți să alegeți:

  • Elemente generale - acest șablon de vizualizare prezintă următoarele coloane de date: Nume, Data modificării, Tip și Dimensiune. Vizualizarea implicită este Detalii. Acest șablon este utilizat de Windows Explorer/File Explorer cel mai des pentru folderele de pe sistemul vostru de operare, mai ales pentru că majoritatea acestora conțin mai multe tipuri diferite de fișiere amestecate.
  • Documente - acesta conține următoarele coloanele prestabilite de date: Nume, Data modificării, Tip și Dimensiunea. La fel ca Elemente generale, acest șablon folosește vizualizarea de tip Detalii.
  • Imagini - acest șablon de vizualizare este construit pentru fișierele imagini și va utiliza vizualizarea Pictograme mari. Atunci când veți selecta vizualizarea tip Detalii, vi se vor afișa următoarele coloanele de date: Numele, Data, Tag-uri, Dimensiune și Evaluare.
  • Muzică - include următoarele coloane de date: Nume, Artiști colaboratori, Album, # (pentru numărul piesei de pe album) și Titlu. Vizualizarea prestabilită este cea de tip Detalii.
  • Fișiere video - vizualizarea prestabilită este Pictograme mari. Când o veți selecta pe cea de tip Detalii, vi se vor afișa următoarele coloane de date: Nume, Data, Tag-uri, Dimensiunea și Evaluare.

În fiecare dintre aceste șabloane de vizualizare a folderelor, puteți comuta între tipurile standard de vizualizări: Pictograme foarte mari, Pictograme mari, Pictograme medii, Pictograme mici, Listă, Detalii, Dale și Cuprins. De asemenea, puteți personaliza aceste tipuri de vizualizări prin adăugarea sau eliminarea unor detalii, iar apoi să le configurați ca șabloane implicite pentru vizualizarea folderelor. Pentru a afla mai multe despre diferențele dintre aceste tipuri de vizualizări și modul în care le puteți utiliza, vă recomandăm să citiți și acest tutorial: Ce sunt vizualizările din Windows Explorer/File Explorer și cum lucrăm cu ele.

Cum selectați un șablon implicit de vizualizare a folderelor pentru personalizare

În primul rând, trebuie să deschideți un folder pe care doriți să îl personalizați. Noi am folosit folderul Documente pentru acest tutorial. Mai apoi, trebuie să accesați proprietățile sale dând clic dreapta în interiorul ferestrei, iar în meniul abia deschis alegeți Proprietăți. În fereastra Proprietăți Documente faceți clic pe fila numită Particularizare. Aici puteți alege șablonul implicit de vizualizare pe care îl doriți. Să nu uitați, de asemenea, să bifați căsuța care spune că "Acest șablon se aplică la toate subfolderele".

Cum puteți configura un șablon implicit de vizualizare a folderelor și să adăugați coloane suplimentare de date

După ce ați ales șablonul implicit de vizualizare pe care doriți să îl utilizați, puteți să treceți mai departe la configurarea acestuia. În primul rând, trebuie să alegeți vizualizarea de tip Detalii, deoarece aceasta este singura care poate fi personalizată. Celelalte tipuri de vizualizări nu pot fi modificate deoarece acestea doar afișează pictograme de diferite dimensiuni, dale sau o mică previzualizare a conținutului efectiv.

Pentru Windows 7, trebuie să priviți în colțul din dreapta sus al ferestrei deschise. Acolo veți vedea un mic meniu cu o iconiță lângă el, care va arăta diferit în funcție de vizualizarea folosită. Dați clic pe săgeata îndreptată în jos.

Aici, alegeți vizualizarea de tip Detalii.

În Windows 8.1, trebuie să dați clic pe fila Vizualizare de pe meniul panglică și apoi să alegeți vizualizarea Detalii în secțiunea numită Aspect.

Pentru a afla detalii legate de fiecare dintre aceste tipuri de vizualizări, principalele lor diferențe și cum să le schimbați între ele, citiți acest tutorial: Ce sunt vizualizările din Windows Explorer/File Explorer și cum lucrăm cu ele.

Pentru a personaliza vizualizarea Detalii, dați clic dreapta pe capul primei coloane. Mai apoi, în meniul clic dreapta, alegeți coloanele suplimentare pe care le doriți din listă sau debifați-le pe acelea care nu vă sunt utile.

În Windows 7, pentru o personalizare mai puternică și o listă mai largă de opțiuni, dați clic pe Mai multe... în același meniu clic dreapta, după cum puteți vedea mai jos.

În Windows 8.1, puteți utiliza, de asemenea, meniul contextual pentru a personaliza vizualizarea de tip Detalii. Totuși, meniul panglică din Windows 8.1 vă oferă o modalitate mult mai ușoară de a accesa aceste coloane suplimentare prin folosirea mai sus menționatei file Vizualizare. În secțiunea numită Vizualizare curentă, apăsați pe Adăugare coloane și, încă o dată, pe Alegere Coloane pentru a vedea lista extinsă de opțiuni disponibile.

Acțiunile menționate mai sus vor deschide fereastra Alegere Detalii. Aici puteți alege și selecta toate coloanele cu informații care vă sunt necesare. Pentru a schimba ordinea în care sunt afișate coloanele, folosiți butoanele din lateral numite Mutare în sus și Mutare în jos. După ce ați terminat personalizarea, apăsați pe OK.

Pentru exemplificare, am ales un folder cu documente Microsoft Word, căruia i-am atribuit șablonul implicit de vizualizare Documente. Pe lângă coloanele prestabilite ale șablonului, am adăugat încă una care afișează informații despre Autorii documentelor incluse în folder.

Cum aplicați personalizarea voastră tuturor folderelor care folosesc același șablon implicit de vizualizare

Pentru a aplica modificările efectuate la toate folderele cu același șablon implicit de vizualizare, trebuie să deschideți fereastra Opțiuni Folder în timp ce folderul pe care tocmai l-ați personalizat este încă selectat. Cel mai simplu mod de a face acest lucru, atât în Windows 7 cât și în 8.1, este să deschideți Panoul de control, apoi alegeți Aspect și personalizare și, în cele din urmă, Opțiuni Folder.

În fereastra Opțiuni folder , selectați fila Vizualizare și aici dați clic pe butonul Se aplică la foldere. Informații complete despre fereastra Opțiuni folder, cum o puteți accesa și ce posibilități de configurare sunt disponibile, pot fi obținute din acest tutorial: Cum îmbunătățești Windows & File Explorer folosind Opțiunile Folder.

Dacă nu se poate da clic pe butonul Se aplică la foldere în Windows 8.1, trebuie să reveniți la fereastra inițială cu folderul personalizat, să alegeți fila Vizualizare de pe meniul panglică și să apăsați pe butonul Opțiuni. În meniul abia deschis, dați clic pe Modificați opțiunile pentru foldere și căutare. Aceasta acțiune va deschide în cele din urmă fereastra Opțiuni folder în care veți vedea că butonul Se aplică la foldere este deblocat. Se pare că situația descrisă mai sus este o problemă frecventă în Windows 8.1, de aceea sperăm că această scurtătură vă va ajuta să scăpați de ea.

În Windows 7, există, de asemenea, un mod simplu de a aplica modificările voastre la toate folderele cu același șablon implicit de vizualizare. Astfel, după ce ați încheiat personalizarea șablonului implicit de vizualizare, trebuie să priviți în colțul din stânga sus al ferestrei deschise și acolo să apăsați pe Organizare. În meniul deschis, apăsați pe Opțiuni folder și căutare, care va lansa fereastra Opțiuni folder.

În fereastra Opțiuni folder, accesați fila Vizualizare și apăsați butonul Se aplică la foldere.

În cele din urmă vi se va cere să confirmați modificările efectuate. Alegeți Da.

Așadar, toate folderele care utilizează șablonul implicit de vizualizare pe care tocmai l-ați personalizat vor avea aceleași setări de vizualizare. Pentru a confirma schimbarea noastră, am folosit un folder care avea atribuit șablonul implicit de vizualizare Imagini și l-am schimbat cu șablonul Documente pe care abia l-am personalizat. Mai jos veți putea vedea schimbarea.

Iată o captură de ecran anterioară schimbării:

Și iată captura de ecran de după schimbare:

Concluzie

Ar trebui să repetați această procedură pentru a personaliza toate șabloanele implicite de vizualizare care nu prezintă informațiile utile vouă, în modul în care vă place. Apoi, atribuiți șabloanele implicite de vizualizare adecvate folderelor în care stocați de obicei informațiile importante. În acest fel, toate frustrările cu privire la modul în care Windows Explorer și/sau File Explorer afișează informațiile vor dispărea în totalitate.