Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu? (5 metode)

Răspunsul la această întrebare nu este unul greu de găsit. Dacă ai mai lucrat cu dispozitive cu Windows, răspunsul este la o distanță de doar câteva clicuri. Pe de altă parte însă, dacă semeni cu părinții noștri, s-ar putea să îți suni copii sau prietenii la ora 7 dimineața ca să îi întrebi cum se face. Acest tutorial se adresează, în special, acelora care nu vor să dea un telefon pentru a afla ce versiune de Windows au instalată pe calculator, ci vor să afle singuri. Să începem:

1. Află dacă ai Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1, doar privind ecranul de conectare

Poate că sună prea ușor pentru a fi adevărat, dar de multe ori este de ajuns să te uiți la ecranul de conectare al Windows-ului pentru a afla dacă versiunea de Windows pe care o ai este 10, 7 sau 8.1. Pornește-ți calculatorul sau dispozitivul, apoi așteaptă să se încarce sistemul. Când apare ecranul de conectare, uită-te la cum arată. Dacă ecranul de conectare de pe PC-ul tău arată ca în captura de ecran de mai jos, atunci folosești Windows 10:

Windows, versiune, winver

Dacă ceea ce vezi atunci când te conectezi arată ca ecranul de mai jos, atunci folosești Windows 7. Această versiune de Windows este foarte albastră. 🙂

Windows, versiune, winver

NOTĂ: Windows 7 îți spune inclusiv numele și ediția instalate, în partea de jos a ecranului de conectare. De exemplu, ediția de Windows 7 din captura de ecran de mai sus este cea Utlimate.

Iar dacă ecranul tău de conectare arată ca cel de mai jos, atunci folosești Windows 8.1. Arată plictisitor, nu-i așa?

Windows, versiune, winver

2. Află dacă ai Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1, apăsând pe tasta Windows

Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1 diferă destul de mult din punct de vedere al felului în care arată interfața de utilizare. Doar uitându-te la desktop, bara de activități, pictograme, Meniul Start sau ecranul Start, poți să spui imediat ce Windows ai.

Dacă ai Windows 10, atunci desktop-ul și pictogramele au un design plat, iar bara ta de activități are un câmp sau cel puțin un buton de căutare pe ea. Apasă pe tasta Windows și apare Meniul Start. Dacă are dale pe el, ca în captura de ecran de mai jos, atunci folosești Windows 10.

Windows, versiune, winver

Dacă atunci când apeși pe tasta Windows, Meniul Start este transparent și are un câmp de căutare în el, iar marginile barei de activități și pictogramele sunt rotunjite, atunci folosești Windows 7.

Windows, versiune, winver

Dacă ai un buton Start în colțul din stânga jos al ecranului, dar el nu deschide un Meniu Start ci un ecran Start plin de dale, care ocupă tot ecranul, atunci folosești Windows 8.1.

Windows, versiune, winver

3. Află dacă ai Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1, blocându-ți PC-ul cu Windows

De asemenea, poți să îți dai seama ce Windows ai, uitându-te la felul în care arată ecranul de blocare. Cea mai rapidă metodă de a îți bloca PC-ul este să apeși pe tastele Windows + L, simultan. Dacă folosești o tabletă cu Windows, poți să apeși pe butonul de pornire de două ori, pentru același rezultat.

Dacă ecranul de blocare arată similar cu cel din captura de ecran de mai jos, cu o imagine de fundal frumoasă, iar pictogramele rețelei și bateriei sunt în dreapta jos, atunci probabil că ai Windows 10.

Windows, versiune, winver

Dacă ecranul de blocare arată ca cel de mai jos, este evident că folosești Windows 7. Windows 7 îți spune chiar și ce ediție ai, în partea de jos a ecranului (cea de jos este Windows 7 Ultimate).

Windows, versiune, winver

Dacă ecranul tău de blocare este similar cu cel de mai jos și pictogramele rețelei și bateriei sunt afișate în colțul din stânga jos, atunci folosești Windows 8.1.

Windows, versiune, winver

4. Află dacă ai Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1, prin comanda winver

Pentru a afla ce ediție de Windows ai, poți să folosești comanda winver. Sunt mai multe metode prin care poți să rulezi această comandă:

Apasă tastele Windows + R pentru a deschide fereastra Executare, tastează winver și apasă pe Enter.

Windows, versiune, winver

Deschide Linia de comandă (CMD) sau PowerShell, tastează winver și apasă pe Enter.

Windows, versiune, winver

De asemenea, poți să folosești funcția de căutare pentru a deschide winver.

Windows, versiune, winver

Indiferent cum alegi să rulezi comanda winver, deschide o fereastră numită Despre Windows. Aceasta îți arată sistemul de operare pe care îl folosești, versiunea internă Microsoft a sistemului de operare și ediția de Windows pe care o deții.

Windows, versiune, winver

5. Află dacă ai Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1, folosind fereastra Sistem

Toate caracteristicile sistemului de operare pe care îl folosești se găsesc în fereastra Sistem. Sunt mai multe metode de a ajunge acolo. Cea mai rapidă cale spre fereastra Sistem este să apeși pe tastele Windows + Pause/Break.

Windows, versiune, winver

O altă opțiune este să deschizi Panoul de control, să mergi la secțiunea Sistem și securitate și apoi să apeși pe Sistem.

Windows, versiune, winver

Cu câteva mici excepții de ordin vizual, fereastra Sistem este identică și afișează aceleași informații, indiferent că ai Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1.

Windows, versiune, winver

Prima secțiune a ferestrei Sistem se numește Ediție Windows. Acolo poți să vezi ce versiune și ce ediție de Windows ai.

Windows, versiune, winver

IMPORTANT: Dacă descoperi că ai Windows 10, iată un alt ghid ce explică diferențele dintre toate edițiile și tipurile: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?. De asemenea, dacă vrei să știi dacă ai o copie originală de Windows, sau una piratată, acest ghid te poate ajuta: 3 moduri în care verifici dacă Windows este activat și original.

Ce versiune de Windows ai?

Acum știi că există destule metode de a afla ce versiunea de Windows folosești. Înainte de a închide acest articol, spune-ne într-un comentariu mai jos, versiunea de Windows pe care o ai. Suntem curioși să aflăm care este cea mai populară versiune de Windows printre cititorii noștri. Comentează și hai să discutăm.