Cum aflu ce Windows am (11 metode)

Windows

Cum îți dai seama ce Windows ai? Răspunsul la această întrebare nu este unul greu de găsit. Dacă ai mai lucrat cu dispozitive cu Windows, răspunsul este la o distanță de doar câteva clicuri. Pe de altă parte însă, dacă semeni cu părinții noștri, s-ar putea să-ți suni copiii sau prietenii la ora 8 dimineața, ca să-i întrebi cum se face. Acest tutorial se adresează, în special, acelora care nu vor să dea un telefon pentru a afla ce versiune de Windows au instalată pe calculator, ci vor să afle singuri. Să începem:

Sumar

Cum verifici ce versiune de Windows ai rulând comanda winver
  1. Apasă tastele Windows + R pentru a deschide fereastra Executare
  2. Tastează winver și apasă pe Enter.
  3. Deschide o fereastră numită Despre Windows. Aceasta îți arată sistemul de operare pe care îl folosești.

IMPORTANT: Dacă deja știi că ai Windows 10 și vrei să afli exact ce ediție și ce tip, citește cum verifici ce versiune, compilare sau ediție de Windows 10 folosești. De asemenea, iată și cum verifici dacă Windows-ul tău este activat și original.

1. Cum afli ce versiune de Windows ai, uitându-te la ecranul de conectare

Poate că sună prea ușor pentru a fi adevărat, dar, de multe ori, este de ajuns să te uiți la ecranul de conectare al Windows-ului pentru a afla dacă versiunea de Windows pe care o ai este 10, 7 sau 8.1. Pornește-ți calculatorul sau dispozitivul, apoi așteaptă să se încarce sistemul. Când apare ecranul de conectare, vezi cum arată.

Dacă ecranul de conectare de pe PC-ul tău arată ca în captura de ecran de mai jos, atunci folosești Windows 10:

Ecran de conectare la Windows 10

Dacă ceea ce vezi atunci când te conectezi arată ca ecranul de mai jos, atunci folosești Windows 7. Această versiune de Windows este foarte albastră. 🙂

Ecran de conectare din Windows 7

NOTĂ: Windows 7 îți spune inclusiv numele și ediția instalate, în partea de jos a ecranului de conectare. De exemplu, ediția de Windows 7 din captura de ecran de mai sus este cea Ultimate.

Iar dacă ecranul tău de conectare arată ca cel de mai jos, atunci folosești Windows 8.1. Arată plictisitor, nu-i așa?

Ecran de conectare din Windows 8.1

2. Cum verifici ce Windows ai apăsând pe tasta Windows

Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1 diferă destul de mult din punct de vedere al felului în care arată interfața de utilizare. Doar uitându-te la desktop, bara de activități, pictograme, Meniul Start sau ecranul Start, poți să spui imediat ce Windows ai.

Dacă ai Windows 10, atunci desktopul și pictogramele au un design plat, iar bara ta de activități are un câmp sau cel puțin un buton de căutare pe ea. Apasă pe tasta Windows și apare Meniul Start. Dacă are dale pe el, ca în captura de ecran de mai jos, atunci folosești Windows 10.

Desktop și Meniu Start în Windows 10

Dacă, atunci când apeși pe tasta Windows, Meniul Start este transparent și are un câmp de căutare în el, iar marginile barei de activități și pictogramele sunt rotunjite, atunci folosești Windows 7.

Desktop și Meniu Start în Windows 7

Dacă ai un buton Start în colțul din stânga jos al ecranului, dar el nu deschide un Meniu Start, ci un ecran Start plin de dale, care ocupă tot ecranul, atunci folosești Windows 8.1.

Desktop și ecran Start în Windows 8.1

3. Cum afli ce Windows ai blocându-ți PC-ul

De asemenea, poți să-ți dai seama ce Windows ai, uitându-te la felul în care arată ecranul de blocare. Cea mai rapidă metodă de a-ți bloca PC-ul este să apeși pe tastele Windows + L simultan. Dacă folosești o tabletă cu Windows, poți să apeși pe butonul de pornire de două ori, pentru același rezultat.

Dacă ecranul de blocare arată similar cu cel din captura de ecran de mai jos, cu o imagine de fundal frumoasă, iar pictogramele rețelei și bateriei sunt în dreapta jos, atunci probabil că ai Windows 10.

Ecran de blocare Windows 10

Dacă ecranul de blocare arată ca cel de mai jos, este evident că folosești Windows 7. Windows 7 îți spune chiar și ce ediție ai, în partea de jos a ecranului.

Ecran de blocare din Windows 7

Dacă ecranul tău de blocare este similar cu cel de mai jos și pictogramele rețelei și bateriei sunt afișate în colțul din stânga jos, atunci folosești Windows 8.1.

Ecran de blocare din Windows 8.1

4. Cum verifici ce versiune de Windows ai rulând comanda winver

Pentru a afla ce ediție de Windows ai, poți să folosești comanda winver. Sunt mai multe metode prin care poți să rulezi această comandă:

Apasă tastele Windows + R pentru a deschide fereastra Executare, tastează winver și apasă pe Enter.

Comanda winver în Executare

Deschide Linia de comandă (CMD) sau PowerShell, tastează winver și apasă pe Enter.

Comanda winver în PowerShell

De asemenea, poți să folosești funcția de căutare pentru a executa comanda winver.

Comanda winver în Căutare

Indiferent cum alegi să rulezi comanda winver, deschide o fereastră numită Despre Windows. Aceasta îți arată sistemul de operare pe care îl folosești, versiunea internă Microsoft a sistemului de operare și ediția de Windows pe care o deții.

Comanda winver: Despre Windows

5. Cum descoperi ce Windows ai din pagina Sistem

Toate caracteristicile sistemului de operare pe care îl folosești se găsesc pe pagina Sistem. Sunt mai multe metode de a ajunge acolo. Cea mai rapidă cale spre fereastra Sistem este să apeși pe tastele Windows + Pause/Break.

Win + Pause (Break)

Dacă folosești Windows 10, această scurtătură de la tastatură deschide aplicația Setări și te aduce pe pagina Sistem. Aici poți vedea detalii despre PC-ul tău, inclusiv Specificațiile Windows.

Specificații Windows în aplicația Setări

Dacă folosești o versiune diferită de Windows, cum ar fi Windows 7 sau 8.1, combinația de taste Win + Pause deschide fereastra Sistem din Panoul de control. Cu excepția a câteva diferențe minore, fereastra Sistem este identică și afișează aceleași informații, indiferent de versiunea de Windows pe care o ai.

În secțiunea Ediție Windows din partea de sus a ferestrei, poți afla ce versiune și ce ediție de Windows folosești.

Informații despre Windows afișate de Panoul de control

6. Cum afli ce Windows ai folosind aplicația Sistem

Aplicația Informații de sistem oferă o altă metodă ușoară de a afla ce Windows ai. Deschide-o și verifică primul rând de text din Rezumat sistem: ar trebui să-ți spună ce sistem de operare Windows utilizezi.

Nume SO în Informații de sistem

Instrumentul Informații de sistem oferă multe alte detalii despre sistemul tău, nu doar numele sistemului de operare. Dacă vrei să vezi cum să folosești această aplicație, citește: Află totul despre hardware-ul și software-ul din PC-ul tău, folosind Informații de sistem.

7. Cum afli ce Windows ai folosind DirectX

O altă unealtă surprinzător de utilă pentru a afla ce Windows ai este Instrumentul de diagnosticare DirectX de la Microsoft. Deschide-l folosind căutarea sau rulând comanda dxdiag în CMD sau Executare (Win + R). După ce se deschide, verifică secțiunea Informații de sistem din fila Sistem - îți spune ce Windows ai, inclusiv ediția și numărul de “generare” (build).

Informații despre sistemul de operare, afișate de Instrumentul de diagnosticare DirectX

8. Cum verifici ce versiune de Windows ai, în cmd (Linia de comandă)

O altă metodă simplă, dar nu foarte intuitivă, de a afla ce Windows ai este oferită de Linia de comandă și ea nu necesită nici măcar executarea vreunei comenzi - tot ce trebuie să faci este să deschizi aplicația. Înainte de orice altceva, Linia de comandă îți spune ce versiune de Windows folosești. Dacă îți arată Version 10, atunci ai Windows 10.

Windows 10 este afișat ca Version 10 în Linia de comandă

Dacă vezi Version 6.1 în cmd, atunci ai Windows 7.

Windows 7 este afișat ca Version 6.1 în Linia de comandă

În cazul în care Linia de comandă afișează Version 6.3, atunci utilizezi Windows 8.1. Iar dacă arată Version 6.2, atunci ai Windows 8.

Windows 8.1 este afișat ca Version 6.3 în Linia de comandă

9. Cum afli ce Windows folosești cu comanda systeminfo (în Powershell sau în Linia de comandă)

O altă metodă de a verifica ce versiune de Windows utilizezi în cmd este prin intermediul comenzii systeminfo. Deși ai putea să rulezi pur și simplu această comandă și apoi să cauți informația care te interesează prin rezultate, este mai ușor să trimiți toate acele date într-o căutare după termenul “OS”, astfel: systeminfo | findstr OS. Această comandă îți returnează doar câteva rânduri de informații, primul dintre ele spunându-ți ce Windows ai.

systeminfo | findstr OS

10. Cum afli ce Windows ai folosind Registry Editor

Dacă niciuna din metodele anterioare nu ți se potrivește, poate că preferi să folosești Registry Editor pentru a afla ce versiune de Windows ai. Deschide Registry Editor și urmează această cale: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. Apoi, în dreapta ferestrei, cheia ProductName îți spune ce Windows folosești.

Cum afli ce Windows ai: ProductName în Registrul Windows

11. Cum știi ce versiune de Windows este instalată pe un hard disk fără a porni (boota) de pe el?

Ce faci dacă ai un hard disk sau un SSD pe care a fost instalat un Windows, dar nu știi ce versiune? Dacă nu poți să bootezi de pe el și trebuie să afli ce Windows are pe el? Cea mai ușoară cale de a afla este să verifici fișierul license.rtf din folderul “Windows -> System32”.

license.rtf în Windows -> System32

Deschide-l cu WordPad sau cu orice alt editor text preferi. Cu singura excepție fiind Windows 10, license.rtf ar trebui să-ți spună ce Windows ai, pe prima sa pagină. În captura de ecran de mai jos, poți vedea cum arată dacă ai Windows 7.

license.rtf îți spune că ai Windows 7

Dacă folosești Windows 10, fișierul license.rtf nu specifică exact versiunea de Windows pe care o ai. Această lipsă de informații este de fapt o informație utilă: dacă nu ți se spune nimic despre versiunea de Windows, înseamnă că ai Windows 10! 🙂 La o analiză puțin mai atentă, această omisiune are sens, deoarece Windows 10 este ultimul Windows pe care îl va mai dezvolta Microsoft vreodată, așa că termenii de licențiere se aplică pentru totdeauna și sunt doar actualizați din când în când.

license.rtf spunându-ți că ai Windows 10

Ce Windows ai?

Acum știi destul de multe metode diferite de a afla ce versiune de Windows folosești. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne într-un comentariu, mai jos, ce versiune de Windows ai. Suntem curioși să aflăm care este cel mai popular Windows printre cititorii noștri.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows