Cum deblochezi conținutul Flash în Google Chrome și schimbi modul în care este încărcat

Adobe Flash este o tehnologie web care a fost folosită de mulți creatori de conținut web în trecut. Totuși, în ultimii câțiva ani, a fost folosită din ce în ce mai puțin. Google, la fel ca multe alte companii importante din domeniul tehnologiei, a început să elimine suportul pentru Flash în browser-ul web Chrome. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să oprească redarea automată implicit a conținutului Flash. Totuși, încă mai există oameni care folosesc Flash și care au nevoie să acceseze saituri web care se bazează pe el. Dacă și tu ești unul dintre ei, în acest ghid poți să înveți cum să deblochezi Flash în Google Chrome și cum să administrezi modul lui de funcționare:

Problemă: Google Chrome nu încarcă Flash Player și, în loc de conținut Flash, vezi doar o piesă de puzzle

Cu excepția cazului în care ai o versiune foarte veche de Google Chrome, există o șansă mare ca atunci când vizitezi saituri web care folosesc Adobe Flash, conținutul Flash să nu se încarce și nimeni să nu îți spună asta. Google Chrome înlocuiește conținutul Flash cu o imagine care arată ca o piesă de puzzle. Reține însă faptul că Google Chrome folosește imaginea cu piesa de puzzle pentru toate plugin-urile care nu se încarcă automat, inclusiv Flash.

Nu primești nici măcar un mesaj despre faptul că Flash este blocat. Totuși, dacă apeși pe un înlocuitor al conținutului Flash, adică imaginea care arată ca o piesă de puzzle, se deschide o fereastră de dialog în care ești întrebat dacă vrei să rulezi conținutul Flash, la fel ca în captura de ecran de mai jos.

Cum încarci manual conținutul Flash pe un sait web

Dacă ești de părere că saitul web pe care îl vizitezi este de încredere, apasă pe butonul Permite pentru a rula conținutul Flash.

Ține minte însă că Adobe Flash este cunoscut pentru numărul mare de probleme de securitate care te pot expune la atacurile hackerilor sau ale malware-ului distribuit online. De aceea ar trebui să permiți conținutul Flash doar dacă ești sigur că saitul care îți cere această permisiune este de încredere. Există multe saituri web care nu sunt sigure și care pot să folosească deghizări pentru Flash Player, care sunt malware. Dacă ești curios despre cum funcționează astfel de practici, citește acest articol: Cum îți infectezi PC-ul cu Windows navigând pe internet după lucruri gratuite.

Cum încarci automat conținutul Flash pe toate saiturile web

Dacă vizitezi saituri web cu conținut Flash des, atunci este posibil să vrei să configurezi Google Chrome să încarce Flash automat, fără să îți mai ceară permisiunea de fiecare dată. Din fericire, poți să faci asta schimbând doar câteva setări. Deschide Google Chrome și apasă pe butonul de meniu din colțul dreapta sus al ecranului. Iconița sa arată ca trei puncte.

În meniu, apasă pe Setări.

Google Chrome deschide acum pagina sa de Setări. Derulează în jos până când găsești un buton numit Avansate și apoi apasă pe el.

Acum derulează și mai departe și caută o categorie de setări numită Setări de conținut. Apasă pe ea pentru a o deschide.

În Setări de conținut, derulează și ar trebui să găsești o secțiune numită Flash. Apasă pe ea.

Setările Flash este locul unde poți să controlezi dacă Flash este încărcat și dacă ești întrebat înainte de rularea conținutului. În mod implicit, Google Chrome este configurat să "Permite site-urilor să ruleze Flash" și "Mai întâi întreabă".

Deoarece tu vrei să fie încărcat conținutul Flash automat, de fiecare dată, fără să fii întrebat dacă vrei sau nu, ar trebui să te asiguri că este activat comutatorul "Permite site-urilor să ruleze Flash" și să dezactivezi comutatorul "Mai întâi întreabă".

Acum poți să închizi pagina de Setări din Google Chrome. Toate saiturile web pe care le vizitezi de aici înainte vor încărca în mod automat conținutul Flash, dacă au așa ceva.

Care este viitorul lui Adobe Flash?

Adobe a anunțat recent că Flash este planificat pentru închidere până la finalul lui 2020. Asta înseamnă că Flash va înceta să mai fie menținut și nu va mai primi niciun fel de actualizări sau reparații de bug-uri după 2020. Flash a fost una dintre cele mai importante tehnologii web și a fost responsabilă pentru faptul că am putut să ne bucurăm de experiențe multimedia în browserele web. Însă a fost și un software cu multe probleme de securitate care făcea ca browserele web să fie vulnerabile la malware și atacuri ale hackerilor. De aceea majoritatea creatorilor de conținut au făcut trecerea sau sunt în proces să treacă la tehnologii mai noi precum HTML5.

Browserele web importante nu mai încarcă și nu mai rulează conținutul Flash în mod implicit și ori te întreabă dacă vrei asta, cum face Google Chrome, ori îl blochează complet, așa cum face Microsoft Edge. Acum știi cum să deblochezi și cum să încarci Flash automat pe saituri web, în Google Chrome. Dacă ai nevoie de același lucru în Microsoft Edge, citește acest ghid: Cum deblochezi conținutul Flash în Microsoft Edge și schimbi modul în care este încărcat.

Dacă vrei să citești mai multe despre anunțurile făcute de Adobe și Google despre sfârșitul vieții pentru Flash, vizitează aceste pagini web: Flash & The future of interactive content și Saying goodbye to Flash in Chrome.

Încă mai folosești Adobe Flash?

Așa cum ai văzut, utilizarea Flash în Google Chrome nu este un lucru complicat. Totuși, cum finalul existenței lui se apropie, lucrurile probabil că se vor schimba. Crezi că Google ar trebui să facă mai dificilă rularea conținutului Flash în Chrome, sau crezi că nu ar trebui să facă nimic, cel puțin până când Flash moare cu adevărat?