Cum încarci conținutul Flash în Google Chrome sau cum îl blochezi pe toate saiturile web

Adobe Flash este o tehnologie web care a fost folosită de mulți creatori de conținut web în trecut. Totuși, în ultimii ani, este folosită din ce în ce mai puțin. Google, la fel ca multe alte companii importante din domeniul tehnologiei, a început să elimine suportul pentru Flash în browser-ul web Chrome. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să oprească redarea automată implicit a conținutului Flash. Totuși, încă mai există oameni care folosesc Flash și care au nevoie să acceseze saituri web care se bazează pe el. Dacă și tu ești unul dintre ei, în acest ghid poți să înveți cum să deblochezi Flash în Google Chrome. Dacă vrei exact opusul și nu vrei să te expui la conținutul Flash deloc, îți arătăm și cum poți să blochezi încărcarea Flash pe toate saiturile web. Hai să începem:

Cum încarci manual conținutul Flash pe un sait web

Cu excepția cazului în care ai o versiune foarte veche de Google Chrome, când vizitezi site-uri web care folosesc Adobe Flash, conținutul Flash nu se încarcă și, mai rău, nimeni să nu îți spune asta. În mod implicit, Google Chrome înlocuiește conținutul Flash cu o imagine care arată ca o piesă de puzzle. Reține însă faptul că Google Chrome folosește imaginea cu piesa de puzzle pentru toate plugin-urile care nu se încarcă automat, inclusiv Flash.

Cum arată imaginea care înlocuiește conținutul Flash în Google Chrome

Nu primești nici măcar un mesaj despre faptul că Flash este blocat. Totuși, dacă apeși pe un înlocuitor al conținutului Flash, adică imaginea care arată ca o piesă de puzzle, se deschide o fereastră de dialog în care ești întrebat dacă vrei să rulezi conținutul Flash. Apasă pe Permite și conținutul Flash este imediat încărcat și rulat.

Încărcarea conținutului Flash pe un site web

Cum încarci manual tot conținutul Flash de pe un sait web

Dacă ești de părere că saitul web pe care îl vizitezi este de încredere și vrei să încarci tot conținutul lui Flash în Google Chrome, apasă pe pictograma Lacăt sau Informații din stânga barei de adresă.

Deschiderea secțiunii cu informații despre site-ul web din Google Chrome

În popup-ul care apare, ar trebui să vezi Flash și o listă de opțiuni în dreapta lui. Apasă pe Flash și selectează Permite. Această acțiune face ca saiteul web să încarce tot conținutul Flash de pe el.

Google Chrome: Permiterea încărcării întregului conținut Flash de pe o pagină web

IMPORTANT: Reține faptul că trebuie să faci acest lucru de fiecare dată când vizitezi un sait web cu conținut Flash. Google Chrome nu îți păstrează setările între sesiuni, așa că trebuie să activezi manual Flash de fiecare dată când repornești Chrome sau PC-ul.

De ce blochează Google Chrome conținutul Flash?

Răspunsul este simplu: ca măsură de precauție pentru securitatea ta. Adobe Flash este cunoscut pentru numărul mare de probleme de securitate care te pot expune la atacurile hackerilor sau ale malware-ului distribuit online. De aceea Google îl blochează implicit și de aceea ar trebui să permiți conținutul Flash doar dacă ești sigur că saitul care îți cere această permisiune este de încredere. Există multe saituri web care nu sunt sigure și care pot să folosească deghizări pentru Flash Player, de fapt malware sub acoperire. Dacă ești curios despre cum funcționează astfel de practici, citește acest articol: Cum îți infectezi PC-ul cu Windows navigând pe internet după lucruri gratuite.

Cum blochezi încărcarea conținutului Flash în Google Chrome, pe toate saiturile web

Când am publicat acest articol, Google Chrome era la versiunea 69. În această versiune, browser-ul este configurat implicit să te întrebe dacă vrei să încarci conținutul Flash, comportându-se exact ca în secțiunea anterioară a acestui ghid. Totuși, cum Google intenționează să facă din ce în ce în ce mai dificilă opțiunea utilizatorului de a încărca Flash, în viitor, Chrome s-ar putea să își schimbe setările implicite și să blocheze Flash din start.

Totuși, până atunci, tu s-ar putea să vrei să blochezi conținutul Flash complet. Pentru asta, deschide Google Chrome și apasă pe butonul de meniu "Personalizați și controlați Google Chrome", din colțul dreapta sus al ecranului. Pictograma sa arată ca trei puncte.

Butonul de meniu din Google Chrome

În meniu, apasă pe Setări.

Legătura Setări din meniul Google Chrome

Google Chrome deschide acum pagina sa de Setări. Derulează în jos până când găsești un buton numit Avansate și apoi apasă pe el.

Setările avansate din Google Chrome

Acum mergi la secțiunea Confidențialitate și securitate și caută o categorie numită Setări de conținut. Apasă pe ea pentru a o deschide.

Setările de conținut din secțiunea Confidențialitate și securitate din Chrome

În Setări de conținut, derulează și ar trebui să găsești o secțiune numită Flash. Apasă pe ea.

Setările pentru Flash din Google Chrome

Setările Flash reprezintă locul unde poți să controlezi dacă ești întrebat înainte de rularea conținutului Flash atunci când apare pe o pagină web, ori nu. Pune comutatorul Flash pe poziția dezactivat: Chrome ar trebui să îți spună apoi că el "Nu permite site-urilor să ruleze Flash".

Blocarea conținutului Flash pe toate site-urile web, în Google Chrome

Dacă lași activat comutatorul Flash, nu înseamnă că elementele Flash sunt încărcate automat, ci că poți să apeși pe imaginile de puzzle care le înlocuiesc pe saituri, pentru a încărca acel conținut Flash, așa cum am arătat în prima secțiune a acestui ghid.

Configurarea Google Chrome pentru a întreba utilizatorul dacă vrea să ruleze Flash

Acum poți să închizi pagina de Setări din Google Chrome. Toate saiturile web pe care le vizitezi de aici înainte vor încărca în mod automat conținutul Flash, dacă au așa ceva.

NOTĂ: Ai putea să folosești și secțiunile Blochează și Permite de pe această pagină, pentru a seta Chrome să încarce automat conținutul Flash sau pentru a îl bloca pe anumite saituri web, dar nu vedem ce rost ar avea. De ce? Pentru că Google Chrome resetează aceste liste de fiecare dată când îl repornești, așa că modificările pe care le faci au o viață scurtă, din păcate. Google face acest lucru deoarece vrea ca utilizatorii să nu mai folosească Flash.

Care este viitorul lui Adobe Flash?

În 2017, Adobe a anunțat că Flash este planificat pentru închidere până la finalul lui 2020. Asta înseamnă că Flash va înceta să mai fie menținut și nu va mai primi niciun fel de actualizări sau reparații de bug-uri după 2020. Flash a fost una dintre cele mai importante tehnologii web și a fost responsabilă pentru faptul că am putut să ne bucurăm de experiențe multimedia în browserele web. Însă a fost și un software cu multe probleme de securitate care făcea ca browserele web să fie vulnerabile la malware și atacuri ale hackerilor. De aceea majoritatea creatorilor de conținut au făcut trecerea sau sunt în proces să treacă la tehnologii mai noi precum HTML5. Majoritatea saiturile web cu conținut media, inclusiv nume mari precum Netflix, HBO Go ori YouTube, au renunțat deja la Flash de tot. De aceea, browser-ele web importante, precum Google Chrome, nu mai încarcă și nu mai rulează conținutul Flash în mod implicit și face ca utilizatorii să nu mai poate să activeze Flash prea ușor.

Acum știi cum să deblochezi și cum să încarci Flash automat pe saituri web, în Google Chrome. Dacă ai nevoie de același lucru în Microsoft Edge, citește acest ghid: Cum deblochezi conținutul Flash în Microsoft Edge și schimbi modul în care este încărcat.

Dacă vrei să citești mai multe despre anunțurile făcute de Adobe și Google despre sfârșitul vieții pentru Flash, vizitează aceste pagini web: Flash & The future of interactive content și Saying goodbye to Flash in Chrome.

Încă mai folosești Adobe Flash?

Așa cum ai văzut, utilizarea Flash în Google Chrome devine un lucru din ce în ce mai complicat, cu fiecare versiune nouă a acestui browser web. Totuși, cum finalul existenței lui se apropie, lucrurile probabil că se vor complica și mai tare. Crezi că Google ar trebui să facă mai dificilă rularea conținutului Flash în Chrome, sau crezi că nu ar trebui să facă nimic, cel puțin până când Flash moare cu adevărat?