Rezolvă problema: Google Chrome folosește mult procesor când vizitez un sait web

Rezolvă problema: Google Chrome folosește mult procesor când vizitez un sait web

Un trend nou pe internet este acela de a folosi saituri web pentru a mina criptomonede fără acordul utilizatorilor. Ca rezultat, vizitatorii acelor saituri au parte de o experiență de navigare lentă și frustrantă. Dacă folosești Google Chrome și utilizarea procesorului (CPU) crește mult atunci când vizitezi un anume sait web, atunci trebuie să citești acest articol. Îți explicăm de ce apare această problemă și ce trebuie să faci pentru a te proteja:

Reclamă

Problema: Utilizarea procesorului de către Google Chrome crește mult când vizitez un sait web anume

În ultimele luni, din ce în ce mai mulți utilizatori se plâng de această problemă: când vizitează un sait web anume, consumul de procesor (CPU) al Google Chrome crețe la un procent mare, precum 45%, 75% sau 90%. Calculatorul folosit devine mai zgomotos pentru că sistemul de ventilare funcționează la o turație mai mare pentru a răci procesorul. Asta aduce și o creștere a consumului de energie.

Atunci când închizi acel sait web, totul revine la normal. Ni s-a întâmplat și nouă recent, pe câteva saituri. Iată mai jos o captură de ecran cu gradul de utilizare al procesorului, de către Google Chrome, cu o singură filă deschisă și un singur sait web încărcat.

Google Chrome, No Coin, procesor
Google Chrome, No Coin, procesor

Este cam mult după părerea noastră, chiar și pentru un calculator desktop, cu un procesor puternic.

De ce se întâmplă asta? Din cauza minării de criptomonede!

Google Chrome tinde să consume mai multe resurse hardware decât alte navigatoare web precum Microsoft Edge sau Firefox. Dacă această problemă are loc doar când vizitezi un sait specific și dispare când îl închizi, atunci acest comportament nu este normal și nu este vina lui Google Chrome pentru consumul ridicat al resurselor procesorului. Cel mai probabil ești victima minării de criptomonede. Saitul ori saiturile încarcat(e) au încărcat un script în navigatorul tău web care minează criptomonede ori afișează o reclamă compromisă care îți folosește resursele hardware pentru minarea de criptomonede. De ce fac asta unele saituri web? Pentru a genera bani folosind resursele de calcul ale vizitatorilor, deoarece criptomonedele pot fi convertite în bani. Nu este moral dar încă nu avem legi împotriva acestei practici.

Reclamă

Rezolvă problema: Instalează No Coin pentru Google Chrome

No Coin este un proiect open-source creat de Rafael Keramidas. Blochează minarea de criptomonede în mod automat, astfel încât să fii protejat(ă) de aceste practici atunci când navighezi pe web. Opera are această unealtă în browser, iar Google Chrome are extensia No Coin pe care oricine o poate instala. În Google Chrome, mergi aici și apasă pe "Adaugă în Chrome" ("Add to Chrome").

Google Chrome, No Coin, procesor
Google Chrome, No Coin, procesor

Confirmă faptul că vrei această extensie instalată, apăsând pe Adaugă extensia (Add extension).

Google Chrome, No Coin, procesor
Google Chrome, No Coin, procesor

Ești informat(ă) că No Coin a fost adăugată în Google Chrome și poți vedea pictograma sa lângă bara de adrese de sus. Este semnalată și în captura de ecran de mai jos.

Google Chrome, No Coin, procesor
Google Chrome, No Coin, procesor

Când vezi această pictogramă afișată în Google Chrome, ești protejat(ă) de minarea de criptomonede, deoarece această extensie blochează automat astfel de script-uri, din saiturile ori reclamele care le-ar putea încărca.

Funcționează No Coin? Pe bune?

Pentru a face un test rapid, am vizitat același sait web care face minare de criptomonede, înainte și după ce am instalat No Coin în Google Chrome. Poți vedea mai jos cum utilizarea procesorului a scăzut de la 45% (în prima captură de ecran) la 3% (în captura de ecran de mai jos). Este o îmbunătățire considerabilă care aduce cu sine o experiență de utilizare mult mai plăcută.

Google Chrome, No Coin, procesor
Google Chrome, No Coin, procesor

Cât de des ai probleme cu saituri care minează criptomonede?

Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne despre experiența ta cu saturi web care minează criptomonede? Le întâlnești frecvent? Cum s-a comportat Google Chrome atunci când le-ai vizitat? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Google Chrome Recomandate Windows