Cum setezi un server proxy în Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge și Opera

Serverele proxy sunt servicii publice care promit să evite restricțiile de acces la conținut pe internet sau sunt impuse de administratorii de rețele (cum este cazul la rețelele de corporație) pentru a controla și optimiza accesul la internet. Indiferent de nevoia de a folosi un server proxy, atunci când folosești un browser de internet, s-ar putea să ai nevoie să configurezi așa ceva. Acest tutorial îți arată cum poți să setezi un server proxy în toate browserele populare folosite în Windows: Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge și Opera. Avem multe de arătat, așa că hai să începem:

Cum setezi un server proxy în Internet Explorer

Începem cu Internet Explorer pentru că setările lui afectează tot sistemul de operare Windows. Alte browsere precum Google Chrome sau Opera folosesc setările de proxy server din Internet Explorer. În Windows 10 și Windows 8.1, aplicațiile moderne se conectează la internet folosind aceleași setări.

Dacă ai Windows 10 și nu vrei să folosești Internet Explorer, poți să setezi serverul proxy folosind instrucțiunile din acest ghid: Cum setezi utilizarea unui server proxy în Windows 10. Aceste setări se aplică la Google Chrome, Opera, Microsoft Edge și Firefox.

Dacă ai Windows 7 sau Windows 8.1, pornește Internet Explorer și mergi la Instrumente (comandă rapidă din tastatură: Alt + X). Apoi, apasă Opțiuni internet.

Deschide Opțiuni internet în Internet Explorer

Se deschide fereastra Opțiuni internet. Aici selectează fila Conexiuni și apasă pe Setări LAN.

Fila Conexiuni din Opțiuni internet în Windows

Apare fereastra Setări pentru rețeaua locală (LAN). Dacă folosești un server proxy cu o adresă URL similară cu cea pentru un sait, selectează căsuța Utilizare script automat de configurare. În câmpul Adresă, tastează adresa URL.

Setări pentru rețeaua locală (LAN) în Windows

Dacă vrei să folosești un server proxy cu o adresă IP și un port specific, selectează căsuța cu descrierea Utilizare server proxy pentru rețeaua locală. Apoi, în câmpul de Adresă pune adresa IP și în câmpul Port, pune portul folosit de serverul proxy. Într-o rețea de corporație poți să marchezi căsuța Evitare server proxy pentru adresele locale pentru ca serverul proxy să fie folosit doar pentru accesul la internet și nu pentru accesul serviciilor și saiturilor de pe rețeaua ta. Când ai terminat setările, apasă OK întâi în fereastra Setări pentru rețeaua locală (LAN) și apoi în fereastra Opțiuni internet.

Cum setezi un server proxy în Google Chrome pentru Windows

Google Chrome nu oferă propriile setări de server proxy pentru că le folosește pe cele care se găsesc în Internet Explorer sau din Windows. Aceste setări însă se pot accesa din Google Chrome care poate deschide fereastra de Opțiuni internet din Windows. Dacă folosești Windows 10, cel mai rapid pentru a seta serverul proxy este să urmezi acest ghid: Cum setezi utilizarea unui server proxy în Windows 10. Setările de server proxy pe care le faci în Windows 10, sunt valabile pentru sistemul de operare și pentru aplicațiile instalate, inclusiv pentru Google Chrome.

Dacă folosești Windows 7 sau Windows 8.1, apasă butonul de meniu Personalizați și controlați Google Chrome din colțul dreapta-sus al ferestrei Google Chrome. Butonul are trei puncte pe verticală, așa cum apare în captura de ecran de mai jos. După ce se deschide meniul, selectează Setări.

Deschide Setări în Google Chrome

Se deschide o listă lungă de setări. Derulează până la final și apasă pe Avansate pentru a extinde lista.

Deschide setări avansate în Google Chrome

Pagina de setări se extinde în jos. Derulează din nou în jos până la secțiunea Sistem. Apasă Deschide setările de proxy și se deschide fereastra Opțiuni internet.

Deschide setările de proxy în Google Chrome

În fereastra Opțiuni internet selectează fila Conexiuni și apasă pe Setări LAN.

Fila Conexiuni din Opțiuni internet în Windows

Apare fereastra Setări pentru rețeaua locală (LAN). Aici poți să setezi un server proxy: fie cu un script de configurare automat, fie cu un server proxy cu o adresă IP și un port specific. Când ai terminat de făcut setările, apasă OK întâi în fereastra Setări pentru rețeaua locală (LAN) și apoi în fereastra Opțiuni internet.

Setări pentru rețeaua locală (LAN) în Windows

Setările de server proxy se aplică acum pentru Google Chrome și Internet Explorer, cât și aplicațiilor care folosesc setările de proxy din Internet Explorer.

Cum setezi un server proxy în Firefox

La instalare, Firefox folosește setările de server proxy din Windows sau Internet Explorer. Poți totuși să faci setări de server proxy separat care se aplică doar pentru Firefox. Pentru a face asta, apasă pe butonul Deschide meniul din colțul dreapta-sus al ferestrei Firefox. Butonul arată ca trei linii una peste alta. În meniu, selectează Opțiuni.

Deschide Opțiuni în Mozilla Firefox

Se deschide fila Opțiuni în Firefox. Derulează până la baza paginii până când găsești o secțiune numită Setări de rețea. Apasă butonul Setări din această secțiune.

Deschide Setări de rețea în Mozilla Firefox

Aici vei găsi mai multe opțiuni legat de server proxy. După cum vezi, Firefox folosește implicit setările de server proxy din Windows.

Folosește setările proxy ale sistemului în Mozilla Firefox

Pentru a face configurări de server proxy separat pentru Firefox, selectează Configurare manuală a proxy-ului și apoi adaugă detaliile de server proxy. În plus față de alte browsere, Firefox îți permite să setezi servere proxy și porturi separate pentru diferite tipuri de trafic precum HTTP, SSL, FTP și altele. Dacă ai adrese de rețea pentru care nu vrei să folosești serverul proxy, poți să le pui în câmpul Fără proxy pentru separate cu virgulă.

Folosește configurarea manuală a proxy-ului în Mozilla Firefox

Pentru a salva setările, apasă Ok și închide fila Opțiuni.

Citește pagina următoare pentru a afla cum să setezi server proxy în Microsoft Edge și în Opera și, de asemenea, cum să dezactivezi setarea de server proxy.

Descoperă: Securitate Ghiduri Google Chrome Internet Explorer Microsoft Edge Mozilla Firefox Opera Programe Recomandate Rețea și Internet Windows