Sponsorizat de

Cum faci un program pentru accesul copiilor tăi la internet, folosind un router ASUS

Routerele ASUS care au în firmware-ul lor modulul ASUS AiProtection, dezvoltat împreună cu Trend Micro, includ și facilități avansate de control parental, care nu se găsesc pe routerele altor producători. Unul dintre lucrurile pe care le poți face folosind controlul parental este să creezi un program zilnic cu orele la care copiii tăi au acces la internet, pe dispozitivele din rețea folosite de aceștia: smartphone-uri, tablete, console sau PC-uri. De exemplu, le poți tăia accesul la internet zilnic, între orele 22:00 și 7:00. Iată cum faci asta:

NOTĂ: Routerele ASUS au interfața de utilizare disponibilă atât în engleză cât și în română. În acest ghid noi vom oferi capturi de ecran pentru interfața în română cât și traduceri pentru fiecare setare în limba engleză.

Activează facilitatea de programare a timpului, pe routerul tău ASUS

Mai întâi trebuie să activezi facilitatea de programare a timpului, pe routerul tău ASUS. Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea și încarcă interfața pentru administrarea routerului . Mergi la una dintre următoarele adrese:

  • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
  • http://router.asus.com - acesta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecta automat la adresa IP a routerului tău.

Autentifică-te folosind contul de administrator și parola. În coloana din stânga, dă clic pe secțiunea AiProtection și apoi pe Control parental (Parental Controls).

Se va deschide fila Filtre Aplicații și Web din modulul de Control parental. Dă clic pe fila Programare în timp , din colțul din dreapta-sus.

Vei găsi un comutator pentru Activare Time Scheduling ( Programare în timp ). Mută-l pe poziția ON. Acum s-a activat facilitatea respectivă și poți configura un program pentru fiecare dintre dispozitivele conectate la rețea.

În lista de clienți, apasă pe săgeata din coloana Client Name (MAC address). Este afișată o listă cu toate dispozitivele conectate la rețea. Alege un dispozitiv folosit de copilul tău și apasă pe semnul + din coloana Adăugare/Ștergere.

Dispozitivul ales este adăugat la lista de clienți pentru care poți stabili un program pentru accesul la internet. Dă clic pe butonul de editare din coloana Gestionare timp , pentru dispozitivul pe care vrei să-l configurezi. Acesta este reprezentat de sim bolul unui creion, într-un cerc.

Se deschide un tabel cu toate zilele și orele săptămânii. Acum, toate zilele și toate orele sunt setate ca fiind blocate. Pentru a seta intervalele în care accesul la internet este permis, dă clic în căsuțele potrivite și culoarea lor se va schimba, devenind mai deschisă. Mai jos ai o captură de ecran cu un program prin care copilului îi este permis să se conecteze la internet zilnic, între orele 8:00 și 22:00.

După ce îți creezi programul dorit, apasă pe OK și așteaptă aplicarea programului.

Poți repeta pașii descriși mai devreme pentru a adăuga alte dispozitive din rețea la facilitatea de programare și pentru a crea un program pentru ele. Când ai terminat de configurat programul pentru toate dispozitivele folosite de copilul tău, apasă butonul Aplicare (Apply).

Cum arată alerta de blocare a accesului la internet?

Atunci când copilul tău vrea să navigheze pe internet la o oră când nu îi este permis accesul, folosind unul din dispozitivele pentru care ai creat un program, accesul la orice sait de pe internet îi este blocat, el primind mesajul din captura de ecran de mai jos.

Nu contează ce fel de dispozitiv folosește copilul tău pentru navigarea pe internet: smartphone, tabletă, consolă sau PC.

Pe ce routere găsim ASUS AiProtection?

Opțiunile de control parental prezentate în acest ghid fac parte din modulul ASUS AiProtection. La data scrierii acestui articol, acesta este disponibil pe următoarele modele de routere wireless: ASUS RT-AC87U , ASUS RT-AC88U, ASUS RT-AC3200 și ASUS RT-AC5300. Routerele ASUS RT-AC56U și ASUS RT-AC68U pot beneficia și ele de ASUS AiProtection dacă se face update la cea mai nouă versiune de firmware disponibilă pentru ele.

Concluzie

După cum vezi, opțiunile de control parental oferite de routerele ASUS cu modulul ASUS AiProtection sunt foarte avansate și utile, ele ieșind în evidență față de ceea ce oferă alți producători. Nu ezita să experimentezi, să realizezi programe pentru toate dispozitivele folosite de copilul tău și să vezi rezultatele. Dacă ai întrebări ori probleme în configurarea acestei facilități, nu ezita să ne întrebi folosind formularul de comentarii de mai jos.