Majoritatea routerelor wireless și a sistemelor mesh Wi-Fi de la ASUS includ modulul AiProtection, care aduce la un loc multe funcționalități de securitate și controale parentale utile. Dacă vrei să știi ce face AiProtection, de ce este util, și cum să îl folosești pentru a evalua și îmbunătăți securitatea routerului și a rețelei tale, citește acest ghid:
Ce este ASUS AiProtection? Ce face?
ASUS AiProtection este o colecție de unelte de securitate și confidențialitate, disponibile pe majoritatea routerelor wireless și a sistemelor mesh Wi-Fi de la ASUS. Aceste unelte sunt toate bazate pe cloud și dezvoltate de ASUS în colaborare cu Trend Micro - o companie multinațională americano-japoneză care se ocupă de software de securitate cibernetică.
Numărul de unelte incluse în AiProtection poate varia de la un router la altul, dar în majoritatea cazurilor AiProtection conține următoarele:
- Evaluare securitate router - o unealtă care evaluează toate setările făcute pe routerul sau pe sistemul tău mesh WI-FI din perspectiva securității. Unealta pune accent pe care setări pot afecta securitatea rețelei tale, astfel încât să le poți îmbunătăți.
- Blocare site-uri rău intenționate - scanează toate site-urile accesate de computerele și dispozitivele din rețeaua ta și blochează automat accesul la cele pe care le identifică ca fiind rău intenționate. Această unealtă poate oferi protecție împotriva descărcării de malware, a site-urilor de phishing, a site-urilor spam, împotriva atacurilor de tip adware, hacking, și ransomware.
- IPS bidirecțional - un sistem de detectare a intruziunilor, care scanează și traficul care intră și cel care iese din rețea. Îți protejează routerul împotriva atacurilor asupra punctelor vulnerabile ale rețelei. În plus, detectează activitățile suspecte ale dispozitivelor infectate din rețeaua ta și blochează atacuri de tip botnet.
- Detectare si blocare dispozitiv infectat - această unealtă identifică dispozitivele infectate din rețeaua ta care ar putea fi parte dintr-un atac botnet sau zombie.
- Controale parentale - Un set util de unelte, care îți permite să filtrezi conținutul online inadecvat și să programezi cantitatea de timp pe care copiii o petrec online. Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează, citește Configurează controlul parental pe un router ASUS.
Cum pornești AiProtection pe un router sau rețea mesh Wi-FI ASUS?
Poate te întrebi: ar trebui să pornesc ASUS Aiprotection? Dacă uneltele incluse ți se par folositoare, atunci răspunsul este da. Poți face asta dintr-un browser de pe PC-ul tău sau din aplicația mobilă ASUS Router pentru Android sau iOS. Îți vom arăta cum să pornești AiProtection în ambele moduri, unul câte unul.
Cum pornești AiProtection din firmware-ul routerului
Pe un calculator conectat la rețeaua gestionată de routerul tău ASUS, deschide browserul tău preferat și mergi la router.asus.com. Introdu numele de utilizator și parola routerului tău, și apasă pe Conectare.
PONT: Pentru informații detaliate, aici găsești ghidul nostru complet despre cum te conectezi la routerul tău ASUS.
Dacă ai cea mai recentă versiune de firmware pentru routerul tău ASUS, selectează AiProtection din coloana din stânga, pornește comutatorul Activat AiProtection și acceptă termenii de licență.
În versiuni mai vechi de firmware, alege AiProtection din coloana din stânga, apoi Protecție Rețea din dreapta, urmat de pornirea comutatorului pentru Activat AiProtection.
Apoi, verifică comutatoarele pentru Blocare site-uri rău intenționate, IPS bidirecțional, și Detectare și blocare dispozitiv infectat. Dacă nu sunt pornite, activează-le tu cu un clic sau o apăsare pe fiecare în parte.
Cum pornești AiProtection din aplicația ASUS Router
Poți seta această funcționalitate și din aplicația ASUS Router pentru Android și iOS. Deschide aplicația pe telefonul tău, conectează-o la routerul sau rețeaua ta mesh Wi-Fi de la ASUS, și mergi la Setări. Apoi, apasă pe AiProtection.
Vezi câteva comutatoare care pot fi pornite sau oprite. Pentru a porni modulul AiProtection, apasă comutatorul pentru Activare AiProtection. Sub el, găsești comutatoare pentru a porni sau opri funcții separate ale AiProtection.
Routerul tău ASUS și rețeaua de acasă sunt acum protejate.
Cum evaluez și îmbunătățesc securitatea rețelei mele cu ASUS AiProtection?
Poți evalua cum sunt configurate din punct de vedere al securității routerul și rețeaua ta folosind unealta Evaluare securitate router care face parte din AiProtection. Aceasta unealtă verifică urmatoarele lucruri:
- Numele de conectare și parola implicite ale routerului s-au modificat - routerul tău nu este securizat dacă folosești admin/admin ca nume de utilizator și parolă.
- Verificare complexitate parolă fără fir - rețeaua ta Wi-Fi ar trebui să aibă o parolă complexă, care nu este ușor de ghicit sau spart.
- Criptare fără fir activată - dacă rețeaua ta Wi-Fi nu folosește criptare, tot traficul tău poate fi interceptat de alții și spionat.
- WPS dezactivat - această funcționalitate ușurează conectarea dispozitivelor la rețea, dar este și foarte ușor de spart, deci e mai sigur să o dezactivezi.
- Serviciu UpNp dezactivat - altă funcționalitate care face configurarea rețelei mai ușoară, dar în același timp scade securitatea routerului.
- Acces web de la WAN dezactivat - blocarea acestei opțiuni înseamnă că alții nu pot încerca să se conecteze de la distanță la routerul tău.
- PING de la WAN dezactivat - această funcționalitate se asigură că routerul tău respinge comenzi ping care vin de pe internet.
- DMZ dezactivat - când este activată, această opțiune redirecționează traficul de intrare către un singur dispozitiv din rețeaua ta.
- Declanșator porturi dezactivat - dezactivarea declanșatorului de porturi mărește securitatea rețelei tale.
- Redirecționare porturi dezactivată - dacă nu ai nevoie de această funcționalitate, poți spori securitatea, dezactivând-o.
- Conectare anonimă la partajarea FTP dezactivată - dacă ai un hard disk sau un SSD atașat la routerul tău, e mai sigur să nu folosești conectarea anonimă.
- Dezactivare conectare ca vizitator pentru Partajare locație de rețea - e mai sigur să dezactivezi conectarea ca oaspete (Guest) atunci când partajezi lucruri pe o unitate de stocare atașată la routerul tău.
- Blocare site-uri web rău intenționate activată - vei dori să folosești această funcționalitate ca să blochezi accesul la site-urile rău intenționate. Poți afla cum funcționează de aici: Blochează site-urile malițioase folosind routerul tău ASUS
- Prevenire intruziune activată - se referă la funcționalitatea de protecție IPS bidirecțională. Pentru securitate sporită, vei vrea să o activezi.
- Detectare și blocare dispozitiv infectat - vei vrea să activezi și această opțiune pentru securitate mărită.
Poți derula Evaluare securitate ruter și din firmware-ul routerului tău ASUS, și din aplicația ASUS Router. Vom vorbi despre ambele metode, fiecare în secțiunea ei.
Cum faci o evaluare securitate a routerului din firmware-ul routerului
Pe pagina unde ai activat AiProtection, dă clic sau apasă butonul Scanare de lângă Evaluare securitate ruter.
Se deschide o fereastră unde poți vedea toate opțiunile care sunt bifate și statusul lor:
Verde (Da) și Portocaliu (Nu).
Pentru fiecare criteriu unde statusul este Nu, poți da clic pe textul cu Nu ca să ajungi la pagina unde poți remedia setarea problematică. Remediază-o și apoi derulează din nou Evaluare securitate ruter, ca să vezi ce altceva mai poți îmbunătăți din punct de vedere al securității. Când este totul verde, routerul tău ASUS și rețeaua sunt securizate la maximul posibil.
Cum faci o evaluare securitate a routerului din aplicația ASUS Router
În aplicația ASUS Router, mergi la Setări și apoi la AiProtection. Pe urmă, apasă butonul Scanare și vezi un mesaj care îți spune dacă Nivelul de securitate este Scăzut (ca în captura de mai jos), Mediu sau Ridicat.
Derulează pâna la secțiunea Securitate router, aflată sub comutatoarele de la AiProtection. Apoi, poți vedea statusul pentru fiecare item verificat de Evaluare securitate ruter.
Care routere și sisteme mesh Wi-Fi de la ASUS au AiProtection?
Lista de routere și sisteme mesh Wi-Fi care includ ASUS AiProtection este destul de lungă și se schimbă de-a lungul timpului. Poți găsi o listă completă aici. În principiu, toate routerele ASUS Wi-Fi 6 lansate până acum au AiProtection și, de asemenea, toate routerele ASUS Wi-Fi 5 din gama medie și premium. Dacă ai nevoie de ajutor să te decizi ce router să cumperi, citește ghidul nostru despre Cum alegi un router wireless ASUS pentru casa ta?
Cum oprești AiProtection pe un router sau sistem mesh Wi-Fi de la ASUS?
Când vrei să oprești funcționalitatea AiProtection pe routerul tău ASUS, urmează aceiași pași ca atunci când ai pornit-o, și setează Activat AiProtection pe Off (Oprit). Metoda merge și pentru aplicația ASUS Router și pentru firmware-ul routerului.
Ce părere ai despre ASUS AiProtection?
Acum știi ce este și ce face AiProtection pe routerele și sistemele mesh ale companiei ASUS. De asemenea, știi și cum să folosești acest modul pentru a evalua securitatea routerului și a rețelei tale. Încearcă AiProtection, vezi cum merge cu ochii tăi și apoi spune-ne dacă-ți place AiProtection și dacă-l consideri util sau nu.