Cum folosești instrumentul Istoric fișiere în Windows 10, din aplicația Setări

În Windows 10, Microsoft a încercat să îmbunătățească modul în care poți controla setările de sistem prin introducerea unei noi aplicații denumite Setări, care este optimizată pentru dispozitive cu ecrane tactile. Noua aplicație Setări pare a avea un rol din ce în ce mai important în configurarea și personalizarea calculatoarelor noastre. Una dintre îmbunătățirile sale foarte interesante este legată de modul în care poți face backup de date cu instrumentul Istoric fișiere. Noua zonă de Backup din aplicația Setări oferă o metodă mult mai bună de personalizare a experienței tale cu Istoric fișiere, care ignoră nevoia de a utiliza mai vechiul Panou de control. În acest tutorial, îți vom arăta cum să folosești aplicația Setări pentru a controla modul în care funcționează instrumentul Istoric fișiere.

Cum accesezi instrumentul Istoric fișiere din aplicația Setări

Înainte de a putea modifica orice setări pentru Istoric fișiere, va trebui să conectezi un hard disk extern sau un stick de memorie USB cu destul de mult spațiu liber, care vor fi folosite pentru a salva copiile de rezervă. Mai apoi, trebuie să deschizi aplicația Setări. Dacă ai orice fel de probleme legate de găsirea sau deschiderea acestei aplicații, poți folosi acest ghid: Prezentare Windows 10: 6 metode de a deschide aplicația Settings (Setări).

În fereastra abia deschisă, va trebui să apeși pe secțiunea denumită Actualizare și securitate.

În fereastra Actualizare și securitate , vei găsi, în coloana din partea stângă, 6 secțiuni dintre care poți alege. Aici, trebuie apeși pe cea denumită Backup.

Microsoft a modificat constant opțiunile disponibile în această secțiune pe parcursul build-urilor de Windows 10, însă, se pare că versiunea finală prezintă un design simplificat și optimizat pentru ecrane tactile. În zona principală a secțiunii Backup vei avea opțiunea de a Activa sau Dezactiva instrumentul Istoric fișiere. Deci, dacă ai conectat deja o unitate externă de stocare, Istoric fișiere va face backup automat pentru toate bibliotecile tale (atât bibliotecile implicite, cât și bibliotecile personalizate pe care le-ai creat), Desktopul, Persoane de contact, preferințele din Edge și, în cele din urmă, OneDrive.

În această zonă vei putea observa, de asemenea, revenirea unei opțiuni care a dispărut în Windows 8/8.1, adică instrumentul Backup and Restore din Windows 7. Această reapariție pare a avea legătură cu încercarea celor de la Microsoft de a atrage utilizatorii mai vechi către Windows 10, cu ajutorul unui instrument care le va permite să restaureze orice copii de siguranță din Windows 7 în computerul care funcționează cu Windows 10. Acesta îți va permite, de asemenea, să faci backup de date în Windows 10 într-un mod similar celui folosit pentru Windows 7. Cu toate acestea, orice încercare de a crea sau personaliza acest instrument te va trimite la Panoul de control, astfel că vom continua, într-un articol viitor, discuția despre modul în care se poate utiliza instrumentul Backup and Restore în Windows 10.

În cele din urmă, în centrul coloanei din dreapta, vei găsi butonul Mai multe opțiuni, care te va trimite la un meniu separat, unde vei putea configura și modifica setări avansate ale instrumentului Istoric fișiere. Aceasta este principala schimbare din aplicația Setări din Windows 10, care, spre deosebire de aplicația Setări PC din Windows 8.1, îți va permite să modifici modul de funcționare a instrumentului Istoric fișiere fără să fi nevoie să utilizezi Panoul de control.

Cum utilizezi aplicația Setări pentru a configura modul în care funcționează instrumentul Istoric fișiere

După cum am menționat deja, în cazul în care ai nevoie să schimbi setările implicite ale Istoric fișiere, nu mai trebuie să accesezi Panou de control. Acum este posibil să faci acest lucru din aplicația Setări. Trebuie, deci, să accesezi secțiunea Backup, așa cum am menționat mai sus, și apoi să apeși pe butonul Mai multe opțiuni. Această acțiune te va trimite la fereastra Opțiuni de Backup, unde sunt adunate, într-o singură listă, mai multe dintre setările avansate ale instrumentului Istoric fișiere.

Prima secțiune a listei din Opțiuni de backup, denumită Prezentare generală, îți va arăta detalii generale despre backup-uri și despre unitatea pe care le stochezi. Aici, vei putea, de asemenea, alege cât de des dorești ca Istoric fișiere să creeze copii de rezervă pentru fișierele tale. Setarea implicită este La fiecare oră, însă poți fie să scurtezi perioada dintre backup-uri până la o limită inferioară de La fiecare 10 minute sau să o argumentezi până la o limită maximă de un backup pe zi.

O altă setare importantă, care poate fi modificată în secțiunea Prezentare generală, îți va permite să alegi cât timp vrei ca instrumentul Istoric fișiere să păstreze fiecare dintre copiile de rezervă. Evident, opțiunea implicită este Întotdeauna, însă poți selecta și o perioadă mai scurtă de timp, care te poate ajuta, printre altele, să nu rămâi fără spațiu pe unitatea de stocare.

Următoarea secțiune, denumită Se face backup pentru aceste dosare, îți va arăta toate bibliotecile și folderele pentru care se fac copii de rezervă. Totuși, aceasta este secțiunea care îți va oferi o mare surpriza. După ce Istoric fișiere și-a făcut apariția în Windows 8, cele mai multe reclamații privind acest instrument par să fi fost îndreptate către aceeași problemă majoră, incapacitatea de a adăuga foldere specifice în backup. Ei bine, se pare că Windows 10 a schimbat această situație și îți va permite de acum înainte să adaugi, cu ușurință, foldere care nu au legătură cu bibliotecile tale. De asemenea, trebuie să ții minte că această opțiune este disponibilă doar în aplicația Setări și că nu o vei găsi în Panoul de control.

Pentru a începe să faci backup pentru un anumit folder în Istoric fișiere, tot ce trebuie să faci este apeși pe butonul Adăugați un folder în partea superioară a secțiunii Se face backup pentru aceste dosare.

În fereastra abia deschisă, trebuie să alegi folderul pentru care dorești să faci copii de rezervă și apoi să apeși pe butonul Alegeți acest folder. Și cam asta e, tocmai ai adăugat un folder care nu are legătură cu biblioteci implicite sau personalizate. Se pare că Microsoft a înțeles în cele din urmă nevoia apariției acestei opțiuni.

Desigur, în fereastra Opțiuni de Backup, vei avea posibilitatea de a exclude biblioteci și foldere specifice din backup. Pentru a face acest lucru, trebuie, pur și simplu, să apeși pe butonul Adăugați un folder din secțiunea Excludeți aceste foldere.

Apoi, selectează elementul(ele) pentru care nu mai dorești să faci copii de rezervă și apasă pe butonul Alegeți acest folder.

În cele din urmă, vei putea schimba unitatea de stocare utilizată pentru backup, însă acesta este un proces compus din două etape. Mai întâi, trebuie să oprești utilizarea unității curente de stocare apăsând butonul Opriți utilizarea unității din secțiunea Faceți backup pe o altă unitate din fereastra Opțiuni de Backup.

Cel de-al doilea pas necesită întoarcerea la fereastra principală a secțiunii Backup și apoi apăsarea butonului Adăugați o unitate. Această acțiune va duce la apariția unui mic meniu, în care vei putea selecta o altă unitate de stocare doar apăsând pe ea.

Concluzie

Experiența noastră cu Istoric fișiere, folosind noua aplicație Setări din Windows 10, ne permite să spunem că acest instrument este ușor de folosit și că are o interfață intuitivă. Aplicația Setări îți va oferi acces către mult mai multe caracteristici și opțiuni avansate de personalizare a instrumentului Istoric fișiere, ocolind, astfel, necesitatea de a utiliza tradiționalul Panou de control. De asemenea, aplicația Setări este singurul loc în care ai posibilitatea să adaugi foldere specifice în backup-ul realizat de Istoric fișiere.

Înainte de a părăsi această pagină, te rugăm să ne spui dacă ai folosit instrumentul Istoric fișiere în Windows 10 și ce crezi despre el.