Funcția Backup și restaurare (Backup and Restore) din Windows îți permite să creezi copii de rezervă ale fișierelor tale personale, precum documente, fotografii, muzică și videoclipuri. În plus, o poți folosi și pentru a face o copie de rezervă a unei imagini de sistem a calculatorului tău, care include sistemul de operare, programele, driverele și setările. Și odată ce ai creat o copie de rezervă, funcția Backup și restaurare din Windows te poate ajuta să-ți restaurezi fișierele, precum și să-ți recuperezi sistemul în cazul unei defecțiuni hardware, al unei infecții malware sau al unei ștergeri accidentale. Este posibil ca unii să știe despre acest program de backup din zilele de demult ale Windows 7, dar alții să afle despre el abia acum. Deși instrumentul în sine nu s-a schimbat în ultimul aproximativ un deceniu, acesta funcționează în continuare în sistemele de operare Windows moderne. Da, Backup și restaurare este disponibil atât în Windows 10, cât și în Windows 11, deși este destul de ascuns. Fără alte introduceri, iată unde găsești Backup și restaurare în Windows, cum îl folosești pentru a face o copie de rezervă a unui calculator și cum creezi o imagine de sistem:
Ce este Windows Backup, numit și Backup și restaurare?
După cum spune și numele, Backup și restaurare (Backup and Restore) este un instrument, care-ți permite să faci o copie de rezervă (backup) a sistemului de operare, a setărilor și a datelor tale. Poți să lași ca Windows să aleagă ce să salveze sau să selectezi folderele individuale, bibliotecile și unitățile, pe care vrei să le salvezi. În mod implicit, copiile de rezervă sunt create conform unui program automat, dar poți crea manual o copie de rezervă oricând. După ce configurezi Windows Backup, acesta ține evidența fișierelor și folderelor noi sau modificate și le adaugă la copia ta de rezervă. Dacă îți dorești asta, citește capitolul „Cum faci o copie de rezervă a unui calculator cu Windows Backup” din acest tutorial.
În plus, Windows Backup îți oferă opțiunea de a crea o imagine de sistem, care este o clonă a unităților de care are nevoie calculatorul tău pentru a porni. O imagine de sistem include sistemul de operare și toate setările de sistem, programele și fișierele tale, care se află pe unitatea C:. O poți folosi pentru a restaura conținutul de pe calculatorul tău în cazul în care hard diskul sau unitatea ta SSD se blochează. Atunci când îți repari calculatorul de pe o imagine de sistem, trebuie să știi că este un proces de restaurare completă. Nu poți alege elemente individuale, programe sau setări de sistem. Practic, unitatea este suprascrisă cu fișierele din imaginea de sistem. Dacă vrei să creezi o imagine de sistem a calculatorului tău, citește ultima secțiune a acestui ghid.
Înainte de a vedea cum funcționează Backup și restaurare, mai este un lucru pe care trebuie să-l știi. Acest instrument este un program vechi, care a fost destul de cunoscut în perioada Windows 7. De atunci, aplicația nu a mai primit nicio actualizare, dar este încă disponibilă în Windows 11 și Windows 10. Funcționează la fel în ambele sisteme de operare și, din experiența mea, își face treaba perfect. Totuși, totul la ea pare vechi și îi lipsește integrarea cu aplicațiile și caracteristicile moderne din Windows 11 sau Windows 10. Pe viitor, toate acestea s-ar putea schimba, deoarece se zvonește că Microsoft pregătește o nouă aplicație Windows Backup, care va face parte din următoarea actualizare Windows 11 2023 Update (versiunea 23H2) și, probabil, va fi disponibilă și pentru Windows 10. Până atunci, hai să vedem ce poate face actualul instrument Backup și restaurare și cum îl folosești:
Unde găsești Windows Backup? Cum îl deschizi în Windows 11 sau Windows 10
Din câte știu eu, în ultimele versiuni de Windows 11 și Windows 10, există o singură metodă de a deschide Windows Backup, care încă funcționează constant. Indiferent de sistemul tău de operare, pornește Panoul de control. O metodă rapidă de a-l deschide este să-l cauți folosind caseta de căutare din bara de activități; când sunt afișate rezultatele, apasă pe Panou de control.
Apoi, pentru a deschide Windows Backup, apasă pe linkul „Backup și restaurare (Windows 7)” din secțiunea Sistem și securitate. Alternativ, accesează Sistem și securitate > Backup și restaurare (Windows 7).
Reține că, deși numele linkului se termină cu Windows 7, instrumentul Windows Backup funcționează în continuare așa cum ar trebui atât în Windows 11, cât și în Windows 10.
Cum faci o copie de rezervă a unui calculator cu Windows Backup
În mod implicit, funcția Windows Backup este dezactivată. Pentru a începe s-o folosești, trebuie mai întâi s-o configurezi. Urmează pașii următori pentru a configura și a decide ce tip de backup - automat sau manual - se potrivește cel mai bine nevoilor tale:
După ce apeși pe linkul „Backup și restaurare (Windows 7)”, Panoul de control încarcă o pagină numită „Faceți backup sau restaurați fișierele”. În aceasta, apasă pe linkul „Configurare backup” din secțiunea Backup.
Asta declanșează lansarea unei noi ferestre, unde poți vedea lista de unități disponibile pentru salvarea copiilor de rezervă. Selecteaz-o pe cea pe care preferi s-o folosești pentru această activitate și apasă pe Următorul.
NOTĂ: Fereastra „Configurare copiere de rezervă” îți permite, de asemenea, să salvezi copiile de rezervă într-o locație de rețea. Dacă-ți dorești asta, apasă pe butonul „Salvare într-o rețea” și apare o nouă fereastră. În ea, trebuie să introduci Locația în rețea, precum și Numele (de) utilizator și Parola necesare pentru a accesa acea locație.
În continuare, după ce ai ales unde vrei să salvezi copia de rezervă, expertul „Configurare copiere de rezervă” întreabă „Ce copiați de rezervă?”. Există două opțiuni disponibile pentru conținutul copiilor de rezervă:
- Se permite ca Windows să aleagă (recomandat) - Windows Backup creează două tipuri de copii de rezervă într-o singură operațiune: o imagine de sistem, pe care o poți folosi pentru recuperare dacă ai probleme, și o copie de rezervă a fișierelor de date din folderele tale de utilizator (și biblioteci), de pe desktopul Windows și din folderele Windows implicite.
- Se permite alegerea - Windows Backup îți permite să faci copii de rezervă pentru foldere individuale, unități sau biblioteci.
Odată configurate, ambele tipuri de copii de rezervă vor fi rulate automat, nu doar o dată, ci în mod repetat, după un program predefinit. Poți modifica sau dezactiva programul în următoarele etape ale expertului. Deocamdată, selectează cum faci o copie de rezervă a PC-ului tău cu Windows: deși poți opta pentru modalitatea recomandată („Se permite ca Windows să aleagă”), dacă ai fișiere sau foldere care se găsesc în altă parte pe calculatorul tău decât în folderele de utilizator (sau bibliotecile) standard, este mai bine să selectezi a doua opțiune - „Se permite alegerea” - deoarece îți permite să adaugi la copia de rezervă orice foldere vrei.
Dacă ai ales opțiunea „Se permite ca Windows să aleagă”, următorul pas este omis, deoarece sistemul de operare se ocupă de toate datele ce urmează a fi copiate. Însă, dacă ai ales a doua opțiune („Se permite alegerea”), expertul îți permite să selectezi conținutul copiei de rezervă. Selectează fișierele, folderele sau unitățile pe care vrei să le salvezi (poți cere ca Windows Backup să salveze totul, dacă asta dorești). Dacă vrei să faci și o copie a unităților sistemului tău de operare, asigură-te că bifezi și caseta „Se include o imagine de sistem a unităților” din partea de jos a ferestrei. Reține că poți, de asemenea, să efectuezi această acțiune independent, urmând instrucțiunile din următorul capitol al acestui ghid: Cum folosești Windows Backup pentru a crea o imagine de sistem. Revenind, după ce ai decis la ce vrei să faci o copie de rezervă, apasă pe butonul Următorul.
Apoi urmează etapa expertului „Examinare setări copii de rezervă”. Acum, poți inspecta setările pentru activitatea de backup. Verifică de două ori pentru a te asigura că ai selectat locația de backup pe care o dorești cu adevărat și vezi dacă ai inclus toate unitățile, folderele și fișierele de care ai nevoie.
Apoi, verifică Programul din partea de jos a ferestrei. În mod implicit, Windows setează copia de rezervă să ruleze în „Fiecare duminică la ora 19:00”. Dacă vrei să modifici sau să dezactivezi programul, apasă pe linkul Modificare program.
Apare o fereastră nouă, în care Windows te întreabă: „Cât de des doriți să efectuați copii de rezervă?”. Dacă nu vrei ca Windows să efectueze copii de rezervă automate, debifează prima opțiune: „Rulați backup după un program stabilit (recomandat)”. Dacă, pe de altă parte, vrei să-ți actualizezi copia de rezervă în mod regulat, lasă caseta bifată, iar apoi selectează Cât de des, în ce Zi și la ce Oră ai vrea ca Windows să efectueze această activitate. Ar fi indicat să alegi un moment când calculatorul sau dispozitivul tău este în funcțiune, pentru a te asigura că poate fi efectuată copierea de rezervă. Când ai terminat configurarea programului, apasă pe OK.
Acum ai terminat de configurat Windows Backup. Pentru a aplica setările, a crea activitatea de backup și a o rula pentru prima dată, apasă pe butonul „Salvare setări și executare copiere de rezervă”.
Expertul „Configurare copiere de rezervă” se închide și revii la pagina Backup și restaurare (Windows 7) din Panoul de control. Începe copierea de rezervă și poți monitoriza progresul acesteia.
În plus, pagina Backup și restaurare (Windows 7) din Panoul de control îți arată și alte informații utile despre activitatea de backup. Poți verifica cât spațiu pe disc este folosit pe unitatea unde se află copia de rezervă, când va fi efectuat următorul backup, când a avut loc ultimul backup, conținutul copiei de rezervă și programul copierii. Reține că aceste informații sunt disponibile în orice moment, nu doar în timpul efectuării unui backup.
Asta este tot! Acum poți sta liniștit că fișierele tale importante și sistemul de operare Windows au o copie de rezervă. Dacă se întâmplă ceva cu PC-ul tău, vei avea cel puțin o copie de rezervă, pe care o poți folosi pentru a-ți restaura datele. Dacă ai nevoie de îndrumare la acest capitol, citește acest tutorial: Cum recuperezi Windows dintr-un backup, cu System Image Recovery.
Cum folosești Windows Backup pentru a crea o imagine de sistem
Cea mai interesantă și mai utilă caracteristică oferită de Windows Backup este probabil capacitatea de a crea o imagine clonă a sistemului de operare. Cu alte cuvinte, instrumentul Backup și restaurare poate crea o copie identică a tuturor unităților necesare pentru ca Windows să funcționeze. Mai mult, dacă este necesar, poți alege să incluzi în imaginea sistemului și alte unități, pe lângă cele necesare pentru a porni calculatorul tău cu Windows 11 sau Windows 10. Iată cum stau lucrurile:
Primul pas este să deschizi pagina Backup și restaurare din Panoul de control, după cum am arătat în al doilea capitol al acestui tutorial. Apoi, apasă pe linkul „Creare imagine de sistem” din stânga ferestrei.
Se deschide expertul „Creare imagine de sistem”, care începe prin a te întreba unde vrei să salvezi copia de rezervă. În plus, Windows Backup explică limpede și că „O imagine de sistem este o copie a unităților necesare pentru ca Windows să se execute [...]” și „[...] poate fi utilizată pentru a restaura computerul dacă unitatea de hard disk sau computerul se blochează vreodată”. Alege locația copiei de rezervă. Sunt disponibile trei opțiuni:
- „Pe un hard disk” îți permite să selectezi hard diskul, unitatea SSD sau stickul de memorie USB unde vrei să faci o copie de rezervă a imaginii sistemului.
- „Pe unul sau mai multe DVD-uri” îți permite să-ți folosești DVD-writerul pentru a scrie imaginea sistemului pe DVD-uri. Asta înseamnă că vei avea nevoie de mai multe discuri atât pentru Windows 11, cât și pentru Windows 10, deoarece ambele sisteme de operare sunt destul de mari.
- „Într-o locație de rețea” este opțiunea pe care ar trebui s-o alegi dacă vrei să salvezi imaginea sistemului pe un alt calculator sau pe o altă unitate din rețeaua ta locală.
După ce alegi locația copiei de rezervă pentru Windows, apasă pe butonul Următorul din colțul din dreapta jos al expertului „Creare imagine de sistem”.
În continuare, Windows Backup îți afișează lista unităților disponibile pe calculatorul tău. Unitățile necesare pentru pornirea Windows 11 sau Windows 10 sunt selectate automat și nu pot fi debifate. Celelalte, care nu sunt necesare pentru ca sistemul tău să pornească, sunt deselectate în mod implicit, dar le poți bifa casetele dacă vrei să le incluzi și pe acestea în imaginea de sistem. După ce te-ai hotărât, apasă pe butonul Următorul.
La final, trebuie să confirmi setările copierii de rezervă. Expertul „Creare imagine de sistem” îți arată locația copiei de rezervă și mărimea acesteia, precum și o listă a unităților ce vor fi incluse în imaginea de sistem. Dacă totul pare în regulă, apasă pe butonul „Pornire copiere de rezervă”, pentru a începe procesul de backup.
Windows Backup încarcă acum o fereastră nouă, care-ți arată progresul copierii de rezervă. Așteaptă până când este gata sau apasă pe butonul „Oprire copiere de rezervă”, dacă decizi că nu mai ai nevoie de imaginea de sistem.
Când copierea de rezervă s-a terminat și imaginea de sistem este creată, Windows Backup te întreabă dacă vrei să creezi și un disc de reparare a sistemului. Un disc de reparare a sistemului este un CD sau un DVD bootabil, pe care îl poți folosi pentru a porni, a depana și a repara calculatoarele cu Windows care nu funcționează bine și refuză să pornească. Dacă nu ai deja un disc de reparare a sistemului, nu strică să creezi unul chiar acum. Totuși, poți crea un disc de reparare a sistemului oricând vrei; am descris întregul proces aici: Creează un Disc de Reparare a Sistemului în Windows 10 și Windows 11.
Dacă alegi să creezi un disc de reparare a sistemului, apare un nou expert, care te ghidează prin acest proces. Dacă alegi Nu, fereastra se închide pur și simplu. Oricum, pasul final al creării unei imagini de sistem cu Windows Backup este să apeși pe butonul Închidere.
Și asta este tot! Imaginea de sistem este acum salvată în locația pe care ai selectat-o în timpul procesului și o poți folosi oricând ai nevoie să-ți restaurezi calculatorul cu Windows.
Știai că Windows are un program pentru copii de rezervă?
După cum ai văzut în acest ghid, instrumentul Backup și restaurare (Windows 7) este încă prezent în Windows 10 și Windows 11, continuând să ofere o modalitate sigură de a face o copie de rezervă a calculatorului tău. Pentru a te asigura că nu-ți pierzi fișierele, ar trebui să faci periodic copii de rezervă, fie prin setarea unei copieri de rezervă automate, fie prin rularea manuală a uneia. După o instalare curată de Windows 11 sau Windows 10, îți recomand să creezi cel puțin o imagine de sistem a unității (unităților) sistemului de operare. Nu ezita să-mi povestești experiența ta cu Windows Backup într-un comentariu mai jos și abonează-te la newsletterul nostru pentru a te asigura că nu pierzi niciunul dintre tutorialele noastre viitoare.