Întrebări simple: Ce este USB ori Magistrala Serială Universală?

Întrebări simple: Ce este USB ori Magistrala Serială Universală?

Tehnologia USB este disponibilă de peste 20 de ani. Am devenit atât de obișnuiți cu ea că am ajuns să o considerăm drept ceva normal, fără nimic special. Deși este aproape imposibil să nu fi folosit niciodată vreun dispozitiv USB sau să fi conectat vreun conector USB la un port USB, este totuși posibil să nu știi ce înseamnă USB și ce face această tehnologie. Poate că ai auzit de unele acronime precum USB Type C dar cam asta este tot. În acest articol, îți vom explica ce este USB, îți vom povesti puțin despre istoria acestui standard și îți vom spune care sunt diferențele între principalele tipuri de porturi precum USB Type C, Micro USB, USB 3.0 și așa mai departe. Să începem:

Reclamă

Ce înseamnă USB?

Denumirea de USB vine de la Universal Serial Bus și reprezintă un standard pentru cabluri, conectori și protocoale de comunicații folosite pentru conectarea, comunicarea și alimentarea cu energie electrică între diverse dispozitive de calcul. Este folosit de foarte multe tipuri de dispozitive, de la banalele tastatură și mouse, la camere foto și video, imprimante, scanere, stick-uri de memorie, hard-disk-uri externe, smartphone-uri, tablete, televizoare și așa mai departe.

USB
USB

Universal Serial Bus este o interfață de tip plug-and-play, adică tot ce trebuie să faci este să conectezi un dispozitiv care are un port USB la calculatorul tău, iar acesta va fi capabil să detecteze și să instaleze automat dispozitivul, deși uneori va fi nevoie să îi oferi driverele potrivite pentru sistemul tău de operare. Pentru a putea funcționa ca mijloc de comunicații, USB poate transfera date la și de la dispozitivele pe care le conectează, ca de exemplu de la calculatorul tău la tastatură și invers.

USB poate și să transfere energie electrică la dispozitive. Această caracteristică este foarte utilă deoarece îți permite nu doar să îți faci dispozitivele să comunice între ele, ci și să le alimentezi sau chiar să le încarci bateriile. De exemplu, majoritatea hard-disk-urilor pe care le folosim în prezent sunt alimentate exclusiv prin intermediul porturilor lor USB, fără a necesita unități de alimentare separate. De asemenea, smartphone-urile au porturi USB care sunt utilizate atât pentru transferul de date cât și pentru reîncărcarea bateriilor lor.

O istorie foarte scurtă a standardului USB

Universal Serial Bus, sau pe scurt USB, este un standard dezvoltat în 1996, de câteva companii cheie: Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC și Nortel. În limba română, se traduce drept Magistrală Serială Universală.

USB
USB

Înainte ca USB să fi fost inventat, calculatoarele obișnuiau să se conecteze la periferice precum tastaturi, mouse-uri, imprimante, scanere, camere și altele, prin intermediul a diverse tipuri de porturi și conexiuni. De exemplu, înainte ca USB să fie adoptat, tastaturile și mouse-urile se conectau prin intermediul contectorilor de tip PS/2 sau prin porturi seriale. Imprimantele și scanerele se conectau prin porturi paralele. Și, dacă erai un gamer în acele vremuri, trebuia să ai și un game port (port de jocuri) dacă doreai să te poți juca pe calculator folosind un joystick sau un gamepad. Este de ajuns să arunci o privire la imaginea de mai jos ca să îți faci o idee despre toate aceste porturi:

USB
USB

Primele porturi USB nu erau capabile de transferuri de date la viteze mari, iar producătorii hardware nu au îmbrățișat această interfață din prima clipă. Dar, după ce au trecut câțiva ani de la apariția sa, interfața USB a primit o revizie nouă de la companiile care au creat-o, astfel apărând USB versiunea 2.0. Aceasta a fost mult mai rapidă decât versiunea precursoare. Drept urmare, după anul 2000, portul USB a avut o expansiune masivă și, în prezent, a ajuns să se găsească pe tot felul de dispozitive. USB a devenit metoda principală de a conecta dispozitive și de a transfera date între ele.

Reclamă

Versiuni USB și viteze de transfer al datelor

De la dezvoltarea sa inițială, interfața USB a continuat să devină din ce în ce mai rapidă cu fiecare versiune nouă. Iată care sunt principalele revizii sau versiuni ale tehnologiei USB:

 1. USB 1.0și USB 1.1 - au fost primele iterații ale interfeței USB, apărute în 1996 și, respectiv, 1998. Acestea sunt capabile de transferuri de date la viteze de până la 1,5 Mbps, respectiv 12 Mbps. Atunci când au fost dezvoltate, USB 1.0 era cunoscut drept Low Speed USB (USB cu viteză mică), iar USB 1.1 era cunoscut ca Full Speed USB (USB cu viteză maximă).

 2. USB 2.0 - cunoscut și ca Hi-Speed USB (USB cu viteză ridicată), și-a făcut apariția în aprilie 2000 și suportă viteze de transfer teoretice de maxim 480 Mbps. În realitate, tranferul maxim este limitat la 280 Mbps sau 35 MB/s. USB 2.0 este compatibil cu USB 1.0 și USB 1.1, adică poți să folosești dispozitive vechi cu porturi USB 1.x pentru a le conecta la dispozitive mai noi cu porturi USB 2.0.

 3. USB 3.0 - a apărut în noiembrie 2008 și este cunoscut ca SuperSpeed USB (USB cu super viteză). Oferă viteze de transfer teoretice de până la 5 Gbps, dar vitezele reale pe care le obține sunt undeva la 3,2 Gbps sau 400 MB/s.

 4. USB 3.1 - a apărut în iulie 2013 și este cunoscut și ca SuperSpeed+ USB (USB cu super viteză +). Este capabil de transferuri de date la viteze maxime teoretice de 10 Gbps, dublu față de USB 3.0. În realitate, viteza maximă la care poate ajunge este de 7,2 Gbps sau 900 MB/s.

USB
USB

Cum faci diferența între porturile USB 3.x și porturile USB 2.x?

Pentru a diferenția porturile USB 3.x de porturile USB 2.0 sau USB 1.x, porturile USB 3.x sunt, de obicei, colorate în albastru. Versiunile anterioare de USB - USB 2.0 și USB 1.x - erau colorate în negru.

USB
USB

Sursa:Wikipedia

Tipuri de conectori și porturi USB

Există multe tipuri de porturi și conectori USB, dar înainte de a vedea care sunt cele mai comune, hai să vedem care este diferența dintre un port USB și un conector USB:

 • Un conector USB este capătul cablului USB care se conectează la un port USB.
 • Un port USB este acel loc din calculatorul sau dispozitivul tău în care bagi un conector USB.

Iată care sunt cele mai comune porturi și conectori USB:

 • USB Type A - este cel mai comun tip de conector și port USB. Acest tip de port probabil se găsește pe majoritatea calculatoarelor și laptopurilor. Conectorul este mare și voluminos, aflat la capătul cablului USB pe care îl vei conecta la calculatorul tău. USB Type A a apărut o dată cu USB Type B, atunci când a fost dezvoltată prima specificație USB, în 1996.

 • USB Type B - probabil cel mai mare conector USB, USB Type B are o formă pătrată, cu două mici teșituri la două dintre colțurile sale. Conectorul USB Type B este folosit, de obicei, la capătul cablurilor USB care se conectează la imprimantă, la scaner, sau la alte dispozitive de mari dimensiuni.

 • Mini USB - sunt versiunile mai mici ale conectorilor USB Type A și USB Type B. Ele au fost introduse în anul 2000. În prezent însă, conectorii Mini USB au devenit foarte rari, deoarece au fost înlocuiți de conectorii Micro USB.

 • Micro USB - sunt chiar mai mici decât conectorii Mini USB și sunt cei mai folosiți conectori din ziua de astăzi, mai ales pe smartphone-uri și camere foto digitale. Ei au apărut în 2007.

USB
USB
 • USB Type C - este cea mai nouă versiune de conector USB, apărut în 2014, este caracterizat de trei lucruri: este mic, este reversibil și este folosit în general pentru porturile de tip USB 3.1. Conectorul USB Type C a fost creat aproximativ în același timp cu apariția USB 3.1 și, ca urmare, mulți oameni fac greșeala comună de a crede că USB 3.1 și USB Type C sunt același lucru. De fapt nu sunt, deoarece USB 3.1 este un protocol USB, iar USB Type C este o specificație de conector USB. Deși nu este ceva foarte comun, există dispozitive care folosesc conectori USB Type C dar suportă doar USB 2.0. Luând toate lucrurile în considerare, viitorul aparține lui USB 3.1 și USB Type C, așa că trebuie să ne așteptăm să vedem din ce în ce mai multe dispozitive compatibile.

USB
USB

Sursa: Wikipedia

Concluzie

Acum ai o idee mai clară despre ce înseamnă USB și de ce este utilă această tehnologie. De asemenea, știi acum cum a evoluat acest standard în timp și care sunt diferențele principale dintre diversele tipuri de conectori USB. Dacă ai întrebări legate de acest subiect, nu ezita să ne întrebi folosind formularul de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows