Cum îmbunătățești Windows & File Explorer folosind Opțiunile Folder

Windows 7 a introdus un Windows Explorer nou-nouț, foarte diferit față de versiunea din Windows XP sau Windows vista. Windows 8 a continuat acest trend și nu numai că a redenumit produsul în File Explorer dar a introdus și noua interfață de tip panglică. Deși aceste produse conțin multe caracteristici noi, la fel ca orice software, îl poți personaliza astfel încât să îi îmbunătățești funcționarea, folosind fereastra Opțiuni Folder – locul unde se găsesc toate setările importante, legate de funcționarea Windows Explorer și File Explorer. Haide să vedem ce setări merită să fie îmbunătățite și unde le găsim.

Cum deschizi fereastra Opțiuni Folder în Windows 7 & Windows 8

Poți dechide fereastra Opțiuni Folder urmând mai multe metode. Una dintre ele, ce funcționează atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1 este să deschizi Panoul de control și să mergi la "Aspect și personalizare -> Opțiuni folder".

În Windows 8.1, deschide File Explorer și mergi la fila Vizualizare. Apasă pe butonul Opțiuni de pe panglică.

În Windows 7, deschide Windows Explorer și mergi la Organizare -> Opțiuni folder și căutare.

O ultimă metodă, ce funcționează și în Windows 7 și în Windows 8.1 este să folosești căutarea. În Windows 7, tastează "opțiuni folder" în caseta de căutare din meniul Start. În Windows 8.1, tastează "opțiuni folder" în timp ce te afli pe ecranul Start. Opțiuni Folder va fi afișat printre rezultatele căutării. Apasă pe el.

În Windows 8.1, fereastra Opțiuni Folder arată similar cu cea de mai jos.

Când deschizi Opțiuni Folder în Windows 7, fereastra arată similar cu cea de mai jos.

După cum poți vedea, sunt foarte asemănătoare. Totuși, există câteva setări care sunt diferite între Windows 7 și Windows 8.1.

Ce setări merită îmbunătățite în Windows & File Explorer

Fila General afișează un set limitat de opțiuni de configurare:

În primul rând, poți seta Windows Explorer sau File Explorer să deschidă fiecare folder în aceeași fereastră sau fiecare folder în fereastra sa proprie.

Apoi, poți seta dacă vrei să deschizi elemente precum fișiere și foldere folosind un singur clic sau un dublu clic.

Cele mai interesante opțiuni se găsesc în secțiunea numită Panou de navigare. În Windows 8.1, această secțiune îți permite să activezi sau să dezactivezi secțiunea Favorite, să setezi dacă vrei ca File Explorer să afișeze toate folderele pe care le folosești sau dacă vrei ca folderul curent să fie automat extins. Această setare se poate dovedi utilă unor utilizatori, deoarece poate fi de ajutor în navigarea mai rapidă prin foldere.

În Windows 7, ai acces la aceleași setări, cu excepția Afișare preferințe. Nu poți activa sau dezactiva secțiunea Favorite din Opțiuni Folder.

Fila Vizualizare are o mulțime de opțiuni de configurare. Dacă treci prin toate și setezi lucrurile așa cum vrei, poți obține rezultate foarte bune din punctul de vedere al modului în care lucrezi cu Windows/File Explorer. Îți recomand să verifici cel puțin aceste setări importante:

  • Întotdeauna se afișează pictograme, niciodată imagini reduse – această setare poate fi utilă dacă lucrezi cu un număr mare de fișiere și foldere. Dacă Windows este lent la încărcarea imaginilor reduse, ar trebui să activezi această opțiune. Windows/File Explorer nu va mai încărca imaginile reduse, ceea ce va avea ca efect o îmbunătățire a vitezei la răsfoirea printre fișierele și folderele tale.
  • Ascundere unități goale – dacă această opțiune este bifată, atunci când inserezi un stick de memorie USB sau un alt tip de memorie movibilă, el nu va fi afișat în folderul Dispozitive și unități. Acest lucru poate crea confuzie uneori. Debifarea acestei opțiuni este foarte recomandată.
  • Se ascund extensiile pentru tipurile de fișiere cunoscute – dezactivarea acestei setări îți permite să vezi extensiile fiecărui fișier. Este o metodă bună de a te asigura că fișierele nu sunt viruși sau alte tipuri de software malițios deghizate ca documente, imagini și alte tipuri comune de fișiere. Sunt multe virusuri ce încearcă să păcălească utilizatorii folosind două extensii pentru un singur fișier. Ele pot fi numite ca numefișier.doc.exe. Dacă această setare este activată, vei vedea numai numefișier.doc și e posibil să crezi că este vorba de un fișier ce poate fi deschis fără probleme. Debifarea acestei setări este foarte recomandată.
  • Utilizare casete de selectare pentru a selecta elemente – dacă este activată, atunci când ții mausul deasupra unui fișier sau folder, vei vedea o mică casetă de selectare în stânga numelui. Poți bifa această casetă pentru a selecta fișierul/folderul. Aceste casete de selectare sunt echivalente cu apăsarea tastei CTRL, în timp ce dai clic pe mai multe elemente pentru a le selecta. Această opțiune poate fi utilă atunci când trebuie să selectezi multe elemente diferite.
  • Tastare automată în caseta de căutare – în mod implicit, când tastezi o literă, Windows/File Explorer selectează primul fișier sau folder al cărui nume începe cu acea literă. Când îl găsește, elementul este selectat automat. Dacă vrei să schimbi acest comportament și vrei să cauți automat în caseta de căutare din dreapta sus, selectează prima opțiune: Tastare automată în caseta de căutare.

Fila Căutare include opțiuni de configurare pentru căutarea de fișiere și foldere în Windows/File Explorer.

Configurările implicite funcționează foarte bine. Totuși, dacă nu ești satisfăcut, poți experimenta cu opțiunile disponibile astfel încât să le setezi pe placul tău.

Concluzie

Experimentând cu aceste opțiuni de configurare poți îmbunătăți modul în care Windows/File Explorer funcționează. Sperăm ca, după acest exercițiu de configurare, să ajungi la aceeași concluzie. Dacă ai și alte idei despre acest subiect, nu ezita să ne lași un comentariu.