Verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul sistemului

Windows 10 este ultima versiune de Windows. Acest fapt nu este greu de înțeles, dar, în fiecare an, apar noi „versiuni” sau actualizări majore pentru Windows 10. Am avut până acum Windows 10 cu Anniversary Update, October 2018 Update, May 2020 Update și multe alte actualizări. Ce înseamnă toate aceste denumiri? Cum afli versiunea exactă de Windows 10 pe care o ai, ce ediție și ce tip? Ce este compilarea OS? Citește acest tutorial și află răspunsurile pe care le cauți:

Ce versiune de Windows 10 am? Metoda rapidă!

Această metodă este rapidă și merge la fel, indiferent de versiunea de Windows 10 pe care o ai: folosește caseta de căutare de lângă butonul Start și tastează winver, iar apoi dă clic pe rezultatul afișat.

Caută termenul winver în Windows 10

De asemenea, poți apăsa tastele Windows + R pentru a afișa fereastra Executare.

Introdu winver și apasă tasta Enter sau dă clic pe OK.

Execută comanda winver în Windows 10

Se deschide fereastra „Despre Windows” (About Windows), unde poți vedea versiunea de Windows 10 pe care o ai, urmată de informații despre compilarea OS și ediția de Windows 10 pe care o folosești. Iată un exemplu de calculator cu Windows 10 Pro și May 2020 Update.

Fereastra Despre Windows

Mai jos, un alt exemplu de PC cu Windows 10 Home și October 2018 Update.

Fereastra Despre Windows

Toate datele astea sunt destul de derutante, nu-i așa? Continuă să citești și vei înțelege ce înseamnă numerele pe care le vezi, inclusiv ce este compilarea OS și ce ediție de Windows 10 ai.

Verifică versiunea de Windows 10 din aplicația Setări

Această metodă funcționează în toate versiunile de Windows 10, dar lucrurile arată diferit în funcție de versiunea de Windows 10 pe care o ai. Mai întâi, deschide aplicația Setări. Cea mai rapidă metodă este să apeși tastele Windows+I. Apoi, deschide categoria Sistem.

Setările Windows 10

În coloana din stânga, derulează în jos și dă clic pe Despre. În partea dreaptă vezi informații despre sistemul tău. Cantitatea de informații afișate diferă în funcție de actualizarea de Windows 10 pe care o ai instalată. Este posibil să fie nevoie să derulezi în jos până la secțiunea Specificațiile dispozitivului. Acum poți vedea informațiile care te interesează:

 • Tip sistem – îți spune dacă ai Windows 10 pe 32 de biți sau 64 de biți
 • Ediție (Edition) – îți spune ce ediție de Windows 10 folosești: Pro, Home, Enterprise, Education etc.
 • Versiune SO – vezi numărul de compilare folosit pentru Windows 10
 • Versiune – oferă numărul versiunii de Windows 10 pe care o ai
Informații despre versiunea, ediția, compilarea și tipul de Windows 10

Aceste linii sunt poziționate diferit în funcție de versiunea de Windows 10 pe care o folosești. De exemplu, iată secțiunea Despre din Windows 10 November Update lansată în 2015. Liniile menționate există și aici, dar în puncte diferite ale ferestrei.

Informații despre versiunea, ediția și tipul de Windows 10 instalat

Acum ai date despre versiunea de Windows 10, ediția, compilarea și tipul sistemului. Hai să înțelegem cum se „traduc” aceste date:

Cum „traduci” numărul versiunii de Windows 10 în actualizări majore

Nu vom avea Windows 11, Windows 12 ș.a.m.d., cum am avut Windows 7 și Windows 8 în trecut. Dar Microsoft continuă să actualizeze Windows 10 și, pe lângă actualizările tradiționale de securitate, lansează și două actualizări majore în fiecare an. Acestea au un număr specific de versiune, un nume de marketing (precum Creators Update sau May 2020 Update) și vin cu noi aplicații, facilități și schimbări importante. Ca urmare, Windows 10 a evoluat foarte mult de când a fost lansat prima dată, în iulie 2015. Dacă știi numărul versiunii tale de Windows 10, iată cum se traduce în actualizări majore:

 • 1507 – versiunea originală de Windows 10, lansată în iulie 2015, cu numele de cod Threshold 1.
 • 1511 – prima actualizare majoră pentru Windows 10, lansată în noiembrie 2015, cu numele de cod Threshold 2. Numele de marketing este November Update.
 • 1607 – a doua actualizare majoră, numită Anniversary Update pentru Windows 10. A fost lansată în iulie 2016, iar numele de cod este Redstone 1.
 • 1703 – cea de-a treia actualizare importantă, numită Creators Update pentru Windows 10. A fost lansată în aprilie 2017 și are numele de cod Redstone 2.
 • 1709 – a patra actualizare, denumită Fall Creators Update pentru Windows 10. A fost lansată în octombrie 2017 și are numele de cod Redstone 3.
 • 1803 – a cincea actualizare importantă pentru Windows 10, numită April 2018 Creators Update. A avut numele de cod Redstone 4 și a fost lansată în Aprilie 2018.
 • 1809 – a șasea actualizare majoră pentru Windows 10, numită Creators 2018 Update. A avut numele de cod Redstone 5 și a fost lansată în Octombrie 2018.
 • 1903 – a șaptea actualizare majoră pentru Windows 10. Este numită May 2019 Update pentru Windows 10 și are numele de cod 19H1. „19” vine de la anul în care a fost lansată actualizarea, iar „H1” vine de la prima actualizare a anului.
 • 1909 – a opta actualizare importantă pentru Windows 10, cu numele de cod 19H2. A primit numele de November 2019 Update și a început să fie distribuită pe 12 Noiembrie, 2019.
 • 2004 – a noua actualizare pentru Windows 10, cu numele de cod 20H1. Are numele de May 2020 Update și a fost lansată ce mai târziu decât alte actualizări, pe 27 Mai 2020.
 • Un număr mai mare de 2004 – a zecea actualizare majoră pentru Windows 10, cu numele de cod 20H2. Urmează a fi lansată în Octombrie sau Noiembrie 2020.

Edițiile de Windows 10. Ce este diferit între ele?

Poți avea una dintre următoarele ediții de Windows 10 pe calculatorul sau dispozitivul tău:

 • Home – cea mai des întâlnită ediție de Windows 10. Este destinată utilizatorilor de acasă și multe dispozitive vândute în magazine au această versiune. Include doar facilități și aplicații destinate utilizatorilor casnici. Nu include unelte de business precum criptarea cu BitLocker sau virtualizare. Un neajuns semnificativ este faptul că utilizatorii de Windows 10 Home nu pot amâna actualizările pentru Windows 10, asemeni utilizatorilor celorlalte ediții.
 • Pro – această versiune adaugă facilități pentru companii și utilizatori mai tehnici. De asemenea, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a amâna actualizările pe care le primesc prin Windows Update.
 • Enterprise – oferă toate facilitățile din Windows 10 Pro și lucruri în plus care ajută administratorii de rețea și companiile.
 • Enterprise LTSC – versiunea cu suport pe durată lungă a Windows 10 Enterprise, care este lansată o dată la doi sau trei ani. Aceasta primește actualizări de securitate timp de 10 ani de la lansare.
 • Education – inițial avea aceleași caracteristici ca Windows 10 Enterprise și era destinată sectorului educațional. Începând cu Fall Creators Update, include mai puține caracteristici.
 • Pro Education – o ediție specială de Windows 10 pentru sectorul de învățământ. Include aplicația „Set Up School PCs” care îți permite să configurezi rapid sistemul și setările lui cu un stick de memorie USB. Nu include Cortana, sugestiile din Microsoft Store sau Windows Spotlight.
 • Pro for Workstations – ediție pentru hardware high-end, sarcini de calcul foarte intense și cele mai noi procesoare de servere ori sisteme de fișiere.
 • S – un mod foarte limitat de Windows 10, pentru segmentul educațional și pentru retail. Cea mai importantă limitare a sa este că nu poți instala aplicații desktop decât dacă sunt distribuite prin Magazinul Microsoft. De asemenea, Microsoft Edge este navigatorul web implicit iar Bing motorul de căutare. Ele nu pot fi schimbate. Orice ediție de Windows 10 poate fi folosită în modul S.
 • IoT – ediție destinată dispozitivelor foarte ieftine, precum Raspberry Pi, sau pentru mașini specializate, precum roboți, stații ATM, terminale POS, scanere de bare și altele. Pentru a face lucrurile și mai confuze, există două ediții de Windows 10 IoT: IoT Enterprise și IoT Core.

Ce este Versiune SO ori compilare OS?

Numărul din dreptul câmpului Versiune SO sau Compilare OS se schimbă cu fiecare actualizare instalată pentru Windows 10. Pentru a te ajuta să înțelegi, să luăm următorul scenariu:

Atunci când Windows 10 October 2018 Update a fost lansat, versiunea sistemului de operare era 1809, iar valoarea pentru compilare OS era 17763.1. După prima actualizare pentru Windows 10, câmpul Versiune SO sau Compilare OS s-a schimbat în 17763.55, în timp ce versiunea a rămas aceiași. După cea mai nouă actualizare instalată pentru Windows 10, lansată în mai 2020, câmpul Versiune SO sau Compilare OS are valoarea 19041.264.

Versiune SO sau Compilare OS pentru Windows 10 versiunea 1809

Valoarea pentru Versiune SO sau Compilare OS reprezintă același lucru: numărul de versiune al build-ului compilat de programatorii Microsoft pentru Windows 10. Această informație este utilă pentru depanarea de probleme. De exemplu, dacă ai o problemă și discuți despre ea cu un inginer de suport tehnic, dacă oferi valoarea acestui câmp, persoana care te ajută înțelege rapid ce versiune exactă de Windows 10 ai și ce actualizări sunt necesare pentru a rezolva problema. Poți afla mai multe despre evoluția numerelor pentru Compilare OS, în articolul Windows 10 release information.

Ce este tipul de sistem în Windows 10?

Această informație îți spune dacă Windows 10 folosește registrul pe 32 de biți sau 64 de biți al procesorului. Procesoarele moderne sunt adesea pe 64 de biți și principalul lor avantaj este că pot procesa mult mai multe date decât procesoarele pe 32 de biți. În majoritatea cazurilor, Windows 10 ar trebui să fie pe 64 de biți, iar asta reprezintă un lucru pozitiv.

Ce versiune de Windows 10 folosești?

Acum știi cum să afli pe cont propriu ce versiune de Windows 10 ai și cum să traduci numerele pe care le vezi în actualizări specifice. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce versiune de Windows 10 folosești. Suntem curioși să aflăm ce versiuni și ediții sunt populare în rândul cititorilor noștri.