Fișierele la cerere din OneDrive pentru Windows 10: Tot ce trebuie să știi

Fișierele la cerere din OneDrive pentru Windows 10: Tot ce trebuie să știi

Unul dintre cele mai bune lucruri la aplicația OneDrive din Windows 10 este funcția numită Fișiere la cerere. Te ajută să economisești spațiu de stocare pe calculatoarele și dispozitivele tale cu Windows 10, descărcând și păstrând copii locale ale fișierelor tale din OneDrive doar dacă le accesezi sau dacă specifici manual că vrei ca acestea să fie disponibile permanent offline. Pentru a afla tot ce este de știut despre această caracteristică, inclusiv cum să activezi sau să dezactivezi Fișierele la cerere, cum să le folosești și cum să identifici care dintre fișierele tale sunt locale sau disponibile doar online, citește acest ghid:

Reclamă

Ce este funcția "Fișiere la cerere" din OneDrive?

Fișiere la cerere este o caracteristică ce îți oferă posibilitatea să îți accesezi toate fișierele din cloudul OneDrive cu Explorer, indiferent dacă acestea sunt sau nu descărcate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Cu alte cuvinte, poți să-ți vezi toate fișierele din OneDrive, chiar și pe acelea care sunt disponibile doar online, în Explorer, la fel ca alte fișiere. Fișiere la cerere este o funcție introdusă în Windows 10 Fall Creators Update și este disponibilă în toate versiunile mai noi de Windows 10.

Dar, cum deosebești fișierele disponibile doar online de cele care sunt disponibile local, pe calculatorul sau dispozitivul tău? Mai mult, poți activa sau dezactiva Fișierele la cerere? Poți alege care fișiere și foldere sunt disponibile permanent pe unitățile tale de stocare, pentru utilizare offline? Iată răspunsurile:

Fișiere la cerere OneDrive: Cum vezi care dintre fișierele tale sunt disponibile offline (local) sau doar online

În Explorer, fișierele și folderele din spațiul tău OneDrive au un indicator de stare diferit, în funcție de modul cum sunt stocate:

  • Fișiere disponibile doar online - au un indicator de stare care arată ca un nor albastru. Acestea sunt fișiere pe care le-ai stocat în spațiul tău din OneDrive, dar care nu sunt descărcate local pe PC-ul tău cu Windows 10. Nu ocupă spațiu pe hard-disk-ul tău, dar ocupă spațiu în cloud-ul OneDrive. Deși poți să îți vezi toate fișierele online chiar dacă nu ai o conexiune de internet activă, le poți deschide doar dacă ai acces la internet.
  • Fișiere disponibile local - au un indicator de stare care arată ca o bifă verde într-un cerc alb. Acestea sunt fișiere din spațiul tău OneDrive pe care le-ai accesat în trecut, folosind Explorer. De fiecare dată când deschizi un fișier disponibil doar online, Explorer îl descarcă și îl salvează pe dispozitivul tău, local. Astfel, aceste fișiere pot fi deschise și folosite chiar dacă nu ai o conexiune la internet. Aceste fișiere ocupă spațiu pe hard-disk-ul tău. Dacă vrei, poți să anulezi tot acest proces și poți să-ți recuperezi spațiul de stocare local, dacă setezi aceste fișiere să redevină disponibile doar online.
  • Fișiere disponibile întotdeauna - au un indicator de stare care arată ca o bifă albă într-un cerc de culoare verde. Acestea sunt fișiere din spațiul tău OneDrive pe care le-ai configurat explicit să fie descărcate și stocate local pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, permanent. Ocupă spațiu permanent pe hard-disk-ul tău și sunt întotdeauna disponibile, indiferent dacă ai sau nu o conexiune funcțională la internet. Poți să reconfigurezi aceste fișiere să nu mai fie permanent disponibile, dacă asta este ceea ce vrei.

Iată cum arată cei trei indicatori de stare pentru Fișierele la cerere, în Explorer:

Fișiere la cerere OneDrive: disponibile doar online, disponibile local și disponibile permanent
Fișiere la cerere OneDrive: disponibile doar online, disponibile local și disponibile permanent

Dacă îți place ideea de Fișiere la cerere, vei vrea probabil să activezi această caracteristică. Iată cum se face asta:

Reclamă

Cum activezi funcția "Fișiere la cerere" din OneDrive

În zona de notificări de pe bara de activități, apasă pe pictograma OneDrive.

Pictograma OneDrive pe bara de activități
Pictograma OneDrive pe bara de activități

Dacă nu vezi pictograma OneDrive în zona de notificări de pe bara de activități, apasă pe butonul ^ și apoi pe pictograma OneDrive.

Pictograma OneDrive ascunsă în lista de aplicații de pe bara de activități
Pictograma OneDrive ascunsă în lista de aplicații de pe bara de activități

În fereastra OneDrive, apasă pe "... Mai multe".

Butonul Mai multe din OneDrive
Butonul Mai multe din OneDrive

OneDrive îți arată o listă de opțiuni: mergi la Setări.

Opțiunea Setări din meniul Mai multe al OneDrive
Opțiunea Setări din meniul Mai multe al OneDrive

Apăsarea pe Setări deschide o fereastră numită Microsoft OneDrive.

Fereastra de configurare Microsoft OneDrive
Fereastra de configurare Microsoft OneDrive

În fereastra Microsoft OneDrive, deschide fila Setări.

Fila Setări din Microsoft OneDrive
Fila Setări din Microsoft OneDrive

În partea de jos a filei Setări, ar trebui să găsești o secțiune numită Fișiere la cerere. Are o singură opțiune: "Economisiți spațiu și descărcați fișierele pe măsură ce le utilizați". Pentru a activa caracteristica Fișiere la cerere, trebuie să bifezi această opțiune.

Economisiți spațiu și descărcați fișierele pe măsură ce le utilizați
Economisiți spațiu și descărcați fișierele pe măsură ce le utilizați

Apasă pe butonul OK și ai terminat!

Cum dezactivezi caracteristica "Fișiere la cerere" din OneDrive

Dacă preferi să nu folosești deloc Fișierele la cerere, poți să dezactivezi această funcție. În loc să bifezi opțiunea numită "Economisiți spațiu și descărcați fișierele pe măsură ce le utilizați", scoate bifa din dreptul ei și apoi apasă pe OK pentru a îți salva opțiunea.

Dezactivare Fișiere la cerere în OneDrive
Dezactivare Fișiere la cerere în OneDrive

OneDrive îți cere să confirmi alegerea pe care ai făcut-o și te informează că "Toate fișierele și folderele OneDrive vor fi descărcate pe acest PC". Dacă vrei să continui și să dezactivezi "Fișierele la cerere", apasă pe OK.

Reclamă

Cum alegi fișierele și folderele disponibile permanent prin "Fișiere la cerere"

Dacă ai activat caracteristica Fișiere la cerere, atunci poate vrei să știi cum să îți faci fișierele importante disponibile local pe calculatorul sau dispozitivul tău. Astfel, vei putea să lucrezi cu ele chiar dacă nu ai o conexiune la internet. Din fericire, este foarte simplu să configurezi anumite fișiere și foldere să fie descărcate și disponibile permanent. În Explorer, navighează la OneDrive-ul tău și găsește folderul sau fișierele pe care le vrei accesibile permanent.

Apoi, dă clic dreapta pe ele (sau apasă și ține apăsat pe ele, dacă ai un ecran tactil) și selectează opțiunea "Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv".

Marcare fișiere pentru Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv
Marcare fișiere pentru Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv

Dacă te răzgândești și nu mai vrei anumite fișiere sau foldere să fie disponibile local permanent, urmează aceiași pași dar, de această dată, scoate bifa din dreptul opțiunii "Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv".

Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv
Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv

PONT: Dacă vrei ca Explorer să se deschidă întotdeauna direct în OneDrive, citește: Configurează Windows Explorer să deschidă OneDrive sau Dropbox (ori alt folder) atunci când pornește.

Cum eliberezi spațiu de stocare prin ștergerea copiilor locale ale fișierelor marcate ca disponibile doar online (setarea fișierelor OneDrive să fie doar online)

Dacă ai un spațiu de stocare local limitat, poate preferi să îți ții toate fișierele OneDrive doar online. Astfel, acestea nu ocupă niciodată spațiu pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Poți însă, să lucrezi cu ele, dar numai atâta timp cât ai disponibilă o conexiune la internet.

Pentru a configura o parte sau toate fișierele tale să fie disponibile doar online, deschide Explorer, navighează la OneDrive și apoi găsește fișierele pe care le vrei doar online. Selectează-le și apoi dă clic dreapta pe ele (sau apasă și ține apăsat pe ele, dacă ai un ecran tactil). În meniul contextual, apasă pe opțiunea numită "Eliberați spațiu".

OneDrive Fișiere la cerere: Eliberați spațiu
OneDrive Fișiere la cerere: Eliberați spațiu

Windows 10 șterge apoi copiile stocate local ale acelor fișiere sau foldere, dar păstrează originalele nealterate. Această acțiune poate fi o metodă foarte bună de a recupera spațiu de stocare pe dispozitivul tău, mai ales dacă ai fișiere de dimensiuni mari stocate în OneDrive.

Tu folosești caracteristica "Fișiere la cerere" din OneDrive?

După cum ai văzut, este ușor să activezi sau să dezactivezi funcția Fișiere la cerere din OneDrive, în Windows 10. Cu doar câteva clicuri poți să faci Explorer să afișeze toate fișierele din OneDrive, indiferent dacă sunt disponibile local sau doar online. Tu folosești caracteristica Fișiere la cerere? Spune-ne ce crezi în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri OneDrive Programe Recomandate Windows