Ce sunt Fișierele la cerere din OneDrive și cum le folosești

Ce sunt Fișierele la cerere din OneDrive și cum le folosești

Una dintre cele mai bune funcții ale aplicației OneDrive pentru Windows 11 și Windows 10 se numește Fișiere la cerere (Files On-Demand). Aceasta te ajută să economisești spațiu de stocare pe calculatoarele tale descărcând și păstrând copii locale ale fișierelor tale din OneDrive numai dacă le accesezi sau dacă specifici manual că vrei ca acestea să fie întotdeauna disponibile offline. Pentru a afla tot ce este de știut despre această caracteristică, inclusiv cum să activezi sau să dezactivezi Fișierele la cerere din OneDrive, cum să le folosești și cum să identifici care dintre fișierele tale sunt locale sau disponibile doar online, citește acest ghid:

Reclamă

NOTĂ: Pentru a crea acest ghid, am folosit Windows 11 versiunea 22H2 și Windows 10 versiunea 22H2. Aplicația OneDrive arată și funcționează la fel în ambele sisteme de operare. Pentru a simplifica totul, imaginile folosite pentru ilustrarea tutorialului au fost realizate în Windows 11. Dacă ai o versiune mai veche de Windows 11 sau Windows 10, asigură-te că o actualizezi pentru a beneficia de toate funcțiile și opțiunile disponibile în prezent. Asta ar trebui să elimine, de asemenea, potențialele probleme, precum Fișierele la cerere din OneDrive care nu apar în File Explorer.

Ce este funcția Fișiere la cerere din OneDrive?

Fișiere la cerere (Files On-Demand) este o funcție care-ți permite să-ți accesezi toate fișierele din cloudul OneDrive cu File Explorer, indiferent dacă acestea sunt sau nu descărcate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Cu alte cuvinte, poți să-ți vezi în File Explorer toate fișierele din OneDrive, chiar și pe acelea care sunt disponibile doar online, la fel ca pe oricare alte fișiere.

OneDrive în fereastra File Explorer din Windows 11

OneDrive în fereastra File Explorer din Windows 11

Problema care se pune acum este, bineînțeles: Cum deosebești fișierele disponibile doar online de cele disponibile local, pe calculatorul sau dispozitivul tău? Mai mult, poți activa sau dezactiva Fișiere la cerere? Poți alege care fișiere și foldere sunt întotdeauna disponibile pe unitatea ta, pentru a fi utilizate offline? Iată răspunsurile:

Fișiere la cerere OneDrive: Cum vezi care fișiere tale sunt disponibile offline (local) sau doar online

În File Explorer, fișierele și folderele din spațiul tău OneDrive au un indicator de stare diferit, în funcție de unde sunt stocate:

  • Fișiere și foldere disponibile doar online - au pictograme ca un nor albastru. Acestea sunt fișiere pe care le-ai salvat în spațiul tău de stocare OneDrive, dar care nu sunt descărcate local pe PC-ul tău cu Windows. Nu ocupă spațiu pe unitatea de stocare a calculatorului tău (SSD sau HDD), dar ocupă spațiu în cloudul tău OneDrive. Deși poți să-ți vezi toate fișierele online chiar dacă nu ai o conexiune activă la internet, le poți deschide doar dacă ai acces la internet.
  • Fișiere și foldere disponibile local - au pictograme albe cu bife verzi. Acestea sunt fișiere din spațiul tău OneDrive, pe care le-ai deschis în trecut, iar File Explorer le-a descărcat și le-a stocat local, pe calculatorul tău. Astfel, poți redeschide și folosi aceste fișiere chiar și fără o conexiune la internet. Aceste fișiere ocupă spațiu pe hard diskul tău. Poți să inversezi întregul proces și să-ți recuperezi spațiul de stocare local, dacă setezi aceste fișiere să fie disponibile doar online.
  • Fișiere și foldere marcate ca „Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv” (disponibile permanent) - au pictograme verzi cu bife albe. Acestea sunt fișiere din spațiul tău OneDrive pe care le-ai configurat explicit să fie disponibile offline, stocate local pe calculatorul sau dispozitivul tău Windows. Ocupă în permanență spațiu pe hard diskul sau SSD-ul tău, dar au avantajul de a fi întotdeauna disponibile pentru utilizare, indiferent dacă ai sau nu o conexiune funcțională la internet. Dacă decizi să setezi ca aceste fișiere și foldere să nu mai fie mereu disponibile, poți elibera spațiu pe unitatea ta.

Iată cum arată cei trei indicatori de stare pentru Fișiere la cerere look în fereastra File Explorer din Windows 11:

Fișiere la cerere OneDrive: disponibile doar online, local și permanent

Fișiere la cerere OneDrive: disponibile doar online, local și permanent

În Windows 10, indicatorii de stare sunt aceiași, chiar dacă interfața de utilizare a aplicației File Explorer este ușor diferită:

Fișiere la cerere OneDrive în Windows 10

Fișiere la cerere OneDrive în Windows 10

Și acum, fără alte formalități, iată cum poți lucra cu funcția OneDrive Fișiere la cerere:

Reclamă

Cum dezactivezi funcția OneDrive Fișiere la cerere pentru fișierele tale importante

Dacă ai fișiere importante, pe care trebuie să le accesezi chiar și atunci când ești offline, poate vrei să le setezi astfel încât să fie disponibile întotdeauna local, pe calculatorul tău. Este simplu să configurezi anumite fișiere și foldere să fie descărcate și disponibile permanent.

În File Explorer, navighează la OneDrive și găsește folderul sau fișierele respective. Apoi, dă clic dreapta pe ele (sau apasă și ține apăsat, dacă ai un ecran tactil) și selectează „Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv” pentru a le face permanent disponibile local.

Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv

Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv

Dacă te răzgândești și nu mai vrei ca anumite fișiere sau foldere să fie mereu disponibile local, urmează aceiași pași, dar de data asta, debifează opțiunea „Păstrați întotdeauna pe acest dispozitiv”.

Marchează fișierele sau folderele să nu mai fie mereu disponibile offline

Marchează fișierele sau folderele să nu mai fie mereu disponibile offline

SUGESTIE: Dacă vrei ca File Explorer să încarce OneDrive imediat ce-l deschizi, poți configura File Explorer să deschidă OneDrive sau Dropbox (ori alt folder) atunci când pornește.

Cum să activezi Fișiere la cerere în OneDrive pentru anumite fișiere și să eliberezi spațiu pe disc

Dacă ai spațiu de stocare local limitat, este posibil să vrei ca unele dintre fișierele tale OneDrive să fie disponibile doar online. Astfel, acestea nu ocupă spațiu pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows. Însă poți lucra cu ele, dar numai dacă ești conectat(ă) la internet.

Pentru a configura unele (sau chiar toate) fișierele sau folderele tale să fie disponibile numai atunci când ești online, deschide File Explorer, navighează la OneDrive, iar apoi găsește fișierele sau folderele pe care vrei să le faci disponibile doar online. Selectează-le și dă clic dreapta pe ele (sau apasă și ține apăsat pe ele dacă ai un ecran tactil). În meniul contextual, apasă pe opțiunea „Eliberare spațiu”.

Alege Eliberare spațiu pentru a economisi spațiu de stocare cu Fișiere la cerere din OneDrive

Alege Eliberare spațiu pentru a economisi spațiu de stocare cu Fișiere la cerere din OneDrive

Windows șterge apoi copiile stocate local ale acelor fișiere sau foldere, dar păstrează originalele online, neschimbate. Aceasta poate fi o metodă excelentă de a recupera spațiu de stocare pe calculatorul tău, mai ales dacă ai fișiere mari stocate în OneDrive.

Reclamă

Cum configurezi Fișiere la cerere în aplicația OneDrive

Deși OneDrive nu-ți permite efectiv să activezi sau să dezactivezi complet funcția Fișiere la cerere, te lasă totuși să-ți eliberezi spațiu pe disc setând toate fișierele tale să fie disponibile doar atunci când ești online. În mod similar, îți permite și să descarci toate fișierele din OneDrive pe calculatorul tău pentru a avea întotdeauna acces offline la ele. În plus, totul este la fel, indiferent dacă folosești OneDrive în Windows 11 sau în Windows 10. Iată cum funcționează totul:

Pentru a configura Fișiere la cerere, trebuie mai întâi să deschizi setările OneDrive pe calculatorul tău cu Windows. Pentru a face asta, apasă pe pictograma OneDrive din bara de sistem a barei de activități.

Pictograma OneDrive din bara de sistem

Pictograma OneDrive din bara de sistem

Dacă nu vezi pictograma OneDrive în bara de sistem, apasă pe butonul ^ și apoi pe pictograma OneDrive.

Pictograma OneDrive ascunsă în lista de aplicații din bara de sistem

Pictograma OneDrive ascunsă în lista de aplicații din bara de sistem

În fereastra OneDrive, apasă pe „Ajutor & Setări”.

Butonul Ajutor & Setări din fereastra OneDrive

Butonul Ajutor & Setări din fereastra OneDrive

OneDrive afișează o listă de opțiuni. Apasă pe prima dintre ele: Setări.

Opțiunea Setări din meniul OneDrive

Opțiunea Setări din meniul OneDrive

Dacă apeși pe Setări, se deschide fereastra Setări OneDrive. Aici, selectează „Sincronizare și backup” în bara laterală din stânga, iar apoi apasă pe Setări complexe în partea de jos a panoului din dreapta.

Accesează Sincronizare și backup > Setări complexe

Accesează Sincronizare și backup > Setări complexe

NOTĂ: Fereastra Setări OneDrive arată și funcționează la fel în Windows 10 ca și în Windows 11. Dacă a ta arată diferit, asigură-te că ți-ai actualizat sistemul.

Derulează dacă ai nevoie să vezi toate Setările complexe. În partea de jos a listei, ar trebui să găsești o secțiune numită Fișiere la cerere. Aceasta are două butoane: Eliberați spațiu-disc și Descărcați toate fișierele.

Fișiere la cerere OneDrive: Eliberați spațiu-disc sau Descărcați toate fișierele

Fișiere la cerere OneDrive: Eliberați spațiu-disc sau Descărcați toate fișierele

Iată ce fac acestea:

Reclamă

Cum activezi Fișiere la cerere în aplicația OneDrive

Butonul Eliberați spațiu-disc setează toate fișierele tale OneDrive să fie disponibile numai online. Cu alte cuvinte, activează Fișiere la cerere în OneDrive. Apasă pe butonul Eliberați spațiu-disc dacă vrei ca OneDrive să elimine toate copiile locale ale fișierelor tale, păstrându-le numai în cloud.

Apasă pe butonul Eliberați spațiu-disc din Setări OneDrive

Apasă pe butonul Eliberați spațiu-disc din Setări OneDrive

OneDrive te anunță că, dacă alegi să eliberezi spațiu pe calculatorul tău, setând ca toate fișierele tale să fie disponibile doar online, vei avea nevoie de acces la internet atunci când încerci să deschizi un fișier stocat în OneDrive. Dacă ești sigur că asta este ceea ce-ți dorești, apasă pe Continuați pentru a confirma acțiunea.

Continuă și setează toate fișierele OneDrive să fie disponibile doar online

Continuă și setează toate fișierele OneDrive să fie disponibile doar online

De îndată ce faci asta, OneDrive începe să facă modificările solicitate. Totul se întâmplă în fundal și nu ar trebui să dureze mult timp.

Cum dezactivezi Fișiere la cerere în aplicația OneDrive

Dacă vrei ca toate fișierele tale OneDrive să fie disponibile local, alege cea de-a doua opțiune: Descărcați toate fișierele. Acest buton dezactivează Fișiere la cerere în OneDrive, ceea ce înseamnă că toate fișierele tale din cloud vor fi descărcate și stocate pe calculatorul tău. Deși acestea vor ocupa spațiu pe PC-ul tău, avantajul este că vor fi disponibile în orice moment, indiferent dacă ești sau nu conectat la internet.

Apasă pe butonul Descărcați toate fișierele din Setări OneDrive

Apasă pe butonul Descărcați toate fișierele din Setări OneDrive

OneDrive îți cere să confirmi alegerea de a descărca toate fișierele și te informează că „Aceasta va utiliza până la [...] GB de spațiu pe acest PC”. Dacă ai suficient spațiu pe calculator pentru a salva local toate fișierele OneDrive și vrei să mergi mai departe, apasă pe Continuați.

Continuă și descarcă toate fișierele (dezactivează Fișiere la cerere)

Continuă și descarcă toate fișierele (dezactivează Fișiere la cerere)

În funcție de numărul de fișiere pe care le ai în OneDrive și de dimensiunea acestora, este posibil să dureze ceva timp până când aplicația termină de descărcat totul pe PC-ul tău cu Windows. Însă poți continua să-ți folosești calculatorul ca de obicei. OneDrive va efectua în fundal toate operațiunile necesare.

Ce părere ai despre caracteristica OneDrive Fișiere la cerere?

Acum știi ce se întâmplă dacă dezactivezi Fișiere la cerere din OneDrive și știi, de asemenea, cum să oprești OneDrive din a stoca local fișiere. După cum ai văzut, este ușor să activezi și să lucrezi cu noua funcție OneDrive Fișiere la cerere din Windows. Cu doar câteva apăsări, poți face ca File Explorer să afișeze toate fișierele tale din OneDrive, indiferent dacă acestea sunt disponibile local sau doar online. Ar trebui să folosești caracteristica OneDrive Fișiere la cerere? Eu aș spune că da, deoarece este foarte utilă atunci când nu ai destul spațiul pe hard disk. Și, la urma urmei, să fim sinceri, cât de des ai nevoie să accesezi offline toate fișierele tale OneDrive? Folosești Fișiere la cerere (Files On-Demand) în OneDrive? Îți place? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri OneDrive Programe Recomandate Windows