Cum monitorizezi performanța în Windows, folosind Performance Monitor

Ai auzit de Performance Monitor, cunoscut și sub numele de PerfMon.exe sau PerfMon.msc? Este o unealtă de Windows, la fel de complexă precum sună, ce poate fi utilizată pentru a monitoriza în timp real performanța calculatorului sau dispozitivului tău cu Windows. Atunci când o folosești poți vedea cum sunt administrate toate resursele sistemului și poți lua decizii despre ce vrei să faci cu calculatorul tău în ceea ce privește performanța sa. De asemenea, această unealtă este utilă și pentru depanarea problemelor de performanță pe care le poate avea sistemul tău. În acest ghid îți explicăm bazele despre cum pornești aplicația Performance Monitor și cum o folosești pentru monitorizarea performanței:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.

Cum pornești Performance Monitor în Windows

Există mai multe metode pentru a porni Performance Monitor. Una care merge la fel în toate versiunile de Windows este să deschizi Panoul de Control și să mergi la: “Sistem și securitate -> Instrumente de administrare”. Acolo vei găsi scurtătura pentru această aplicație.

Poți folosi și funcția de căutare. De exemplu, în Windows 10, introdu în caseta de căutare de pe bara de activități, textul “performance” și apasă pe rezultatul de căutare Performance Monitor.

La fel și în Windows 7: în căsuța de căutare de pe Meniul Start, introdu “performance” și dă clic pe rezultatul de căutare Performance Monitor.

În Windows 8.1, acest truc nu funcționează. Mergi la ecranul Start si scrie pe tastatură “perfmon.exe” ori “perfmon.msc” și, în lista de rezultate, apasă pe singurul rezultat afișat.

De asemenea, poți executa aceleași comenzi folosind fereastra Executare. Apoi, se lansează Performance Monitor. Această aplicație arată și funcționează la fel în toate versiunile recente de Windows: Windows 10, Windows 7 și în Windows 8.1.

Cum analizezi performanța sistemului cu Performance Monitor

Pentru a începe o analiză a performanței sistemului tau, în fereastra aplicației, dă dublu clic pe Monitoring tools și apoi pe Performance Monitor, în coloana din stânga.

Dacă vrei să afli cum se comportă calculatorul tău în timp ce folosește anumite aplicații, asigură-te că le deschizi acum, pentru ca graficele afișate să ia în considerare impactul aplicației respective. În mod implicit, graficul arătat de Performance Monitor măsoară timpul procesorului, care reprezintă cantitatea de timp petrecută de procesor pentru a executa programele active, arătat în procente. Această metrică îți dă o măsură de bază despre cât de ocupat este procesorul.

Acest grafic, la fel ca orice alt grafic din aplicație poate fi personalizat pentru a adăuga coloane și date adiționale. Pentru o analiză mai amănunțită, poți adăuga contoare la graficul afișat, care să măsorare alte date. Pentru a face asta, apasă butonul verde +, semnalat în captura de ecran de mai jos.

Se deschide fereastra Add Counters (Adaugă Contoare). Aici poți alege o listă lungă de contoare pe care le poți folosi pentru o monitorizare în timp real. Ele sunt organizate după tip. Dacă dai dublu clic pe numele unui contor, vei vedea mai multe obiecte individuale și le poți selecta pe oricare pentru monitorizare, precum și pe toate odată. Când ai terminat de selectat contoarele și obiectele pe care vrei să le monitorizezi, apasă butonul Add (Adaugă).

Vei vedea contoarele selectate în partea dreaptă a ferestrei. Apasă OK și sunt adăugate la graficele deja existente în Performance Monitor.

În graficul de mai jos am folosit setul de contoare Processor. Acestea afișează informații foarte tehnice și utile unui specialist, precum Interrupts/sec (numărul de întreruperi la care procesorul a fost nevoit să răspundă. Acestea sunt generate de componente hardware precum controlerele pentru hard disk sau placa de rețea) sau %User Time (suma totală de timp non-inactiv care a fost petrecut pentru execuția operaţiunilor în modul utilizator).

Acum poți merge mai departe și poți realiza activitățile de monitorizare selectând contoarele care te interesează și vei vedea cum se actualizează în timp real.

Cum personalizezi datele afișate de Performance Monitor

Te poți uita la datele afișate și în alt format, folosind butonul Change graph type (Schimbă tipul graficului) din captura de ecran de mai jos ori scurtătura CTRL+G de pe tastatură. Poți alege între Line (forma implicită, care folosește linii), Histogram bar (Bare) sau Report (Raport text).

Poza de mai jos îți arată cum sunt afișate datele în forma Histogram bar.

Iată și un exemplu de Report (Raport text):

Poți personaliza mai departe datele afișate, apăsând butonul Properties (Proprietăți) sau apasând tastele CTRL+Q.

Se deschide fereastra Proprietăți Performance Monitor, unde poți schimba cum este afișat fiecare contor, în ce culoare, cu ce tip de linie ș.a.m.d. Filele Data și Graph pot fi folosite pentru astfel de personalizări.

Când ai terminat de realizat personalizările dorite, apasă butonul OK.

Cum înțelegi toate datele afișate de Performance Monitor?

Datele afișate în rapoartele Performance Monitor sunt foarte tehnice și greu de înțeles pentru un utillizator obișnuit. Chiar și unii ingineri de sistem vor avea probleme în a înțelege tot ce are de oferit această aplicație. Dacă vrei o documentanție bine pusă la punct, care traduce pe înțelesul tău termeni precum %DPC Time sau Page Faults/sec, citește această pagină de pe Microsoft TechNet: Performance Monitor Counters. Din păcate este disponibilă doar în limba engleză.

Concluzie

Acest articol ți-a arătat cum se pornește Performance Monitor în Windows și cum se folosește pentru a monitoriza un set de contoare pentru performanța sistemului. Dacă ai întrebări și vrei să afli mai multe detalii, nu ezita să lași cum comentariu.