Ce sunt serviciile Windows, ce fac ele și cum se administrează?

Ce sunt serviciile Windows, ce fac ele și cum se administrează?

Poate că te-ai întrebat ce anume face ca Windows să funcționeze și să ofere atâtea caracteristici pentru atât de multe aplicații. O parte importantă a răspunsului o reprezintă serviciile Windows. Cu ajutorul lor, Windows poate să administreze conexiunile de rețea, să transmită sunetul către sistemul audio, să memoreze parolele și detaliile de conectare, să afișeze imagini pe ecran și așa mai departe. În acest articol explicăm ce sunt serviciile Windows și cum lucrezi cu ele:

Reclamă

Ce sunt serviciile Windows?

Un serviciu este o aplicație aproape ca oricare alta. Diferența între servicii și celelalte programe este faptul că serviciile se execută în fundal și nu oferă o interfață cu utilizatorul, în care să poți da clicuri. Serviciile sunt gândite să ofere caracteristici esențiale pentru nucleul sistemului de operare, cum ar fi servicii web, înregistrarea evenimentelor, accesul la fișiere, imprimare de documente ori raportarea erorilor.

Nu toate serviciile sunt dezvoltate de Microsoft. Unele aplicații își instalează propriile servicii. Antivirușii sunt un exemplu foarte bun, instalând diverse servicii pentru a putea oferi la rândul lor monitorizare în timp real a activităților sistemului, protecție firewall, etc. Aceste produse au nevoie de avantajele oferite de utilizarea serviciilor. Un astfel de avantaj este faptul că pot fi executate în timpul pornirii sistemului, înaintea altor programe și chiar înainte de a te conecta la calculator. Dar cel mai important este faptul că serviciile pot monitoriza tot ce se întâmplă pe calculator, fiind integrate perfect cu nucleul Windows. Astfel, aplicațiile antivirus pot oferi un nivel înalt de protecție.

Un alt exemplu de serviciu care nu aparține Microsoft ar putea fi un server SSH, des folosit la birouri pentru conexiunile securizate la distanță ori un serviciu de auto-actualizare pentru browser-ul tău web, cum este Mozilla Maintenance Service care este folosit de Firefox.

Cunoașterea a ceea ce înseamnă un serviciu poate fi utilă în anumite cazuri. De exemplu, dacă știi că nu vei avea nevoie de caracteristicile oferite de un serviciu, îl poți dezactiva pentru a elibera resurse. De exemplu, dacă ai un router instalat pentru rețeaua ta locală, este foarte posibil să nu ai nevoie de serviciul Internet Connection Sharing.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

Alternativ, dacă ai nevoie ca un serviciu să ruleze, dar nu este atât de important, îl poți seta să pornească puțin mai târziu, după ce au pornit Windows, aplicațiile critice sau alte servicii importante. În cazul meu, unul dintre aceste servicii, de care am nevoie dar nu îmi este esențial, este serviciul Windows Time, care sincronizează data și ora. De aceea, am decis să îl setez să pornească în mod Delayed (Pornire întârziată).

Cum accesezi serviciile Windows?

Există destul de multe metode diferite pentru a accesa serviciile Windows. Nu intenționăm să le descriem pe toate, deoarece deja am făcut-o într-un alt articol: 9 moduri de accesa aplicația Services din Windows (toate versiunile).

Dacă nu ai timp să citești acel ghid, o metodă rapidă de a deschide Serviciile în orice versiune recentă de Windows, este să folosești căutarea. Scrie cuvântul servicii sau services în câmpul de căutare de pe bara de activități din Windows 10, pe ecranul Start din Windows 8.1, sau în câmpul de căutare din Meniul Start din Windows 7. În toate aceste sisteme de operare, apasă pe rezultatul Services sau "Vizualizare servicii locale". Apoi, fereastra Services, ori Servicii în limba română, se deschide.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

Fereastra Services (Servicii) este locul unde poți să vezi, să pornești, oprești și să configurezi toate serviciile din Windows.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

Cum vezi informații despre un serviciu Windows?

În fereastra Services (Servicii), pentru fiecare din serviciile listate, poți să vezi cinci lucruri:

  1. Name (Nume) - Numele serviciului este util dacă vrei să îți faci o idee despre ce face acel serviciu. Din păcate, numele este uneori prea criptic pentru a te ajuta să înțelegi despre ce este vorba cu acel serviciu.

  2. Description (Descriere) - Descrierea serviciului îți arată câteva informații rapide despre scopul sau identitatea serviciului.

  3. Status (Stare) - Îți spune dacă serviciul se află în execuție sau este oprit.

  4. Startup Type (Tip de pornire) - Îți arată cum este pornit serviciul de către Windows. Serviciile pot fi pornite automat, automat dar cu întârziere, manual sau pot fi dezactivate, adică nu sunt pornite niciodată. Vom vorbi mai târziu despre tipurile de pornire ale serviciilor Windows și cum pot fi configurate, în acest tutorial.

  5. Log On As (Conectare ca) - Te lasă să selectezi dacă serviciul este pornit folosind contul Local System sau folosind un alt cont pe care îl specifici manual.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

Reține și faptul că poți să vezi aceleași informații și în fereastra de Proprietăți a fiecărui serviciu, dând dublu clic pe numele său din fereastra Services (Servicii).

Reclamă

Cum pornești sau oprești un serviciu Windows

Pornirea sau oprirea unui serviciu se face ușor: tot ce trebuie să faci este să dai clic dreapta pe serviciu (sau să apeși lung pe el) și să alegi acțiunea pe care o vrei. Pentru a executa un serviciu, alege Start.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

Dacă vrei să oprești un serviciu ce funcționează, trebuie să apeși pe butonul Stop.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

În afară de Start și Stop mai ai și alte opțiuni disponibile: poți alege Pause (Pauză), Resume (Reluare) sau Restart (Repornire). Ultima opțiune este clară și nu avem ce să mai adăugăm în plus despre ea. Cât despre Pause: înseamnă că serviciul este oprit, dar numai pentru conturile de utilizatori fără privilegii de servicii ori privilegii administrative, dar rulează în continuare pentru restul. Evident, Resume (Reluare) continuă execuția serviciului care a fost pus pe pauză pentru acele conturi.

Acțiunea pe care o alegi este aplicată doar pentru sesiunea curentă de utilizare. După ce repornești Windows, serviciul selectat revine la starea sa implicită.

NOTĂ: Există o metodă alternativă de a porni sau opri un serviciu: poți să o faci și din fereastra de Proprietăți a serviciului. Dă clic dreapta (sau apasă lung) pe serviciu și apoi pe Proprietăți. Apoi, în fila General, ar trebui să găsești aceleași opțiuni ca și în meniul clic dreapta.

Cum modifici tipul de pornire al unui serviciu din Windows

Pentru a modifica modul de pornire al unui serviciu din Windows, trebuie mai întâi să îi deschizi Proprietățile. Pentru asta, dă clic dreapta (sau apasă lung) pe serviciu și apoi pe Proprietăți.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

În fereastra de Proprietăți a serviciului, fila General oferă informații despre numele serviciului, numele său de afișare, descrierea sa, calea către executabilul său și opțiunea de a îi modifica tipul de pornire. Cea de-a doua secțiune îți spune starea serviciului și te lasă să introduci parametri personalizați pentru el, dacă este necesar.

Servicii, Windows
Servicii, Windows

Poți să setezi Startup type (Tip de pornire) să fie:

  • Automatic - serviciul pornește odată cu calculatorul.

  • Automatic (Delayed Start) (Pornire întârziată) - serviciul pornește imediat ce sistemul a terminat de pornit toate celelalte servicii automate.

  • Manual - serviciul pornește numai când acest lucru este necesar.

  • Disabled (Dezactivat) - serviciul nu pornește niciodată, nici măcar atunci când funcționalitatea sa este solicitată de către alte servicii Windows sau de către aplicații.

Deși o poți face, nu recomandăm modificarea tipului de pornire a serviciilor, cu excepția cazului în care ești complet informat de consecințe. Este în special periculos să setezi un serviciu pe Disabled (Dezactivat), deoarece alte componente ale sistemului care depind de el, ar putea fi afectate. Acest lucru poate duce la un sistem de operare nefuncțional sau chiar la imposibilitatea pornirii calculatorului.

De asemenea, dacă ai nevoie de puțin ajutor referitor la ce servicii pot fi dezactivate în siguranță, ar trebui să citești și aceste articole:

Tu îți gestionezi serviciile de pe PC-ul cu Windows?

Unele servicii pot fi întârziate de la pornire sau chiar dezactivate dacă ai nevoie și de ultimul strop de performanță din sistemul tău. Acest lucru este posibil doar dacă nu ai nevoie de acele servicii imediat sau chiar deloc, iar dezactivarea lor nu îți cauzează probleme sau inconveniențe. Întrebarea noastră pentru tine este: tu îți gestionezi serviciile din Windows singur, sau preferi să le lași neatinse? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows