Schimbă limba smartphone-ului sau tabletei tale cu Android, din engleză în română

Mulți utilizatori cumpără un smartphone sau o tabletă cu Android care vine cu interfața de utilizare în limba engleză și doresc să o schimbe în română ori o altă limbă precum italiană, germană, spaniolă, ori franceză. Din fericire, majoritatea dispozitivelor cu Android oferă posibilitatea schimbării limbii de afișare. Iată ce ai de făcut pentru a schimba interfața din Android în limba română sau o altă limbă decât engleza:

IMPORTANT: Acest ghid este pentru Android 8 Oreo și Androdid 9 Pie. Pentru al, am realizat două seturi de capturi de ecran: unul se aplică pentru Android 8 Oreo (în stânga) și celălalt pentru Android 9 Pie (în dreapta). Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește: Ce versiune de Android am? 3 moduri de a afla!

Pasul 1: Deschide aplicația Setări (Settings) din Android

Primul pas este acela de a deschide aplicația Settings (Setări) de pe tableta sau smartphone-ul tău cu Android. Poți face asta în mai multe moduri, inclusiv apăsând pe pictograma sa din lista de aplicații.

Scurtătura Settings din Android

Pasul 2. Găsește setările pentru limbă

În aplicația Settings (Setări) derulează în jos până ajungi la System (Sistem). Apasă pe această intrare.

Mergi la Settings în Android

Lista setărilor disponibile diferă în funcție de versiunea de Android pe care o ai.

Dar, atât în Android 8 Oreo cât și în Android 9 Pie, trebuie să apeși pe Language & input (Limbă și introducerea textului).

În setările Android, apasă Languages & input

În Android 8 Oreo apasă pe Languages (Limbi), iar în Android 9, apasă pe Language (Limbă).

Apasă pe Language în setările pentru Android

Pasul 3. Adaugă limba de afișare pe care vrei să o folosești în Android

Acum vezi limbile de afișare instalate pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android. Prima limbă din listă este cea folosită pentru afișarea în acest moment, a sistemului de operare și a aplicațiilor. Pentru a adăuga o nouă limbă, apasă pe „Add a language” sau „Add Language” (Adăugați o limbă).

Apasă Add a language

Se încarcă o listă cu toate limbile de afișare care pot fi adăugate pe dispozitivul tău cu Android. Derulează lista în jos până găsești limba dorită (cel mai probabil Română) și apasă pe numele ei. După aceea poți fi rugat(ă) să alegi țara corespunzătoare limbii alese. În cazul nostru, alegem România.

Alege limba folosită de Android

Limba aleasă este acum adăugată în lista de limbi de afișare instalate. Urmează aceleași instrucțiuni pentru a adăuga câte limbi de afișare dorești.

IMPORTANT: Lista cu limbile de afișare dorite depinde de versiunea ta de Android și este specifică dispozitivului pe care-l folosești. Ea variază în funcție de producătorul dispozitivului și operatorul de telefonie mobilă. De exemplu, dacă ai un smartphone blocat în rețeaua operatorului tău de telefonie, firmware-ul de pe el poate să ofere acces doar o listă foarte scurtă de limbi de afișare.

Pasul 4: Activează limba de afișare dorită

Acum ai adăugat toate limbile de afișare care te interesează. Dar, limba implicită este tot engleza. Pentru a schimba limba folosită, apasă și ține apăsat pe liniile din dreptul numelui limbii pe care vrei să o activezi și mut-o în capul listei.

Schimbă limba folosită de Android

Atunci când muți o limbă în capul listei, Android începe să o folosească. Dacă ai terminat, închide aplicația Settings (Setări).

Cum dezinstalezi o limbă de afișare din Android

Dacă nu mai ai nevoie de o anumită limbă de afișare, o poți dezinstala. Dar, mai întâi instalează și activează altă limbă pe care vrei să o păstrezi. După ce ai făcut asta, mergi la ecranul Language preferences (Preferințele pentru limbă), urmând instrucțiunile din secțiunile 1 și 2 ale acestui ghid. Apoi, apasă pe cele trei puncte afișate în colțul dreapta-sus al ecranului, lângă textul Language preferences (Preferințele pentru limbă). Este afișat un mic meniu. Apasă pe Remove (Eliminați) sau Remove languages (Eliminați limbi).

Șterge limbile instalate în Android

Android afișează o căsuță de bifare lângă numele fiecărei limbi de afișare instalată. Bifează căsuța de lângă numele limbii pe care vrei să o dezinstalezi. Reține că poți șterge câte limbi de afișare dorești, dar trebuie să păstrezi cel puțin una. Apoi, apasă pe butonul Delete (Eliminați). Poziția acestuia pe ecran diferă în funcție de versiunea de Android pe care o ai.

Alege limba pe care vrei să o ștergi din Android

Ți se cere să confirmi faptul că vrei să elimini limba aleasă. Apasă OK și ai terminat.

Confirmă ștergerea limbii alese de tine

Acum poți închide aplicația Settings (Setări).

Ți-ai schimbat limba de afișare în Android?

Prin alegerea unei alte limbi în locul celei implicite de afișare, ai schimbat doar limba în care sunt afișate meniurile din Android, lista de aplicații și aplicațiile specifice Google (Maps/Hărți, Photos/Fotografii, etc.). Aplicațiile din terțe părți pe care le ai instalate, pot să ofere sau să nu ofere posibilitatea de a schimba limba de afișare a acestora, în funcție de limba aleasă pentru Android. Înainte de a închide acest tutorial, suntem curioși să aflăm ce limbă de afișare ai instalat: română, germană, spaniolă, italiană, franceză? Comentează mai jos și hai să discutăm.