Cum schimbi limba de afișare pentru programele non-Unicode în Windows

Ai întâmpinat vreodată probleme la utilizarea aplicațiilor scrise într-o limb ă ce folosește seturi speciale de caractere precum cele c hinezești, arabe, rusești, române sau ebraic e? Dacă răspunsul este da, atunci ar trebui să citești acest articol despre Unicode și despre schimbarea limb ii utilizate de programele non-Unicode. Dacă este prima dată când afli despre aceste lucruri, nu îți face griji - citește mai departe și vei înțelege ce înseamnă Unicode, cum funcționează și cum să faci ca Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10 să afișeze corect programele care folosesc seturi de caractere non-Unicode.

Ce este Unicode și de ce contează?

Înainte de a trece la tutorialul pas cu pas, hai să vorbim despre Unicode și ce înseamnă el. Unicode este un standard de codificare al caracterelor, dezvoltat de Unicode Consortium, care definește un set de litere, numere și simboluri ce reprezintă aproape toate limbile scrise din lume. Succesul său la contopirea seturilor de caractere a dus la utilizarea lor pe scara largă în dezvoltarea programelor software.
Când ne referim la Unicode? Când vorbești despre software-ul scris într-o limbă cu un set de caractere specific (de exemplu, chineza), care este dorit să ruleze și să fie afișat corect pe un computer cu un sistem de operare ce utilizează un set diferit de caractere (de exemplu, Windows în engleză). Acest lucru este valabil și pentru un exemplu la polul opus: software-ul scris în limba engleză, care utilizează caractere latine, ar trebui să ruleze și să fie afișat corect și pe un Windows în limba chineză. În astfel de cazuri, în funcție de modul în care a fost codificată aplicația, se poate întâmpla să nu fie afișate corect caracterele din interfața cu utilizatorul, ceea ce devine enervant.

Complicațiile apar, în general, atunci când vrei să combini un software cu un sistem de operare ce conține seturi de caractere care pot cauza un "conflict", cum ar fi caracterele chinezești, japoneze, arabe, ebraice, rusești, față de limbi care utilizează caractere latine, cum ar fi limba engleză, română, spaniolă, germană, etc.
Când apar astfel de conflicte, limba de afișare utilizată de sistemul de operare este considerată a fi Unicode și, în mod implicit, programele non-Unicode sunt setate să utilizeze aceeași limbă. Software-ul cu un set de caractere diferit este considerat a fi un program non-Unicode. Din moment ce folosește un set de caractere complet diferit față de cel utilizat de limba curentă non-Unicode, acesta nu este afișat corect. Pentru a rezolva problema, trebuie să schimbi limba utilizată de către sistemul de operare pentru programele non-Unicode, pentru a se potrivi cu programul pe care vrei să-l rulezi.
Mai jos poți vedea un exemplu de astfel de conflict și modul în care anumite caractere au fost afișate înainte de a schimba limba programelor non-Unicode și după ce a fost schimbată la limba corectă.

Cazurile cele mai comune: subtitrările filmelor și muzica

Cel mai comun scenariu unde limba programelor non-Unicode este setată incorect și provoacă neplăceri, este în cazul redării fișierelor media. De exemplu: ai Windows în limba engleză și vizualizezi un film în română pentru care ai nevoie de subtitrare în română, limbă care conține caractere ce nu se află în alfabetul englez, cum ar fi "ș" sau "ț". Aceste caractere vor fi afișate incorect. Poți asculta, de asemenea, muzica în limba ta și numele cântecului să conțină caractere care nu se află în alfabetul englez - sunt șanse ca aceste caractere să nu fie afișate corect.
Setarea limbii implicite pentru programele non-Unicode pentru a se potrivi cu limba locală va rezolva aceste probleme.

Cum accesezi limba curentă pentru programele non-Unicode în Windows 7

În Windows 7, deschide Panoul de control și apasă pe "Ceas, limbă și regiune".

În panoul "Ceas, limbă și regiune" apasă pe "Regiune și limbă".

Acestă acțiune va deschide fereastra Regiune și Limbă . Aici, mergi la fila Administrativ. În secțiunea " Limbă pentru programele non-Unicode ", poți vedea limba setată în prezent. Pentru a o schimba, apasă pe " Modificare setări regionale pentru sistem ".