Cum adaugi, schimbi și ștergi limbile de introducere pentru tastatură, în Windows 10

Mulți utilizatori au nevoie să tasteze în mai mult de o limbă, pe calculatoarele și dispozitivele lor cu Windows 10. De exemplu, românii care lucrează în corporații au nevoie să tasteze zilnic în română, engleză, germană sau altă limbă străină. Dacă ai nevoie să instalezi mai multe limbi pentru tastatură, să comuți între ele ori să ștergi o limbă pentru tastatură de care nu ai nevoie, citește acest tutorial:

NOTE: Acest ghid a fost testat și confirmat că funcționează pe Windows 10 April 2018 Update și Windows 10 October 2018 Update. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, citește: Ce versiune, ediție și tip de Windows 10 am instalat?

Cum adaugi o nouă limbă pentru tastatură, în Windows 10

Mai întâi, deschide aplicația Setări. O metodă rapidă pentru a face asta, este să apeși tastele Windows + I de pe tastatură. Apoi, mergi la „Timp și Limbă” (Time & Language).

Aplicația Setări pentru Windows 10

În coloana din stânga, alege Limbă (Language). O listă cu setări legate de limbă este afișată în partea dreaptă. Acolo, apasă pe butonul „Adăugați o limbă” („Add a language”) din secțiunea Limbile preferate (Preferred languages).

Setările de Limbă din Windows 10

Se afișează o listă foarte lungă cu toate limbile disponibile în Windows 10. Este ordonată alfabetic. Poți derula în jos până găsești limba dorită, dar este mai rapid să folosești funcția de căutare.

Lista cu limbi disponibile în Windows 10

În funcție de limba pe care dorești să o instalezi, trebuie să alegi între mai multe variații ale acesteia, specifice mai multor regiuni ori țări. De exemplu, dacă vrei să instalezi limba spaniolă, găsești multe variații pentru țări precum Argentina, Chile, Columbia, Mexic, Spania și așa mai departe. Pentru fiecare limbă, sunt mai multe simboluri și facilități disponibile:

  • Litera A și un simbol asiatic – semnalează faptul că limba selectată este disponibilă și ca limbă de afișare pentru Windows 10.
  • O pictogramă cu un microfon – îți spune că există disponibile servicii pentru vorbire și recunoaștere vocală în limba respectivă. Acestea sunt oferite de obicei pentru limbile de largă circulație internațională precum engleza, spaniola, chineza, germana, etc.
  • Pictograma unui ecran de calculator și o bulă de text – semnalează faptul că sunt disponibile servicii de „text-to-speech” (text transpus în vorbire) pentru limba aleasă. Din nou, majoritatea limbilor de largă circulație internațională au astfel de servicii disponibile în Windows 10
  • Pictograma unei mâini care scrie – semnalează faptul că sunt disponibile servicii de scriere de mână, utile pentru persoanele care au tablete și vor să scrie pe ecran cu degetul ori cu un pix digital, precum cel disponibil pentru dispozitivele Surface Pro.

După ce ai găsit limba și variația acesteia de care ai nevoie, apasă pe numele său și apasă Următorul (Next).

Alege o limbă pentru instalare, în Windows 10

Se afișează un sumar a ceea ce urmează să fie instalat. Din moment ce nu vrei să schimbi limba de afișare din Windows, debifează caseta care spune: „Instalați pachetul lingvistic și setați ca limbă de afișare în Windows” („Install language pack and set as my default Windows display language”). De asemenea, debifează facilitățile pe care nu le vrei, precum vorbirea ori scrierea de mână. Însă „Tastarea de bază” (Basic typing) trebuie să rămână bifată, ca să poți tasta în limba respectivă. Când ai terminat de ales ce dorești, apasă pe Instalare (Install).

Alege caracteristicile instalate pentru limba aleasă

Așteaptă ca limba aleasă să fie descărcată și instalată. Acest proces poate dura câteva minute. Când este finalizat, limba instalată apare în lista de limbi disponibile. De asemenea, primești și o notificare în Centrul de Acțiuni, despre instalarea sa cu succes. Poți folosi noua limbă pentru a tasta, imediat ce o vezi instalată și are simbolul pentru tastatură evidențiat în captura de ecran de mai jos.

Limbă disponibilă pentru tastatură, în Windows 10

Acum poți închide aplicația Setări (Settings).

Cum adaugi o variantă a unei limbi de introducere de la tastatură

Multe limbi au versiuni diferite pentru introducerea de text de la tastatură. De exemplu, limba română are Română standard, Română tradițională și Română programatori, fiecare cu mici diferențe și personalizări.

Dacă vrei să instalezi o variantă anume pentru limba de introducere de la tastatură, deschide Setări, mergi la „Oră și limbă”, iar apoi alege Limbă, în coloana din stânga. Apoi, apasă pe limba pe care vrei să o schimbi și după aceea pe butonul Opțiuni (Options).

Butonul Opțiuni pentru limba aleasă

Sunt afișate mai multe opțiuni pentru limba aleasă. Apasă pe butonul „Adăugați o tastatură” („Add a keyboard”) și alege varianta pe care o vrei, din lista afișată.

Instalează mai multe variante ale limbii pentru introducere de la tastatură

Acum vezi varianta aleasă în lista cu tastaturi instalate și poți începe să o folosești.

Tastaturile adăugate în Windows 10

Acum poți închide aplicația Setări.

Cum schimbi limba de introducere de la tastatură, în Windows 10

După ce ai instalat limba dorită, poți să o schimbi oricând dorești. O modalitate de a face asta, este să folosești mouse-ul ori degetul (pe un ecran tactil). În partea din dreapta-jos, în bara de activități a Windows 10, apasă pe numele limbii curente pentru tastatură. Se afișează o listă cu toate limbile instalate. Apasă pe cea pe care vrei să o folosești.

Schimba limba pentru tastatură în Windows 10

Acum vezi limba aleasă ca fiind activă.

Limba activă pentru tastatură

O altă modalitate de a schimba limba de introducere de la tastatură este să apeși tasta ALT din partea stângă a tastaturii, împreună cu SHIFT (ALT stânga + SHIFT). Apasă-le simultan și se trece automat la următoarea limbă din listă. Apasă-le din nou și se trece la următoarea și tot așa.

Cum ștergi o limbă de introducere pentru tastatură din Windows 10

Atunci când nu mai ai nevoie să folosești o anumită limbă pentru tastatură, deschide aplicația Setări și mergi la „Oră și Limbă” (Time & Language). În coloana din stânga, alege Limbă (Language), iar în partea dreaptă, apasă pe limba pe care vrei să o elimini. După aceea, apasă butonul Eliminare (Remove) de sub numele ei.

Butonul Opțiuni pentru limba aleasă din Windows 10

Limba aleasă și toate variațiile ei pentru tastatură, sunt șterse.

Dacă vrei să ștergi doar o anumită variantă pentru tastatură, alege limba respectivă din listă și apasă Opțiuni (Options). După aceea, alege varianta pe care nu o mai vrei, apăsând pe numele ei. Apasă butonul Eliminare (Remove) de sub numele său.

Eliminare tastatură din Windows 10

Poți închide aplicația Setări și continua să folosești sistemul tău cu Windows 10.

Câte limbi de introducere pentru tastatură folosești?

Dacă lucrezi la o companie în care se vorbesc mai multe limbi, sunt șanse mari să ai nevoie să instalezi două sau trei limbi de introducere pentru tastatură. Suntem curioși cum stau lucrurile în cazul tău. Câte limbi folosești pentru a scrie text pe laptopul tău cu Windows 10? Comentează mai jos și hai să discutăm.