Cum scrii imagini de disc (ISO & IMG) în Windows

O caracteristică utilă dar care este de multe ori ușor trecută cu vederea la sistemele de operare moderne Windows este abilitatea lor de a scrie imagini de disc pe CDuri și DVDuri, fără a fi necesar să instalezi software adițional. Pentru această sarcină, Windows 7 oferă o aplicație numită Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc , în timp ce Windows 8.1 și Windows 10 oferă această funcție direct în (File) Explorer. În acest articol vom vedea care tipuri de imagini de disc sunt suportate în Windows și cum le putem scrie pe discuri optice fizice în Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

Ce este o imagine de disc și de ce este utilă?

Pentru aceia care nu sunt familiarizați cu acest termen, imaginile de discuri sunt copii digitale ale unui disc (CD, DVD sau Blu-ray), care păstrează aceeași sturctură și conținut. Aceste fișiere imagini de disc pot avea multe formate și extensii de fișiere, cele mai comune dintre ele fiind IMG și ISO.

Ele sunt utile atunci când ai nevoie să creezi copii de rezervă pentru discuri de instalare, discuri de date, etc. Prin crearea unei imagini de disc, poți să o copiezi rapid pe un alt disc în cazul în care originalul se deteriorează. De asemenea, poți folosi software provenit din terțe părți sau (File) Explorer din Windows 8.1 și Windows 10 pentru a monta imaginea într-un disc virtual. Această imagine montată virtual va funcționa la fel ca și cum ai avea discul fizic pus în unitatea de citire discuri de pe calculatorul tău.

Pentru mai multe informații despre montarea imaginilor de disc, de ce sunt ele utile și cum le montezi, citește artico l: Întrebări simple: Ce este un fișier imagine de disc (ISO, NRG, BIN)?

Ce fel de imagini de disc poți să scrii?

Sistemele de operare Windows moderne pot să monteze și să scrie cele mai comune formate de imagini de disc: fișiere IMG și fișiere ISO.

Cum scrii o imagine de disc cu (File) Explorer, în Windows 8.1 și în Windows 10

Pentru a scrie o imagine ISO pe un disc, în Windows 8.1 sau în Windows 10, dă clic dreapta sau apasă lung pe fișierul respectiv în (File) Explorer și apoi apasă pe opțiunea Inscripționare imagine disc.

NOTĂ: Dacă o aplicație provenită dintr-o terță parte este instalată și fișierele de tip ISO sau IMG sunt asociate cu ea, va trebui să le reasociezi cu (File) Explorer pentru ca acest ghid să funcționeze. Acest articol îți va explica în detaliu ce trebuie să faci.

De asemenea, poți să folosești interfața panglică din (File) Explorer pentru a lansa procesul de scriere al imaginii de disc. Selectează fișierul imagine de disc, apasă pe fila Gestionare din meniul panglică și apoi apasă pe butonul Inscripționare.

Va fi lansată aplicația Instrument Windows de inscripționare a imaginilor de disc și va fi selectată automat unitatea optică implicită din dispozitivul tău Windows. Dacă vrei să folosești o altă unitate de scriere disponibilă, selectează-o din lista Inscriptor discuri aflată în partea superioară a ferestrei.

După ce ai selectat unitatea, poți alege dacă vrei să verifici sau nu discul la terminarea scrierii. Pentru un program simplu sau pentru o înregistrare video, nu prea merită să consumi timp și pentru verificarea discului, însă dacă scrii ceva precum un sistem de operare Windows sau Linux pe care urmează să le instalezi pe un calculator, verificarea discului pentru posibile erori te poate ajuta să preîntâmpini probleme ce pot apărea la instalare. După ce te-ai decis, apasă pe butonul Inscripționare și așteaptă ca procesul să fie finalizat.

Când s-a încheiat procesul de scriere, sertarul DVD/CD se deschide automat și vei primi un mesaj de confirmare despre finalizarea inscripționării.

Pentru a închide aplicația, apasă pe butonul Închidere.

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a afla cum scrii imagini de disc în Windows 7 și cum poți să folosești Linia de comandă sau PowerShell pentru această sarcină.