Ce este un fișier imagine de disc (ISO, IMG, NRG, BIN etc.)?

Ce este un fișier imagine de disc (ISO, IMG, NRG, BIN etc.)?

Te-ai întâlnit cu termenii imagine de disc sau imagine ISO? Este posibil să le fi auzit de la un prieten priceput la tehnologie, care are o colecție imensă de discuri (CD-uri, DVD-uri, discuri Blu-Ray), dar nu pare să folosească vreunul dintre ele, cel puțin nu în mod obișnuit. Ei bine, acel prieten și-a creat probabil imagini de disc ale tuturor discurilor optice pe care le folosește mai des. Ce sunt imaginile de disc și de ce creează sau folosește cineva imagini de disc? Citește acest ghid și, până la sfârșit, vei avea răspunsurile la aceste întrebări și nu numai:

Reclamă

Ce este o imagine de disc?

O imagine de disc este un fișier care stochează întregul conținut și structură a unui disc. Discul respectiv poate fi un disc optic, precum un CD, un DVD, un disc Blu-Ray, un hard disk sau un SSD, o unitate flash USB, o unitate de stocare pe bandă magnetică și așa mai departe. O imagine de disc este un fișier care este o copie exactă a unui volum de disc sau a unui întreg disc fizic. Această copie păstrează toate proprietățile sursei sale originale: fișiere, foldere, proprietăți și numele discului.

O imagine de disc este o copie exactă a discului original

O imagine de disc este o copie exactă a discului original

Cum poate fi utilă o imagine de disc?

Imaginile de disc sunt o metodă foarte utilă de a stoca copii de rezervă pentru discurile tale. De exemplu, poate mai ai câteva CD-uri audio, pe care le asculți des. Probabil că nu vrei ca acestea să se uzeze rapid. În acest caz, o modalitate bună de a le asculta, dar și de a le păstra într-o stare impecabilă - deoarece practic nu le vei folosi - este să creezi imagini de disc pentru ele. Imaginile de disc pot fi stocate pe calculatorul tău și le poți monta atunci când vrei să asculți muzica de pe ele. Evident, poți și să extragi melodiile de pe ele într-un alt format, dar asta este o altă poveste.

Un fișier de instalare Windows 11 stocat ca imagine de disc ISO

Un fișier de instalare Windows 11 stocat ca imagine de disc ISO

Utilitatea creării de imagini de disc pentru CD-urile tale audio este doar un exemplu, dar există mai multe situații în care imaginile de disc își pot dovedi valoarea. Unii producători de software aleg să-și distribuie programele sub formă de imagini de disc, pe care le poți descărca de pe internet. Un exemplu foarte bun îl reprezintă sistemele de operare, care sunt adesea distribuite online sub formă de fișiere imagini de disc ISO. Acest lucru se datorează faptului că imaginile de disc sunt copii ale discurilor DVD fizice, iar instalarea unui sistem de operare înseamnă, de obicei, că trebuie să-l ai pe un disc bootabil. Dacă primești sistemul de operare sub forma unei imagini de disc, care este un singur fișier pe care-l poți descărca de pe internet, îl poți scrie pe un CD sau pe un DVD și, în cele din urmă, îl poți folosi pentru a porni un calculator de pe el și pentru a instala apoi sistemul de operare.

Reclamă

Care sunt principalele beneficii ale imaginilor de disc?

Trăgând o concluzie, iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale folosirii imaginilor de disc:

  • Imaginile de disc sunt copii exacte ale unităților de disc sau ale volumelor de disc, astfel încât păstrează cu fidelitate toate detaliile legate nu doar de conținut, ci și de structura originală a fișierelor și folderelor;
  • O imagine de disc a unui disc optic poate fi foarte utilă atunci când trebuie să creezi mai multe copii ale acelui disc;
  • O imagine de disc a unui hard disk, ce conține un sistem de operare Windows, poate fi folosită pentru a clona foarte rapid Windows pe o altă unitate (deși vei avea nevoie de un software specializat pentru asta);
  • O imagine de disc a unui hard disk sau a unui disc optic are marele avantaj al portabilității. Fiind un singur fișier, este ușor de trimis online către alții sau de stocat pe o unitate de hard disk externă, de exemplu.

Imaginile de disc pot fi foarte utile în multe situații

Imaginile de disc pot fi foarte utile în multe situații

Care sunt cele mai comune formate de fișiere pentru imagini de disc?

După cum știm deja, o imagine de disc este un fișier stocat pe disc. La fel ca orice alt fișier, trebuie să poarte un nume și o extensie. Cu alte cuvinte, fiecare fișier are un format. În prezent, formatele de fișier imagine de disc cele mai întâlnite sunt:

  • ISO - de departe, cel mai folosit format de fișier imagine de disc din prezent. Denumirea ISO provine de la sistemul de fișiere folosit de mediile optice (de obicei, ISO 9660). Fișierele ISO sunt identificate automat de sistemele de operare moderne și pot fi montate fără a necesita software din terțe părți. Pentru detalii despre asta, citește următoarele secțiuni ale acestui articol.
  • IMG - Fișiere imagine de disc brute ale discurilor magnetice sau optice; aceste fișiere pot fi deschise numai de aplicații ce pot detecta sistemele lor de fișiere.
  • BIN & CUE (Cue Sheet File) - sunt imagini de discuri CD sau DVD împărțite în două fișiere diferite. Unul dintre ele este un fișier .BIN, care este un fișier binar ce reprezintă o copie exactă a discului original. Fișierul complementar .CUE conține detalii despre modul cum sunt structurate datele pe discul original.
  • MDF & MDS (Media disk Image File & Media Descriptor File) - imaginea CD sau DVD este stocată în fișierul .MDF, în timp ce informațiile de structură sunt stocate în fișierul MDS.
  • NRG (Nero CD/DVD Image File) - sunt imagini CD sau DVD create cu software-ul de creare discuri Nero.

Diferite tipuri de fișiere imagine de disc

Diferite tipuri de fișiere imagine de disc

Dacă vrei să afli mai multe despre toate tipurile de fișiere imagine de disc inventate de specia umană :), accesează această pagină web: Disk Image Files.

Cum creezi imagini de disc în Windows?

Pentru a crea o imagine de disc, trebuie să folosești o aplicație software capabilă să facă asta. Din nefericire, Windows nu știe cum să creeze imagini de disc, iar singura modalitate de a face asta este să folosești un program din terțe părți. Există multe astfel de programe disponibile pe internet și majoritatea lor se concentrează fie pe crearea de imagini de disc ale CD-urilor, DVD-urilor sau discurilor Blu-Ray, fie pe crearea de imagini de disc pentru hard diskuri de toate tipurile.

Reclamă

Am abordat câteva scenarii legate de crearea imaginilor de disc pentru discurile optice în aceste două tutoriale: Cum copiezi discuri optice (CD, DVD sau Blu-Ray) în Windows și Cum faci o copie de siguranță a unui disc protejat la copiere (DVD sau Blu-Ray).

Cum montezi o imagine de disc în Windows?

Windows 10 și Windows 11 știu să lucreze în mod implicit cu cel mai răspândit format de fișier pentru imagini de disc: ISO. Dacă vrei să folosești o imagine de disc ca disc virtual CD/DVD sau Blu-ray în Windows și dacă este o imagine ISO, atunci poți pur și simplu s-o montezi dând dublu clic pe ea (sau dând clic dreapta și selectând Montare). Atunci când o imagine de disc este montată, aceasta arată și funcționează ca și cum ar fi un disc fizic aflat în unitatea de citire de discuri optice. Pentru a afla mai multe, îți recomandăm acest ghid: Cum deschizi (montezi) or scoți (demontezi) fișiere ISO în Windows 10.

Montarea unei imagini de disc ISO în Windows 11

Montarea unei imagini de disc ISO în Windows 11

Dacă trebuie să lucrezi cu imagini de disc care folosesc alte formate de fișier mai exotice, atunci va trebui să instalezi un program provenit dintr-o terță parte, precum cele sugerate în această listă: Cele mai bune programe gratuite de montat imagini de disc în Windows. Noi recomandăm WinCDEmu, un mic (2 MB) emulator open-source, care permite montarea cu un singur clic a tuturor imaginilor de disc răspândite: ISO, CUE, NRG, MDS/MDF, CCD, IMG. Funcționează în toate versiunile de Windows de la Windows XP încoace (inclusiv Windows 10 și Windows 11), este gratuit și acceptă un număr nelimitat de unități virtuale.

WinCDEmu: Emulator de medii optice open-source și gratuit

WinCDEmu: Emulator de medii optice open-source și gratuit

Cum inscripționezi imagini de disc ISO în Windows

Dacă ai o imagine de disc ISO sau IMG și vrei s-o scrii pe un disc optic fizic CD/DVD sau Blu-ray, acest ghid îți prezintă pașii necesari pentru a face asta în Windows fără a utiliza instrumente din terțe părți: Cum scrii un fișier ISO pe un disc (DVD, Blu-Ray etc) în Windows.

Folosești imagini de disc?

Acum știi ce sunt imaginile de disc, de ce sunt utile, cum să le montezi în Windows și cum să-ți creezi propriile imagini de disc. Sperăm că am reușit să răspundem la toate întrebările tale pe acest subiect. În caz contrar, spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom face tot posibilul să te ajutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Windows