Întrebări simple: Ce este un fișier imagine de disc (ISO, NRG, BIN)?

Te-ai întâlnit vreodată cu termenul de imagine de disc sau imagine ISO? Poate ai auzit această expresie de la un prieten "calculatorist" care deține o bibliotecă imensă de discuri (CD-uri, DVD-uri, discuri Blu-ray), însă care nu pare să folosească vreun disc, cel puțin nu în mod obișnuit. Ei bine, acel prieten probabil că și-a creat imagini de disc pentru toate discurile optice pe care le folosește mai des. Ce sunt aceste imagini de disc? De ce ar vrea cineva să le folosească? Citește acest ghid și, până la final, vei avea răspunsuri la aceste întrebări.

Ce este o imagine de disc și cum poate fi ea utilă?

O imagine de disc este un fișier care stochează tot conținutul și toată structura unui întreg disc. Acel disc poate fi unul optic precum un CD, un DVD sau disc Blu-ray, un disc dur, un disc flash, o unitate de memorie ș.a.m.d. O imagine de disc este un fișier care este o copie exactă a unui volum de disc sau a unui întreg disc fizic. Această copie păstrează toate proprietățile sursei sale originale: fișiere, foldere, proprietăți și numele discului.

Imaginile de disc sunt o metodă foarte utilă de a stoca copii de rezervă pentru discurile tale. De exemplu, poate ai câteva discuri audio pe care le asculți des. Probabil nu vei vrea ca ele să se uzeze rapid. În acest caz, o metodă bună de a le asculta dar și de a le păstra ca noi - deoarece practic nu le vei folosi - este să creezi imagini de disc pentru ele. Imaginile de disc pot fi stocate pe calculatorul tău și le poți monta atunci când vrei să asculți muzica de pe ele. Evident, poți să și extragi melodiile de pe ele într-un alt format, dar aceasta este o altă poveste.

imagine, disc, fisier, iso, bin, nrg, img, ce este, cum crezi, montezi

Utilitatea creării de imagini de disc pentru CD-urile tale audio este doar un exemplu, existând mult mai multe situații în care imaginile de disc își pot dovedi valoarea. De exemplu, unii producători de software aleg să își distribuie programele ca imagini de disc, pe care le poți descărca de pe internet. Un foarte bun exemplu îl reprezintă sistemele de operare care sunt, de obicei, distribuite sub formă de imagini de disc. Acest lucru se datorează faptului că imaginile de disc sunt replici identice ale discurilor DVD fizice și instalarea unui sistem de operare înseamnă că trebuie să ai acel sistem pe un disc boot-abil. Dacă primești sistemul de operare într-o imagine de disc, care este un singur fișier pe care îl poți descărca de pe internet, îl poți apoi scrie pe un CD sau pe un DVD și, în final, îl poți folosi pentru a porni un calculator de pe el și apoi pentru a instala sistemul de operare.

Trăgând o concluzie, iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale imaginilor de disc:

  • Imaginile de disc sunt replici exacte ale discurilor sau ale volumelor de disc, astfel că ele păstrează toate detaliile legate nu doar de conținut, ci și de structura originală a fișierelor și folderelor;
  • O imagine de disc a unui disc optic poate fi foarte utilă atunci când vrei să creezi multiple copii ale acelui disc;
  • O imagine de disc a unui hard disk ce conține un sistem de operare Windows poate fi folosită pentru a reinstala Windows foarte rapid;
  • O imagine de disc a unui hard disk sau a unui disc optic are marele avantaj al portabilității. Faptul că imaginea de disc este un singur fișier, face ca ea să fie foarte ușor transmisă online către alte persoane sau stocată pe o unitate de memorie externă precum un hard disk extern.

Cele mai comune formate de fișiere pentru imagini de disc

Am și mai devreme că o imagine de disc este un fișier stocat pe un disc. La fel ca orice alt fișier, trebuie să poarte un nume și o extensie. În alte cuvinte, un fișier trebuie să aibă un format. Cel mai comun format pentru imaginile de disc este " .ISO ", dar mai există multe alte tipuri de formate de fișier ce pot fi folosite. Iată câteva dintre ele:

  • ". NRG" (Nero CD/DVD Image File) - sunt imagini CD sau DVD create cu software-ul de creare discuri Nero.
  • ".BIN" & ".CUE" (Cue Sheet File) - sunt imagini CD sau DVD împărțite în două fișiere diferite. Unul dintre ele este un fișier ".BIN" care este un fișier binar ce reprezintă copia fidelă a discului original. Fișierul suplimentar ".CUE" conține detaliile despre cum este structurată informația pe discul original.

  • ".MDF" & ".MDS" (Media disk Image File & Media Descriptor File) - imaginea CD sau DVD este stocată în fișierul ".MDF" , în timp ce informațiile de structură sunt stocate în fișierul ".MDS".

Dacă vrei să afli mai multe despre toate imaginile de disc cunoscute de către om, de la începuturi și până acum :), verifică această pagină web: Disk Image Files.

Cum creezi imagini de disc în Windows?

Pentru a crea o imagine de disc, trebuie să folosești o aplicație software care știe să facă acest lucru. Din păcate, Windows însăși nu știe să creeze imagini de disc și singura metodă de a o face este un program terț. Există multe astfel de programe disponibile pe internet și majoritatea lor se concentrează fie pe crearea de imagini de disc pentru CD-uri, DVD-uri sau discuri Blu-Ray, sau pe crearea de imagini de disc pentru hard disk-uri.

Cum montezi imagini de disc în Windows?

Windows 8.1 și Windows 10 știu cum să lucreze cu cel mai comun format de imagini de discuri: imaginile ISO. Dacă vrei să folosești o imagine de disc ca un disc CD/DVD sau Blu-Ray virtual în Windows, iar imaginea de disc este o imagine ISO, atunci o poți monta, pur și simplu. Când o imagine de disc este montată, ea va arăta și va funcționa ca și cum ar fi un disc fizic aflat în unitatea de citire de discuri optice. Pentru a afla mai multe detalii despre acest proces, îți recomandăm să urmezi pașii descriși în acest ghid: Cum montezi și cum scoți imagini ISO folosind File Explorer.

imagine, disc, fisier, iso, bin, nrg, img, ce este, cum crezi, montezi

Dacă în că mai folosești Windows 7 sau dacă ai nevoie să lucrezi cu imagini de disc ce au un alt format de fișier mai exotic, precum imaginile.NRG,.BIN &.CUE or.MDF &.MDS, atunci va trebui să instalezi un program provenit dintr-o terță parte.

Iată câteva sugestii:

  • Dacă folosești Windows 7, Windows Vista sau Windows XP și ai nevoie să lucrezi doar cu imagini de tip ISO, atunci îți recomandăm să folosești utilitarul gratuit de la Microsoft numit Virtual CD-ROM Control Panel.
  • Dacă lucrezi cu alte tipuri de imagini de disc, merită să iei în considerare Daemon Tools Lite. Funcționează cu toate versiunile de Windows de la Windows 98 și până în prezent, este gratuit și suportă multe formate de fișiere de imagini de disc: B5T, B6T, BWT, CCD, CDI, APE, FLAC, CUE, ISO, ISZ, MDS, MDX, NRG, VMDK, VHD, TC. Ai grijă totuși la instalarea sa, deoarece încearcă să instaleze și niște adware care îți schimbă pagina de pornire a browser-ului web și motorul de căutare implicit.
imagine, disc, fisier, iso, bin, nrg, img, ce este, cum crezi, montezi

Concluzie

Acum știi ce sunt imaginile de disc, de ce sunt ele utile, cum le montezi în Windows și de ce ai nevoie pentru a crea propriile tale imagini de disc. Sperăm că am reușit să răspundem la întrebările pe care le-ai avut despre acest subiect. Dacă nu am reușit, lasă-ne un comentariu. Vom face tot posibilul să te ajutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează