9 moduri de a lansa PowerShell în Windows (inclusiv ca admin)

PowerShell

Mulți profesioniști IT folosesc PowerShell pentru a administra calculatoare cu Windows și a executa diverse sarcini administrative. Înainte de a putea folosi PowerShell, trebuie să știi cum să-l pornești. De aceea, am compilat o listă lungă cu toate metodele pe care le cunoaștem pentru a porni această aplicație, inclusiv cu drepturi de administrator. Citește-le pe toate:

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele metode funcționează în toate cele trei versiuni de Windows, iar alte doar în una sau două. Pentru fiecare metodă, menționăm versiunea în care funcționează. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citeste: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

1. Lansează PowerShell folosind căutarea (toate versiunile de Windows)

În Windows 10, cea mai rapidă metodă de a lansa PowerShell este să folosești căutarea. Apasă pe butonul de căutare de pe bara de activități și introdu textul powershell. Apoi, apasă pe rezultatul Windows PowerShell.

PowerShell, Windows

Dacă vrei să folosești PowerShell cu drepturi de administrator, dă clic dreapta pe rezultatul de căutare Windows PowerShell (sau apasă și ține apăsat) și alege "Executare ca administrator".

PowerShell, Windows

Dacă folosești Windows 7, deschide Meniul Start, introdu textul powershell în caseta de căutare și apasă Enter sau dă clic pe rezultatul Windows PowerShell.

PowerShell, Windows

Atunci când vrei să pornești PowerShell cu drepturi de administrator, dă clic dreapta pe rezultatul de căutare Windows PowerShell și alege "Executare ca administrator".

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start și începe să tastezi cuvântul powershell. Apoi, după ce sunt afișate rezultatele de căutare, apasă Enter sau dă clic pe rezultatul Windows PowerShell.

PowerShell, Windows

Dacă vrei să folosești PowerShell ca administrator, dă clic dreapta pe rezultatul de căutare Windows PowerShell și alege "Executare ca administrator" în meniul care este afișat.

2. Pornește PowerShell folosind fereastra Executare (toate versiunile de Windows)

O altă metodă rapidă pentru a porni PowerShell este să folosești fereastra Executare. Apasă tastele Win + R pentru a o deschide rapid. Apoi, introdu powershell și apasă Enter sau dă clic pe OK.

PowerShell, Windows

3. Lansează PowerShell din Meniul Start (Windows 10 și Windows 7) sau ecranul Start (Windows 8.1)

În Windows 10, deschide Meniul Start și derulează în jos până la folderul de scurtături Windows PowerShell. Acolo vei găsi și o scurtătură cu același nume.

PowerShell, Windows

Dacă folosești Windows 7, deschide Meniul Start și mergi la Toate programele. Acolo, deschide folderul Accesorii și apoi Windows PowerShell. În acest folder, dă clic pe scurtătura Windows PowerShell pe care vrei să o folosești.

PowerShell, Windows

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start. Apoi, deschide Vizualizarea aplicații și derulează la dreapta, până găsești folderul Sistem Windows. În el, se află scurtătură către Windows PowerShell.

PowerShell, Windows

NOTĂ: Pentru a executa aplicația ca administrator, dă clic dreapta pe scurtătura Windows PowerShell și alege opțiunea "Executare ca administrator".

4. Pornește PowerShell folosind fișierul său executabil (toate versiunile de Windows)

Poți deschide File Explorer (în Windows 10 și Windows 8.1) ori Windows Explorer (în Windows 7). Dacă folosești o versiune pe 32 de biți de Windows, mergi la: "C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0" Acolo vei găsi fișierul powershell.exe pe 32 de biți.

PowerShell, Windows

Dacă folosești Windows pe 64 de biți, mergi la folderul: "C:\Windows\SysWOW64\WindowsPowerShell\v1.0" Acolo vei găsi fișierul powershell.exe pentru 64 de biți.

PowerShell, Windows

NOTĂ: Nu știi dacă folosești Windows pe 32 sau 64 de biți? Atunci citește acest ghid: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator. De asemenea, pentru a porni aplicația cu drepturi de administrator, dă clic dreapta pe fișierul powershell.exe și alege "Executare ca administrator".

5. Lansează PowerShell folosind meniul WinX (doar în Windows 10)

Windows 10 include un meniu ascuns, pentru utilizatorii mai experimentați, numit meniul WinX. Cea mai rapidă metodă este să apeși tastele Win + X de pe tastatură. Poți și să dai clic dreapta pe butonul Start. Se deschide meniul respectiv care include și scurtături pentru a porni PowerShell, atât cu drepturi limitate cât și cu drepturi de administrator.

PowerShell, Windows

Folosește scurtătura Windows PowerShell pe care o preferi.

6. Creează o scurtătură pentru PowerShell pe desktop (toate versiunile de Windows)

Dacă preferi să creezi scurtături, nu ezita să-ți creezi una pentru PowerShell. Dacă nu știi cum, folosește acest ghid: Creează scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web, în Windows. Singurul lucru pe care trebuie să-l ții minte este că trebuie să folosești powershell drept locația elementului către care creezi scurtătura, precum în captura de ecran de mai jos.

PowerShell, Windows

De asemenea, poți introduce și calea directă către fișierul executabil powershell.exe, partajată în metoda patru din acest ghid.

7. Folosește Managerul de Activități pentru a porni PowerShell (toate versiunile de Windows)

O altă metodă mai complicată de a deschide PowerShell este să folosești Managerul de Activități (Task Manager). Deschide Managerul de Activități: o metodă rapidă constă în a apăsa tastele Ctrl + Shift + Esc simultan. Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1 și Managerul de Activități de deschide în vizualizarea compactă, apasă pe "Mai multe detalii" . Apoi, deschide meniul Fișier și dă clic pe "Rulare activitate nouă". În fereastra "Creare activitate nouă", introdu powershell și apasă Enter sau OK.

PowerShell, Windows

8. Deschide PowerShell folosind scurtătura din colecția noastră (toate versiunile de Windows)

Am asamblat o colecție mare de scurtături pentru Windows. Descarc-o, dezarhiveaz-o și poți găsi scurtături pentru Windows PowerShell în folderul Windows PowerShell pentru versiunea ta de Windows.

PowerShell, Windows

9. Pornește PowerShell din Linia de Comandă (toate versiunile de Windows)

O metodă mai "geeky" care funcționează, implică pornirea PowerShell din Linia de Comandă. Dacă ai deschis Linia de Comandă, introdu comanda "start powershell" (fără ghilimele) și apasă Enter de la tastatură.

PowerShell, Windows

Dacă vrei să pornești PowerShell din Linia de Comandă, ca administrator, trebuie mai întâi să deschizi Linia de Comandă ca administrator.

Ce alte metode cunoști pentru a deschide PowerShell?

Acestea sunt toate metodele pe care le cunoaștem pentru a deschide PowerShell în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Dacă știi și altele, nu ezita să le împărtășești într-un comentariu. Dacă vrei și alte ghiduri despre PowerShell, nu ezita să citești recomandările noastre de mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri PowerShell Programe Recomandate Windows