Cum îți vezi și ștergi Activitatea în afara Facebook

Facebook este renumită pentru modul de face lucruri în stil Big Brother. Indiferent ce faci pe internet, această companie pare să știe totul și se pare că nu există nicio cale să fugi de tentaculele sale, ce nu țin cont niciun pic de confidențialitatea noastră. Deși ne este greu să credem că Facebook are vreo intenție de a-și schimba abordarea, există vești bune. Recent, Facebook a introdus o nouă opțiune pe platforma ei, numită „Activitatea în afara Facebook”, ce te lasă să vezi și să ștergi o parte din informațiile pe care compania le are despre tine. În plus, acestea includ date pe care Facebook le-a partajat sau le-a colectat de pe alte site-uri și aplicații pe care le folosești și care, în același timp, folosesc API-urile și serviciile Facebook. Iată cum îți poți vedea și șterge „Activitatea în afara Facebook”.

Cum îți accesezi activitatea în afara Facebook

Deschide-ți navigatorul web și autentifică-te pe Facebook. Apoi, apasă pe butonul în formă de săgeată din colțul din dreapta sus al paginii web.

Deschiderea opțiunilor Facebook

În meniul ce apare, apasă pe Setări.

Accesarea Setărilor Facebook

Pe pagina de Setări a Facebook, selectează „Informațiile tale de pe Facebook” din opțiunile din stânga.

Secțiunea Informațiile tale de pe Facebook

În partea dreaptă a paginii, ar trebui să găsești o secțiune numită „Activitate în afara Facebook”. Dacă citești informațiile din dreptul ei, afli că în „Activitatea în afara Facebook” poți să „vezi activitatea înregistrată de afacerile și organizațiile pe care le vizitezi în afara Facebook”. Apasă pe Vezi.

Opțiunea de a îți vedea activitatea în afara Facebook

PONT: Pentru a îți fi mai ușor, poți folosi și acest link direct: Activitate în afara Facebook.

Cum îți vezi activitatea în afara Facebook

Facebook încarcă acum pagina ta de Activitate în afara Facebook. Aici poți citi detalii despre ce înseamnă activitatea ta în afara Facebook și cum este folosită, teoretic, de companie. Citește dacă vrei, după care apasă pe legătura „Administrează activitatea ta în afara Facebook” din partea dreaptă a paginii.

Administrează activitatea ta în afara Facebook

Acțiunea anterioară încarcă o pagină nouă, numită „Activitatea ta în afara Facebook”. La acest moment, în funcție de setările tale de securitate, este posibil ca Facebook să îți ceară să mai introduci o dată parola contului tău. Apoi, poți vedea toate aplicațiile și site-urile web care au partajat informații despre tine cu Facebook.

Activitatea ta în afara Facebook

De asemenea, poți să apeși pe un site sau pe o aplicație dacă vrei să vezi ce informații a partajat despre tine cu Facebook. Aceste informații includ activitatea ta în acea aplicație sau site: de câte ori ai interacționat cu ea, când te-a autentificat folosind Facebook, precum și modul în care Facebook a colectat informații despre tine prin intermediul acelei aplicații sau site. Este destul de înfiorător dacă te gândești la cât de multe aplicații și site-uri web folosesc API-urile Facebook (aka instrumente pentru afaceri), ce te pot urmări chiar dacă nu ai un cont Facebook!

Detalii despre activitatea ta de la o aplicație la care te-ai autentificat cu contul de Facebook

Pentru a vedea ceva detalii, apasă pe fiecare tip de informații colectate de Facebook. De exemplu, dacă apeși pe legătura de interacțiuni, afli că interacțiunile pot însemna orice fel de activitate ai avut pe acel site web sau în acea aplicație. Interacțiunile pot fi lucruri precum faptul că ai deschis aplicații, te-ai autentificat cu Facebook, ai vizitat un site web, ai căutat ceva, ai adăugat ceva la o listă de dorințe, ai cumpărat ceva, sau chiar și o donație pe care ai făcut-o. Practic, este orice poate fi folosit de Facebook pentru a îți afișa „reclame relevante”.

Interacțiuni cu un site web care au fost înregistrate de Facebook

Cum dezactivezi activitățile viitoare pentru o aplicație sau un site web, astfel încât Facebook să nu le mai asocieze cu contul tău

Pentru fiecare aplicație sau site web, poți derula până ajungi în partea de jos a „Detaliilor despre activități”. Acolo, în secțiunea numită „Ce poți face”, găsești un link ce spune „Dezactivează activitățile viitoare de la [Site sau Aplicație]”.

Dezactivează activitățile viitoare de la un site

Dacă apeși pe „Dezactivează activitățile viitoare de la [Site sau Aplicație]”, Facebook nu îți mai asociază contul cu informațiile colectate de la acel site sau aplicație.

Asta nu înseamnă însă că se oprește din a colecta informații – continuă să adune tot ce poate să afle despre tine, dar ar trebui să se oprească din a îți transmite „reclame relevante” bazate pe acele informații. Nu pare să fie un stop total, dar este mai bine decât nimic. Dacă vrei să continui, apasă pe Dezactivează.

Confirmarea că vrei să dezactivezi activitățile viitoare de la un site sau aplicație

Apoi, Facebook îți spune că activitățile tale viitoare de la acea aplicație sau site nu mai sunt urmărite. Totuși, poate dura până la 48 de ore până când activitățile tale din trecut sunt deconectate de la contul tău.

Activitățile viitoare de la un site au fost dezactivate

Cum îți ștergi Activitatea în afara Facebook

Ce faci dacă ceea ce vrei este să ștergi toate activitățile tale din afara Facebook? În acest caz, mergi înapoi la pagina „Activitatea ta în afara Facebook” și apasă pe butonul „Golește istoricul” din partea de sus a paginii.

Butonul Golește istoricul de pe pagina Activitatea ta în afara Facebook

Așa cum era de așteptat, Facebook te avertizează că dacă alegi să nu mai „permiți asocierea activității din afara Facebook la contul tău” atunci:

  • Istoricul activităților tale va fi deconectat de la contul tău, deși Facebook tot primește activitatea ta de la aplicații și site-uri în viitor (citește secțiunea următoare a acestui ghid ca să vezi cum să dezactivezi și asta)
  • S-ar putea să fii deconectat de la aplicațiile și site-urile pe care te-ai autentificat cu contul tău de Facebook
  • Vei vedea același număr de reclame și fiecare acțiune pe care o faci pe Facebook va fi în continuare folosită pentru a îți afișa „reclame relevante”.

Oricum ar fi, dacă nu vrei ca Facebook să îți pună o etichetă cu numele tău pe toate informațiile pe care le-a colectat despre tine în trecut, apasă pe butonul „Golește istoricul”.

Confirmarea că vrei să îți ștergi istoricul activităților în afara Facebook

Dacă ai ales să îți ștergi istoricul, Facebook îți spune că a fost eliminat.

Istoricul tău din afara Facebook a fost șters

Cum te asiguri că Facebook nu îți mai asociază activitatea din afara Facebook cu contul tău

În continuare vine partea în care încerci să te asiguri că nici în viitor Facebook nu îți va mai asocia Activitatea în afara Facebook cu contul tău (preferăm să spunem că încerci pentru că nu știi niciodată dacă Facebook chiar face ce promite). Înapoi la pagina „Activitatea ta în afara Facebook”, apasă pe link-ul „administrează activitățile viitoare” din bara laterală „Mai multe opțiuni” din dreapta. Alternativ, apasă pe acest link ca să ajungi direct la setarea „Administrează activitățile viitoare”.

Administrează activitățile viitoare

Acum apasă încă o dată pe „Administrează activitățile viitoare”.

Administrează activitățile viitoare

Pe pagina următoare, dezactivează comutatorul „Activitate viitoare în afara Facebook”.

Dezactivarea comutatorului Activitate viitoare în afara Facebook

Citește avertizările pe care ți le arată Facebook și, dacă tot vrei să îți anulezi asocierea între contul tău de Facebook și orice activități viitoare pe care le vei face pe site-uri sau în aplicații, apasă butonul Dezactivează.

Confirmarea că vrei să dezactivezi activitățile viitoare din afara Facebook

Fără regrete! 🙂

Ai vrut doar să vezi ce activități ai avut în afara Facebook sau ai vrut să ștergi totul?

Eu, personal, recunosc că nu îmi place deloc felul în care Facebook îmi urmărește fiecare mișcare. Înțeleg faptul că vrea să ne urmărească pe rețeaua ei socială și chiar și în aplicațiile deținute de Facebook, cum ar fi WhatsApp de exemplu. Însă mi se face rău când văd câte informații personale colectează Facebook despre noi toți, pe alte site-uri și aplicații care nu au mai nimic în comun cu Facebook. Este oribil! Ai aceeași senzație? De asemenea, dacă ai ceva de adăugat la acest articol, nu ezita să lași un comentariu în secțiunea de mai jos.