Fixează elemente speciale la bara de activități din Windows (biblioteci, favorite, Panoul de control, etc.)

Probabil că toată lumea știe cum se fixează foldere și elemente din Meniul Start pe bara de activități (taskbar). Însă acestea nu sunt singurele lucruri pe care le poți fixa. Astăzi, vom vedea cum se fixează foldere speciale din Windows precum Acest PC, Computer, Biblioteci, Instrumente administrative și orice element din Panoul de control. Așa cum vei vedea în acest tutorial, procedurile sunt mai mult sau mai puțin identice în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Hai să începem:

NOTĂ: Acest ghid acoperă toate sistemele de operare Windows moderne: Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Deoarece majoritatea lucrurilor arată și funcționează la fel, vom folosi în principal capturi de ecran din Windows 10. Totuși, unde este necesar, vom include și imagini din Windows 7 sau Windows 8.1.

Cum fixezi categorii din File Explorer precum Acest PC sau Rețea pe bara de activități, în Windows

Deschide File Explorer (în Windows 10 sau 8.1) sau Windows Explorer (în Windows 7) și uită-te în partea stângă a ferestrei. Ecranul tău probabil că arată diferit față de al altor utilizatori, în funcție de ce ai instalat și cum ți-ai organizat spațiul de lucru, însă unele categorii sunt aceleași pentru toată lumea. În Windows 10 și Windows 8.1, probabil că ai categorii precum Acest PC și Rețea, iar în Windows 7 probabil că ai categorii precum Favorite, Calculator, Biblioteci și Rețea.

În Windows 10, unele categorii din File Explorer, precum Acest PC și Rețea pot fi fixate pe bara de activități destul de ușor. Există două lucruri pe care trebuie să le faci pentru asta: să tragi categoria pe care o vrei pe desktop pentru a crea o legătură rapidă nouă către ea și apoi să tragi acea scurtătură pe bara de activități. Nu este cea mai directă metodă din lume, însă funcționează.

Reține însă că, dacă vei încerca să tragi aceste categorii direct pe bara de activități, ele sunt fixate la File Explorer în loc să fie fixate pe bara de activități. Din păcate, în Windows 8.1 și Windows 7, acest lucru se întâmplă pentru toate tipurile de categorii pe care încerci să le tragi pe bara de activități. Pentru aceste cazuri, citește următoarea secțiune a acestui ghid.

Cum fixezi categorii din Windows/File Explorer precum Acces Rapid sau Favorite, pe bara de activități

Dacă vrei să fixezi categorii precum Acces rapid din Windows 10, trebuie mai întâi să creezi o scurtătură pentru categoria pe care o vrei, undeva pe desktop. Pentru asta, trage categoria pe desktop.

În Windows 7, dacă tragi scurtăturile din categoria Favorite pe desktop, le vei muta cu totul afară din Windows Explorer pe desktop. Dacă faci această greșeală, apasă pe scurtătura universală Ctrl + Z pentru Anulare.

Dacă vrei să pui vreuna dintre scurtăturile din Favorite pe Desktop, selecteaz-o pe cea pe care o vrei, apasă tastele Ctrl + C pentru a o copia, după care dă clic pe desktop și apasă pe tastele Ctrl + V (sau dă clic dreapta și alege comanda Lipire din meniu).

Crearea scurtăturii este doar primul pas al procesului. Din păcate, nu poți să tragi scurtătura de pe desktop pe bara de activități. Iată ce trebuie să faci în continuare:

Prima dată va trebui să creezi un folder în care să păstrezi toate elementele pe care le-ai pus pe desktop. Dă clic dreapta sau apasă lung pe desktop și, în meniu, alege Nou -> Folder. Dă-i folderului un nume descriptiv. Apoi mută toate scurtăturile pe care tocmai le-ai pus pe desktop, în acel folder.

Deschide folderul cu un dublu clic pe el și apoi trage scurtăturile în el.

Dacă nu vrei să lași acest folder pe desktop, mută-l în altă parte, undeva unde să nu îl ștergi din greșeală. Dacă ștergi acest folder și folderele fixate pe bara de activități vor dispărea.

Deschide folderul, dă clic dreapta (sau apasă lung) pe primul element pe care vrei să îl fixezi pe bara de activități și alege Copiere, sau selectează elementul și apasă pe Ctrl + C.

Apoi dă clic dreapta sau apasă lung undeva pe un spațiu gol din același folder și selectează "Nou -> Comandă rapidă".

În expertul "Creare comandă rapidă", lipește informația pe care ai copiat-o anterior, apăsând pe tastele Ctrl + V. Mută cursorul la începutul liniei și scrie cuvântul explorer urmat de un spațiu (acest spațiu este esențial). Apoi, apasă pe Următorul.

Numește noua scurtătură și apoi apasă pe Terminare.

Acum noua scurtătură este creată. Aceasta este cea pe care o poți trage pe bara de activități sau pe care poți să dai clic dreapta și să alegi "Fixați la bara de activități".

Este bine de știut că majoritatea scurtăturilor pe care le creezi și le fixezi la bara de activități în acest fel, folosesc în mod implicit iconița Windows/File Explorer. Dacă intenționezi să fixezi mai multe elemente de acest tip pe bara de activități, s-ar putea ca în final să ajungi să ai ceva de genul zece iconițe de Windows/File Explorer așezate una după alta. Ele vor deschide lucruri diferite dar vor arăta identic și asta nu este bine, nu?

Pentru a depăși acest inconvenient, înainte de a fixa scurtăturile pe bara de activități, ar fi bine să schimbi iconițele cu ceva unic pentru fiecare. Așa că ai grijă să le asociezi iconițe noi înainte de a le fixa pe bara de activități.

Dacă nu știi cum să schimbi iconița unei scurtături, citește acest ghid: Cum modificăm pictograma oricărei comenzi rapide în Windows.

Cum fixezi elemente din Panoul de control pe bara de activități

Dacă vrei să fixezi Panoul de control pe bara de activități, ai noroc pentru că este foarte ușor: deschide Panoul de control și vei vedea iconița lui pe bara de activități. Dă clic dreapta (sau apasă lung) și alege "Fixați la bara de activități" sau "Fixați acest program pe bara de activități" și gata.

Dacă vrei să fixezi doar câteva elemente individuale din Panoul de control, procedura este aceeași ca cea de mai sus. Trage elementul pe care îl vrei pe desktop, pentru a îi crea o scurtătură, mută apoi acele scurtături pe care le-ai creat în folderul tău de scurtături pentru bara de activități și de acolo urmează instrucțiunile din secțiunea anterioară a acestui ghid.

Cum fixezi Instrumente administrative pe bara de activități

Mergi la "Panou de control -> Sistem și securitate -> Instrumente de administrare". Tot ce vezi în fereastra Instrumente de administrare este deja o scurtătură, așa că nu trebuie să muți nimic în alte foldere. Ajunge să dai clic dreapta sau să apeși lung pe cea pe care vrei să o fixezi pe bara de activități și să alegi "Fixați la bara de activități" (în Windows 10) sau "Fixare la bara de activități" (în Windows 7).

Asta a fost tot!

Concluzie

În general, este ușor să fixezi diverse lucruri pe bara de activități din Windows. Însă sunt și unele componente care nu sunt atât de ușor de fixat, precum categoriile din File/Windows Explorer. Deși este nevoie de mai multe clicuri și scurtături la scurtături, în final poți să îți setezi bara de activități așa cum vrei, astfel încât să ai acces rapid și ușor la instrumentele pe care le folosești cel mai des. Tu ce ai fixat pe bara ta de activități? Ce le recomanzi altor utilizatori? Spune-ne în comentariile de mai jos.