Ce sunt dalele din Windows? Ce pot face ele?

Ce sunt dalele din Windows? Ce pot face ele?

În timp ce vechile și familiarele scurtături de desktop continuă să fie fiabile, Meniul Start din Windows 10 include o nouă metodă de a lansa și de a organiza lucrurile, folosind un concept numit dale. Toată lumea are o părere despre dalele din Windows. În ciuda faptului că Windows 10 este unul dintre sistemele de operare care permite personalizare la un grad înalt, dezbaterea continuă între Echipa Dale și Echipa Fără Dale (numiți și fanii înrăiți ai Windows 7). Fie că îți plac sau nu, dalele sunt aici pentru a rămâne în Meniul Start din Windows 10, așa că să aflăm mai multe despre ce sunt acestea și ce pot face pentru noi:

Reclamă

O scurtă istorie a dalelor din Windows

Apariția sistemului de operare Windows 8 a fost prima oară când Microsoft a forțat utilizatorii obișnuiți de calculatoare să folosească caracteristica dale. Din moment ce Meniul Start a fost întotdeauna o parte vitală a sistemului de operare Windows, majoritatea utilizatorilor au fost nemulțumiți să vadă această funcție de bază a sistemului de operare înlocuită de dale și de ecranul Start în Windows 8 și în Windows 8.1. În locul Meniului Start era un ecran imens ocupat de un concept pe care nu-l cunoșteau: dalele.

Ecranul Start din Windows 8, care a displăcut multor oameni
Ecranul Start din Windows 8, care a displăcut multor oameni

După ce șocul inițial a trecut și pe măsură ce dalele au devenit mai populare (și datorită telefoanelor Windows, primele dispozitive care au introdus dalele), unii utilizatori au recunoscut avantajele pe care le au de oferit. În contrast direct cu predecesorul său, Meniul Start din Windows 10 pare să fi evoluat ca un compromis între clasicul Meniu Start din Windows 7 și dalele informative din Windows 8, rezultatul fiind mai util atât pentru utilizatorii de desktop, cât și pentru cei de tabletă. Imaginea de mai jos arată această evoluție.

Evolutia Meniului Start de la Windows 7 la Windows 8 și la Windows 10
Evolutia Meniului Start de la Windows 7 la Windows 8 și la Windows 10

În continuare controversate, dalele din Windows 10 sunt mai bine primite ca în Windows 8, deoarece mai mulți utilizatori sunt familiarizați cu acest concept și recunosc îmbunătățirile aduse la Meniul Start. Pentru cei care nu știu ce sunt dalele și de ce reprezintă o îmbunătățire față de scurtăturile tradiționale, citiți mai departe.

Reclamă

Ce sunt dalele din Windows?

O dală este un tip de scurtătură pe care o poți găsi numai într-o grilă, în partea dreaptă a Meniului Start din Windows 10. Colorate, uneori animate și mai mari decât pictogramele obișnuite folosite pentru scurtăturile de pe desktop, dalele pot avea patru dimensiuni diferite. Poți afla cum redimensionezi dalele din Windows 10 și cum gestionezi grupuri de dale, organizându-ți Meniul Start după nevoile și preferințele tale. În funcție de mărimea lor, dalele pot afișa o mulțime de informații din aplicațiile pe care le reprezintă sau pot fi mici ca o simplă pictogramă. În captura de ecran de mai jos, vezi toate dimensiunile pe care le pot avea dalele în Windows 10: mari, late, medii și mici.

Dale de toate dimensiunile (mare, lat, mediu și mic)
Dale de toate dimensiunile (mare, lat, mediu și mic)

În termeni simpli, dalele din Windows reprezintă următorul pas în evoluția scurtăturilor din Meniul Start.

Cum creezi o dală în Windows 10

Este simplu să creezi o dală în Windows 10. Mai întâi, deschide Meniul Start apăsând pe butonul Start sau pe tasta Windows de pe tastatură. În mod implicit, Meniul Start afișează scurtături pentru toate aplicațiile de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, ordonate în ordine alfabetică. Derulează până găsești aplicație pe care vrei s-o adaugi ca dală și dă clic dreapta sau menține apăsat pe ea - noi folosim aplicația "Alarme și ceas". Din meniul contextual, apasă pe "Fixare la Start."

Apasă pe Fixare la Start
Apasă pe Fixare la Start

Poți, de asemenea, să apeși pe scurtătura unei aplicații din Meniul Start pentru a o apuca și să continui să ții apăsat în timp ce tragi aplicația în secțiunea cu dale. Plasează dala într-un loc convenient pe grila din Meniul Start.

Trage și plasează o scurtătură din Meniul Start pentru a crea o dală
Trage și plasează o scurtătură din Meniul Start pentru a crea o dală

Un alt mod de a crea o dală este folosind câmpul de căutare al barei de activități. Tastează numele aplicației tale. Apoi, din opțiunile din partea dreaptă a ferestrei, apasă pe "Fixare la Start".

Alege Fixare la Start dintre opțiunile disponibile
Alege Fixare la Start dintre opțiunile disponibile

Noua ta dală este adăugată. Poți să o mai consulți din când în când pentru a vedea următoarele alarme în Meniul Start sau o poți folosi pentru a accesa aplicația "Alarme și ceas".

Noua noastră dală ne ajută cu alarmele care urmează
Noua noastră dală ne ajută cu alarmele care urmează

PONT: "Alarme și ceas" este una dintre aplicațiile noastre implicite preferate. O poți folosi pentru a crea alarme și a seta contoare de timp pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10.

Reclamă

Ce pot face dalele în Windows?

Dalele sunt scurtături ale aplicațiilor disponibile în Microsoft Store (Magazinul Microsoft). Dacă dai clic sau apeși pe o dală, este lansată aplicația respectivă. Dacă vrei să deschizi aplicația Meteo, de exemplu, tot ce trebuie să faci este să dai clic sau să apeși dala ei și obții o prognoză detaliată. Dalele pot afișa informații în timp real, de la aplicația pe care o accesează. Asta este ceea ce le diferențiază și le face mai utile decât scurtăturile tradiționale, deoarece ajută utilizatorii să vadă informații relevante fără a fi nevoiți să deschidă aplicațiile corespondente. Aplicația Meteo și aplicația Calendar exemplifică asta perfect. Dacă arunci o privire peste Meniul Start de mai jos, poți vedea prognoza meteo și programul meu (foarte ocupat), fără a deschide nicio aplicație, doar din informațiile afișate de dalele lor.

Vezi prognoza Meteo și Calendarul direct din dalele lor din Windows
Vezi prognoza Meteo și Calendarul direct din dalele lor din Windows

Informațiile afișate de dale pot fi prezentate în diverse forme, în funcție de modul în care este gândită dala, variind de la un text simplu la o imagine sau chiar la un set de imagini. Aplicația Mail, de exemplu, afișează secvențial cele mai noi emailuri și, în colțul din dreapta jos, arată numărul de mesaje necitite din Inboxul tău. Un alt exemplu este aplicația Sports (evidențiată mai jos), care îți arată titlul celor mai recente știri sportive și o imagine relevantă pentru fiecare povestire prezentată pe dala sa.

Dala aplicației Sports din Windows 10
Dala aplicației Sports din Windows 10

Tu decizi dacă și ce dale folosești și cantitatea de informații pe care le afișează. Deoarece dalele live pot furniza utilizatorilor actualizări live, în multe cazuri, starea lor continuă de notificare creează un efect de animație care comută între diverse seturi de informații, cauzând ca unii utilizatori să le considere niște distracții prea stridente. Asta explică de ce unii utilizatori doresc un Meniu Start funcțional și simplu. Windows 10 îți permite să dezactivezi dalele live, transformându-le în dale statice, care afișează doar numele și sigla aplicației.

Dezactivați dala live
Dezactivați dala live

Pe de altă parte, dacă nu te poți sătura de dale, află cum afișezi mai multe dale în Meniul Start din Windows 10.

Încă ești confuz? Diferențele dintre dale și scurtături

Deși dalele sunt un tip de scurtături, acestea nu ar trebui confundate cu scurtăturile obișnuite din Meniul Start, care apelează aplicații desktop cum ar fi Firefox, Google Chrome, Adobe Reader și altele. Iată diferențele dintre dalele din Windows 10 și scurtăturile tradiționale:

Diferențele dintre dale și scurtături în Windows 10
Diferențele dintre dale și scurtături în Windows 10

Să discutăm aceste diferențe în detaliu:

  • Dacă o aplicație nu este distribuită prin Microsoft Store, atunci nu este disponibilă o dală pentru acea aplicație, ci doar o scurtătură tradițională. Asta se întâmplă deoarece numai aplicațiile desktop tradiționale, cum ar fi cele pentru Windows 7, pot fi distribuite în afara Microsoft Store. Da, îți poți fixa scurtături la aplicațiile desktop și în Meniul Start, însă este important să înțelegi că, deși aceste scurtături sunt afișate în forme rectangulare care arată exact ca dalele, ele nu sunt dale. Pentru a complica lucrurile și mai tare, Microsoft Store conține câteva aplicații desktop, cum ar fi iTunes, care nu folosesc dale, ci scurtături tradiționale. Prin urmare, dalele există doar pentru aplicațiile Windows 10 din Microsoft Store și nu aplicațiile desktop care rulează și pe versiuni mai vechi ale Windows, cum ar fi Windows 7.
  • Dalele pot afișa date dinamice (live) din aplicațiile lor. Cu toate acestea, nu toate dalele sunt animate tot timpul. Utilizatorii pot dezactiva afișarea datelor live, dacă doresc.
  • Dalele pot fi mult mai mari decât scurtăturile. Ai posibilitatea să le redimensionezi folosind cele patru mărimi disponibile, în timp ce scurtăturile tradiționale permit doar două mărimi.
  • Când dai clic dreapta (sau apeși și ții apăsat) pe o dală, accesezi opțiuni care nu sunt disponibile pentru scurtături: poți activa sau dezactiva afișarea în timp real a datelor, poți accesa direct setările aplicației, poți evalua și posta or recenzie a aplicației în Microsoft Store și o poți partaja cu alții. Scurtăturile, spre deosebire de dale, îți oferă opțiunea de a rula aplicațiile ca administrator. Dalele nu, deoarece aplicațiile Windows care au dale sunt limitate de Microsoft, deci executarea lor cu permisiuni de administrator nu este o opțiune.

Pentru a ilustra toate astea, avem Mozilla Firefox "jucând rolul" scurtăturii și Skype în rolul dalei statice. În timp ce dalele aplicațiilor pot avea de obicei dimensiunile Mic, Mediu, Lat și Mare, scurtăturile nu vin decât cu opțiunile Mic și Mediu. Pentru a vedea dimensiunile disponibile, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe dală și apoi accesează meniul Redimensionare.

Mărimile unei dale în comparație cu ale unei scurtături în Windows 10
Mărimile unei dale în comparație cu ale unei scurtături în Windows 10

Meniul Mai multe este, de asemenea, o modalitate sigură de a diferenția dalele de scurtături. Dalele oferă, de obicei, opțiunile "Dezactivați dala live", "Evaluare și recenzie" și Partajare, permițând, de asemenea, utilizatorului să acceseze Setări aplicație. După cum puteți vedea, Mozilla Firefox, fiind o aplicație desktop cu o scurtătură tradițională, nu oferă aceste opțiuni. Ai însă opțiunea de "Executare ca administrator", care nu este disponibilă pentru aplicațiile Windows cu dale.

Dalele și scurtăturile au opțiuni diferite în meniul Mai multe
Dalele și scurtăturile au opțiuni diferite în meniul Mai multe

Cum vor evolua dalele în viitor?

Sperăm că acest ghid te ajută să obții o perspectivă mai bună asupra dalelor și cum te pot ajuta să creezi un Meniu Start echilibrat și eficient. Noi credem că acesta nu este sfârșitul drumului pentru dale și că le vom mai întâlni în viitor. Poate că vom ajunge să le tragem în jurul ecranului și să le folosim ca dale live pe desktop sau vom putea personaliza în detaliu conținutul pe care îl afișează. Înainte de a închide acest articol, lasă-ne un comentariu mai jos și spune-ne cum vrei să evolueze dalele în Windows 10. Cum le-ai îmbunătăți?

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Personalizare Windows