Windows oferă un instrument util numit Lupă care îți dă posibilitatea să mărești diferite părți ale ecranului. Cu ea, poți să vezi tot ecranul sau doar părțile pe care le vrei, folosind diferite niveluri de magnificare și tipuri de vizualizare. În acest articol, îți arătăm cum se deschide instrumentul Lupă, cum îl folosești și configurezi și, în final, cum îl faci să pornească odată cu calculatorul tău. Acoperim toate sistemele de operare Windows moderne: Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7.
Cum deschizi Lupa în Windows 10
Probabil cea mai rapidă metodă de a deschide Lupa este să o cauți, folosind caseta de căutare de pe bara de activități. Scrie cuvântul lupă și apoi apasă pe scurtătura Lupă.
În Windows 10, poți să folosești și aplicația Setări pentru a activa Lupa. Deschide Setările și mergi la Simplificare acces. Selectează Lupă în partea stângă a ferestrei și apoi activează comutatorul Lupă din partea dreaptă a ferestrei.
Dacă preferi metodele vechi, poți să folosești și Meniul Start pentru a deschide Lupa în Windows 10. Găsești o scurtătură pentru ea în "Meniul Start -> Simplificare acces Windows".
Utilizarea Panoului de control este o metodă mai complicată dar totuși viabilă de a deschide Lupa în Windows 10. Deschide Panoul de control și mergi la "Simplificare acces -> Centrul Simplificare acces". Acolo, apasă pe Activare Lupă.
În final, dacă vrei să știi locația exactă a instrumentului Lupă, trebuie să știi că ea este un fișier executabil numit Magnify.exe, pe care îl poți găsi în "C:WindowsSystem32".
Dacă preferi să îți folosești tastatura, poți să deschizi Lupa apăsând simultan pe tastele Windows + Semnul plus (+).
Cum deschizi Lupa în Windows 7
În Windows 7, o metodă rapidă de a deschide Lupa este să o cauți. Scrie cuvântul lupă în caseta de căutare din Meniul Start și apoi dă clic pe rezultatul Lupă.
Poți să deschizi Lupa și dacă apeși pe scurtătura sa din Meniul Start, aflată în "Toate programele -> Accesorii -> Accesibilitate".
Dacă preferi, poți să deschizi Lupa și din Panoul de control: o găsești în "Accesibilitate -> Centru de accesibilitate".
Instrumentul Lupă este un fișier executabil aflat în "C:WindowsSystem32", așa că poți să îl deschizi și cu un dublu clic pe acest fișier. Dacă preferi să folosești tastatura, poți să deschizi Lupa apăsând simultan pe tastele Windows + Semnul plus (+).
Cum deschizi Lupa în Windows 8.1
În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și scrie cuvântul lupă. Apoi, apasă pe rezultatul Lupă.
Dacă preferi, deschide lista de Aplicații și mergi la grupul Accesibilitate Windows. Apoi, apasă pe scurtătura Lupă.
Poți, de asemenea, să folosești Panoul de control și să mergi la "Accesibilitate -> Centru de accesibilitate". Acolo, apasă pe Activare Lupă.
Dacă ești curios să afli care este locația executabilului, caută fișierul Magnify.exe din folderul "C:WindowsSystem32". Dacă preferi să îți folosești tastatura, poți să deschizi Lupa apăsând simultan pe tastele Windows + Semnul plus (+).
Cum folosești Lupa
Când se deschide aplicația, ecranul tău este automat mărit cu 200%. În Windows 10, Lupa arată astfel:
Lupa din Windows 7 arată ca în imaginea de mai jos:
Și iată cum arată Lupa în Windows 8.1:
Toate butoanele și opțiunile sunt identice în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Drept urmare, ca să păstrăm simplitatea, de aici înainte vom folosi capturi de ecran realizate numai în Windows 10.
După ce deschizi Lupa, dacă nu o folosești pentru 5 secunde, interfața ei de utilizare se modifică într-o lupă, așa cum poți vedea în captura de ecran de mai jos. Apasă pe centrul ei ca să revină la forma sa inițială.
Există două butoane disponibile pentru ajustarea nivelului de magnificare: "+" pentru mărire și "-" pentru micșorare. Ajustează nivelul de magnificare în funcție de nevoile tale. Valoarea sa este afișată în procente, imediat lângă butoanele plus și minus.
Apoi, poți alege ce tip de vizualizare vrei să folosești. Apasă pe Vizualizări și alege unul dintre cele trei tipuri: Ecran complet, Lupă și Andocat.
În vizualizarea Ecran complet, tot ecranul tău este mărit la nivelul pe care l-ai ales. Acesta este modul implicit de vizualizare.
În vizualizarea Lupă, regiunea din jurul cursorului mouse-ului este mărită. Atunci când miști mouse-ul, regiunea mărită se mișcă și ea cu el. Uită-te la imaginea de mai jos ca să vezi despre ce este vorba.
Vizualizarea Andocată îți dă opțiunea de a mări doar o porțiune a ecranului, lăsând restul într-o stare normală. Poți să controlezi regiunea ecranului care este mărită, cu mouse-ul sau cu degetul (pe un ecran tactil).
Reține că în Windows 7, poți să folosești vizualizările Ecran complet și Lupă doar dacă este activat Aero și Windows 7 este configurat să folosească o temă care suportă Aero. Altfel, doar vizualizarea Andocată funcționează. Această limitare nu există în Windows 10 și Windows 8.1.
Cum personalizezi Lupa
Pentru a personaliza Lupa, apasă pe butonul Opțiuni.
Apoi, alege ce vrei să modifici:
- "Activare inversare culori" - crește nivelul de contrast al elementelor de pe ecran, ceea ce poate face ecranul mai ușor de văzut. Această setare este dezactivată în mod implicit.
- "Se urmărește indicatorul mouse-ului" - afișează regiunea din jurul cursorului mouse-ului în fereastra Lupă.
- "Se urmărește focalizarea de la tastatură" - afișează zona din jurul cursorului mouse-ului atunci când apeși tasta tab sau tastele săgeți.
- "Lupa urmărește punctul de inserare a textului" - afișează zona din jurul textului pe care îl scrii.
Glisorul îți permite să alegi cât de mult se mărește imaginea când apeși pe butoane. Minimul este de 25% și maximul de 400%.
Când folosești vizualizarea Lupă, fereastra de Opțiuni lupă îți dă opțiunea să miști glisorul astfel încât să ajustezi și dimensiunea lentilei lupei, ca în imaginea de mai jos.
După ce ai aplicat setările pe care le-ai vrut, apasă pe OK, ca să fie aplicate. Pe lângă fiecare setare care poate fi configurată direct din aplicația Lupă, în Windows 10 poți să faci aceleași modificări și direct din aplicația Setări. Dacă ai Windows 10, deschide Setările și intră în categoria "Simplificare acces".
În partea dreaptă a aplicației, poți să deschizi instrumentul Lupă și poți și să configurezi câteva setări legate de el:
- "Inversați culorile" - Este același lucru ca "Activare inversare culori", adică crește nivelul de contrast al elementelor de pe ecran, ceea ce poate face ecranul mai ușor de văzut.
- "Porniți automat lupa" - Setează Lupa să pornească automat o dată cu Windows, lucru care sigur este util dacă ai probleme cu ochii.
- "Urmăriți indicatorul mouse-ului" - Este un duplicat al setării cu același nume din aplicația Lupă. Afișează regiunea din jurul cursorului mouse-ului în fereastra Lupă.
- "Urmăriți focalizarea de la tastatură" - Este un duplicat al setării cu același nume din aplicația Lupă. Afișează zona din jurul cursorului mouse-ului atunci când apeși tasta Tab sau tastele săgeți.
- "Lupa urmărește punctul de inserare a textului" - Este un duplicat al setării cu același nume din aplicația Lupă. Afișează zona din jurul textului pe care îl scrii.
Cum setezi Lupa să se deschidă o dată cu Windows
Dacă ai nevoie să folosești Lupa în mod regulat, cel mai bine este să o setezi să pornească o dată cu Windows. Dacă folosești Windows 10, cea mai ușoară metodă de a o configura este să folosești aplicația Setări. Deschide Setările și apoi "Simplificare acces". În stânga, selectează Lupă. Apoi, în partea dreaptă a aplicației, ai grijă să activezi comutatorul "Porniți automat lupa".
Dacă vrei să dezactivezi Lupa de la pornirea o dată cu Windows 10, urmează aceiași pași și dezactivează comutatorul "Porniți automat lupa".
Dacă ai Windows 7 sau Windows 8.1, sau dacă nu îți place aplicația Setări din Windows 10, atunci poți să configurezi Lupa să pornească o dată cu Windows, din Panoul de control. Pentru a face acest lucru, deschide Panoul de control și mergi la "Simplificare acces -> Centrul Simplificare acces". În secțiunea "Explorează toate setările", apasă pe legătura "Simplificarea vizualizării computerului".
În fereastra următoare, derulează în jos până când găsești o secțiune care spune "Măriți obiectele de pe ecran". Acolo, bifează caseta de lângă "Activare Lupă" și apoi apasă pe OK.
După ce îți repornești calculatorul, Lupa pornește automat. Pentru a o dezactiva de la pornirea automată, urmează aceeași procedură și debifează caseta "Activare Lupă".
Combinații de taste utile
Dacă ești un fan al combinațiilor de taste, iată o listă cu unele utile pentru Lupă:
- Windows logo + Semnul plus (+) - deschide Lupa (dacă nu este deja deschisă);
- Windows logo + Semnul plus (+) ori Semnul minus (-) - mărește sau micșorează;
- Ctrl + Alt + Spațiu - afișează cursorul mouse-ului;
- Ctrl + Alt + F - comută la vizualizarea pe ecran complet;
- Ctrl + Alt + L - comută la vizualizarea lupă;
- Ctrl + Alt + D - comută la vizualizarea andocată;
- Ctrl + Alt + I - inversează culorile;
- Ctrl + Alt + tastee săgeți - merge în direcția tastelor;
- Ctrl + Alt + R - redimensionează lentila;
- Windows logo + Esc - închide Lupa.
Concluzie
După cum ai văzut din acest articol, Lupa este o aplicație prietenoasă și ușor de folosit. Cu siguranță, este utilă pentru utilizatorii de PC-uri și tablete, cu probleme de văz, sau pentru cei bătrâni. Dacă ai și alte sfaturi legate de utilizarea acestei aplicații, nu ezita să folosești secțiunea de comentarii de mai jos.