Google va oferi în Europa, alegerea browserului și a motorului de căutare, în timp ce sunt amendați, din nou!

Google va oferi în Europa, alegerea browserului și a motorului de căutare, în timp ce sunt amendați, din nou!

Google a anunțat pe 19 martie, printr-o postare de blog al vicepreședintelui de afaceri globale Kent Walker, că intenționează să "facă mai mult pentru a se asigura că proprietarii de telefoane Android știu despre gama largă de browsere și de motoare de căutare disponibile". Acest lucru înseamnă probabil că vor prezenta utilizatorilor un buletin de vot pentru browser, similar celui pe care Comisia Europeană l-a impus companiei Microsoft în 2009. Asemănările cu Microsoft nu se opresc aici. Iată la ce ne putem aștepta:

Reclamă

Am putea avea un buletin de vot pe Android, ca cel din Windows 7

La fel ca Microsoft, relația Google cu Uniunea Europeană este una dificilă. Chiar anul trecut, Google a fost amendat de UE cu o sumă record de 4,34 miliarde de euro pentru practici ilegale. Au încălcat regulile antitrust privind dispozitivele mobile cu Android, pentru a consolida dominanța motorului de căutare Google. Ce înseamnă asta? Comisia Europeană, instituție responsabilă de respectarea regulilor UE, a investigat compania Google și a decis că abuzează de poziția ei dominantă pe piață, restricționând concurența. La fel cum, ai ghicit, a făcut Microsoft cu Windows. Prin urmare, dacă locuiești în Europa, este posibil să-ți deblochezi smartphone-ul într-o zi și să apară opțiunea de a alege un nou browser și un nou motor de căutare, în loc de browserul Google Chrome și de motorul de căutare Google implicite.

Comisia Europeană a stabilit că majoritatea oamenilor folosesc motorul de căutare preinstalat. Această măsură ar putea obliga utilizatorii să se documenteze, deschizând ușa altor companii și dezvoltatori, dându-le astfel o șansă să lupte împotriva imperiului creat de Google. Imaginează-ți cum ar arăta o variantă mobilă a buletinului de vot implementat de Microsoft în Windows 7, de data asta pe toate smartphone-urile cu Android vândute în Europa.

Buletinul de vot pentru browser creat de Microsoft pentru Windows 7
Buletinul de vot pentru browser creat de Microsoft pentru Windows 7

Stai… relația controversată dintre Google și Uniunea Europeană continuă

Pentru Google, veștile proaste nu se opresc aici: doamna comisar Margrethe Vestager, responsabilă pentru politica de concurență (și probabil persoana percepută de Google ca fiind inamicul lor principal), a anunțat pe 20 martie încă o amendă pentru Google de 1,49 miliarde de euro. De data asta este vorba despre încălcarea legilor antitrust legate de "utilizarea ilegală și abuzivă a poziției sale dominante pe piață pentru intermedierea reclamelor online în rezultatele de căutare".

Asta ridică întrebări în legătură cu ultimul paragraf din postarea pe blog a lui Kent Walker și intențiile companiei Google de a-și "demonstra angajamentul continuu de a opera într-un mod deschis și principial".

Ce crezi despre conflictul dintre Google și UE? Va micșora un buletin de vot pentru browser și motor de căutare poziția dominantă a Google?

Ce crezi despre acest conflict dintre Google și UE? După cum a comentat un expert în acest articol mai vechi, "Poziția UE vine, probabil, cu șase-opt ani prea târziu. Android a ajutat deja la consolidarea aplicațiilor și serviciilor Google drept esențiale pentru consumatorii din lumea occidentală. Deși separarea aplicațiilor de sistemul de operare poate ajuta la stimularea concurenței pe termen lung, producătorii vor continua să aibă nevoie să ofere servicii Google pentru a fi competitivi și pentru a răspunde cererii consumatorilor ". Tu ce crezi? Măsurile luate de UE vin oare prea târziu pentru a genera o schimbare semnificativă? Consideri că această schimbare va avea un impact pozitiv? Comentează mai jos și hai să dezbatem.

Descoperă: Smartphone Android Blog Știri