Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul

Puține persoane știu că Windows îți oferă aproape toate uneltele de care ai nevoie pentru a depana un calculator cu probleme, care are acest sistem de operare instalat. Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le poți face este să-ți creezi un disc de recuperare pe un CD sau un DVD, cu toate uneltele necesare depanării. În acest ghid îți vom explica ce este un Disc de reparare în Windows, de ce este util și cum îți poți crea unul, pe orice calculator funcțional cu Windows. Să începem:

Ce este un disc de reparare? Ce unelte sunt pe un astfel de disc?

Un disc pentru repararea sistemului este un disc bootabil (de pe care poți porni calculatorul) care poate fi folosit pentru a identifica și rezolva problemele care nu-i permit unui calculator cu Windows să funcționeze corect. Discul are 366 MO de fișiere dacă este creat pentru Windows 10, 223 MO de fișiere dacă este creat pentru Windows 8 și 165 MO de fișiere dacă este creat pentru Windows 7. În mod evident, poate încăpea pe un CD sau un DVD.

Un Disc de reparare nu poate fi creat în Windows 8.1, deoarece această unealtă a fost scoasă din acest sistem de operare, din motive cunoscute doar de Microsoft.

Discul de reparare pentru Windows 10 și Windows 8 include următoarele unelte de depanare: System Restore (Protecție Sistem), System Image Recovery (Imagine de sistem), Startup Repair (Reparare Start) și Command Prompt (Linia de Comandă). Îți oferă și acces la un expert care-ți permite să revii la o versiune anterioară de Windows 10, dacă ai instalat actualizări majore pentru acest sistem de operare. Această opțiune nu este disponibilă pentru Windows 8.

Windows, disc reparare

Discul de reparare pentru Windows 7 include următoarele unelte pentru depanare: Startup Repair (Reparare Start), System Restore (Protecție Sistem), System Image Recovery (Imagine de sistem), Windows Memory Diagnostic (Diagnosticare Memorie Windows) și Command Prompt (Linia de Comandă).

Windows, disc reparare

Pentru a folosi aceste unelte pe un calculator cu Windows care are probleme, trebuie să pornești sistemul de pe acest disc și să pornești unealta de depanare care te interesează.

Pentru a crea un astfel de disc, trebuie să ai un cont de administrator pe un calculator care funcționează.

Cum pornești expertul "Creați un disc de reparare a sistemului" în Windows 10 și Windows 8

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8 (nu Windows 8.1), deschide Panoul de Control. Dacă nu știi cum, citește acest ghid: 8 Metode pentru pornirea Panoului de control în Windows 10.

În căsuța de căutare din colțul dreapta sus al Panoului de Control, scrie cuvintele "file recovery" în limba engleză, chiar dacă folosești Windows în română. Apoi, dă clic ori apasă pe rezultatul "Backup și restaurare (Windows 7)".

Windows, disc reparare

În fereastra "Backup și restaurare (Windows 7)", apasă pe legătura din stânga care zice "Creați un disc de reparare a sistemului".

Windows, disc reparare

Se deschide expertul "Creați un disc de reparare a sistemului".

O altă metodă este să cauți în căsuța de căutare din Meniul Start din Windows 10 ori folosind butonul special Căutare din Windows 8, folosind termenul "recdisc" și să apeși pe singurul rezultat afișat. Fișierul care execută expertul "Creați un disc de reparare a sistemului" se numește "recdisc.exe" și se găsește în folderul "C:WindowsSystem32".

Cum pornești expertul "Creați un disc de reparare a sistemului" în Windows 7

În Windows 7, lucrurile sunt mult mai simple: găsești scurtătura pentru "Creați un disc de reparare a sistemului" deschizând Meniul Start și dând clic pe: "Toate programele -> Întreținere -> Creare disc de reparare a sistemului".

Windows, disc reparare

De asemenea, poți folosi Panoul de Control și să mergi la "Sistem și Securitate -> Copiere de rezervă și restaurare". În coloana din stânga, dă clic pe "Creați un disc de reparare a sistemului".

Windows, disc reparare

O altă metodă este să execuți fișierul "recdisc.exe" care se găsește în folderul "C:WindowsSystem32".

Cum creezi un Disc de reparare a sistemului

Introdu un disc inscriptibil gol (CD sau DVD) în unitatea care scrie discuri de pe calculatorul tău. Apoi, în expertul "Creați un disc de reparare a sistemului", alege unitatea în care ai introdus discul și apasă pe Creare disc. Un CD gol ar trebui să fie suficient, deoarece un astfel de disc are maxim 366 MO de date pe el, în funcție de versiunea de Windows pe care o folosești.

Windows, disc reparare

Expertul va pregăti fișierele necesare pentru copierea pe disc și va crea discul. Procesul va dura câteva minute, în funcție de viteza de scriere a unității tale DVD-RW.

Windows, disc reparare

Când discul este finalizat, este afișat un mesaj care-ți recomandă să pui o etichetă cu un nume sugestiv pe discul respectiv, pentru ca să știi ce este pe el atunci când ai nevoie să-l folosești. Apasă pe Închidere.

Windows, disc reparare

Apoi, apasă pe OK, scoate discul și scrie eticheta recomandată de Windows, ca să-l recunoști ușor mai târziu.

Windows, disc reparare

Îți recomandăm să repornești calculatorul tău și să bootezi de pe discul proaspăt creat, pentru a verifica dacă funcționează corect și pentru a te familiariza cu el înainte de a fi nevoie să-l folosești pentru depanare, atunci când vei avea probleme.

Expertul "Creați un disc de reparare a sistemului" nu este disponibil în Windows 8.1

Din motive cunoscute doar de compania Microsoft, expertul "Creați un disc de reparare a sistemului" lipsește din Windows 8.1, deși este disponibil în Windows 8, în Windows 10 și în Windows 7. De asemenea, fișierul "recdisc.exe" este raportat ca fiind de negăsit deși este stocat în folderul "C:WindowsSystem32".

Windows, disc reparare

Dacă folosești Windows 8.1, nu poți crea un disc de recuperare folosind procedura din acest ghid. Singura ta alternativă este să creezi un stick bootabil cu unelte de recuperare, folosind instrucțiunile din acest ghid: Crează o unitate de recuperare USB cu unelte pentru Windows 8 & Windows 8.1.

Concluzie

Deși calculatorul tău cu Windows poate merge foarte bine astăzi, nu știi când te poți confrunta cu probleme. Crearea un disc de recuperare este o precauție binevenită care te va ajuta enorm atunci când vei avea ghinionul să te confrunți cu probleme de stabilitate. Nu ezita să-ți creezi un astfel de disc chiar astăzi. Nu vei regreta!

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Recuperare sistem Sistem și Securitate Windows