Ce este firmware-ul? Ce face firmware-ul?

Ce este firmware-ul? Ce face firmware-ul?

Firmware… probabil că ai auzit acest termen la un moment dat. Sună ca un nume german, nu-i aşa? Dar ce este firmware-ul? Ce înseamnă acest termen și cum ai defini firmware-ul?Ce face firmware-ul? Cum funcționează? Cu siguranţă, scopul său nu este să creeze confuzie. Așa cum vei învăța în acest tutorial, firmware-ul este vital pentru dispozitivele hardware de orice fel, de la smartphone-uri la televizoare inteligente, la mașini de spălat și alte tipuri de dispozitive. Pentru a clarifica lucrurile şi a te ajuta să stăpânești bine acest concept, în acest articol îţi explicăm toate detaliile esențiale despre firmware și rolul său. Să începem:

Reclamă

Ce este firmware-ul? Definiția firmware-ului în termeni simpli

Firmware-ul este un software de mici dimensiuni care face hardware-ul să funcţioneze și să facă ce a intenționat producătorul său. Este compus din programe scrise de dezvoltatorii de software pentru a face hardware-ul să meargă. Fără firmware, majoritatea dispozitivelor electronice pe care le folosim zilnic nu ar fi capabile să facă nimic.

De exemplu, ştiai că un simplu semafor are nevoie de firmware pentru a funcţiona? Ei bine, da, iar firmware-ul este cel care îi spune să îşi schimbe luminile la intervale regulate. Fără firmware, semaforul ar fi doar un stâlp “prost” pe marginea străzii, fără alt scop decât cel de a arăta plictisit. Ce este firmware-ul în cazul dispozitivelor hardware mai puțin sofisticate, precum semafoarele, mașinile de spălat, mașinile pentru plata cu cardul, camerele de supraveghere sau televizoarele? Firmware-ul reprezintă tot software-ul de pe ele, acționând inclusiv ca un fel de sistem de operare, ce administrează tot ce ține de buna funcționare a dispozitivului respectiv.

Semafoarele au nevoie de firmware pentru a funcționa

Semafoarele au nevoie de firmware pentru a funcționa

Pentru a face lucrurile şi mai clare, hai să luăm un alt exemplu: fără firmware, o placă de bază de calculator nu ar ști cum să detecteze hard disk-urile sau placa video din calculator. Dacă hard disk-urile nu ar avea firmware în ele, nu ar şti cât de repede să se rotească sau când să se oprească. O placă de reţea wireless nu ar şti cum să folosească o anumită frecvență radio pentru a se conecta la Wi-Fi.

Multe componente de PC (placă de bază, placă video etc.) au nevoie de firmware

Multe componente de PC (placă de bază, placă video etc.) au nevoie de firmware

De multe ori tindem să credem că un dispozitiv hardware este format din piese și atât. Presupunem că funcţionează pur şi simplu, imediat ce a fost construit în fabrică. Adevărul este că niciun dispozitiv hardware modern nu ar funcționa fără acest software special scris direct în el.

Reclamă

Ce este firmware-ul pentru Android?

Ce este firmware-ul pentru dispozitivele mobile? Cum ai defini firmware-ul din dispozitivele cu hardware complex precum smartphone-uri, tablete, ceasurile inteligente sau chiar și TV-uri smart? În acest caz, o definiție destul de bună pentru firmware este aceasta: firmware-ul este un soi de “om de legătură” între hardware și sistemul de operare.

Pe astfel de dispozitive, firmware-ul conține doar instrucțiunile necesare pentru ca hardware-ul să poată funcționa împreună cu sistemul de operare instalat. De exemplu, pe un smartphone Samsung Galaxy cu Android, firmware-ul de pe telefon îi permite hardware-ului din telefon să comunice corect cu sistemul de operare Android, astfel încât să poată face ceea ce îi cere utilizatorul.

Smartphone-urile și tabletele cu Android au și ele firmware

Smartphone-urile și tabletele cu Android au și ele firmware

Din păcate, există o problemă cu ceea ce mulți oameni au tendința să creadă că este firmware-ul de pe smartphone-urile, tabletele, ceasurile, televizoarele smart și alte dispozitive similare cu Android. Smartphone-urile cu Android și celelalte dispozitive cu acest sistem de operare au cucerit lumea și mulți utilizatori vor să-și actualizeze “firmware-ul” de pe dispozitive, să instaleze ROM-uri personalizate și așa mai departe. Problema este că multă lume folosește incorect termenul de firmware atunci când se referă la smartphone-uri și alte dispozitive mobile.

Din această cauză, vrem să-ți explicăm câteva detalii tehnice despre firmware, când vine vorba de dispozitivele mobile cu Android, pentru a înțelege adevărul și a nu folosi greșit termenii:

  • În cultura “populară” termenul de firmware a fost extins în mod incorect, astfel încât să includă tot software-ul de pe aceste dispozitive cu Android. “Firmware-ul” de Android înseamnă de fapt firmware plus sistemul de operare Android, care lucrează cu firmware-ul.
  • De asemenea, întâlnim des și termenul de Custom ROM sau ROM personalizat. În acest caz, ROM nu înseamnă Read-Only Memory sau memoria unde este stocat firmware-ul. Custom ROM înseamnă o imagine personalizată a sistemului de operare, care include și firmware-ul necesar funcționării unui smartphone ori a unei tablete cu Android. Astfel, primești de fapt două lucruri în ROM-ul unui telefon: firmware, la fel ca în definiția din acest articol, și sistemul de operare de deasupra firmware-ului.
  • Când cumperi un smartphone, acesta vine cu “stock ROM" sau “stock firmware", adică tot software-ul din “fabrică”. Un “stock ROM" este oferit de producătorul smartphone-ului (dacă l-ai cumpărat deblocat) ori de către operatorul de telefonie mobilă (dacă l-ai cumpărat blocat în rețea). Operatorul de telefonie mobilă folosește acest “stock ROM" oferit de producătorul telefonului și îl modifică conform intereselor sale de business, rezultând un nou “stock ROM" care se găsește doar pe telefoanele respective vândute doar de acel operator.

Aceleași reguli se aplică pentru smart TV-uri, tablete și alte dispozitive mobile cu Android.

Reclamă

Unde este stocat firmware-ul?

Știm acum definiția firmware-ului și înțelegem mai bine ce înseamnă firmware. Este un software scris direct în dispozitivele noastre hardware, obligatoriu pentru ca acestea să poată să pornească și să funcționeze. Dar cum anume este stocat într-un dispozitiv? Firmware-ul este, de obicei, stocat pe tipuri speciale de memorie, numite flash ROM. ROM este acronimul de la Read-Only Memory (Memorie Nevolatilă), iar acest tip de memorie ar trebui să poată fi scrisă o singură dată, în mod normal, de către producătorul dispozitivului hardware. O memorie ROM este necesară pentru orice fel de dispozitiv electronic, deoarece trebuie să poată reține informația scrisă pe ea în mod permanent, chiar dacă dispozitivul este oprit și nu are curent. Nu poţi să produci un dispozitiv hardware care îşi uită firmware-ul, deoarece ar înceta să funcționeze atunci când l-ai scos din priză.

Şi totuşi, memoria flash ROM este o memorie ROM specială deoarece, deşi iniţial este scrisă de producătorul hardware, aceasta poate fi rescrisă apoi și de către tine. Poți să scrii firmware nou pe un dispozitiv hardware, dar o poţi face doar cu un instrument de actualizare firmware, creat special pentru dispozitivul respectiv.

Ce tipuri de firmware există?

Există la fel de multe variante de firmware pe cât există dispozitive hardware. Există firmware pentru plăcile de bază din calculatoare (este numit BIOS sau UEFI), există firmware în hard disk-uri, în SSD-uri, unităţi CD/DVD/Blu-Ray, există firmware în plăcile de reţea, în routere, range extendere, chiar şi în mouse-ul şi în tastatura ta de gaming. Acestea sunt doar câteva exemple din lumea calculatoarelor.

Chiar și unele tastaturi au nevoie de firmware pentru a funcționa

Chiar și unele tastaturi au nevoie de firmware pentru a funcționa

Firmware-ul există în majoritatea dispozitivelor care ne sunt utile, precum televizorul, maşina de spălat, ATM-ul de la bancă şi chiar şi în mașină. Oricare ar fi dispozitivul, probabil că nu ar funcționa fără firmware-ul său.

Care este diferența între firmware și drivere?

Deși atât firmware-ul cât și driverele au rolul de a îi permite hardware-ului să funcționeze și să facă ceea ce a fost creat să facă, o diferență foarte importantă este ca firmware-ul este stocat pe dispozitivul hardware în sine, în timp ce driverele sunt instalate în sistemul de operare. De asemenea, firmware-ul pornește singur și face ce este programat să facă, în timp ce driverele sunt pornite și executate de către sistemul de operare. Cea mai importantă diferență între ele este faptul că firmware-ul îi spune hardware-ului ce să facă, în timp ce driverul îi spune sistemului de operare cum să comunice cu hardware-ul respectiv.

Firmware-ul poate fi actualizat? Ce este o actualizare de firmware?

Majoritatea producătorilor oferă periodic actualizări de firmware pentru dispozitivele lor hardware. De asemenea, oferă şi instrumentele software necesare pentru scrierea noului firmware pe dispozitivele respective. Totuşi, fiecare producător poate alege dacă lansează o nouă versiune de firmware pentru un anumit dispozitiv sau nu. De exemplu, majoritatea producătorilor de componente pentru calculatoare dezvoltă şi le oferă clienţilor lor actualizări de firmware cel puţin în primii câţiva ani după ce au lansat respectivele componente.

Actualizare de firmware pentru o placă de bază (update UEFI BIOS)

Actualizare de firmware pentru o placă de bază (update UEFI BIOS)

Pentru a-ţi da un exemplu, producătorul plăcii tale de bază poate oferi actualizări de firmware ori de câte ori vrea să includă noi caracteristici, să suporte noi modele de procesoare sau memorii RAM, sau atunci când dorește să rezolve anumite probleme ale plăcii de bază.

Orice producător poate oferi versiuni noi de firmware pentru dispozitivele sale: un router poate fi actualizat astfel încât să fie mai stabil, o unitate DVD poate învăţa să scrie noi tipuri de discuri ş.a.m.d.

În ceea ce priveşte locul de unde poţi să iei versiuni noi de firmware, asta depinde de producătorul dispozitivului tău. De obicei, poţi să găseşti firmware-ul (dacă este disponibil) pe site-ul de suport al producătorului. Uită-te după pagina de descărcare, descarcă noul firmware şi ai grijă să urmezi cu mare atenție documentația oferită de producător pentru procesul de actualizare.

Upgrade firmware pentru un router

Upgrade firmware pentru un router

Procesul de scriere a firmware-ului nou pe dispozitivul tău este un lucru destul de periculos şi, dacă nu este realizat corect, îţi poate distruge dispozitivul. De aceea unii oameni îţi vor spune că ţi-ai "brickuit" dispozitivul. Acest "brickuit" se referă la termenul "brick" din limba engleză, şi înseamnă cărămidă. Adică exact ce va deveni un dispozitiv hardware pe care nu a fost scris corect firmware-ul: o cărămidă, probabil una foarte scumpă!

Dacă ai nevoie de ajutor în a actualiza firmware-ul de pe dispozitivele tale, îți recomandăm aceste tutoriale:

Ai și alte întrebări legate de “ce este firmware”?

Acum ştii ce înseamnă firmware-ul, ce face şi unde se găseşte. Ţi s-a părut destul de bună explicaţia noastră? Înţelegi bine acest concept și poți defini firmware-ul acum? Încă ai confuzii în ceea ce privește “firmware-ul” pentru Android? Nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos dacă ai și alte întrebări despre firmware.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows