Cum accesezi BIOS-ul în Windows 10

Cum accesezi BIOS-ul în Windows 10

Deși majoritatea utilizatorilor nu trebuie să facă asta, există momente când ai nevoie să știi cum intri în BIOS pe calculatorul, laptopul sau tableta ta cu Windows 10. UEFI BIOS în Windows 10 este primul software care rulează pe calculatorul tău și controlează felul în care funcționează hardware-ul. El te lasă, de asemenea, să accesezi și să configurezi setările componentelor dispozitivului tău. Acest tutorial ilustrează cum intri în BIOS pe calculatorul, laptopul sau tableta ta cu Windows 10:

Reclamă

NOTĂ: Dacă ai auzit de BIOS sau UEFI BIOS și vrei să afli mai multe, citește Ce este BIOS? Ce înseamnă BIOS?. Dacă nu ești sigur dacă dispozitivul tău folosește UEFI BIOS, poți afla citind 8 metode de a afla versiunea de BIOS a plăcii de bază a calculatorului.

Cum accesezi UEFI BIOS în Windows 10 din aplicația Setări

În Windows 10, un mod sigur de a accesa BIOS-ul, indiferent de dispozitivul folosit, este din aplicația Setări. Deschide Setări și apasă pe Actualizare și securitate.

Accesează Actualizare și securitate
Accesează Actualizare și securitate

Pe pagina "Actualizare și securitate", accesează fila Recuperare din coloana din stânga. În dreapta, în secțiunea Pornire complexă, caută butonul Reporniți acum. Salvează și închide orice fișiere la care lucrai pentru a nu pierde nimic și apasă pe Reporniți acum.

Apasă Reporniți acum
Apasă Reporniți acum

Windows 10 repornește și afișează un ecran albastru - meniul de Pornire complexă - în loc de un ecran de conectare. Este posibil ca mouse-ul tău să nu mai fie disponibil din acest moment. Dacă ți se întâmplă asta, folosește tastele săgeți pentru a naviga opțiunile disponibile și apoi apasă Enter pentru a le accesa. Dacă folosești un ecran tactil, apasă pe opțiunea pe care vrei s-o deschizi. Pasul următor este să accesezi Troubleshoot (Depanare).

Accesează Troubleshoot (Depanare)
Accesează Troubleshoot (Depanare)

Pe următorul ecran, accesează Advanced options (Opțiuni complexe).

Mergi la Advanced options (Opțiuni complexe)
Mergi la Advanced options (Opțiuni complexe)

Selectează UEFI Firmware Settings (Setări firmware UEFI) din opțiunile disponibile.

Accesează UEFI Firmware Settings (Setări firmware UEFI)
Accesează UEFI Firmware Settings (Setări firmware UEFI)

Pentru a schimba setările de firmware UEFI, trebuie să repornești dispozitivul tău cu Windows 10. Apasă pe Restart (Repornire).

Repornește-ți dispozitivul pentru a accesa BIOS
Repornește-ți dispozitivul pentru a accesa BIOS

Sistemul tău repornește și încarcă BIOS-ul.

Reclamă

Cum accesezi UEFI BIOS folosind Shift + Restart în Windows 10

Dacă metoda de mai sus este prea complicată sau dacă vrei să accesezi BIOS-ul fără să te conectezi la contul tău din Windows 10 account, poți folosi o scurtătură pentru a ajunge la el. Ține apăsată tasta Shift și apasă pe opțiunea Repornire din orice meniu de Alimentare disponibil pe calculatorul sau dispozitivul tău. În imaginea de mai jos, am deschis meniul Start, am apăsat pe butonul Alimentare și, apoi, am folosit Shift + Restart.

Ține apăsată tasta Shift în timp ce apeși pe Repornire din meniul Start
Ține apăsată tasta Shift în timp ce apeși pe Repornire din meniul Start

Poți accesa meniul Alimentare și din ecranul de logare sau în alte moduri. Pentru pașii detaliați, citește articolul nostru despre cum îți repornești dispozitivul cu Windows 10. Ține minte că această metodă funcționează doar când există un buton Repornire pe care îl poți apăsa în timp ce ții apăsată tasta Shift.

Ține apăsat pe Shift în timp ce apeși Repornire pe ecranul de conectare
Ține apăsat pe Shift în timp ce apeși Repornire pe ecranul de conectare

După ce repornești, Windows 10 afișează meniul albastru de Pornire complexă. Mergi la Troubleshoot (Depanare) > Advanced options (Opțiuni complexe) > UEFI Firmware Settings (Setări firmware UEFI) și apasă Repornire - acești pași sunt ilustrați în secțiunea anterioară a acestui tutorial. Windows 10 repornește din nou și ajungi în BIOS.

Cum accesezi UEFI BIOS din fereastra Executare în Windows 10

Poți accesa UEFI BIOS pe PC-ul, laptopul sau tableta ta cu Windows 10 și din fereastra Executare. Există mai multe moduri de a o deschide, dar noi preferăm scurtătura Windows + R. În câmpul Deschidere, tastează shutdown /r /o /f /t 00 și apasă Enter pe tastatură sau butonul OK de pe ecran.

Introdu comanda în fereastra Executare
Introdu comanda în fereastra Executare

Dacă nu ții minte comanda de mai sus, încearcă una mai scurtă în locul ei: introdu shutdown.exe /r /o în fereastra Executare.

Introdu comanda mai scurtă în Executare
Introdu comanda mai scurtă în Executare

De data asta, Windows 10 afișează o notificare pentru a te informa că urmează să fii deconectat. Așteaptă sau folosește cele câteva secunde disponibile înaintea repornirii pentru a salva fișierele deschise.

Windows 10 te anunță că te va deconecta
Windows 10 te anunță că te va deconecta

După repornire, ajungi la meniul albastru de Pornire complexă. Accesează Troubleshoot (Depanare) > Advanced options (Opțiuni complexe) > UEFI Firmware Settings (Setări firmware UEFI) și apasă Repornire - acești pași sunt detaliați în prima secțiune a acestui tutorial. Windows 10 repornește din nou și, de această dată, încarcă UEFI BIOS.

Reclamă

Cum accesezi UEFI BIOS din Linia de comandă în Windows 10

Dacă preferi Linia de comandă, poți folosi aceleași comenzi pentru a accesa BIOS cu acest instrument. Poți deschide Linia de comandă în diverse moduri, dar noi preferăm să tastăm cmd în câmpul de căutare al barei de activități și să apăsăm pe rezultatul corespunzător.

Accesează Linia de comandă
Accesează Linia de comandă

Introdu shutdown /r /o /f /t 00 și apasă Enter pe tastatură pentru a reporni calculatorul, laptopul sau tableta ta în meniul de Pornire complexă.

Introdu comanda și apasă tasta Enter
Introdu comanda și apasă tasta Enter

Alternativ, poți introduce și shutdown.exe /r /o în Linia de comandă și apăsa apoi pe Enter.

Folosește comanda alternativă pentru a reporni
Folosește comanda alternativă pentru a reporni

Windows 10 afișează scurt o notificare că urmează să fii deconectat. Folosește acest timp pentru a închide și salva fișiere, înainte ca dispozitivul tău să repornească.

Windows 10 te informează de deconectare
Windows 10 te informează de deconectare

Windows 10 repornește în meniul albastru de de Pornire complexă. Mergi la Troubleshoot (Depanare) > Advanced options (Opțiuni complexe) > UEFI Firmware Settings (Setări firmware UEFI) și, apoi, apasă pe Repornire, după cum am detaliat în prima secțiune a acestui tutorial.

Cum intri rapid în UEFI BIOS pe un Surface Pro sau un Surface Book

Dacă folosești un Surface Pro sau un Surface Book, există o modalitate simplă de a accesa UEFI BIOS. Mai întâi, asigură-te că dispozitivul tău Surface este închis. Uită-te pe marginile sale, găsește butonul care dă sunetul mai tare (+), apasă-l și ține-l apăsat.

Butonul care dă sunetul mai tare pe un dispozitiv Surface
Butonul care dă sunetul mai tare pe un dispozitiv Surface

Apoi, apasă și dă drumul butonului de Pornire. Continuă să ții apăsat butonul de sunet (+) până când vezi pe ecran logoul Microsoft sau cel Surface. Eliberează butonul și UEFI BIOS pornește acum pe dispozitivul tău Surface.

Cum intri în BIOS folosind scurtătura de pe ecranul POST

Pe calculatoarele desktop, este posibil ca, pe ecranul POST, când pornește calculatorul, să vezi un mesaj scurt cu instrucțiuni pentru a accesa BIOS-ul. Acest mesaj este diferit în funcție de producătorul și modelul plăcii tale de bază. Imaginea de mai jos arată instrucțiunile primite pe un PC desktop cu o placă de bază ASUS, dar ar trebui să le urmezi pe cele afișate pe ecranul POST al dispozitivului tău.

Mesajul afișat de o placă de bază ASUS: Apasă DEL sau F2 pentru a intra în setările UEFI BIOS
Mesajul afișat de o placă de bază ASUS: Apasă DEL sau F2 pentru a intra în setările UEFI BIOS

De ce ai accesat UEFI BIOS pe dispozitivul tău cu Windows 10?

Majoritatea utilizatorilor nu au nevoie niciodată să intre în setările UEFI BIOS de pe PC-ul, laptopul sau tableta lor cu Windows 10. Asta este din cauză că orice mișcare greșită poate avea consecințe serioase, ca dezactivarea de componente importante, iar atunci dispozitivul tău poate porni incorect. Sfatul nostru este să aveți grijă când umblați în BIOS. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne dacă ai reușit să ajungi în BIOS. Ai modificat ce setări voiai? Ce ai schimbat? Spune-ne în comentarii.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware Recomandate Sistem și Securitate Windows