Ce este BIOS? Ce înseamnă BIOS?

Ce este BIOS? Ce înseamnă BIOS?

Dacă ești un utilizator cu cunoștințe peste medie despre calculatoare, ai auzit despre BIOS, UEFI BIOS, erori de BIOS sau plăci de bază cu Dual BIOS. Dar poate încă te întrebi ce înseamnă toți acești termeni. Ce este BIOS-ul în afară de un acronim care sună ciudat? Ce face BIOS-ul? Este chiar atât de important pentru funcționarea calculatorului? Dacă vrei să afli răspunsurile la aceste întrebări și nu numai, citește acest articol:

Reclamă

Ce este BIOS?

BIOS-ul este un software de nivel jos, fiind primul program ce se execută atunci când îți pornești calculatorul. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă software de nivel jos, ar trebui să știi că programele pe care le folosești în mod obișnuit pe calculator, cum ar fi navigatorul de internet, programele de redare media sau programele din suita Office sunt programe de nivel înalt, deoarece interacționează cu sistemul de operare.

Sistemul de operare este considerat un software de nivel mediu, deoarece interacționează atât cu aplicațiile de nivel înalt, precum și direct cu componentele hardware prin intermediul driverelor și prin BIOS.

Cu alte cuvinte, BIOS-ul este un software de nivel jos deoarece controlează în mod direct modul în care funcționează componentele hardware din interiorul calculatorului. BIOS-ul oferă anumite servicii care permit utilizatorilor și programelor de nivel mai înalt să configureze setările componentelor hardware ale calculatorului, precum și să primească informații de la acele componente.

BIOS-ul de pe o placă de bază de gaming
BIOS-ul de pe o placă de bază de gaming

De exemplu, atât utilizatorii cât și programele instalate pe un calculator pot afla viteza de rotație a ventilatoarelor din carcasă sau temperatura unora dintre componente, incluzând dar nefiind limitate la procesor și placa video.

Reclamă

Ce înseamnă BIOS?

Termenul BIOS este un acronim de la Basic Input/Output System, care s-ar traduce astfel: Sistem de Intrare/Ieșire de Bază. Poți să te gândești la el ca la un program care permite comunicarea și se ocupă de transferul de date dintre componentele hardware ale calculatorului și utilizatorii sau programele instalate pe sistemul respectiv.

Ce face BIOS-ul?

BIOS-urile sunt, în general, programe cu dimensiuni în jur de 16 MO. BIOS-urile oferă o interfață pentru utilizator, numită de obicei Setup Utility (utilitar de configurare), unde utilizatorul poate configura setări hardware. Totuși, laptopurile și tabletele vin de obicei cu versiuni mai simple de BIOS, unde utilizatorul poate seta doar ora curentă și alte câteva opțiuni minore, cum ar fi ordinea de încărcare a dispozitivelor de stocare.

BIOS-urile de pe plăcile de bază mai avansate, cum sunt cele din calculatoarele de gaming, pot fi mult mai complexe. Pe astfel de plăci de bază, BIOS-ul oferă opțiuni cum ar fi modificarea frecvenței sau a voltajului procesorului, cantitatea de memorie partajată între procesor și placa video, latența memoriei RAM, viteza PCI Express și altele.

Setări avansate disponibile pe o placă de bază pentru gaming
Setări avansate disponibile pe o placă de bază pentru gaming

Configurarea setărilor avansate din BIOS poate fi periculoasă dacă nu știi exact efectul fiecărei setări. Alegerea unei valori greșite poate să facă sistemul să nu mai pornească, deoarece componentele unui sistem au anumite limite și trecerea peste sau sub o valoare suportată le poate face să nu mai funcționeze corect.

De exemplu, creșterea frecvenței procesorului la o valoare mai mare decât limita sa maximă, îl poate face să se supraîncălzească, fapt ce duce la repornirea continuă a calculatorului. Pentru a te asigura că modificările pe care le faci sunt sigure, configurează setările BIOS-ului doar după ce ai citit manualului sistemului și știi care sunt limitele componentelor sale hardware.

O interfață clasică de BIOS
O interfață clasică de BIOS

O altă sarcină ce cade în grija BIOS-ului este memorarea setărilor sale atunci când sistemul este oprit. Pentru a face acest lucru, BIOS-ul dispune de o memorie volatilă CMOS de capacitate mică, ce obține energie de la o baterie ca cea din imaginea de mai jos. Termenul CMOS este acronimul de la Complementary Metal–Oxide–Semiconductor (semiconductor complementar de oxid metalic), reprezentând procesul tehnologic folosit pentru a fabrica această memorie. În cazul calculatoarelor, CMOS este cipul de memorie care reține setările din BIOS-ul plăcii de bază.

Bateria folosită pentru a alimenta memoria CMOS
Bateria folosită pentru a alimenta memoria CMOS

Dacă bateria cipului de memorie CMOS rămâne fără energie, BIOS-ul nu are altă opțiune decât să utilizeze setările sale implicite. Trebuie să facă acest lucru deoarece nu își amintește setările personalizate pe care le-ai făcut.

Reclamă

Ce este UEFI BIOS?

UEFI vine de la Unified Extensible Firmware Interface (Interfață Firmware Extensibilă Unificată) și o poți privi ca pe un BIOS modern și mai puternic. Are același rol ca și BIOS-ul tradițional, însă adaugă mai multe facilități, cum ar fi criptarea, diagnosticarea la distanță și repararea calculatorului, chiar dacă nu există niciun sistem de operare instalat.

UEFI BIOS a fost inventat de Intel și a fost lansat în 2005. UEFI a devenit popular în ultimii ani deoarece sistemele de operare moderne, precum Windows 10, oferă suport nativ pentru el. La fel ca în cazul unui BIOS clasic, UEFI BIOS-urile sunt personalizate de către producătorii plăcilor de bază. În cazul tabletelor și al laptopurilor, UEFI BIOS oferă, de obicei, doar un număr redus de opțiuni de personalizare. De exemplu, în imaginea de mai jos poți vedea cum arată pe un laptop de gaming Lenovo Legion Y520.

UEFI BIOS pe un laptop
UEFI BIOS pe un laptop

Pe calculatoarele desktop, în special pe cele care sunt construite pentru gaming, UEFI BIOS îți dă acces la mult mai multe informații și opțiuni de personalizare pentru sistemul tău. Iată, de exemplu, ce primești pe o placă de bază de gaming de la ASUS:

Setări complexe pentru procesor, disponibile în BIOS-ul unei plăci de bază
Setări complexe pentru procesor, disponibile în BIOS-ul unei plăci de bază

Dacă vrei să știi cum accesezi UEFI BIOS sau cum afli ce versiune BIOS ai, credem că unele dintre aceste tutoriale te pot ajuta:

Poate să pornească PC-ul meu dacă nu are BIOS?

Cea mai importantă sarcină pe care o îndeplinește BIOS-ul este să facă tranziția de la un gest mecanic, cum ar fi apăsarea butonului de pornire, la un nivel mai abstract, ca afișarea logoului sistemului de operare pe ecran. Asta înseamnă că, atunci când îți pornești sistemul, BIOS-ul este întotdeauna primul program care rulează.

Sarcina BIOS-ului este să pornească ventilatoarele, să verifice nivelurile de tensiune electrică din sistem, să ruleze câteva teste rapide pentru a evalua starea componentelor sistemului și apoi să încarce driverele și să pornească procesul de încărcare a sistemului de operare. Dacă în timpul acestui proces apar erori, BIOS-ul afișează un mesaj în care îți spune ce a mers prost. În imaginea de mai jos poți vedea un exemplu de posibilă eroare.

Eroare și informații afișate de BIOS atunci când un calculator nu poate porni
Eroare și informații afișate de BIOS atunci când un calculator nu poate porni

Ce este Dual BIOS?

BIOS-ul este un cip de memorie Read-Only (memorie ce poate fi doar citită nu și suprascrisă) aflat pe placa de bază. Programul stocat pe această memorie este creat de producătorul plăcii de bază. Din păcate, dacă acest cip de memorie se strică, BIOS-ul nu mai poate fi încărcat și placa de bază nu mai poate fi utilizată. De aceea, unii producători de plăci de bază folosesc configurații Dual BIOS pentru plăcile lor de bază. Dual BIOS înseamnă că există două cipuri de memorie care stochează BIOS-ul: unul stochează BIOS-ul principal și celălalt BIOS-ul de rezervă.

Cipuri Dual BIOS pe o placă de bază
Cipuri Dual BIOS pe o placă de bază

În cazul în care BIOS-ul principal cedează, ți se cere să îți repornești calculatorul și BIOS-ul de rezervă este folosit pentru a încărca BIOS-ul de rezervă cu setările standard.

Când și de ce a fost inventat BIOS-ul?

BIOS-ul să fie inventat în 1975 de către Gary Arlen Kildall. Înainte de existența BIOS-ului, sistemul de operare era primul program care se executa atunci când un calculator era pornit. Asta însemna că acel calculator putea rula doar sistemul de operare cu care era construit. De asemenea, în cazul în care sistemul de operare ceda, întregul calculator devenea inutilizabil, deoarece niciun alt program nu îl mai putea repara. Asta deoarece nu avea cum să ruleze înaintea sistemului de operare.

BIOS-ul oferă un plus de flexibilitate, permițând utilizatorilor să instaleze orice sistem de operare doresc sau să repare sistemul de operare curent dacă apar erori.

Acum știi ce este BIOS-ul și de ce este vital pentru buna funcționare a calculatoarelor

După cum ai văzut în acest articol, BIOS-ul este o componentă cheie a fiecărui calculator și cunoașterea modului în care acesta poate fi folosit îți poate oferi un plus de flexibilitate și performanță. Utilizatorii avansați și profesioniștii IT folosesc BIOS-ul pentru a obține nivelul maxim de performanță pe care îl poate atinge un calculator. Dacă nu ești un expert, este în regulă oricum. Setările implicite ale BIOS-ului satisfac nevoile utilizatorului obișnuit și sistemul tău ar trebui să funcționeze corect chiar dacă nu îi modifici setările din BIOS. În speranța că acest articol ți-a fost util, spune-ne dacă ai întrebări sau dacă ai ceva de adăugat, în secțiunea de comentarii.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Windows