Cerințe de sistem pentru Windows 11: Îl poți rula?

articol
Cerințe de sistem pentru Windows 11: Îl poți rula?

Windows 11 a introdus cerințe hardware mult mai stricte decât predecesorul său, Windows 10, iar acestea au și crescut ușor în actualizările recente. Odată cu lansarea versiunii 24H2 de Windows 11 (actualizarea „2024 Update”), Microsoft a ajustat specificațiile minime pentru ca PC-urile să ruleze acest sistem de operare. În acest articol, îți voi arăta cerințele minime pentru Windows 11 (inclusiv modificările introduse de versiunea 24H2), voi detalia cerințele pentru procesor, lista procesoarele compatibile și voi prezenta noile cerințe pentru instalare. Continuă să citești pentru a afla răspunsurile la întrebări frecvente, precum „Poate PC-ul meu să ruleze Windows 11?”, „De ce specificații are nevoie un laptop pentru Windows 11?”, sau dacă Windows 11 poate rula pe un procesor Intel Core i5 4th Gen sau 7th Gen mai vechi. Până la final, ar trebui să știi, de asemenea, dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11 sau ce ar putea fi necesar să actualizezi:

Reclamă

Care sunt cerințele de sistem pentru Windows 11?

Cerințele minime oficiale Microsoft pentru Windows 11 reprezintă baza de referință pentru hardware-ul necesar ca să instalezi sau să faci upgrade la Windows 11. Acestea se aplică atât PC-urilor, cât și laptopurilor, deci, dacă te întrebi „Ce specificații trebuie să aibă un laptop pentru Windows 11?”, răspunsul este același ca pentru orice PC. Pe scurt, dispozitivul tău trebuie să îndeplinească toate specificațiile minime de mai jos:

  • Procesor: un procesor sau un SoC (System on a Chip) compatibil, pe 64 de biți, cu o viteză de 1 gigahertz (GHz) sau mai mare, cu două sau mai multe nuclee. Însă numai anumite procesoare sunt considerate compatibile. Pentru detalii, citește capitolul Compatibilitatea procesorului și cerințele Windows 11 pentru CPU din secțiunea Cum verifici manual dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele sistemului Windows 11, de mai jos.
  • Memorie RAM: 4 Gigabytes (GB) sau mai mult.
  • Stocare: 64 GB sau un dispozitiv de stocare mai mare pentru sistemul de operare la instalare. Ulterior, este necesar spațiu suplimentar pentru actualizări.
  • Firmware sistem: UEFI, compatibil cu Secure Boot. Sistemele BIOS clasice nu îndeplinesc această cerință.
  • TPM: Compatibilitate cu Trusted Platform Module (TPM) versiunea 2.0. Majoritatea PC-urilor din 2016 și mai noi trebuie să aibă TPM 2.0, fie ca cip discret, fie ca firmware TPM.
  • Placă video: Compatibilă cu DirectX 12 sau cu o versiune mai nouă, cu driver WDDM 2.0.
  • Ecran: Ecran cu diagonala de 9 inci sau mai mare, cu rezoluție HD de cel puțin 720p (1280×720) și 8 biți per canal de culoare.
  • Internet: Pentru a finaliza instalarea inițială a sistemelor Windows 11 Home și Windows 11 Pro (atunci când sunt folosite pentru uz personal/casnic), sunt necesare o conexiune la internet și un cont Microsoft. Asta înseamnă că, la o instalare nouă, trebuie să fii online și să te conectezi cu un cont Microsoft.

Specificațiile de mai sus sunt doar cele minime pentru a rula Windows 11; îndeplinirea acestora va permite sistemului de operare să funcționeze, dar pentru o experiență mai plăcută, va trebui să ai un hardware mai puternic. De exemplu, deși cerința de memorie RAM pentru Windows 11 este de 4 GB, aș recomanda 8 GB sau mai mult pentru o experiență confortabilă, mai ales când vine vorba de multitasking. În mod similar, un SSD mai rapid și un procesor mai puternic cu nuclee suplimentare vor îmbunătăți performanța. Unele aplicații sau funcții avansate pot chiar să necesite mai mult decât specificațiile minime.

Un notebook Copilot+ PC

Un notebook Copilot+ PC

De exemplu, compatibilitatea cu conectivitatea mobilă 5G presupune ca dispozitivul tău să aibă un modem 5G, împărțirea ecranului în trei coloane necesită un ecran cu o lățime de cel puțin 1920 de pixeli, Teams are nevoie de o cameră, un microfon și un difuzor, Windows Hello solicită o cameră cu infraroșu sau un cititor de amprente pentru autentificarea biometrică, iar lista continuă. Ca să nu mai vorbim de cele mai solicitante dintre toate: experiențele Copilot+ PC. Funcțiile care necesită inteligență artificială (AI), precum traducerile în timp real și generarea de imagini, pot fi rulate numai pe un anumit hardware, care include o unitate de procesare neuronală (NPU) capabilă să efectueze mai mult de 40 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS). Pe lângă cerințele de bază, menționate anterior, sistemele Copilot+ PC trebuie să aibă un procesor AMD Ryzen AI seria 300, Intel Core seria Ultra 200V sau Snapdragon X/Plus/Elite, precum și minim 16 GB de memorie RAM DDR5 și un SSD de 256 GB.

Reclamă

Dacă vrei să vezi absolut toate cerințele de sistem pentru Windows 11, accesează pagina oficială Microsoft Specificații și cerințe de sistem pentru Windows 11.

Acestea fiind spuse, să vedem cum afli dacă sistemul tău este capabil să ruleze Windows 11. Citește secțiunea următoare, dacă ai deja Windows 10 pe calculator, sau treci la cea de după aceasta, dacă vrei să instalezi Windows 11 de la zero (pe un PC fără niciun sistem de operare sau cu unul diferit de Windows 10).

Verifică dacă PC-ul tău cu Windows 10 îndeplinește cerințele de sistem Windows 11 folosind aplicația PC Health Check

Cea mai rapidă și ușoară metodă de a obține un răspuns la întrebarea pe buzele tuturor - „Este PC-ul meu compatibil cu Windows 11?” - este să folosești instrumentul Microsoft de cerințe de sistem pentru Windows 11. Compania îl numește PC Health Check sau Controlul integrității calculatorului în limba română. Este o aplicație care se uită sub capota calculatorului sau dispozitivului tău și, într-o secundă sau două, îți spune dacă poți instala Windows 11 pe PC-ul tău sau dacă poți face upgrade de la Windows 10 la Windows 11.

Începe prin a descărca aplicația PC Health Check și a o instala pe PC-ul tău cu Windows 10. Pe urmă, deschide-o și ar trebui să vezi ceva asemănător capturii de ecran de mai jos:

Instrumentul de cerințe de sistem Windows 11: aplicația Controlul integrității calculatorului

Instrumentul de cerințe de sistem Windows 11: aplicația Controlul integrității calculatorului

În fereastra Controlul integrității calculatorului, în secțiunea Vă prezentăm Windows 11, apasă pe butonul Căutați acum.

Verifică acum dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de sistem Windows 11

Verifică acum dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de sistem Windows 11

Dacă dispozitivul sau calculatorul tău are componentele hardware (și firmware) necesare pentru Windows 11, aplicația îți afișează că „Acest PC îndeplinește cerințele Windows 11”.

Acest PC îndeplinește cerințele Windows 11

Acest PC îndeplinește cerințele Windows 11

Dacă vrei să vezi toate detaliile, apasă pe Vedeți toate rezultatele pentru o lista cu cerințele de sistem pentru Windows 11, îndeplinite de PC-ul tău.

Detalii despre cerințele de sistem Windows 11, îndeplinite de un PC

Detalii despre cerințele de sistem Windows 11, îndeplinite de un PC

Dacă apeși pe celălalt buton, Mai multe despre Windows 11, se deschide browserul tău implicit și te duce la pagina web Vă prezentăm Windows 11: Caracteristici, aspect, avantaje și altele, unde afli dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele pentru Windows 11.

Acest PC va rula Windows 11

Acest PC va rula Windows 11

SUGESTIE: Dacă PC-ul tău cu Windows 10 este compatibil cu Windows 11, iată cum faci upgrade gratis de la Windows 10 la Windows 11.

Reclamă

În cazul în care calculatorul sau dispozitivul tău nu îndeplinește momentan cerințele de sistem pentru Windows 11, aplicația Controlul integrității calculatorului te informează și îți oferă o listă cu lucrurile pe care le poți face sau schimba.

Acest PC nu îndeplinește în prezent cerințe de sistem Windows 11

Acest PC nu îndeplinește în prezent cerințe de sistem Windows 11

Și în acest caz, apăsarea butonului Vedeți toate rezultatele afișează toate cerințele și detalii despre fiecare dintre ele.

Detalii despre cerințele de sistem Windows 11, neîndeplinite de un PC

Detalii despre cerințele de sistem Windows 11, neîndeplinite de un PC

SUGESTIE: Chiar dacă laptopul sau PC-ul tău cu Windows 10 nu este compatibil cu Windows 11, îl poți instala cu câteva trucuri, dar s-ar putea să nu funcționeze excelent. Dacă vrei să faci asta, citește ghidul meu despre cum instalezi Windows 11 pe hardware incompatibil.

Cum verifici manual dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele sistemului Windows 11

În secțiunea precedentă a acestui tutorial, am văzut cum verifici automat dacă un calculator sau un dispozitiv îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11. Însă poți face același lucru și manual, verificând fiecare cerință de sistem de unul singur. Dacă vrei să știi ce și unde trebuie să cauți, continuă să citești:

Compatibilitatea procesorului și cerințele Windows 11 pentru CPU

În primul rând, verifică ce procesor ai. Pentru a face asta, deschide Managerul de activități în Windows 10. Dacă pornește în modul compact, apasă pe Mai multe detalii. Apoi, accesează fila Performanță și selectează CPU în bara laterală din stânga. Vei vedea producătorul și modelul procesorului tău în dreapta sus.

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Procesor

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Procesor

Una dintre cele mai importante (și controversate) cerințe pentru Windows 11 este procesorul. Dincolo de specificațiile de bază de „1 GHz, 2 nuclee, 64 de biți”, procesorul trebuie să fie dintr-o generație compatibilă. Microsoft a trasat o linie în nisip aproximativ la sfârșitul anului 2017 pentru procesoarele Intel și 2018 pentru procesoarele AMD. Cu alte cuvinte, Windows 11 este oficial compatibil cu procesoarele Intel Core din generația a 8-a și mai noi, precum și cu procesoarele AMD Zen+ sau Zen 2 Ryzen și mai noi:

  • Procesoare Intel compatibile: Generația 8 și mai avansate. Asta include cipurile Intel Core din familia „Coffee Lake” de generația a 8-a (și generațiile următoare 9, 10, 11, 12, 13, 14 etc.) pentru PC-urile obișnuite. Cipurile Intel Core de generația a 7-a sau precedente nu se află pe lista celor compatibile (cu câteva excepții rare, menționate mai jos). În termeni practici, dacă ai un procesor Intel Core i3, i5, i7 sau i9, de după 2018, probabil că îndeplinești cerințele de CPU pentru Windows 11. Dar este posibil ca un procesor mai vechi, chiar și unul care a fost high-end la vremea sa, să nu fie compatibil. De exemplu, un Intel Core i5 4th Gen (din 2014) nu îndeplinește cerințele de CPU pentru Windows 11. Chiar și un Core i5 7th Gen (din 2017) nu este oficial compatibil. Lista de compatibilitate a Microsoft exclude în mod explicit majoritatea procesoarelor Intel din generația a 7-a și mai vechi. Singurele procesoare compatibile Intel, din generația a 7-a, sunt câteva modele anume, pe care Microsoft le-a adăugat prin excepție: în special, Intel Core i7-7820HQ (un cip mobil din generația a 7-a folosit în dispozitive precum Surface Studio 2) și anumite cipuri Intel Core X-series și Xeon W-series din acea perioadă. Dar dacă ai un procesor obișnuit Core i5 sau i7 din generația a 7-a, acesta nu este compatibil cu Windows 11.
  • Procesoare AMD compatibile: „Zen+” și mai avansate. Windows 11 necesită un procesor AMD de la sfârșitul lui 2018 sau mai nou. Asta înseamnă AMD Ryzen seria 2000 sau mai noi, precum și procesoarele mai noi Athlon și EPYC. Seria AMD Ryzen 1000 de primă generație (2017) nu este compatibilă și nici procesoarele AMD FX sau seria A mai vechi. Pe scurt, dacă procesorul tău AMD este din seriile Ryzen 2000, 3000, 4000, 5000, 7000, 9000 (sau mai noi), ești bine, dar un Ryzen 7 1700 original sau un AMD Phenom II vechi, de exemplu, nu ar fi în regulă. APU-urile AMD, precum Athlon 3000G și cipurile Athlon Gold/Silver mai noi, sunt compatibile, deoarece provin din aceeași perioadă Zen2/Ryzen 3000.
  • Procesoare Qualcomm/ARM compatibile: Windows 11 pe ARM este compatibil cu Qualcomm Snapdragon 7c, 8c, 8cx și cu SoC-urile Microsoft din seria SQ, folosite în dispozitivele Windows bazate pe ARM. Dacă ai un laptop sau o tabletă Windows pe ARM, asigură-te că are un SoC bazat pe ARM v8.1 sau mai nou (ARM v8.0 nu mai este compatibil în 24H2).

AMD vs Intel

AMD vs Intel

Concluzionând, listele oficiale de compatibilitate CPU pentru Windows 11 cuprind modele relativ recente de procesoare: aproximativ ultimii 5-6 ani de procesoare mainstream. Microsoft oferă liste complete cu procesoarele compatibile pe site-ul său (există liste separate pentru modele Intel, AMD și Qualcomm, toate disponibile aici: Windows Processor Requirements). Dacă procesorul tău se află pe lista de procesoare compatibile, acesta îndeplinește cerința privind procesorul. Dacă nu se află pe listă (de exemplu, un Intel Core din generația a 4-a sau a 7-a sau un Ryzen din prima generație), instalarea Windows 11 îți va spune, în general, că nu este compatibil, chiar dacă cipul îndeplinește din punct de vedere tehnic cerințele de bază de 1 GHz/2 nuclee. Mulți utilizatori întreabă în mod specific: „Poate rula Windows 11 pe un i5 din generația a 4-a?” sau „...pe un i5 din generația a 7-a?” Răspunsul oficial este nu, aceste procesoare nu sunt compatibile cu Windows 11. Doar cipurile aproximativ echivalente cu cele Intel 8th Gen/Core i3-8100, Core i5-8400, Core i7-8700 sau mai noi (și AMD Ryzen seria 2000 sau mai noi) sunt compatibile oficial cu Windows 11.

Windows 11 24H2: Noi cerințe și modificări pentru procesor

Odată cu lansarea versiunii Windows 11 24H2 (actualizarea 2024), Microsoft a făcut câteva ajustări ale cerințelor, deși specificațiile hardware de bază rămân aceleași. Dacă PC-ul tău rulează deja Windows 11, probabil că poate rula 24H2 foarte bine, întrucât cerințele de bază (familia CPU, TPM 2.0, RAM etc.) sunt neschimbate pentru edițiile standard. De exemplu, un sistem Intel sau Ryzen 3000 din generația a 8-a, care a fost compatibil cu Windows 11 de la început, este în continuare compatibil cu 24H2. În ciuda unor știri care sugerau că 24H2 ar putea crește cerințele pentru CPU la Intel din generația 11, Microsoft a clarificat că procesoarele Intel Core din generațiile 8, 9 și 10 rămân compatibile în 24H2. Cu alte cuvinte, PC-urile care au îndeplinit criteriul inițial pentru CPU al Windows 11 nu sunt excluse prin această actualizare.

Clarificări Microsoft cu privire la procesoarele Intel compatibile cu Windows 11

Clarificări Microsoft cu privire la procesoarele Intel compatibile cu Windows 11

Însă Windows 11 24H2 a introdus unele modificări în culise: în special, este nevoie acum de anumite instrucțiuni moderne pentru procesor (compatibilitate cu SSE4.2 și POPCNT), pentru ca sistemul de operare să pornească în anumite scenarii. Practic, asta afectează doar procesoarele foarte vechi, care nu au aceste instrucțiuni și numai dacă ocolești cerința TPM 2.0. Toate procesoarele compatibile oficial au deja SSE4.2/POPCNT, astfel încât utilizatorii obișnuiți de Windows 11 nu vor observa această schimbare. Dar aceasta înseamnă că, dacă cineva ar încerca să instaleze forțat Windows 11 24H2 pe un procesor pe 64 de biți extrem de vechi (unul de la sfârșitul anilor 2000, care nu este compatibil cu SSE4.2), kernelul 24H2 ar refuza să pornească. Versiunile anterioare de Windows 11 ar fi putut rula (fără compatibilitate) pe un astfel de cip, dar 24H2 impune o cerință mai strictă în această privință. Schimbarea de mai sus nu este o problemă pentru majoritatea utilizatorilor: dacă sistemul tău îndeplinește cerințele normale pentru Windows 11, acesta este compatibil și cu aceste instrucțiuni.

Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, Microsoft a publicat și actualizează periodic listele cu procesoare compatibile cu Windows 11. În funcție de producătorul procesorului tău, poți verifica aici dacă acesta este potrivit pentru Windows 11:

Reclamă

Cum verifici dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de RAM pentru Windows 11

În al doilea rând, am întâlnit oameni cu întrebări de genul „Poate rula Windows 11 cu 2GB RAM?”. Răspunsul este nu; trebuie să ai patru sau mai mulți gigabytes de RAM. Iar asta este ușor de verificat în Windows 10, folosind Managerul de activități. În fila Performanță a acestuia, selectează Memorie pe bara laterală din stânga. Apoi, uită-te la colțul din dreapta sus al ferestrei. Acolo, poți vedea câtă memorie RAM are PC-ul tău.

Cerințe de sistem pentru Windows 11: RAM

Cerințe de sistem pentru Windows 11: RAM

Îndeplinește PC-ul tău cerințele minime de stocare pentru Windows 11?

Windows 11 are nevoie de cel puțin 64 GB de spațiu de stocare, ceea ce nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea calculatoarelor din zilele noastre. Însă, pentru a te asigura că-l ai, deschide File Explorer, selectează Acest PC și vezi ce îți spune despre unitatea C: (unde este instalat Windows 10 de obicei). Dacă are o capacitate totală de cel puțin 64 GB, atunci îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11. Dacă nu, s-ar putea să vrei să-ți repartiționezi hard diskul sau unitatea SSD, pentru a mări dimensiunea partiției C.

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Stocare

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Stocare

Dar cerințele plăcii video pentru Windows 11?

O altă cerință de sistem pentru Windows 11 este ca placa ta video să fie compatibilă cu DirectX 12 și să aibă un driver WDDM 2.0 (sau mai nou). Din fericire, este ușor să verifici dacă placa ta video îndeplinește criteriile Windows 11.

Deschide Instrumentul de diagnosticare DirectX și verifică rubrica Versiune DirectX, din partea de jos a filei Sistem. Dacă spune DirectX 12, ai bifat una dintre cerințele pentru placa video.

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Placă video compatibilă cu DirectX 12

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Placă video compatibilă cu DirectX 12

Apoi, treci la fila Ecran din Instrumentul de diagnosticare DirectX. În secțiunea Drivere, din dreapta ferestrei, caută Model driver. Dacă spune WDDM 2.0 sau mai mult, placa ta video bifează și a doua cerință de sistem pentru Windows 11.

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Placă video cu driver WDDM 2.0 sau mai nou

Cerințe de sistem pentru Windows 11: Placă video cu driver WDDM 2.0 sau mai nou

Cum vezi dacă PC-ul tău folosește UEFI

Nu poți face upgrade la Windows 11 dacă PC-ul tău are un BIOS vechi, clasic. Trebuie să aibă UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Pentru a verifica asta în Windows 10, deschide instrumentul Informații de sistem. Apoi, uită-te prin Rezumat sistem pentru a găsi rubrica Mod BIOS. Dacă arată UEFI, atunci PC-ul tău îndeplinește cerința de sistem UEFI pentru Windows 11.

Cerințe de sistem pentru Windows 11: UEFI (nu BIOS)

Cerințe de sistem pentru Windows 11: UEFI (nu BIOS)

Cum verific dacă PC-ul meu are un cip TPM (Trusted Platform Module) versiunea 2.0?

După cum știi deja, Windows 11 necesită și un cip TPM versiunea 2.0 pentru a putea rula. Cel mai simplu mod de a verifica dacă ai unul și că este activat este să vezi dacă apare în Managerul de dispozitive. Deschide Managerul de dispozitive, caută Dispozitive de securitate și extinde această categorie. Dacă apare în ea Trusted Platform Module 2.0, atunci PC-ul tău îndeplinește și această cerință de sistem pentru Windows 11.

Cerințe de sistem pentru Windows 11: TPM 2.0

Cerințe de sistem pentru Windows 11: TPM 2.0

Totuși, există multe calculatoare și dispozitive care au TPM 2.0, dar acesta nu este activat în mod implicit în UEFI. Așa că, chiar dacă Managerul de dispozitive nu-l arată, nu înseamnă neapărat că nu ai TPM 2.0. Ca să te asiguri, ar trebui să accesezi UEFI-ul PC-ului tău și să navighezi prin el pentru a vedea dacă găsești o setare denumită TPM, Trusted Platform Module, PTT (Intel Platform Trust Technology) sau fTPM (Firmware TPM).

Activarea AMD Firmware TPM pe o placă de bază ASUS

Activarea AMD Firmware TPM pe o placă de bază ASUS

Dacă o găsești, asigură-te că o activezi, salvează noile setări și repornește-ți calculatorul. Apoi, după ce Windows 10 pornește, verifică din nou ce are de spus Managerul de dispozitive despre TPM, pentru că s-ar putea să ai noroc.

Poate PC-ul tău să ruleze Windows 11?

Majoritatea PC-urilor vândute în ultimii câțiva ani îndeplinesc cerințele de sistem pentru Windows 11, dar este întotdeauna mai bine să verifici în prealabil. Folosește unealta de verificare a compatibilității sau lista de mai sus pentru a vedea dacă procesorul, memoria RAM, spațiul tău de stocare și caracteristicile de securitate sunt compatibile cu Windows 11. Dacă dispozitivul tău îndeplinește aceste cerințe pentru Windows 11, atunci răspunsul la întrebarea „Poate PC-ul meu să ruleze Windows 11?” este da și te poți bucura pe deplin de cel mai recent sistem de operare de la Microsoft (inclusiv cele mai noi caracteristici din versiunea 24H2). În caz contrar, va trebui fie să-ți actualizezi hardware-ul, fie să rămâi cu un sistem de operare compatibil pentru ceva mai mult timp (sau să accepți riscurile unei instalări fără compatibilitate). Acestea fiind spuse, ar trebui să știi acum ce așteaptă Windows 11 de la PC-ul tău și dacă este timpul pentru o actualizare sau dacă ești gata să instalezi și să te bucuri de Windows 11.

Descoperă: Productivitate Aplicații Ghiduri Hardware Recomandate Sistem Windows