M.2 vs. NVMe: Care este diferența în ceea ce privește SSD-urile?

M.2 vs. NVMe: Care este diferența în ceea ce privește SSD-urile?

Dacă nu ești o persoană tehnică, este posibil să nu cunoști diferența dintre M.2 și NVMe. Poate presupui că descriu același lucru. Multă lume confundă acești termeni atunci când se referă la unități SSD, deoarece aceste acronime tehnice sunt utilizate pentru a descrie o mulțime de SSD-uri. De multe ori găsești în magazine unități solid-state drive care au atât M.2 cât și NVMe în descrierile sau numele modelelor lor. Astfel, este ușor să le confunzi și să crezi că M.2 descrie NVMe sau invers. Iată ce sunt M.2 și NVMe și cum diferă:

Reclamă

Ce este NVMe?

NVMe sau Non-Volatile Memory Express (Memorie Non-Volatilă Expres) este o interfață software standard care le permite SSD-urilor și altor componente să funcționeze prin interfața fizică PCI Express (PCIe) conectată direct la procesorul unui calculator. NVMe este o alternativă la interfața SATA ce a fost creată pentru a conecta dispozitive de stocare la plăcile de bază ale calculatoarelor. SATA nu are o legătură directă la procesorul calculatorului. Multe SSD-uri NVMe folosesc factorul de mărime (slotul) M.2, la fel ca unitatea din poza de mai jos.

SSD NVMe de la Samsung care folosește slotul M.2
SSD NVMe de la Samsung care folosește slotul M.2

Atunci când cumperi un SSD nou, acesta folosește ori interfața SATA, ori NVMe pentru a se conecta la calculator. SSD-urile tradiționale SATA folosesc factorul de mărime de 2,5", precum unitatea din poza de mai jos.

SSD SATA de la Samsung care folosește factorul de mărime de 2,5"
SSD SATA de la Samsung care folosește factorul de mărime de 2,5"

Ce este M.2?

M.2 este un factor de mărime care definește dimensiunile fizice și forma unei componente ce poate fi introdusă într-un slot M.2. Acest factor de mărime a fost gândit pentru a maximiza spațiul și, în același timp, pentru a minimiza amprenta. Un slot M.2 este dreptunghiular, cu mărimi posibile de 12, 16, 22 sau 30 milimetri. Majoritatea SSD-urilor M.2 au o lățime de 22 milimetri. Lungimea poate varia între 16, 26, 30, 38, 42, 60, 80 și 110 milimetri.

Slotul M.2 de pe o placă de bază
Slotul M.2 de pe o placă de bază

Majoritatea plăcilor de bază pot acomoda lungimi diferite pentru sloturile M.2. Concomitent, lățimea tinde să fie fixă pe fiecare placă de bază, de obicei aceasta fiind de 22 milimetri. Sloturile M.2 de pe o placă de bază pot comunica cu restul PC-ului folosind standarde și interfețe diferite, inclusiv PCI Express (folosit de NVMe) sau SATA (folosit de SSD-urile tradiționale).

Sloturile M.2 de pe o placă de bază ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO
Sloturile M.2 de pe o placă de bază ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO

Fiecare placă de bază are un număr diferit de sloturi M.2, cu specificații diverse.

Reclamă

SSD-urile, utilizarea interfeței NVMe și a slotului M.2

Atunci când te uiți în magazine, găsești atât SSD-uri SATA cât și NVMe, folosind atât factorul de mărime de 2,5" al primelor generații de SSD-uri, cât și M.2, utilizat de noile generații de SSD-uri. Ca să luăm un exemplu real, să ne uităm la Kingston A400. Acest SSD este disponibil atât în factorul de mărime de 2,5" cât și în M.2. Este același SSD, cu aceleași caracteristici și performanțe, dar cu dimensiuni diferite. Însă NU ESTE un SSD NVMe, ci unul SATA.

Kingston A400 disponibile în factorul de mărime 2,5" și M.2
Kingston A400 disponibile în factorul de mărime 2,5" și M.2

Pentru a face lucrurile și mai confuze, poți găsi SSD-uri NVMe folosind factorul de mărime de 2,5" și nu doar M.2. Un exemplu este Kingston DC1000M U.2 Enterprise SSD. Deși folosește interfața NVMe pentru a oferi performanțe de top, acesta utilizează factorul de mărime de 2,5".

Kingston DC1000M U.2 - SSD NVMe care folosește factorul de mărime de 2,5"
Kingston DC1000M U.2 - SSD NVMe care folosește factorul de mărime de 2,5"

Fii atent(ă) la factorul de mărime și la interfață când cumperi următorul tău SSD

Atunci când îți cumperi următorul SSD, acordă atenție atât factorului său de mărime, cât și interfeței pe care o folosește pentru a comunica cu calculatorul. Specificațiile sale trebuie să corespundă atât sloturilor, cât și interfețelor disponibile pe placa de bază. De asemenea, dacă un SSD este descris ca NVMe, nu presupune că utilizează automat factorul de mărime M.2. De asemenea, dacă un SSD este descris ca fiind M.2, nu presupune că utilizează interfața NVMe. Acordă atenție specificațiilor sale detaliate înainte de a decide ce să cumperi.

Descoperă: Productivitate Blog Hardware și sunete Recomandate