Am avut ghinionul de a afla, nu cu mult timp în urmă, că cel mai urât coșmar al unui deținător de calculator este un hard disk care cedează. Nu este vorba despre necesitatea de a cumpăra unul nou, ci de faptul că ne vom confrunta cu riscul de a pierde o parte sau chiar toate datele stocate pe hard disk. Trecând peste inițiala viziune apocaliptică și având în vedere că speranța de viața a unui hard disk este între 3 și 5 ani, ar trebui să verifici periodic care mai este starea de sănătate a HDD-ului sau SSD-ului tău. Pentru a te ajuta, în acest articol îți spunem câteva dintre cele mai bune aplicații pentru Windows pe care le poți folosi pentru a îți analiza unitățile de stocare. Dacă ești interesat, citește în continuare:
S.M.A.R.T. și rolul său în verificarea stării HDD-ului sau SSD-ului tău
S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) este un sistem de monitorizare încorporat în orice HDD sau SSD modern. Din păcate, își face cunoscută prezența doar atunci când o defecțiune hardware este iminentă, ceea ce ar putea fi deja prea târziu. Totuși, există aplicații care pot citi diferiții indicatori de fiabilitate utilizați de S.M.A.R.T.
Toți marii producătorii recomandă verificări periodice ale hard-disk-urilor, precum și rularea câtorva teste de suprafață sau ale unor teste sintetice. Toate versiunile de Windows includ instrumentul Verificare eroare, ce oferă o metodă simplă de a îți îngriji hard-disk-ul și de a identifica posibilele erori. Însă, are o utilitate redusă în identificarea problemelor de hardware.
Există multe utilitare gratuite de diagnosticare care ne pot ajuta să anticipăm și să ne protejăm de circumstanțele inevitabile ale defectării unei unități de stocare. Îți recomandăm folosirea unuia dintre aceste instrumente de diagnosticare: PassMark DiskCheckup, CrystalDiskInfo, HDDScan și GSmartControl.
Toate aceste aplicații pot citi informații de la sistemul S.M.A.R.T. al unității tale de stocare, oferindu-ți informații cu privire la vitezele de citire și scriere, temperatura HDD-ului sau a SSD-ului și alți indicatori vitali de fiabilitate.
PassMark DiskCheckup
DiskCheckup este un program de testare a hard disk-ului gratuit pentru uz personal. După ce îl deschizi, îți arată imediat atributele S.M.A.R.T. ale unității tale de stocare. Pentru acest articol, noi am folosit DiskCheckup v3.4 (build 1003).
În cadrul filei SMART Info poți vedea starea actuală și valorile următoarelor atribute: raw read error rate (rată erori citire), spin up time (durată atingere rotație maximă), reported uncorrectable errors (raport erori irecuperabile), power on time (perioada de funcționare), load cycle count (cicluri de poziționare capete), temperature (temperatură), command timeout (comenzi de time-out), current pending sector count (numărul curent de sectoare instabile), total Logical Block Addressing read (numărul total de poziționări pe hard disk), free fall protection (protecție cădere liberă) și head flying hours (durată poziționare capete).
De asemenea, poți activa "Record SMART attributes for TEC computation" (Înregistrează atributele SMART pentru evaluare de tip TEC) în funcția Configuration (Configurare) a programului. Această opțiune memorează o istorie a atributelor monitorizate de DiskCheckup, care pot fi utilizate (dacă sunt compilate suficient de multe date) pentru a estima momentul în care vor scăpa de sub control și o defecțiune este posibilă. Partea interesantă a acestei opțiuni este faptul că poți alege (în aceeași fereastră Configuration) să primești un mesaj de la program atunci când lucrurile funcționează prost sau chiar să trimită un e-mail la una sau mai multe adrese.
DiskCheckup poate rula, de asemenea, două tipuri de Disk Self Tests: unul scurt, care a durat aproximativ 5 minute și unul extins care, în funcție de starea HDD-ului, poate dura până la 45 de minute. Ambele pot verifica eventuale erori ale unității hard disk și, de asemenea, pot afișa informații despre tipul de interfață (de exemplu SATA), modelul, numărul de serie, capacitatea, standardele de conformitate, geometria și caracteristicile acceptate. Aceste date pot fi exportate într-un fișier text.
CrystalDiskInfo
CrystalDiskInfo este o aplicație freeware care monitorizează atributele S.M.A.R.T. și afișează temperatura și alte informații. Poți alege să o instalezi sau să o folosești ca aplicație portabilă. Pentru acest articol, noi am folosit CrystalDiskInfo versiunea 8.0.0.
După instalare și lansare, CrystalDiskInfo utilizează o interfață simplă care afișează imediat informațiile referitoare la starea atributelor S.M.A.R.T. ale hard disk-ului, temperatura curentă și specificațiile de hardware. Dacă există o problemă, poți identifica exact ceea ce este în neregulă cu unitatea, în lista de atribute.
Din păcate, aplicația nu pare a avea o mulțime de opțiuni, setări sau tipuri de teste pentru HDD. În afară de posibilele opțiuni de limbă, în fila sa Function (Funcții), pot fi identificate doar două funcții avansate: Resident, care menține funcționarea CrystalDiskInfo în fundal și Startup, care implică pornirea automată a programului odată cu calculatorul. CrystalDiskInfo face ceea ce spune numele său, adică te informează și atât.
HDDScan
Următorul program gratuit pentru testarea hard disk-urilor este HDDScan. Acesta suportă toate tipurile de hard disk-uri, indiferent de firma producătoare. Spre deosebire de alte software-uri similare, acest instrument este complet portabil deoarece, după descărcare, poate rula direct, fără nicio instalare (are forma unei arhive.zip). Noi am folosit versiunea 4.0.
După extragerea din fișierul.zip, va trebui doar să deschizi aplicația numită HDDScan.exe, care va lansa programul și îți va permite rularea diferitelor teste. După ce alegi unitatea de stocare care te interesează, din zona de selectare, poți verifica atributele S.M.A.R.T. prin apăsarea unui buton dedicat, ori să accesezi o mare varietate de teste și caracteristici dând clic pe butoanele Tests (Teste) sau Tools (Instrumente).
HDDScan este capabil să ruleze testele specifice pe orice tip de hard disk conectat prin SCSI, PATA, SATA, USB sau FireWire.
Acest program include o mulțime de teste de avansate, cum ar fi cititul, scrisul și ștergerea în mod liniar. De asemenea, putem executa trei tipuri de auto-teste S.M.A.R.T. ((Short, Extended și Conveyance). Toate testele sunt adăugate la secțiunea Test Manager, iar lansarea acestora va fi pusă în așteptare până în momentul în care fiecare test este finalizat. Această zonă a programului îți permite, de asemenea, să întrerupi sau să ștergi oricare dintre teste.
GSmartControl
Ultimul program gratuit de testare pentru unitățile de stocare pe care l-am verificat și care ne-a plăcut este GSmartControl. Este creat să suporte toate tipurile de unități hard-disk și SSD, indiferent de producătorul lor. Poți găsi versiuni ale acestui instrument pentru Windows dar și pentru toate distribuțiile majore de Linux și chiar și pentru macOS. Am testat versiunea ZIP portabilă 1.1.3 pentru Windows 10 x64.
Când deschizi GSmartControl, vezi o listă cu toate unitățile de stocare din PC-ul tău. Dă dublu-clic pe cea care te interesează și apoi vei vedea o fereastră mai mare cu multe secțiuni și detalii. Poți vedea informații despre identitate precum modelul unității de stocare sau numărul serial, precum și detalii despre atributele S.M.A.R.T., statistici, erori, temperaturi și altele.
GSmartControl îți oferă, de asemenea, opțiunea de a rula teste pe hard-disk-uri. În fila Self-Tests, selectează testul pe care vrei să îl rulezi și apasă pe Execute. În funcție de hard-disk-ul tău, testele pot să difere, dar ar trebui să poți să rulezi un test rapid, un test extins și un test de "transport" (conveyance). După ce finalizezi testul, GSmartControl îți arată dacă a găsit sau nu erori.
Comparație între aplicațiile de verificare pentru HDD, pe care le-am testat
În timp ce utilizam aceste programe, am descoperit că unele dintre hard disk-urile noastre nu sunt în cea mai bună stare și că ar trebui să fim atenți cu erorile lor de scriere. De asemenea, ne-am format și câteva opinii cu privire la programele pe care le-am testat:
- DiskCheckup este mic și rapid, și ne-a spus imediat dacă unitățile erau OK și dacă există probleme cu atributele S.M.A.R.T.
- CrystalDiskInfo este foarte bun pentru începătorii care nu vor nimic mai mult decât o diagnosticare rapidă și informații despre temperatură, dar oferă destul de puține opțiuni pentru utilizatorii avansați
- HDDScan pare a fi, pentru un program de testare a unităților hard disk, foarte bine construit, ajutându-te să înțelegi bine care este starea generală de sănătate a HDD-ului
- GSmartControl este ușor de folosit, citește rapid atributele S.M.A.R.T., poate să ruleze teste pentru hard-disk-uri. Este disponibil atât pentru Windows, cât și pentru Linux și macOS.
Alternative
În afară de programele de diagnosticare menționate mai sus, majoritatea firmelor producătoare de HDD-uri și SSD-uri oferă soluții software similare, deși ceva mai greu de folosit pentru utilizatorii neexperimentați:
- Seagate SeaTools, atât cu o instalare pe Windows cât și o versiune DOS; poate verifica orice hard disk, însă poate realiza reparații doar pe unități Seagate și Maxtor.
- Samsung HUTIL, un program boot-abil care trebuie să fie instalat pe CD și care funcționează doar pentru unitățile Samsung.
- Western Digital DLGDIAG (Data Lifeguard Diagnostic), care oferă un utilitar pentru Windows precum și o versiune DOS; versiunea pentru Windows poate verifica orice tip de hard disk, însă cea boot-abilă (bazată pe DOS) funcționează numai cu HDD-uri Western Digital.
- Fujitsu Diagnostic Tool, utilitar pentru Windows și o versiune DOS fără interfață grafică; funcționează numai cu HDD-uri Toshiba produse sub brand-ul Fujitsu.
Care este metoda ta favorită de a testa sănătatea HDD-urilor tale?
Am încercat să îți recomandăm cele mai bune și mai ușor de folosit programe freeware care permit testarea și monitorizarea stării de sănătate a hard disk-urilor tale (HDD). Acestea nu sunt singurele aplicații disponibile online, însă, par a fi printre cele mai bune. Toate oferă interfațe ușor de folosit și teste (dacă sunt disponibile) pe care le poți rula ușor. Totuși, trebuie să iei în considerare faptul că timpul necesar pentru a finaliza oricare dintre teste depinde de starea unității tale de stocare. De asemenea, este important să înțelegi că, dacă folosești oricare dintre aceste aplicații pentru a îți verifica HDD-ul sau SSD-ul și acesta cedează în oricare din teste, atunci ar trebui să iei în considerare înlocuirea sa. Desigur, ar fi bine să urmezi sfaturile primite în program și ar fi bine să utilizezi, de asemenea, unul din software-urile oferite de producătorul unității, pentru a încerca o potențială reparație.