Dacă vrei să construiești un PC ori să îmbunătățești performanța unui calculator, este o idee bună să investești într-o unitate SSD rapidă. Deși un procesor de top sau o placă video puternică cresc performanța, nicio altă componentă nu are un impact atât de mare precum SSD-ul. Astfel de dispozitive de stocare nu sunt noi pe piață și mulți utilizatori le cunosc deja beneficiile. Însă, în ultima perioadă, un nou tip de unități solid-state drive cuceresc piața: SSD-urile NVMe. Dacă vrei să știi de ce următorul tău SSD ar trebui să fie unul NVMe, citește acest articol și află detalii despre unitățile ultrarapide produse de Kingston:
Mai întâi: O scurtă descriere a NVMe
Înainte de a merge mai departe și a discuta despre beneficiile unităților SSD NVMe, să explicăm ce este această tehnologie: NVMe vine de la Non-Volatile Memory Express (Memorie NeVolatilă Expres) și este o interfață software standard care ajută unitățile SSD să comunice prin interfața fizică PCI Express (PCIe) de pe placa de bază. Este ceea ce le permite SSD-urilor să acționeze mai mult precum o memorie rapidă (ceea ce și sunt de fapt), decât hard disk-urile pe care le imită.
Înainte de a cumpăra primul tău SSD NVMe, ar trebui să înțelegi diferența dintre interfețele folosite de SSD-uri și factorul de mărime ori sloturile folosite. Dacă nu te pricepi prea bine, îți recomandăm să citești: M.2 vs. NVMe: Care este diferența în ceea ce privește SSD-urile?
Acum că am terminat cu teoria de bază, să revenim la subiectul acestui articol și motivele pentru care ar trebui să cumperi un SSD NVMe:
1. Viteze mari, cu până la șase ori mai rapide
Interfața NVMe este mult mai rapidă decât SATA și oferă îmbunătățiri semnificative de performanță. Ca să luăm un exemplu, hai să comparăm două SSD-uri entry-level: Kingston A400 SATA SSD și Kingston A2000 NVMe PCIe SSD. Ne-am uitat la versiunile de 240 GB, respectiv 250 GB. Modelul SATA are o viteză de citire secvențială de 500 MB/s, în timp ce modelul NVMe are o viteză de 2000 MB/s - de patru ori mai mult. Viteza de scriere a modelului SATA este de 350 MB/s, în timp ce versiunea NVMe are o viteză de 1100 MB/s - de trei ori mai mare. Atunci când compărăm viteza modelelor high-end de SSD-uri NVMe, vedem că diferențele pot crește chiar și de 6 ori.
Asta se traduce în porniri și reporniri mai rapide ale sistemului de operare. Transferurile de fișiere sunt și ele substanțial accelerate, la fel și activități cum ar fi compresia și decompresia de fișiere, editarea foto sau video.
Am comparat și două unități enterprise, precum Kingston DC1000M U.2 (SSD NVMe) și Kingston DC450R 2.5" (SSD SATA). Latența scade atunci când folosești modelul NVMe, de la <500 µs la <300 µs atunci când se citesc date și de la <2 ms la <1 ms atunci când se scriu date. Timpul pe care-l petrece un SSD NVMe să caute datele de care ai nevoie este substanțial mai scurt. Asta se traduce într-o latență tranzacțională ultra scăzută pentru lucrul cu seturi mari de date și aplicații web ce tind să fie folosite în mediile enterprise.
2. Criptare și securitate incluse în produs
Majoritatea SSD-urilor SATA pentru consumatori nu oferă suport pentru criptare, cu excepția modelelor high-end care sunt mai scumpe. În schimb, toate SSD-urile NVMe de la Kingston au autocriptare folosind XTS-AES 256-bit Encryption. De asemenea, oferă și integrare cu soluții de management al securității de tip TCG Opal 2.0, cum sunt cele de la Symantec, McAfee, WinMagic și altele. Astfel de funcții sunt utile nu doar pentru mediul de business, dar și pentru utilizatorii casnici care vor cea mai bună securitate posibilă pentru datele pe care le stochează.
Pentru mai multe detalii, să ne uităm la specificațiile unităților Kingston A2000 NVMe PCIe SSD și Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD.
3. Eficiență energetică
Unitățile NVMe tind să consume foarte puțin curent atunci când sunt în repaos, la un nivel demn de unitățile pentru mediul enterprise. Hai să ne uităm la Kingston A2000 NVMe PCIe SSD. Atunci când este în repaos, consumă 0,0032W. Consumul mediu de curent este de 0,08W. Să-l comparăm cu Kingston A400 SATA SSD încă o dată. Această unitate consumă 0,195 W atunci când este în repaos și are un consum mediu de 0,279 W. Economia de curent oferită de SSD-urile NVMe este drastică, iar asta le face ideale pentru ultrabook-uri și alte dispozitive mobile. Consumul redus de energie se traduce și în alt beneficiu: este generată mai puțină căldură.
4. Greutate redusă și spațiu mai mic înseamnă mobilitate crescută
Multe SSD-uri NVMe folosesc slotul M.2, care are forma unui pachet de gumă. Majoritatea plăcilor de bază moderne au două sau mai multe sloturi M.2, ce îți permit să folosești SSD-urile chiar și în RAID. Dimensiunile unui SSD NVMe precum Kingston KC2000 sunt de 80 mm x 22 mm x 3,5 mm, în timp ce Kingston KC600 - un SSD SATA clasic care folosește formatul de 2,5" - are o mărime de 100,1 mm x 69,85 mm x 7 mm.
SSD-urile NVMe sunt mult mai mici decât cele SATA și pot cântări de până la patru ori mai puțin (10 grame în loc de 40). Aceste caracteristici le fac o alegere foarte bună pentru ultrabook-uri, laptopuri ori mini PC-uri.
Care este părerea ta despre SSD-urile NVMe?
Suntem fani ai unităților SSD NVMe și le recomandăm oricui își dorește un PC cu performanțe de top. Le folosim și noi în PC-urile pe care ne facem treaba pentru Digital Citizen. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce părere ai despre unitățile solid-state drive NVMe. Apreciezi viteza sporită pe care o oferă? Ce părere ai și despre celelalte caracteristici ale lor? Comentează mai jos și hai să discutăm.