7 metode de a monitoriza resursele de sistem din Windows, cu Managerul de activități

Vrei să știi cât de multă putere a procesorului tău este folosită la un moment dat? Sau poate câtă memorie RAM a rămas liberă pentru a fi folosită de jocul tău preferat? Dar cât de mult este utilizată placa ta video? Toate acestea sunt resurse de sistem esențiale, fără de care aplicațiile și jocurile nu pot să funcționeze bine. Dacă vrei să vezi statistici precum și informații în timp real despre resursele de sistem ale dispozitivului tău cu Windows, ar trebui să iei în considerare utilizarea Managerului de activități. Iată cum vezi cât de mult sunt utilizate resursele hardware în Windows 10 și Windows 8.1:

Cum accesezi fila Performanță din Managerul de activități

Pentru a îți face o idee despre consumul de resurse, trebuie mai întâi să deschizi Managerul de activități. Există multe metode de a face acest lucru și poți să citești despre toate, aici: 10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows. Deși decizia pentru care este cea mai bună metodă este a ta, pentru viteză, îți recomandăm să folosești combinația de taste "Ctrl + Shift + Esc".

După ce se deschide Managerul de activități, deschide fila Performanță ca să vezi despre ce este vorba în ea. Dacă nu vezi fila Performanță, nu te speria. Managerul de activități nu este defect. Probabil că este afișat în modul vizualizare compactă. În acest caz, apasă pe "Mai multe detalii" pentru ca fereastra să treacă la modul de vizualizare extins.

Apoi, apasă pe fila Performanță pentru a o deschide. Ar trebui să arate aproximativ la fel ca în captura de ecran de mai jos. Felul exact în care arată fila, precum și conținutul ei, depinde de versiunea de Windows pe care o folosești și de hardware-ul pe care îl ai.

Acum hai să vedem cum putem să folosim această filă din Managerul de activități pentru a monitoriza performanțele componentelor hardware esențiale din calculatorul sau dispozitivul tău.

1. Monitorizează performanțele procesorului, cu ajutorul Managerului de activități

În mod implicit, fila Performanță din Managerul de activități îți arată prima dată utilizarea procesorului, cunoscut și sub numele de CPU. Dacă el nu este deja selectat, îl poți selecta manual apăsând pe CPU, în partea stângă a ferestrei.

De asemenea, poți alege să vezi nivelul de utilizare al procesorului și dacă dai clic dreapta oriunde în fereastră și alegi "Vizualizare -> CPU".

După ce ai selectat secțiunea procesorului, în partea dreaptă a ferestrei poți să vezi un grafic cu procentul de utilizare, pe o perioadă de 60 de secunde. Notează și faptul că, în colțul din dreapta sus, poți să vezi și modelul exact al procesorului tău.

Sub grafic, găsești informații detaliate despre nivelul de utilizare și viteza curentă a procesorului tău, inclusiv valori pentru cache, nuclee și viteza maximă.

În mod implicit, vezi un grafic pentru fiecare procesor fizic aflat în dispozitivul tău. Acest lucru are sens, dar poate că nu este exact ceea ce vrei tu să vezi. Pentru o imagine mai detaliată a modului de utilizare al procesorului tău, poți să împarți graficul în procesoare logice. Dă clic dreapta sau apasă lung pe graficul CPU, ține cursorul deasupra opțiunii "Schimbare grafic în" și apoi apasă pe "Procesoare logice".

Acum vei vedea un grafic pentru fiecare dintre procesoarele logice. În cazul procesorului nostru Intel Core i7, avem opt grafice, câte unul pentru fiecare procesor logic. Tu poți să vezi mai multe sau mai puține, în funcție de procesorul calculatorului tău.

Dacă vrei să vezi și mai multe informații despre cum sunt alocate ciclurile procesorului, poate că vei vrea să afișezi și timpii de kernel. Ei îți arată cât de multe cicluri de procesor sunt folosite de către kernel, care este responsabil pentru funcțiile de sistem interne, precum și cât de mult este utilizat de procesele utilizatorului. Pentru a activa afișarea timpilor de kernel, dă clic dreapta sau apasă lung pe graficul CPU și apoi apasă pe "Afișare timpi nucleu".

Zonele mai întunecate din grafic reprezintă timpul de kernel, în timp ce zonele mai deschise reprezintă alte tipuri de utilizare.

2. Monitorizează utilizarea memoriei RAM, cu ajutorul Managerului de activități

O altă resursă pe care probabil vei vrea să o urmărești, în special atunci când calculatorul tău merge încet, este memoria RAM. Poți să vezi consumul de RAM dacă alegi Memorie în lista de resurse din partea stângă a filei Performanță.

Pentru a comuta la graficul Memorie, poți și să dai clic dreapta sau să apeși și să ții apăsat în interiorul ferestrei, după care să mergi la "Vizualizare -> Memorie".

Secțiunea Memorie afișează două grafice. Graficul de sus afișează procentul de memorie folosită pe o perioadă de 60 de secunde. Graficul de jos arată cum este alocată memoria. Ține cursorul deasupra fiecărei secțiuni din graficul de jos ca să vezi ce reprezintă fiecare.

Consumul de RAM este împărțit în patru tipuri de consum:

  • În uz - Memoria folosită acum de programe, drivere sau Windows însuși.
  • Modificată - Memoria al cărui conținut trebuie scris pe disc înainte ca ea să poată fi utilizată pentru alte scopuri.
  • Stare de așteptare - Memorie care conține date tampon (cache), ce nu sunt folosite în prezent.
  • Liberă - Memorie ce nu se află în uz acum.

Sub grafice vei găsi informații mai detaliate despre memorie, incluzând memoria utilizată, memoria disponibilă, memoria paginată și nepaginată. Acestea reprezintă memoria care este fie păstrată în RAM sau poate fi mutată pe/de pe disc, în funcție de nevoi. De asemenea, poți să vezi și totalul memoriei tampon (cache) folosite și totalul memoriei comise. Cantitatea de informație depinde de configurația hardware a calculatorului tău.

3. Monitorizează utilizarea plăcii video, cu ajutorul Managerului de activități

În Windows 10 Fall Creators Update, putem să monitorizăm inclusiv modul de utilizare al plăcilor video din sistem. Notează faptul că această caracteristică nu este prezentă în versiunile mai vechi de Windows 10, nici în alte versiuni de Windows, punct. Poți să monitorizezi performanțele tuturor plăcilor grafice selectându-le în lista din stânga ferestrei Managerului de activități. Dacă ai mai multe plăci video instalate pe dispozitivul tău, vei avea câte o intrare pentru fiecare dintre ele.

După ce selectezi placa video pe care vrei să o monitorizezi, partea dreaptă a ferestrei se umple cu grafice și informații despre ea. În funcție de tipul plăcii video pe care o selectezi, poți să vezi grafice care îți arată cât de multă putere este alocată pentru 3D, Copiere, Decodare Video, Procesare video, Codare Video și așa mai departe, în funcție de caracteristicile oferite de acea placă video.

În mod implicit, Managerul de activități are destul loc să afișeze patru grafice diferite și, în cazul unei plăci video dedicate, acestea afișează performanța pentru 3D, Copiere, Codare video și Decodare video. Totuși, dacă vrei să schimbi unul dintre ele și vrei să monitorizezi altă caracteristică, poți să apeși pe micul buton în formă de săgeată din colțul stânga sus al unui grafic și să selectezi ce vrei să monitorizezi.

Sub cele patru grafice, Managerul de activități îți arată și cum este folosită memoria video. Ar trebui să ai un grafic pentru "Utilizare memorie GPU partajată" și, dacă placa ta video are și memorie dedicată, vei vedea și un grafic pentru "Utilizare memorie GPU dedicată". În colțul din dreapta sus al fiecărui grafic poți să vezi cantitatea maximă de memorie video disponibilă în sistemul tău.

Sub grafice, sunt afișate multe alte informații. Poți să vezi procentajul de Utilizare al plăcii video, cantitatea de Memorie GPU dedicată folosită și disponibilă, precum și cantitatea de Memorie GPU partajată folosită și disponibilă. De asemenea, găsești detalii despre versiunea de driver utilizată, data driverului, versiunea de DirectX, cantitatea de de Memorie rezervată pentru hardware și dacă este cazul, Locația fizică, aceasta spunându-ți care este magistrala PCI la care este conectată placa video pe calculatorul tău.

4. Monitorizează utilizarea rețelei, cu ajutorul Managerului de activități

Pentru monitorizarea rețelelor, trebuie să selectezi placa de rețea din lista de resurse din stânga ferestrei Performanță din Managerul de activități. Dacă preferi, poți și să dai clic dreapta oriunde în fila Performanță și apoi să alegi "Vizualizare -> Rețea".

Conexiunile Ethernet și Wi-Fi sunt listate separat, împreună cu adaptoarele de rețele virtuale și adaptoarele Bluetooth. Alege interfața pe care vrei să o monitorizezi. Graficul afișează utilizarea totală pentru ultimul minut, iar tabelul de mai jos arată informații despre vitezele de transmitere și recepționare a datelor, tipul conexiunii și adresa IP. Sub fiecare adaptor de rețea, poți să vezi și vitezele medii de transmitere și recepționare.

Pentru un nivel mai ridicat de detalii despre utilizarea rețelei tale, dă clic dreapta sau apasă lung pe grafic și apoi apasă pe "Vizualizare detalii rețea".

Fereastra care va fi afișată conține foarte multe informații utile pentru un tehnician de rețea, inclusiv nivelul de utilizare totală a rețelei, viteza și starea conexiunii sau baiții trimiși și recepționați.

5. Monitorizează utilizarea în timp real a discurilor de stocare, cu ajutorul Managerului de activități

O altă resursă pe care este posibil să vrei să o monitorizezi este Utilizarea discurilor. Poți să ajungi la această secțiune prin selectarea opțiunilor Disc din stânga ferestrei Performanță din Managerul de activități. Sau, dacă preferi, dă clic dreapta (sau apasă lung) undeva în interiorul ferestrei și mergi la "Vizualizare -> Disc".

Această secțiune îți dă posibilitatea de a vedea cât de active sunt discurile dure sau discurile flash din sistem. Graficul de sus afișează utilizarea discului în ultimele 60 de secunde, în timp ce graficul de jos poți vedea cât de rapid sunt transferate datele.

Sub grafice, găsești mai multe informații, inclusiv procentajul de timp în care au fost active unitățile de disc, viteza medie cu care au răspuns la cereri, viteza medie de scriere și de citire a datelor de pe ele și capacitățile unităților respective.

6. Vezi un rezumat al tuturor resurselor (procesor, grafică, memorie, rețea și stocare)

Dacă intenționezi să monitorizezi utilizarea resurselor pentru o perioadă de timp mai mare, poate vei vrea să minimizezi cantitatea de informații afișate în fereastra Managerului de activități. Până la urmă, nu poți să minimizezi fereastra și să o și vezi în același timp. :)

Pentru a economisi spațiu pe ecran, Managerul de activități oferă o vizualizare rezumat care include doar graficele curente și nimic în plus. Dacă vrei să încerci, dă clic dreapta sau apasă lung pe graficul resursei pe care vrei să o monitorizezi și apoi apasă pe "Vizualizare rezumat grafic".

Fereastra care va urma este mai mică și mai puțin înghesuită. Iată cum arată în cazul unui procesor (CPU):

Și iată ce vei vedea, de exemplu, în cazul plăcii video:

Mini-graficele pe care le vezi în cazul celorlalte resurse de sistem sunt similare cu cele de mai sus.

7. Vezi un rezumat cu toate resursele de sistem esențiale, simultan, într-o singură fereastră

Dacă preferi să vezi un rezumat rapid al utilizării tuturor resurselor importante, poți să dai clic dreapta sau să apeși lung pe lista de resurse. Apoi, apasă pe "Vizualizare rezumat".

Managerul de activități se micșorează pentru a afișa toate resursele cu procentajul utilizării lor, făcând astfel mai ușoară monitorizarea lor fără a ocupa prea mult spațiu pe ecran.

În ultimele versiuni de Windows 10, această vizualizare sumară include și grafice mici pentru fiecare resursă. Însă, în versiunile mai vechi de Windows, s-ar putea să nu le vezi în mod implicit. Dacă te afli în această situație, dă clic dreapta sau apasă lung pe listă li selectează "Afișare grafice".

Cum copiezi și lipești informații despre modul de utilizare al resurselor de sistem

Acum că știi cum poți să vezi toate aceste informații utile despre resursele sistemului, este posibil să vrei să și înregistrezi unele date. Deși poți face o captură de ecran, rezultatul ar fi doar o simplă imagine, ce nu este utilă decât dacă vrei să lucrezi cu datele efective. Din fericire, ai posibilitatea de a copia și lipi datele importante de care ai nevoie. Dă clic dreapta sau apasă lung pe tabelele cu informații corespunzătoare oricărei resurse și apoi apasă pe "Copiere".

Deschide un editor de text sau un editor de foi de calcul și lipește datele pentru ca informațiile să fie formatate corect, după care să le poți folosi în prezentări sau înregistrări.

Concluzie

Acum știi cum se folosește Managerul de activități în Windows 10 și Windows 8.1, pentru a ține evidența performanțelor sistemului tău. Graficele și tabelele fiecărei resurse îți oferă o mulțime de informații și atât profesioniștii cât și utilizatorii de acasă vor aprecia probabil datele pe care le pot colecta din fila Performanță din Managerul de activități. Dacă ai întrebări pe marginea acestui subiect, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.