9 metode de a face capturi de ecran în Windows, folosind uneltele de sistem

Folosești un calculator sau o tabletă cu Windows și ai nevoie să faci o captură de ecran (ori un screenshot) cât mai rapid? Ai probleme cu tasta PrtScn care nu-ți merge? Vrei să faci un screenshot la fereastra activă în loc de o captură a întregului ecran? Ori poate vrei o captură de ecran într-o formă specială, desenată de tine? Poate că te joci un joc pe calculator și vrei o captură de ecran cu reușitele tale din joc? Nu contează de ce vrei un screenshot, acest ghid îți arată cum faci unul, folosind doar uneltele existente în mod implicit, în Windows:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru toate versiunile moderne de Windows: Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele dintre metodele din acest tutorial merg doar într-o versiune sau două de Windows și unde este cazul, menționăm versiunea exactă în care funcționează.

1. Foloseşte tastele: PrtScn (Print Screen) sau CTRL + PrtScn

Prima metodă este cea mai cunoscută și merge în toate versiunile de Windows: pe tastatura ta, apasă tasta PrtScn (Print Screen) sau tastele CTRL+ PrtScn. Windows creează o captură de ecran și o salvează în clipboard. Nu este stocată pe disc. Acum, este necesar să deschizi un program de editare de imagini, cum ar fi Paint și să lipești captura din clipboard. Asta înseamnă să apeși pe opțiunea Paste (Lipire) ori pe tastele CTRL + V. Acum, imaginea poate fi salvată pe disc și folosită cum dorești.

Captură de ecran complet, lipită în Paint

2. Foloseşte combinaţia de taste: Windows + PrtScn

Dacă vrei să realizezi o captură a întregului ecran și să o și salvezi ca fișier pe hard-disk, fără a folosi alte instrumente, atunci apasă simultan tastele Windows + PrtScn. Windows va salva captura de ecran în biblioteca Pictures (Imagini), în folderul Screenshots (Capturi de ecran). Fișierul este numit „Captură de ecran (număr).png” ori „Screeenshot(number).png”, unde numărul este dat de Windows, în funcție de câte capturi de ecran ai realizat.

Capturi de ecran salvate de Windows în biblioteca de Imagini

În Windows 10, poți găsi capturile de ecran realizate, folosind aplicația Fotografii (Photos), mergând la „Albume -> Capturi de ecran” („Albums -> Screenshots”).

Capturi de ecran afișate în aplicația Fotografii în Windows 10

3. Foloseşte combinaţia de taste: Alt + PrtScn

În Windows, poți să faci capturi de ecran capturând doar fereastra activă. Deschide fereastra pe care vrei să o capturezi și apasă simultan tastele Alt + PrtScn. Captura de ecran se salvează în clipboard.

Deschide Paint sau o altă aplicație pentru editarea de fotografii și lipește imaginea din clipboard, folosind opțiunea Paste (Lipire) ori tastele CTRL + V. Acum poți edita captura de ecran realizată și o poți salva pe disc.

Captura de ecran a unei ferestre active, lipită în Paint

Dacă ai un laptop, o tabletă ori o tastatură cu tasta Fn, urmează aceste instrucțiuni în loc de primele trei metode:

Primele trei metode funcționează perfect pe un calculator desktop cu Windows ori pe dispozitive cu tastaturi standard. Dar dacă ai un laptop, un dispozitiv 2-în-1 ori o tastatură cu tasta Fn, atunci tasta PrtScn va face alte lucruri, nu capturi de ecran.

Pe astfel de dispozitive, atunci când vrei să faci capturi de ecran, folosește următoarele combinații de taste:

  • Fn + PrtScn – face o captură a întregului ecran și-l copiază în clipboard. Este echivalentul apăsării tastei PrtScn.
  • Fn + Windows + PrtScn – realizează o captură a întregului ecran și o salvează pe disc, într-un fișier, fără a folosi alte aplicații. Windows va salva captura de ecran în biblioteca Pictures (Imagini), în folderul Screenshots (Capturi de ecran). Este echivalentul apăsării tastelor Windows + PrtScn pe o tastatură standard.
  • Fn + Alt + PrtScn – face o captură de ecran a ferestrei active. Este echivalentul apăsării tastelor Alt + PrtScn pe o tastatură standard.
Comenzile rapide de tastatură pentru capturi de ecran cu tasta Fn

Pe unele tastaturi, tasta PrtScn nu realizează două sau mai multe acțiuni dar nu funcționează fără a apăsa mai întâi, tasta Fn. Pe astfel de tastaturi, tasta Fn funcționează ca un lacăt pentru tastele multimedia din rândul de sus al tastaturii, inclusiv pentru tasta PrtScn.

Dacă ai o astfel de tastatură, apasă tasta Fn pentru a debloca rândul de sus de taste și a le putea folosi cum am descris în primele trei secțiuni din acest ghid. Ar trebui să funcționeze acum.

Tasta Fn (Function) pe tastatură

Dacă ai o tabletă Surface ori Surface Pro cu Windows 10, atunci trebuie să folosești alte taste pentru a putea face capturi de ecran. Pe astfel de dispozitive, Microsoft a creat un set diferit de scurtături de la tastatură, pentru Windows 10:

  • Fn + Bara de spațiu – salvează o imagine cu tot ecranul în clipboard, pentru a o putea lipi într-o aplicație de editare de imagini. Este echivalentul apăsării tastei standard PrtScn pe alte dispozitive.
  • Fn + Alt + Bara de spațiu – salvează o captură de ecran a ferestrei active, în clipboard, pentru a putea fi lipită într-o altă aplicație. Este echivalentul apăsării tastelor Alt + PrtScn pe alte dispozitive.
Comanda rapidă de tastatură pentru captura de ecran pe Surface Type Cover

4. Foloseşte combinaţia de taste: Windows + Shift + S (doar în Windows 10)

Dacă folosești Windows 10, apasă tastele Windows + Shift + S pentru a captura o regiune de pe ecran și a o copia în clipboard. După ce apeși Windows + Shift + S, ecranul devine încețoșat și un cursor special este afișat pe el, pe care-l poți folosi pentru a desena regiunea pe care vrei să o capturezi într-un screenshot. Dă clic stânga și desenează cu mouse-ul zona pe care vrei să o capturezi. Eliberează butonul clic stânga când ai terminat de desenat regiunea respectivă.

Captura de ecran a unei regiuni de pe ecran în Windows 10

Captura de ecran este salvată în clipboard. Deschide Paint ori o altă aplicație de editare de imagini și lipește, editează și salvează captura de ecran realizată. Această facilitate făcea parte inițial din OneNote 2016 iar acum a fost adăugată nativ și în Windows 10, ceea ce este grozav.

5. Folosește Snipping Tool (Instrumentul de decupare)

Snipping Tool (Instrumentul de decupare) este o aplicație de desktop, utilă pentru realizarea de capturi de ecran. Poate crea diferite tipuri de capturi de ecran și, în plus, îți oferă și câteva unelte simple de editare a lor. Caută cuvintele „snipping tool” ori „decupare” în Meniul Start (dacă ai Windows 10 sau Windows 7) sau pe ecranul Start (dacă ai Windows 8.1) și apasă pe rezultatul de căutare cu numele aplicației.

Snipping Tool (Instrumentul de decupare) în Windows

Dacă vrei să afli cum se folosește această aplicație, citește acest ghid: Cum facem capturi de ecran, în Windows, cu Instrumentul de decupare.

6. Utilizați aplicația Decupaj și schiță (numai în Windows 10)

Începând cu actualizarea din 2018, Windows 10 aduce o nouă aplicație care are rolul de a înlocui Snipping Tool (Instrumentul de decupare). Pentru moment, ambele aplicații sunt disponibile în Windows 10. Decupaj și schiță adaugă noi facilități și, după cum sugerează și numele, se axează pe modificarea (schițarea) capturilor de ecran după ce le luați. Decupaj și schiță are mai multe metode pentru a captura capturi de ecran. Primul este să apeși pe butonul Nou în aplicația Decupaj și schiță sau în comanda rapidă CTRL + N:

Pornește o captură de ecran în Decupaj și schiță în Windows 10

Decupaj și schiță oferă trei opțiuni pentru a face o captură de ecran: dreptunghiulară, formă liberă și ecran complet.

Opțiunile de captură de ecran în Decupaj și schiță în Windows 10

După ce s-a realizat captura de ecran, Decupaj și schiță deschide o fereastră de editare gata să proceseze screenshot-ul suplimentar. Poți afla mai multe despre lucrul cu acesta, aici: Cum folosești aplicația Decupaj și schiță pentru a face capturi de ecran în Windows 10.

7. Cum faci capturi de ecran pe o tabletă Microsoft Surface ori o altă tabletă cu Windows

Dacă ai o tabletă cu Windows, precum un Microsoft Surface sau un HP ENVY sau un Lenovo Tablet 10, atunci nu ai la dispoziție o tastatură fizică care să aibă la rândul ei o tastă PrtScn. Da, poți folosi Snipping Tool (Instrumentul de decupare), dar să faci asta pe un dispozitiv cu ecran tactil nu este o opțiune foarte comodă. Cea mai bună soluție este să folosești butoanele hardware disponibile pe tabletă. Pe majoritatea (dacă nu chiar pe toate) tabletele cu Windows, poți să realizezi capturi de ecran dacă apeși pe logoul Windows și pe butonul Volum mai mic în același timp.

Cum faci capturi de ecran pe o tabletă Windows fără tastatură

Când vei face acest lucru, vei vedea cum ecranul se întunecă pentru scurt timp. Acest comportament semnalează că a fost creată o captură de ecran. Vei găsi captura în biblioteca Pictures (Imagini), în folderul Screenshots (Capturi de ecran). Reține că Decupaj și schiță are o interfață de utilizare bună pentru ecrane tactile și este o opțiune bună pentru tabletele cu Windows 10.

8. Folosește combinaţia de taste: Windows + Alt + PrtScn (în Windows 10 Creators Update sau mai nou)

În Windows 10 Creators Update sau mai nou, Microsoft a introdus câteva caracteristici pentru gameri, inclusiv o nouă Bar Jocuri (Game Bar), care poate fi utilizată când te joci jocuri. Poți citi mai multe despre ea în acest tutorial: 5 lucruri pe care le poți face cu noul Game Bar (Bara Jocuri) din Windows 10.

Unul dintre lucrurile pe care le poți face cu această bară este să faci capturi de ecran în jocuri. În timp ce te joci, apasă Windows + Alt + PrtScn și un screenshot este realizat imediat pe dispozitivul tău cu Windows 10.

Fă o captură de ecran folosind Bara Jocuri (Game Bar) în Windows 10

El va fi salvat în biblioteca Videoclipuri (Videos) în folderul Capturi (Captures). Fișierul va fi denumit după numele jocului pe care-l joci, urmat de data și ora la care ai făcut captura.

9. Folosește butonul special Partajare (doar în Windows 8.1)

În Windows 8.1 butoanele speciale pot fi folosite și pentru a face capturi de ecran și a le partaja. Acest ghid îți arată cum funcționează și cum se folosesc: Cum partajați capturi de ecran din aplicațiile moderne ale Windows 8.1.

Fă capturi de ecran folosind Charm-urile din Windows 8.1

Dacă vrei să afli mai multe informații despre butoanele speciale, citește acest ghid: Ce sunt Charm-urile/Butoanele Speciale?.

Ce metodă îți place cel mai mult pentru a face capturi de ecran în Windows?

După cum ai văzut în acest ghid, există multe metode de a realiza capturi de ecran în Windows. Cu excepția cazului în care ai nevoie de opțiuni mai avansate, poți folosi instrumentele incluse în Windows, fără a fi nevoie să instalezi alte aplicații provenite din terțe părți. Vei obține aceleași rezultate, cu foarte puțin efort.