Cum faci capturi de ecran în Windows (9 metode)

Decupaj și schițare

Folosești Windows și ai nevoie să faci o captură de ecran rapid? Nu reușești să găsești tasta Print Screen sau nu vrea să meargă, așa că acum cauți o nouă scurtătură pentru Print Screen? Vrei să știi cum să faci o captură de ecran a ferestrei active în loc de întregul ecran? Nu ai vrea să înveți cum să faci un screenshot pe PC în timp ce te joci, ca să ai dovada realizărilor tale? Pe internet există numeroase aplicații de capturat ecranul, atât contra cost, cât și gratuite. Însă, înainte de a căuta astfel de aplicații, ar fi bine să te familiarizezi cu toate opțiunile de capturat ecranul pe care le ai deja disponibile în Windows. Fără a mai pierde timpul, iată cum faci capturi de ecran în Windows:

Sumar

Cum faci capturi de ecran în Windows, folosind tastatura:
  1. Pentru a face un screenshot pe un PC, apasă Print Screen sau Fn + Print Screen de pe tastatură. Windows creează o captură a întregului ecran și o salvează în clipboard.
  2. Pentru a face un screenshot al întregului ecran, apasă simultan Win + Print Screen sau Fn + Windows + Print Screen pe tastatură.
  3. Deschide fereastra pe care vrei să o capturezi și apasă tastele Alt + Print Screen sau Fn + Alt + Print Screen. Sistemul de operare salvează captura în clipboard.

1. Cum faci capturi de ecran în Windows: Apasă tasta Print Screen

Prima metodă este și cea mai populară, fiind disponibilă de foarte mult timp, încă de la primele versiuni de Windows. Pentru a face un screenshot pe un PC, apasă butonul Print Screen de pe tastatură. Alternativ, poți folosi și combinația de taste Ctrl + Print Screen.

Butonul Print Screen pe tastatura unui calculator

Windows creează o captură a întregului ecran și o salvează în clipboard. În continuare, deschide un program precum Paint și lipește imaginea din clipboard. Acum o poți salva ca fișier și poți să o și editezi.

Screenshot al întregului ecran, lipit în Paint

Utilizarea tastei Print Screen pentru realizarea de capturi de ecran funcționează și în Windows 10, și în Windows 7.

2. Cum faci o captură de ecran în Windows 10: Apasă tastele Win + Print Screen

Vrei să faci o captură a întregului ecran și să o salvezi automat ca imagine pe PC? O poți face folosind o scurtătură Print Screen simplă, fără a fi nevoie de alte aplicații sau instrumente. Pentru a face un screenshot al întregului ecran, apasă simultan Win + Print Screen pe tastatură.

Utilizarea combinației de taste Windows + Print Screen pentru a face un screenshot în Windows 10

Când faci o captură de ecran în Windows 10 folosind această metodă, sistemul de operare salvează imaginea rezultată într-un folder numit Capturi de ecran, aflat în folderul tău de Imagini. În mod normal, calea către capturile de ecran realizate în Windows 10 ar trebui să arate astfel: “C:\Utilizatori\Numele tău de utilizator\Imagini\Capturi de ecran”. Fișierele sunt denumite Captură ecran(număr).png, unde numărul variază în funcție de câte capturi de ecran ai făcut până acum. Dacă vrei mai multe detalii despre locația capturilor de ecran, citește Unde sunt salvate screenshoturile? Schimbă locația capturilor de ecran în Windows 10.

Capturile de ecran sunt salvate de Windows în folderul tău de Imagini

În Windows 10, poți să vezi capturile de ecran și folosind aplicația Fotografii, mergând la “Foldere -> Imagini -> Capturi de ecran”.

Capturi de ecran vizualizate în aplicația Fotografii din Windows 10

Pe lângă crearea unui fișier, Windows 10 pune o copie a capturii de ecran și în clipboard.

3. Cum faci o captură de ecran în Windows 7 sau Windows 10: Apasă Alt + Print Screen pentru a captura fereastra activă

Indiferent dacă folosești Windows 10 sau Windows 7, poți să faci o captură de ecran și doar pentru fereastra activă, nu pentru tot ecranul. Deschide fereastra pe care vrei să o capturezi și apasă tastele Alt + Print Screen. Sistemul de operare salvează captura în clipboard. Deschide Paint sau altă aplicație de editare foto și lipește imaginea, astfel încât să o poți edita și salva pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10.

Captură a unei ferestre active în Paint

4. Cum faci capturi de ecran pe un laptop sau tabletă (Dell, Surface și altele)

Metodele anterioare ar trebui să funcționeze perfect pe calculatoarele desktop ce rulează Windows și au tastaturi standard. Însă, există unele situații unice. Dacă ai un laptop Dell, de exemplu, o tabletă sau orice alt PC cu o tastatură care include o tastă Fn, atunci tasta Print Screen s-ar putea să facă și alte lucruri, nu doar capturi de ecran. Drept urmare, când folosești o scurtătură de la tastatură pentru a face un screenshot, una care include butonul Print Screen, Windows s-ar putea să nu îți captureze de fapt ecranul. În acest caz, folosește una dintre următoarele scurtături Print Screen:

  • Fn + Print Screen – face o captură a întregului ecran și-l copiază în clipboard. Este echivalentul apăsării tastei Print Screen.
  • Fn + Windows + Print Screen – realizează o captură a întregului ecran și o salvează pe disc, într-un fișier, fără a folosi alte aplicații. Windows salvează captura de ecran în folderul Imagini, subfolderul Capturi de ecran. Este echivalentul apăsării tastelor Windows + Print Screen pe o tastatură standard.
  • Fn + Alt + Print Screen – face o captură de ecran a ferestrei active. Este echivalentul apăsării tastelor Alt + Print Screen pe o tastatură standard.

Combinații de taste pentru capturi de ecran de pe tastaturi ce includ tasta Fn

Pe unele tastaturi, butonul Print Screen nu realizează două sau mai multe acțiuni. Însă, nu funcționează fără a apăsa întâi tasta Fn. Pe astfel de tastaturi, tasta Fn funcționează ca un blocator pentru tastele multimedia din rândul de sus al tastaturii, inclusiv pentru tasta Print Screen.

Dacă ai o astfel de tastatură, apasă tasta Fn pentru a debloca rândul de sus de taste și a le putea folosi cum am descris în primele capitole ale acestui ghid. Ar trebui să funcționeze acum.

Tasta Fn (Funcție) de pe o tastatură

Pe unele tablete Microsoft Surface, trebuie să folosești alte combinații de taste pentru a realiza capturi de ecran, pentru că unele modele de tastaturi Type Cover nu includ butonul Print Screen. În schimb, Microsoft oferă următoarele scurtături de la tastatură specifice dispozitivelor Surface cu Windows 10:

  • Fn + Bara de spațiu – salvează o imagine cu tot ecranul în clipboard, pentru a o putea lipi într-o aplicație de editare de imagini. Este echivalentul apăsării tastei standard Print Screen.
  • Fn + Alt + Bara de spațiu – salvează o captură de ecran a ferestrei active în clipboard, pentru a putea fi lipită într-o altă aplicație. Este echivalentul apăsării tastelor Alt + Print Screen.

Scurtătura de la tastatură pentru realizarea unui screenshot pe Surface Type Cover (1)

5. Cum faci o captură de ecran în Windows 10 folosind combinația de taste Windows + Shift + S

Dacă folosești Windows 10, apasă simultan pe tastele Windows + Shift + S pentru a captura o regiune de pe ecran și a o copia în clipboard. După ce apeși aceste taste, ecranul devine încețoșat și apare un cursor special pe el. Dă clic stânga și desenează cu mouse-ul zona pe care vrei să o capturezi. Apoi, eliberează butonul mouse-ului. Dacă ai un ecran tactil, desenează zona pe care vrei să o capturezi folosindu-ți degetele (sau creionul).

Screenshot al unei regiuni de pe ecran în Windows 10

Windows 10 salvează captura de ecran în clipboard. Deschide Paint sau orice altă aplicație de editare foto pe care o preferi pentru a lipi captura de ecran, a o edita și a o salva. Această facilitate a fost inițial parte din OneNote, dar, mai târziu, Microsoft a decis să o integreze direct în Windows 10, ceea ce este foarte bine.

6. Cum faci o captură de ecran în Windows 10 folosind aplicația Decupaj și schițare

Începând cu October 2018 Update, Windows 10 include Decupaj și schițare, o aplicație pe care o poți folosi pentru a face capturi de ecran și a le modifica (schița) pe cele pe care le-ai realizat. Într-un tutorial anterior, am discutat în detaliu despre cum lucrezi cu aplicația Decupaj și schițare. În câteva cuvinte, pentru a face un screenshot în Windows 10, în Decupaj și schițare, apasă pe butonul Nou sau folosește combinația de taste Ctrl + N.

Începe o captură de ecran în Decupaj și schițare din Windows 10

După ce ai făcut captura de ecran, Decupaj și schițare deschide o fereastră de editare în care poți să-i faci modificări.

Opțiuni de screenshot oferite de Decupaj și schițare în Windows 10

După ce ai făcut captura de ecran, Decupaj și schițare deschide o fereastră de editare în care poți să-i faci modificări.

Editarea unui screenshot cu Decupaj și schițare în Windows 10

Acum poți schimba captura de ecran după placul tău.

7. Cum faci o captură de ecran pe un PC folosind Instrumentul de decupare

Instrumentul de decupare este o aplicație excelentă pentru realizarea de capturi de ecran. Poate face tot felul de screenshot-uri și o poți folosi inclusiv pentru a le face editări simple. Citește acest tutorial, pe care l-am publicat acum ceva timp, pentru a afla tot ce îți oferă Instrumentul de decupare și cum faci capturi de ecran cu el în Windows 10 and Windows 7.

Realizarea unei capturi de ecran cu Instrumentul de decupare din Windows

NOTĂ: Microsoft a programat Instrumentul de decupare pentru eliminarea din Windows 10, deoarece scopul lui este acum îndeplinit de către aplicația Decupaj și schiță.

8. Cum faci o captură de ecran pe o tabletă Microsoft Surface (dar și pe alte tablete)

Pe unele tablete cu Windows 10, inclusiv anumite modele de Microsoft Surface, HP Envy sau tablete Lenovo, poate fi destul de greu de ghicit cum se face o captură de ecran. Dacă folosești o tabletă fără o tastatură fizică atașată, atunci nici tasta Print Screen nu este disponibilă. Cea mai bună soluție de a face un screenshot în Windows 10, în acest caz, este să utilizezi butoanele fizice de pe tableta ta. Poți face capturi de ecran pe multe tipuri de tablete cu Windows 10 apăsând simultan pe butoanele Windows și Volum mai mic.

Captură de ecran pe o tabletă cu Windows fără tastatură fizică

Când folosești această scurtătură tip Print Screen, ecranul devine puțin mai întunecat timp de câteva momente, semnalând faptul că Windows a făcut o captură de ecran. Apoi, poți găsi captura de ecran în folderul tău de Imagini, în subfolderul Capturi de ecran.

9. Cum faci o captură de ecran în Windows 10 folosind Windows + Alt + Print Screen (Xbox Game Bar)

În Windows 10, poți să folosești și Xbox Game Bar pentru a face capturi de ecran ale ferestrei active. Deși este o facilitate dezvoltată pentru a fi utilizată în timp ce te joci, poți beneficia de ea și când nu ești într-un joc. Pentru a captura fereastra activă, ce poate fi un joc sau nu, apasă pe tastele Windows + Alt + Print Screen.

Realizarea unui screenshot cu Win + Alt + Print Screen în Windows 10

Când faci acest lucru, Windows 10 creează și salvează automat un screenshot pe PC-ul tău, în subfolderul Capturi din folderul de utilizator Videoclipuri. Numele capturii de ecran include numele jocului sau aplicației în care ai făcut-o, data și ora sa.

Screenshoturile realizate cu Xbox Game Bar au nume unice

NOTĂ: În loc de a folosi scurtătura de la tastatură Windows + Alt + Print Screen, poți să deschizi Xbox Game Bar apăsând pe Windows + G, după care să apeși pe butonul “Faceți o captură de ecran” evidențiat mai jos.

Butonul Faceți o captură de ecran din Xbox Game Bar, în Windows 10

Care este metoda ta preferată de a face capturi de ecran în Windows?

După cum ai văzut, există multe metode de a realiza capturi de ecran în Windows. Cu excepția cazului în care ai nevoie de opțiuni mai avansate, poți folosi instrumentele incluse în Windows, fără a fi nevoie să instalezi alte aplicații provenite din terțe părți. Înainte de a pleca, spune-ne: Tu cum faci screenshot-uri în Windows?

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Recomandate Windows