6 motive pentru care ar trebui să folosești servere DNS publice

Te-ai găsit vreodată în situația în care navigai liniștit pe internet și, dintr-odată, totul a început să meargă prost, iar tu ai rămas blocat cu un mesaj care îți spunea că serverul DNS nu a putut fi contactat? Au fost vremuri în care ai fi făcut orice ca să încarci saiturile web mai repede, chiar dacă diferența de viteză nu ar fi fost foarte mare? Sau ai căutat o metodă de a forța controale parentale în toată rețeaua locală, fără să te apuci să configurezi manual fiecare calculator și dispozitiv din casă? Toate aceste întrebări și probleme își găsesc rezolvare cu ajutorul serverelor DNS publice. Citește în continuare pentru a afla motivele pentru care ar trebui să schimbi serverele DNS folosite de rețeaua ta, chiar acum:

NOTĂ: Dacă ai nevoie de o reîmptrospătare a memoriei despre noțiunea de server DNS și ce face un astfel de server, citește mai întâi acest ghid: Ce înseamnă DNS? Cum văd ce setări DNS am în Windows?.

1. Navigare pe internet mai rapidă

Serverele DNS oferite de companii precum Google , OpenDNS sau Norton pot fi mai rapide decât cele menținute de distribuitorul tău local de internet. În acest caz, utilizarea de servere DNS din terțe părți poate să însemne o experiență de navigare mai rapidă pe internet. Însă, dacă acele servere DNS publice se află la o distanță prea mare față de tine, din punct de vedere geografic, viteza conexiunii tale poate fi afectată din cauza distanței. În orice caz, merită să investighezi situația și să vezi pe cont propriu dacă navigarea pe internet devine mai rapidă sau dimpotrivă, atunci când schimbi serverele DNS.

2. Stabilitate mai mare

Unii distribuitori de internet nu investesc destui bani și resurse în menținerea serverelor lor DNS și în păstrarea lor în stare de funcționare cât mai aproape de 100% din timp. Atunci când serverele DNS nu reușesc să funcționeze corect, poți avea probleme în a accesa site-uri web, sau alte resurse. Dacă distribuitorul tău de internet nu are o reputație bună din punct de vedere al stabilității și al serviciilor oferite, modificarea serverelor DNS cu unele publice îți poate oferi o conexiune la internet mai stabilă.

3. Securitate mai bună

Deși nu este cazul pentru toate serverele DNS de pe internet, unele dintre ele mențin și liste actualizate cu saituri malițioase, care sunt automat blocate. Dacă folosești un astfel de server DNS, atunci vei adăuga un nivel suplimentar de protecție între tine și malware-ul de pe web. Cu toate acestea, nu uita că această protecție este mai degrabă o adăugire suplimentară la suita ta de securitate, decât un înlocuitor.

4. Controale parentale

Unele servere DNS oferă și opțiuni de control parental. Dacă ești îngrijorat de siguranța copiilor tăi și de tipurile de conținut pe care îl pot accesa online, anumite servere DNS te pot ajuta să blochezi accesul la conținutul pornografic, violent sau altfel nepotrivit. Deoarece serverele DNS pot fi setate și direct pe routerul tău wireless, nu doar pe calculatoarele și dispozitivele individuale, ele sunt și una dintre cele mai bune metode de a impune controlul parental înm toată rețeaua ta de acasă. OpenDNS este un serviciu care oferă astfel de controale.

5. Ocolește cenzura

La fel ca rețelele virtuale private și ca unele servere proxy, serverele DNS pot fi și ele utilizate cu scopul de a ocoli cenzura și alte tipuri de limitări geografice impuse în țara sau regiunea ta. Serverele DNS nu sunt nici pe departe la fel de eficiente precum este un serviciu VPN bun, însă ele te pot ajuta în anumite cazuri, când guvernele sau distribuitorii de internet îți blochează accesul prin serverele lor DNS. Folosești un alt server DNs și ai scăpat de cenzură.

6. Actualizări mai rapide ale bazei de date DNS

Serviciile DNS publice mari, precum Google sau OpenDNS au bunul obicei de a își reîmprospăta baza de date cu adrese IP mai rapid decât o fac serverele DNS menținute de majoritatea distribuitorilor de internet. Ca urmare, dacă lucrezi cu saituri pe care nu le mai poți accesa din cauza faptului că și-au schimbat adresa IP, iar DNS-ul tău nu și-a reîmprospătat baza de date, atunci utilizarea unui alt serviciu DNS public te poate ajuta.

Concluzie

Există multe situații în care serverele DNS publice pot fi o alegere mai bună decât acelea oferite de distribuitorul tău de internet. Te-ai gândit să faci această schimbare? Sau deja ai făcut-o? Spune-ne ce părere ai, în comentariile de mai jos.