3 metode de a schimba setările DNS în Windows 10

Serverele DNS pe care ți le oferă distribuitorul tău de internet sunt prea lente? Ești îngrijorat de securitatea ta online? Sau poate vrei să îți protejezi copii de site-urile web nepotrivite? Indiferent de motiv, modificarea serverelor DNS folosite de calculatorul tău cu altele noi, precum serverele DNS publice oferite de Cloudflare, Google sau OpenDNS, poate fi utilă. Iată trei metode de a seta serverele DNS în Windows 10:

NOTĂ: Dacă nu știi ce este DNS, citește Ce înseamnă DNS? Cum văd ce setări DNS am în Windows?. În plus, dacă vrei să înțelegi de ce serverele DNS publice pot fi mai bune decât cele pe care ți le oferă distribuitorul tău de internet (RDS, UPC sau alții), citește: 6 motive pentru care ar trebui să folosești servere DNS publice.

Metoda 1. Schimbă serverele DNS din aplicația Setări

Dacă folosești o versiune recentă de Windows 10, poți să schimbi ușor serverele DNS folosite de conexiunea ta de rețea, direct din aplicația Setări. Începe prin a deschide Setările: apasă pe butonul lor din Meniul Start sau apasă simultan pe tastele Windows + I. Apoi, mergi la Rețea și internet.

Categoria Rețea și internet din Setări

Dacă vrei să schimbi serverele DNS folosite de conexiunea ta de rețea cu fir, în partea stângă a ferestrei apasă pe Ethernet. Dacă vrei să schimbi serverele DNS folosite de conexiunea ta wireless, apasă pe Wi-Fi.

Conexiunea de rețea prin Wi-Fi

În partea dreaptă a ferestrei, indiferent dacă folosești o conexiune de rețea cu fir sau wireless, apasă pe numele conexiunii tale de rețea.

Deschiderea setărilor unei conexiuni de rețea

Pe pagina de detalii a acelei conexiuni, derulează până găsești secțiunea Setări IP și apoi apasă pe butonul Editare. Este singurul buton de acolo, așa că nu ai cum să-l ratezi.

Editarea setărilor IP ale unei conexiuni de rețea

Aplicația Setări deschide o casetă de dialog numită "Editare setări IP". În ea, selectează Manual și activează comutatorul IPv4.

Setările IP sunt setate pe Manual, iar comutatorul IPv4 este activat

Derulează în jos până găsești câmpurile DNS preferat și DNS alternativ. Acesta este locul unde poți specifica cele două servere DNS pe care vrei să le folosești pentru conexiunea de rețea. În câmpul DNS preferat, tastează adresa IP a serverului DNS pe care îl vrei să îl folosești și, dacă vrei, scrie și o opțiune de rezervă în câmpul DNS alternativ. În captura următoare de ecran, poți vedea că noi am ales să folosim serverele DNS publice oferite de Cloudflare.

Serverul DNS preferat și serverul DNS alternativ

Când ai terminat, apasă butonul Salvare și repornește-ți calculatorul sau dispozitivul cu Windows 10, astfel încât sistemul de operare să poată aplica schimbările.

Salvarea noilor setări pentru serverele DNS

După ce repornește, Windows 10 ar trebui să folosească noile servere DNS pe care le-ai setat, în loc de cele standard oferite de router-ul sau distribuitorul tău de internet.

Metoda 2. Schimbă serverele DNS din secțiunea Conexiuni în rețea a Panoului de control

Windows 10 îți oferă posibilitatea de a schimba serverele DNS folosite de o conexiune de rețea și din secțiunea Conexiuni în rețea a Panoului de control. Pentru a ajunge la Conexiuni în rețea, deschide Panoul de control, navighează la Rețea și internet, accesează Centrul de rețea și partajare și apasă pe Modificare setări adaptor, în partea stângă a ferestrei.

Legătura Modificare setări adaptor din Centrul de rețea și partajare

Alternativ, poți deschide aplicația Setări, navighezi la Rețea și internet, selectezi Stare în partea stângă a ferestrei și apeși pe Modificați opțiunile adaptorului în dreapta.

Butonul Modificați opțiunile adaptorului de pe pagina Stare din Rețea și internet

Orice cale ai urma, ajungi la fereastra numită Conexiuni în rețea, care arată ca în captura de ecran de mai jos. În ea, poți vedea toate adaptoarele de rețea instalate pe PC-ul tău cu Windows 10. Găsește adaptorul de rețea pe care îl folosești pentru a te conecta la internet. Apoi, dă clic dreapta sau menține apăsat pe el. În meniul contextual afișat, apasă pe Proprietăți.

Opțiunea Proprietăți din meniul clic-dreapta al unei plăci de rețea

Windows 10 deschide fereastra de Proprietăți a acelui adaptor de rețea. Asigură-te că ești pe fila Lucru în rețea și selectează "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)" din lista de elemente folosite de conexiunea de rețea. Apoi, apasă pe butonul Proprietăți de sub listă.

Deschiderea Proprietăților pentru Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)

Înspre partea de jos a ferestrei "Proprietăți Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)", găsești o setare care, în mod implicit, spune că "Se obține automat adresa de server DNS". Dacă vrei să schimbi serverele DNS folosite de adaptorul tău de rețea, bifează setarea care spune "Se utilizează următoarele adrese de server DNS" și scrie adresele IP ale serverelor DNS care vrei să fie folosite de PC-ul tău cu Windows 10.

Configurarea unor noi servere DNS

Apasă pe OK și închide toate ferestrele pe care le-ai deschis pe parcursul acestui proces. Apoi, repornește-ți calculatorul sau dispozitivul cu Windows 10, astfel încât el să poată aplica schimbările și să înceapă să utilizeze noile servere DNS pe care le-ai setat.

Metoda 3. Schimbă serverele DNS din Linia de comandă sau PowerShell

Unii utilizatori preferă mediile de lucru în linie de comandă în loc de interfețe grafice. Dacă ești unul dintre ei, trebuie să știi că poți schimba serverele DNS folosite de conexiunea ta la internet și din Linia de comandă sau din PowerShell. Pentru asta, deschide aplicația pe care o preferi, ca administrator.

Primele comenzi pe care trebuie să le rulezi sunt netsh (apasă pe Enter) și apoi interface show interface (apasă pe Enter). Acum poți vedea toate conexiunile de rețea ce sunt activate pe PC-ul tău cu Windows 10.

Executarea comenzii netsh în PowerShell

Notează conexiunea de rețea pentru care vrei să schimbi serverele DNS: probabil că este cea a cărei stare este Connected (Conectată).

Rularea comenzii interface show interface pentru a vedea conexiunile de rețea

Mai departe, scrie următoarea comandă: interface ip set dnsservers "Conexiune de rețea" static [adresa IP server DNS], unde "Conexiune de rețea" este numele adaptorului de rețea și [adresa IP server DNS] este adresa IP a serverului DNS pe care vrei să îl folosești. De exemplu, pentru conexiunea noastră de rețea Wi-Fi, am vrut să setăm un server DNS de la Cloudflare, ce are adresa IP 1.1.1.1. Pentru asta, a trebuit să scriem interface ip set dnsservers "Wi-Fi" static 1.1.1.1.

Comanda interface ip set dnsservers setează un server DNS nou

Apasă Enter pe tastatură și noul server DNS este imediat setat.

Ți-ai schimbat serverele DNS?

După cum ai văzut, schimbarea serverelor DNS folosite de PC-ul tău cu Windows 10 nu este ceva foarte complicat. Fie că o faci pentru că serverele DNS oferite de distribuitorul tău de internet sunt prea lente, sau pentru că vrei să îmbunătățești securitatea, acum știi cum să gestionezi această trecere. Dacă ai întrebări sau dacă ai ceva de adăugat la tutorialul nostru, nu ezita să lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează