Care este DNS-ul meu? 5 metode de a afla, în Windows 10

Știi cum afli care sunt adresele IP ale serverelor tale DNS? Ai vrea să știi cum faci asta? Dacă ești un utilizator de Windows 10, există multe metode prin care poți vedea care sunt adresele serverelor DNS pe care le folosește calculatorul sau dispozitivul tău. Poți afla această informație din aplicația Setări, după ce rulezi o comandă în PowerShell sau în alte moduri. Pentru mai multe detalii despre acest subiect, citește acest tutorial:

NOTĂ: Dacă nu știi ce sunt serverele DNS, poate dorești să citești acest articol mai întâi: Ce este DNS? Cum este el util? Dacă ai ajuns aici în timp ce căutai metode de a îți schimba serverele DNS, găsești instrucțiunile aici: 3 metode de a schimba setările DNS în Windows 10.

1. Găsește-ți DNS-ul folosind aplicația Setări

În Windows 10, una dintre cele mai ușoare și mai simple metode de a afla care este DNS-ul tău este să verifici informațiile adaptorului tău de rețea, în aplicația Setări. Începe prin a deschide Setările: o cale rapidă de a o face este să apeși pe butonul cu același nume din Meniul Start.

Butonul Setări din Meniul Start

În aplicația Setări, deschide categoria Rețea și internet.

Categoria Rețea și internet din Setările Windows 10

În partea stângă a ferestrei, selectează conexiunea de rețea pentru care vrei să afli ce DNS folosești. Dacă ai o conexiune de rețea prin fir, ar trebui să selectezi Ethernet. Dacă folosești o conexiune de rețea wireless, mergi la Wi-Fi.

Intrarea Wi-Fi din categoria Rețea și internet a Setărilor

Acum, în partea dreaptă a ferestrei, apasă pe conexiunea ta de rețea.

Rețeaua la care este conectat Windows 10

Această acțiune deschide o pagină cu detalii despre conexiunea ta de rețea. Derulează în jos până ajungi la sfârșitul paginii.

Derulare pe pagina de rețea

În zona de Proprietăți, uită-te la informațiile afișate și ar trebui să găsești detaliile DNS-ului tău: atât adresa serverului DNS IPv4, cât și adresa serverului DNS IPv6.

Serverele DNS folosite de conexiunea de rețea

2. Află ce DNS ai, din fereastra Conexiuni în rețea

Fereastra Conexiuni în rețea îți oferă o altă cale de a afla detaliile DNS-ului tău în Windows 10. Începe prin a deschide aplicația Setări și a merge la Rețea și internet.

Categoria Rețea și internet din Setările Windows 10

Pe pagina de Stare, selectată în mod implicit, apasă pe "Modificați opțiunile adaptorului".

Butonul Modificați opțiunile adaptorului de pe pagina de Stare

Această acțiune deschide fereastra Conexiuni în rețea. În ea, dă dublu-clic pe adaptorul de rețea pentru care vrei să știi setările DNS.

În cazul nostru, vorbim despre adaptorul de rețea Wi-Fi, evidențiat mai jos.

Accesarea informațiilor unei conexiuni de rețea

Acțiunea precedentă deschide o altă fereastră, ce îți arată care este Starea adaptorului de rețea selectat. În ea, apasă pe butonul Detalii din secțiunea Conexiune.

Butonul Detalii din fereastra de Stare a unei conexiuni de rețea

În fereastra "Detalii conexiune rețea", poți să afli ce servere DNS sunt folosite de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Acestea sunt afișate lângă Server DNS IPv4 și Server DNS IPv6.

Serverele DNS IPv4 și IPv6 utilizate de o conexiune de rețea

3. Descoperă ce DNS ai, folosind Centrul de rețea și partajare

O altă metodă de a afla care sunt adresele IP ale serverelor tale DNS este prin intermediul "Centrului de rețea și partajare". Deschide-l și apoi apasă pe adaptorul de rețea pe care îl folosești pentru a te conecta la internet. În cazul nostru, de exemplu, este vorba de adaptorul Wi-Fi.

Deschiderea ferestrei de Stare a unei conexiuni de rețea

Această acțiune deschide aceeași fereastră de Stare despre care am vorbit în secțiunea anterioară a acestui articol. Apasă pe butonul de Detalii.

Apăsare pe butonul Detalii

Printre alte informații, fereastra "Detalii conexiune rețea" îți arată care sunt serverele DNS folosite de calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, pe rândurile "Server DNS IPv4" și "Server DNS IPv6".

Adresele IP ale serverelor DNS

4. Află ce DNS ai rulând comanda ipconfig în PowerShell sau în Linia de comandă

Avem și o metodă puțin mai rapidă de a afla ce servere DNS utilizezi pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Deschide Linia de comandă sau PowerShell. În mediul în linie de comandă pe care îl preferi, tastează ipconfig /all și apasă Enter pe tastatură.

Apoi, uită-te prin informațiile afișate și ar trebui să găsești și serverele DNS IPv4 și IPv6 folosite de adaptoarele tale de rețea.

Executarea comenzii ipconfig /all pentru a afla ce servere DNS ai în CMD

5. Află ce DNS ai, rulând Get-DnsClientServerAddress în PowerShell

La final, probabil că cea mai rapidă metodă de a descoperi ce servere DNS ai în Windows 10 este oferită de PowerShell. Deschide aplicația, tastează Get-DnsClientServerAddress și apasă Enter pe tastatură. Această comandă îți arată imediat toate serverele folosite de toate adaptoarele de rețea (atât serverele DNS IPv4, cât și cele IPv6).

Executarea comenzii Get-DnsClientServerAddress pentru a afla serverele DNS în PowerShell

Asta a fost tot!

Care este metoda ta preferată de a afla ce servere DNS ai?

Acum știi nu doar una sau două, ci chiar cinci metode de a afla care sunt adresele IP ale serverelor tale DNS primare. Care este metoda ta preferată? Știi și altele pe care poate că le-am omis? Nu ezita să lași un comentariu mai jos pentru a ne spune.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows Wireless