Ce este DNS? Cum este util?

Ce este DNS? Cum este util?

Ai auzit vreodată de termenul DNS? Te-ai lovit vreodată de mesaje de eroare care îți spuneau că serverul DNS nu poate fi contactat? Știi ce înseamnă DNS și care este rolul acestei tehnologii? Dacă nu știi, atunci ar trebui să citești acest ghid. Îți explicăm ce este tehnologia DNS, care este rolul ei pe internet și cum funcționează. De asemenea, ca totul să fie mai clar, trecem puțin și prin istoria sa. Să începem:

Reclamă

Ce este DNS (Domain Name System)?

DNS vine de la "domain name system" ("sistem nume de domenii") și reprezintă un standard folosit pentru administrarea adreselor IP ale site-urilor web din toată lumea. În limba calculatoarelor, fiecare site web de pe internet are o adresă IP la care poate fi găsit. De exemplu, site-ul nostru Digital Citizen poate fi găsit la adresa IP 104.26.3.145.

Calculatoarele și alte dispozitive similare nu au probleme în a memora și a folosi adrese IP pentru un număr nelimitat de site-uri web. Însă, oamenii ca tine și ca mine au dificultăți în a face același lucru. În cele din urmă, nouă ne este mult mai ușor să reținem digitalcitizen.ro decât ne este să reținem numere precum 104.26.3.145. De aceea există tehnologia DNS:

Scopul DNS este de a traduce adresele IP ale site-urilor web de pe internet în ceva inteligibil, mai ușor de înțeles și de reținut pentru oameni.

DNS poate să traducă numele site-urilor web în adrese IP numerice
DNS poate să traducă numele site-urilor web în adrese IP numerice

Într-un fel, ai putea să îți imaginezi tehnologia DNS ca o uriașă carte de telefoane care asociază câte un nume pentru fiecare adresă IP de site web din lume. Diferența dintre DNS și o carte de telefoane este că în loc de numere de telefon, are adrese IP. Este ceva normal pentru noi să ne aducem aminte numele prietenilor noștri, dar nu și numerele lor de telefon. Atunci când vrei să îți suni unul din prieteni, deschizi lista de contacte de pe smartphone-ul tău și îl suni apăsând pe numele lui.

La fel cum nu trebuie să memorezi numerele de telefon ale prietenilor tăi, nu trebuie să memorezi nici adresele IP ale site-urilor web pentru a le putea vizita. Trebuie doar să îți aduci aminte care sunt numele lor, iar tehnologia DNS asociază automat acele nume cu adresele IP corecte.

Reclamă

Cum funcționează DNS?

Acum știi ce înseamnă tehnologia DNS și ce face ea. Dar cum face ceea ce face? Răspunsul este: tehnologia DNS își face treaba cu ajutorul serverelor DNS. Ele sunt niște servere speciale care stochează baze de date mari cu adresele IP ale diverselor site-uri web de pe internet, precum și adresele IP ale altor servere DNS care fac același lucru.

Atunci când vrei să vizitezi un site web, calculatorul sau dispozitivul tău își întreabă serverul DNS care este adresa IP a acelui site. Dacă serverul DNS o știe și calculatorul tău primește un răspuns, atunci ești automat redirecționat către adresa IP a acelui site. Acest proces poartă numele de căutare DNS (DNS lookup). Este un proces similar cu funcția de căutare din lista de contacte a smartphone-ului tău.

Însă este posibil ca serverul DNS configurat pe calculatorul sau dispozitivul tău să nu știe adresa IP a site-ului web pe care încerci să îl vizitezi. Acest lucru chiar se poate întâmpla, pentru că menținerea unei baze de date cu toate site-urile web din lume este o sarcină titanică. Totuși, serverele DNS nu sunt doar niște insule pustii pierdute într-o mare de site-uri web: ele sunt conectate între ele și chiar organizate într-o ierarhie. Dacă un server DNS nu știe adresa IP a unui anumit site web, el retransmite întrebarea către un alt server DNS, aflat pe poziția superioară din ierarhie. Atunci când un rezultat este găsit, răspunsul face calea inversă până la calculatorul sau dispozitivul tău.

Diagramă ce arată cum funcționează DNS (la nivel elementar)
Diagramă ce arată cum funcționează DNS (la nivel elementar)

Tot acest proces de "întreabă și răspunde" are loc în doar câteva milisecunde. Este atât de rapid că nu apuci să știi care server DNS ți-a răspuns la întrebarea legată de adresa IP a site-ului web pe care încerci să îl vizitezi. Totuși, calculatoarele, dispozitivele și aplicațiile din ziua de azi urăsc orice fel de întârziere, oricât de mică, așa că majoritatea lor păstrează și o memorie cache cu răspunsurile la cererile DNS pe care le-ai mai făcut. Astfel, pot deschide mult mai rapid un site web pe care l-ai mai vizitat și în trecut.

Dacă te întrebi cine menține serverele DNS, trebuie să știi că astfel de servere sunt configurate și menținute de o varietate mare de entități, începând cu distribuitorul tău de internet (precum Digi, Vodafone, Orange, etc) și mergând până la organizații guvernamentale și universități de peste tot din lume.

Ceva mai devreme în acest articol, am menționat faptul că serverele DNS comunică între ele și, mai mult, păstrează și o organizare ierarhică. Această afirmație probabil că te-a făcut puțin curios să afli care server DNS este "șeful haitei". 🙂 Iată și răspunsul: există 13 șefi, însemnând că toate serverele DNS din lume sunt "subordonate" acestor 13 principale servere DNS "din vârful lanțului trofic". Acestea poartă și denumirea de "root servers", adică servere rădăcini.

Reclamă

Totuși, nu este corect să presupunem că există doar 13 servere root fizice în lume. În realitate, fiecare dintre aceste servere DNS root folosesc echipamente de rețea redundante și sunt răspândite geografic în multiple locații, astfel încât dacă unul dintre aceste servere fizice DNS cade, internetul rămâne funcțional. Ca să fim mai exacți, există 13 servere root menținute de 12 operatori (organizații independente) și există 1038 de instanțe (altfel spus servere DNS root fizice) peste tot în lume.

Hartă cu instanțe ale serverelor DNS root în anul 2020
Hartă cu instanțe ale serverelor DNS root în anul 2020

Dacă vrei să știi mai multe detalii despre cine le menține și unde se află localizate geografic, poți găsi lista pe Wikipedia - Root name server și root-servers.org. Ca idee, majoritatea operatorilor de servere DNS root sunt din Statele Unite ale Americii.

Când a fost inventat DNS și de cine?

DNS sau Domain Name System a fost inventat de Paul Mockapetris, în anul 1983. Înainte, internetul aproape că nu exista. Însă calculatoarele care făceau parte din ARPANET, o rețea de calculatoare ce a fost creat și menținută de către ARPA (Advanced Research Projects Agency, din cadrul Departamentului de Apărare al Statelor Unite), se bazau pe adrese numerice pentru a putea comunica unele cu altele. ARPANET a fost una dintre fundațiile pe care a fost clădit internetul așa cum îl știm astăzi. Adresele numerice ale calculatoarelor din ARPANET erau adăugate manual și inițial erau stocate într-un fișier HOSTS.txt ce era folosit pentru a le traduce în forme inteligibile pentru oameni.

Totuși, utilizarea unui singur fișier HOSTS.txt a devenit curând ceva foarte lent, deoarece numărul de calculatoare era în continuă creștere. Soluția la această problemă a venit de la Paul Mockapetris, care a trebuit să inventeze o cale prin care să asocieze denumiri pentru numere, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să învețe adresele numerice ale calculatoarelor la care se conectau.

Și astfel a apărut DNS: un sistem care împarte responsabilitățile de denumiri pe mai multe servere, aflate în locuri diferite din rețea. Domain Name System a avut marele avantaj de a putea oferi răspunsuri (adică traduceri ale numelor în adrese numerice) chiar dacă unele servere picau, deoarece existau mereu altele care încă mergeau și puteau oferi aceeași funcționalitate.

Vrei să afli mai multe lucruri despre DNS?

Dacă ai răspuns Da la această întrebare, atunci suntem pregătiți să te ajutăm. Pe parcursul anilor, am publicat o serie de tutoriale și ghiduri despre DNS. Dacă vrei să înveți, nu ezita să răsfoiești prin listă:

Acum știi mai multe despre DNS. Ce altceva ai vrea să înveți?

Acum că știi principiile de bază ale tehnologiei DNS și ale modului său de funcționare, îți va fi mai ușor să înțelegi anumite probleme de care te-ai putea lovi atunci când navighezi pe internet. Dacă ai întrebări legate de DNS sau dacă vrei să adaugi detalii legate de serverele DNS, nu ezita să folosești comentariile de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows