Proxy vs. VPN: Când să folosești un proxy și când un VPN?

Proxy vs. VPN: Când să folosești un proxy și când un VPN?

Atât VPN-urile (rețelele virtuale private), cât și și serverele proxy au fost dezvoltate cu scopul de a te face anonim pe internet și de a te ajuta să accesezi site-uri web și servicii care nu sunt disponibile pentru toată lumea din cauza cenzurii sau a diverselor restricții. Atât proxy-urile, cât și VPN-urile au avantaje și dezavantaje, iar unele sunt mai bune decât altele în diverse situații. Tu știi ce să alegi și când? Ai nevoie să folosești un server proxy sau ai nevoie de o conexiune VPN? Când este mai bine să folosești un VPN sau un server proxy? Acest ghid îți explică ce trebuie să știi despre VPN vs. serverele proxy:

Reclamă

Ce este un server proxy?

Un server proxy este un punct intermediar între calculatorul sau dispozitivul tău și internet. Proxy-ul face cereri către site-uri, servere și servicii de pe internet, în numele tău.

De exemplu, dacă browser-ul tău web este configurat să folosească un server proxy și încerci să vizitezi www.digitalcitizen.ro, cererea nu este transmisă direct către site-ul nostru. În loc de asta, cererea merge la serverul proxy. Când serverul proxy primește cererea browser-ului web, o retransmite către serverul Digital Citizen România. Apoi, serverul nostru răspunde și trimite înapoi pagina de pornire a Digital Citizen către serverul proxy, care la rândul lui o trimite browser-ului tău.

Cum funcționează un server proxy

Cum funcționează un server proxy

Deoarece nu este navigatorul tău web cel care face cererea directă, ci serverul proxy, site-ul nostru web nu îți vede calculatorul sau dispozitivul tău ca fiind un vizitator. Acesta crede că vizitatorul este serverul proxy. Dacă vrei mai multe detalii despre serverele proxy și modul lor de funcționare, atunci citește acest articol: Ce este un server proxy și de ce ai folosi unul?. Pentru și mai multe informații despre cum să configurezi un server proxy pe dispozitivul tău, citește aceste articole:

Puncte pro și contra utilizării serverelor proxy

Utilizarea unui server proxy are următoarele avantaje:

  • Îți ascunde adresa IP de verificările de rutină. Dacă vrei să vezi un exemplu de informații legate de calculator ce sunt disponibile oricui la o astfel de verificare, vizitează această pagină web: Lookup IP Address Location.
  • Utilizarea unui server proxy înseamnă că îți ascunzi și locația geografică. Site-urile și serviciile web pe care le accesezi văd locația serverului proxy pe care îl folosești.
  • În funcție de cum sunt configurate, serverele proxy îți pot îmbunătăți securitatea blocând site-urile web malițioase care distribuie malware, deoarece pot să verifice existența conținutului malițios înainte de a-l transmite calculatorului tău.
  • Serverele proxy pot fi utilizate pentru a accesa servicii de internet restricționate geografic.
  • Există o mulțime de servere proxy publice gratuite pe internet și unele dintre ele îți oferă servicii de încredere.
Reclamă

Ca de obicei, există și unele aspecte negative pe care ar trebui să le iei în considerare:

  • Serverele proxy nu îți criptează traficul de internet.
  • Nici adresa IP, nici locația ta reală nu sunt ascunse de tehnicile de detecție mai avansate. Poți să vezi un exemplu pentru cum poate fi detectată locația ta cu ajutorul browser-ului și a serviciilor de localizare din el, aici: W3C Browser Geolocation.
  • Atunci când folosești un server proxy, tot traficul tău de internet trece prin el. Acest lucru înseamnă că un server proxy malițios poate să vadă și să controleze tot ce faci tu pe internet, compromițându-ți și confidențialitatea și securitatea.
  • De obicei, serverele proxy îți monitorizează activitatea și păstrează jurnale (loguri) cu ceea ce faci pe internet, aceste date putând fi folosite ulterior pentru identificarea ta. În anumite situații, acest lucru poate fi rău.
  • Deși accesezi un site web sau un serviciu de pe internet care este securizat și criptat, dacă serverul proxy nu a fost configurat corect, el poate să transmită către calculatorul tău datele necriptate. Informațiile necriptate pot fi urmărite de către alte persoane.
  • Există multe servere proxy publice gratuite disponibile pe internet și unele dintre ele nu sunt de încredere. Unele sunt chiar periculoase.

Ce este un VPN?

O rețea virtuală privată sau un VPN este o rețea securizată între calculatorul tău și un server VPN de pe internet. Tot traficul de rețea care trece prin această conexiune este criptat, așa că doar calculatorul tău și serverul VPN știu ce site web sau ce serviciu de pe internet accesezi și folosești.

De exemplu, dacă folosești un VPN și încerci să vizitezi www.digitalcitizen.ro, cererea este criptată și transmisă serverului VPN. Odată ce serverul VPN primește cererea ta, o decriptează și știe apoi ce vrei. În acest caz, el va trimite o cerere de încărcare a site-ului către serverul pe care este găzduit Digital Citizen România. Serverul nostru răspunde și trimite înapoi către serverul VPN pagina de pornire Digital Citizen, server care criptează pagina respectivă și ți-o trimite mai departe.

Cum funcționează un VPN

Cum funcționează un VPN

Deoarece fiecare bit de date este criptat, nimeni nu poate să vadă ce site-uri web vizitezi și ce servicii de internet folosești. Aici sunt incluși și distribuitorul tău de internet (ISP) și guvernul care poate are intenția de a urmări traficul tău pe internet.

Dacă vrei mai multe detalii despre VPN-uri și cum funcționează ele, citește acest articol: Ce este un VPN? Ce face un VPN?. Pentru instrucțiuni pas cu pas despre cum să setezi și să configurezi un VPN pe dispozitivul tău, citește aceste tutoriale:

Puncte pro și contra utilizării VPN-urilor

Utilizarea unui VPN are multe beneficii:

  • Tot traficul de rețea dintre tine și serverul VPN este criptat, astfel că este aproape imposibil pentru cineva să vadă ce site-uri web vizitezi sau ce servicii folosești pe internet.
  • VPN-urile îți ascund adresa de IP reală. Site-urile și serviciile de pe internet pot să vadă doar adresa IP a serverului VPN la care ești conectat.
  • VPN-urile îți ascund locația geografică reală. Internetul crede că locația ta este locația serverului VPN pe care îl folosești.
  • Folosirea unui server VPN te poate ajuta să scapi de anumite restricții geografice. Poți să accesezi conținut disponibil doar în anumite țări sau regiuni, dacă te conectezi la un server VPN din acele regiuni.
  • Traficul tău de rețea nu poate fi urmărit cu ușurință pentru că el este criptat.
  • Există o mulțime de companii care oferă și servicii VPN gratuite, pe lângă cele comerciale.
Reclamă

Deși VPN-urile vin cu o mulțime de avantaje, există și câteva aspecte mai puțin pozitive pe care ar trebui să le știi:

  • Serverele VPN trebuie să cripteze tot traficul de internet care trece prin ele și acest lucru influențează performanța și viteza lor.
  • Atunci când te conectezi la un server VPN, fiecare bit de date care trece între tine și server este criptat. Însă aceste date sunt decriptate pe serverul VPN, așa încât el știe ce faci tu pe internet. Este esențial pentru companiile de VPN să nu păstreze înregistrări (loguri) cu activitatea ta. În caz contrar, compania VPN va ști cum îi folosești serviciile. De asemenea, logurile lor ar putea fi folosite de alte organizații care obțin acces autorizat sau nu la ele.
  • Serviciile de VPN de încredere tind să coste mai mult decât banii pe care i-ai da pe un server proxy bun. Toată acea criptare înseamnă că serverul VPN trebuie să aibă un hardware puternic pentru a face față cerințelor.
  • Multe din VPN-urile gratuite nu prezintă încredere și, în unele cazuri, pot fi chiar periculoase.

La finalul acestei secțiuni, am vrea să enumerăm câteva dintre VPN-urile pe care le-am testat și care ni s-au părut bune, astfel încât să poți face o alegere corectă: CyberGhost, NordVPN, F-Secure Freedome VPN.

VPN sau Proxy? Comparație între avantajele și dezavantajele serverelor proxy vs. VPN-uri

Ca să vezi mai ușor care sunt avantajele și dezavantajele folosirii unui server proxy față de un serviciu VPN, am creat acest tabel comparativ:

Comparație Proxy vs. VPN

Comparație Proxy vs. VPN

Ca să rezumăm, principalele lucruri pe care trebuie să le reții sunt:

  1. Spre deosebire de serverele proxy, VPN-urile îți criptează datele pe care le transmiți pe internet.
  2. Serviciile VPN de calitate tind să îți protejeze confidențialitatea și nu păstrează loguri despre activitatea ta online.
  3. Deși, în general, VPN-urile sunt mai bune decât serverele proxy, ele costă de obicei mai mulți bani.
  4. Dacă vrei doar să îți ascunzi adresa IP, un proxy este ce îți trebuie. Dacă vrei să ascunzi și datele transmise, doar un VPN te poate ajuta.
  5. Nici utilizarea unui VPN, nici a unui server proxy nu îți oferă securitate completă în lumea noastră interconectată. Este recomandat să instalezi și folosești și o soluție bună de securitate pentru a te proteja de atacurile ransomware, keyloggere, viruși și alte amenințări similare.

Când este mai bine să folosești un server proxy și când este mai bun un VPN?

Noi credem că VPN-urile sunt mai bune decât serverele proxy din toate punctele de vedere. VPN-urile sunt mai bune în a-ți oferi anonimitate și sunt cu siguranță mai bune în a-ți oferi securitate. Tot ce faci pe internet în timp ce ești conectat la un VPN este criptat și nimeni nu poate să monitorizeze sau să-ți urmărească activitatea. Singurul aspect negativ major la VPN-uri este că aceste servicii tind să coste mai mult decât costă un server proxy. Dacă tot ce vrei este să îți ascunzi adresa IP sau locația reală de un site web sau de un serviciu de pe internet care nu face decât verificări de rutină, atunci poate că un server proxy este bun pentru tine. Dacă însă vrei anonimitate, securitate și confidențialitate, atunci abonarea la un serviciu VPN este ceea ce îți trebuie. Ai grijă însă ca serviciul VPN la care te abonezi să nu păstreze loguri cu activitatea ta și, dacă face totuși acest lucru, acestea să nu poată fi folosite de terțe părți.

În cazul în care te întrebi dacă poți să folosești simultan un proxy și un VPN, răspunsul este da. Totuși, nu este ceva ce noi îți recomandă deoarece VPN-ul face deja și treaba proxy-ului, în același timp criptând și traficul pe internet. Mai mult, chiar dacă ai putea fi tentat să crezi că un server proxy este mai rapid decât un VPN, dacă le folosești pe ambele, viteza ta de internet, în final, va fi cea a serviciului mai lent: cea a proxy-ului sau cea a VPN-ului.

VPN vs. proxy: Ce să alegi?

Atât serverele proxy, cât și VPN-urile sunt instrumente utile, fără îndoială. Acum că știi tot ce trebuie despre utilizarea proxy vs. VPN, am vrea să știm: pe care îl preferi? Este un proxy destul pentru tine? Ești dispus să plătești pentru securitatea ta online sau un serviciu gratuit îți este îndeajuns? Spune-ne în comentarii.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Wireless