Recenzie Razer DeathAdder Chroma - Un mouse de gaming simplu și frumos

Recenzie Razer DeathAdder Chroma - Un mouse de gaming simplu și frumos
Rating

Razer este o companie cu un nume care a devenit sinonim cu calculatoarele și accesoriile de gaming de calitate. Unul dintre cele mai populare dispozitive create de ei este Razer DeathAdder Chroma. Este vorba despre un mouse care oferă un senzor optic foarte bun, de 10.000 DPI, lucru care se traduce într-o precizie foarte bună pe majoritatea suprafețelor. Am testat acest mouse atât pentru munca de birou cât și în sesiuni lungi de joacă și vrem să îți spunem ce părere avem despre el, în acest review:

Reclamă

Despachetarea mouse-ului de gaming Razer DeathAdder Chroma

Mouse-ul de gaming Razer DeathAdder Chroma sosește într-o cutie care arată foarte bine, construită dintr-un carton de calitate, colorat în tatalitate în negru. Partea sa frontală este dominată de o imagine mare a mouse-ului. Culoarea de accent pe care o vei vedea peste tot pe cutie este verdele, culoarea folosită de Razer pentru brand-ul său. În cazul mouse-ului DeathAdder Chroma, vei vedea și numele Chroma imprimat distinct, în multiple culori.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Toate celelalte margini ale cutiei sunt pline cu informații despre dispozitiv, forma sa ergonomică, senzorul optic foarte precis, zonele de iluminare personalizabile ș.a.m.d.

Fiind o companie de gaming, pe una dintre lateralele cutiei, Razer a inclus și două recomandări pentru mouse-ul DeathAdder scrise de 2 jucători de la echipele de esports CLG și Evil Geniuses.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Deschide cutia și vei găsi un suport din plastic transparent. Trage-l afară și vei găsi mouse-ul DeathAdder Chroma. Sub el, sunt incluse și câteva documente și abțibilduri Razer.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Caracteristici hardware

Mouse-ul Razer DeathAdder Chroma este creat special pentru gameri și, drept urmare, are specificații tehnice de top. În primul rând, după cum poți vedea în imaginea de mai jos, DeathAdder Chroma este un mouse cu un design ergonomic, adresat gamerilor dreptaci.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Deși ambalajul său este plin de informații text și vizuale, mouse-ul de gaming Razer DeathAdder Chroma este de fapt un dispozitiv simplu cu un design minimalist. Primul lucru pe care îl vei observa când îl despachetezi este faptul că nu are decât câteva butoane: pe lângă butoanele de clic stânga și clic dreapta, ai la dispoziție o rotiță de derulare și douar două butoane laterale. În lumea jocurilor, acesta este numărul minim de butoane acceptate pentru un mouse care vrea să fie luat în considerare drept un mouse de gaming.

Performanțele lui Razer DeathAdder Chroma sunt alimentate de un senzor optic de top, de 10.000 DPI, cu o rată de transfer a informației către calculator de 1000 de Herți și o accelerație maximă de până la 300 de inci pe secundă sau 50g. Aceste specificații ar trebui să fie suficiente pentru a te convinge că DeathAdder Chroma poate fi un accesoriu excelent pentru orice gamer.

DeathAdder Chroma este numit Chroma pentru un motiv: îți oferă și două regiuni luminte (logoul Razer și rotița de derulare) ambele putând fi luminate în orice culoare îți dorești.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Dacă te interesează detaliul durabilității, trebuie să știi de la început că Razer DeathAdder Chroma are un cablu învelit în material brodat, care ar trebui să îl protejeze de la uzura prematură. Dimensiunile și greutatea sunt și ele aspecte importante pentru orice mouse de gaming, dar nu și pentru Razer DeathAdder Chroma, un mouse care se va potrivi bine în orice mână, fiind în același timp suficient de greu și destul de ușor pentru a îți plăcea, dar nu pentru a te obosi după multe ore de joacă. DeathAdder Chroma are 127 mm în lungime, 70 mm în lățime și 44 mm în înălțime. De asemenea, cântărește 105 grame.

Dacă vrei să citești mai multe despre caracteristicile tehnice ale mouse-ului de gaming Razer DeathAdder Chroma, vizitează-i pagina web oficială, pe care o vei găsi aici: Razer DeathAdder Chroma.

Experiența de utilizare și de gaming pe care ți-o oferă Razer DeathAdder Chroma

Au trecut două săptămâni de când am început să folosesc și (în cea mai mare parte a timpului) să mă joc cu mouse-ul Razer DeathAdder Chroma. Pot începe această secțiune a review-ului prin a spune că îmi place foarte mult.

Reclamă

Din momentul în care începi să folosești DeathAdder Chroma, observi cât de bine îți stă în mână. Design-ul și forma sa îl fac să fie foarte plăcut, chiar și când îl folosești pentru perioade lungi de timp, ca atunci când te joci jocul tău preferat trei zile la rând, de la răsărit la asfințit. Crede-mă, asta am făcut în ultimile trei zile de când am redescoperit Skyrim. 🙂

Nu știu dacă va fi la fel pentru toată lumea, dar un lucru care mie mi-a plăcut la forma lui Razer DeathAdder Chroma este faptul că poți să îl ții și în "claw grip" și în "palm grip". Dacă te uiți la mouse obiectiv, vei spune că este creat pentru "claw grip". Dar ce am aflat personal este că dacă vrei să îl folosești în "palm grip" tot ce trebuie să faci este să îți duci mâna puțin mai în față și gata… nu mai rămâne spațiu între palma mea și spatele lui DeathAdder Chroma. Din acest motiv, l-am putut folosi la fel de bine și în jocurile foarte rapide precum League of Legends, unde "claw grip" este mai bun, precum și în jocurile mai "lente", mai de anduranță, precum Skyrim, unde prefer "palm grip" după 8 ore de joacă. Sunt sigur că și tu vei fi de aceeași părere!

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Dacă îți plac jocurile rapide și te găsești des în situația în care îți transpiră mâinile atât de tare încât îți vine să arunci mouse-ul, uite o veste bună: Razer DeathAdder Chroma este construit dintr-un plastic acoperit cu un strat cauciucat și două suprafețe aderente mari pe laterale. Aceste caracteristici ajută la a îți păstra mâna uscată chiar și atunci când îți crește adrenalina din cauza lui Teemo din League of Legends. Iar cele două zone aderente de pe laterale te vor ajuta să ții bine mouse-ul chiar și în cele mai rapide jocuri.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Butoanele de clic stânga și clic dreapta de pe Razer DeathAdder Chroma au forme concave, astfel că ele au o tendință naturală de a îți ține degetele ca într-un fel de hamac. Poate sună puțin ridicol, dar asta este senzația pe care o ai. 🙂

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Din punct de vedere al butoanelor laterale, nu poți fi altfel decât mulțumit de poziția lor. Deși sunt destul de mari - și foarte ușor de găsit că tot veni vorba - nu le vei apăsa din greșeală pe niciunul, deoarece degetul tău mare are locul lui de odihnă special, sub ele.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Hai să aruncăm o privire și la foarte puținele puncte negative pe care le-am găsit la mouse-ul de gaming Razer DeathAdder Chroma. Primul este că butoanele sale sunt poate puțin mai zgomotoase decât cele de pe alte mouse-uri. Dar, pentru cineva care folosește o tastatură mecanică , un mouse la care i se aud clicurile nu este nimic extraordinar și, cu siguranță, nu este ceva enervant.

Cel de-al doilea lucru pe care aș putea să îl consider ca detaliu negativ la Razer DeathAdder Chroma este faptul că nu are un buton dedicat pentru modificarea rezoluției DPI. Mouse-ul meu vechi avea unul și, sincer, îi duc dorul. Senzorul optic de pe DeathAdder Chroma este capabil să funcționeze la maxim 10.000DPI, o rezoluție extrem de mare pentru majoritatea oamenilor. Sunt situații când vei vrea probabil să folosești o rezoluție mai scăzută. De exemplu, în Windows, cu excepția cazului în care folsoești un monitor cu o rezoluție foarte mare - 4K sau mai mare - utilizarea mouse-ului la setarea DPI maximă este exagerată. Pe monitorul meu 1080p, cursorul mouse-ului este mult prea rapid ca să îl poți urmări atunci când setez mouse-ul pe 10.000DPI. Desigur, ai opțiunea de a configura profile separate în software-ul Razer Synapse sau poți să faci modificări în setările de viteză ale mouse-ului din Windows, dar ar fi fost mult mai ușor dacă ai fi putut apăsa un buton de modificare a rezoluției DPI direct pe mouse. Pentru anumite acțiuni, ca de exemplu utilizarea unei puști cu lunetă într-un joc este posibil să vrei să ai DPI-ul maxim activat, dar pentru lucruri precum mișcarea normală vei vrea o rezoluție mai mică. Un buton de modificare a rezoluției DPI ar fi făcut aceste treceri mai ușoare.

O altă opțiune pe care o ai este să folosești software-ul Razer Synapse pentru a asocia niveluri de rezoluție DPI diferite la unul sau două butoane de pe mouse sau de pe tastatură (funcționează dacă ai o tastatură tot de la Razer). De exemplu, eu am o tastatură Razer BlackWidow, cu câteva taste macro pe ea. Am folosit Synapse pentru a asocia două dintre aceste taste pentru creșterea sau coborârea DPI-ului mouse-ului în timp real. O altă opțiune pe care o ai este să asociezi butoanele laterale sou rotița de scroll de pe mouse pentru modificarea DPI.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Să nu uităm și despre partea de Chroma a mouse-ului Razer DeathAdder Chroma: toate dispozitivele create de Razer care poartă și acest sufix la nume au iluminare completă, în orice culoare îți dorești. DeathAdder Chroma are două astfel de zone: una dintre ele este rotița de derulare iar cealaltă este logoul Razer. Cu ajutorul software-ului Razer Synapse le poți face pe amândouă să se aprindă sau să se stingă, în orice culoare vrei. Le poți face să treacă prin toate culorile din spectru sau poți aplica efecte de respirație pe logo. Cu siguranță vei găsi o variantă care să îți placă. Și sunt foarte sigur că îți va plăcea la nebunie cum arată noaptea - chiar este tare!

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Drivere și software

Razer DeathAdder Chroma funcționează imediat ce îl conectezi la calculatorul tău cu Windows. Dar, dacă vrei să îl personalizezi, va fi necesar să instalezi driverele și software-ul Synapse. Îl poți descărca de aici: Razer Synapse.

După ce îl instalezi, poți să vezi și să configurezi tot ce se poate la DeathAdder Chroma, începând de la detaliile de performanță și terminând cu efectele de iluminare care îți plac mai mult. Prima filă se numeste Customize (Personalizare) și conține setările pentru butoane și ce fac ele când le apeși.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

În fila Performance (Performanță) , poți să configurezi sensibilitatea DPI, să setezi accelerația și să modifici rata de polling a mouse-ului tău Razer DeathAdder Chroma. Merită menționat și faptul că poți să intri în detaliu și poți să setezi diferit sensibilitatea mouse-ului pe axa orizontală și pe cea verticală.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Pagina de Lighting (Iluminare) îți dă opțiunea de a alege culorile și efectele pe care vrei să le folosească mouse-ul Razer DeathAdder Chroma pentru rotița de scroll și pentru zona de logo. Suntem siguri că vei fi foarte mulțumit de opțiunile pe care le ai. Până la urmă, chiar poți alege orice culoare vrei și ai la dispoziție 16,8 milioane de opțiuni.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

DeathAdder Chroma îți dă și posibilitatea de a îți calibra mouse-ul în funcție de suprafața pe care îl folosești. Dacă ai și un mouse pad Razer, tot ce trebuie să faci este să alegi modelul pe care îl deții și mouse-ul se va ajusta automat. Dacă folosești un mouse pad de la un alt producător, poți să faci o calibrare manuală, astfel încât Razer DeathAdder Chroma să meargă cât mai bine pe el.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Software-ul Razer Synapse este foarte cunoscut pentru multitudinea de opțiuni de personalizare pe care ți le oferă. Iar una dintre cele mai bune părți la mouse-urile lor este că pot să înregistrezi tot felul de macro-uri pentru ele. Le înregistrezi în Synapse și le asociezi la un buton de pe mouse, sau chiar și la o tastă de pe tastatura ta, dacă este produsă tot de Razer. Este foarte interesant și util.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

O caracteristică specială la linia de dispozitive Chroma de la Razer este faptul că dezvoltatorii de jocuri și aplicații pot să controleze culorile de pe dispozitive. Aceasta este o metodă interesantă de a face jocurile să îți ofere o experiență și mai imersivă. De exemplu, dacă te joci Rise of the Tomb raider și activezi Chroma Apps în Synapse, luminile de pe DeathAdder Chroma se vor aprinde în roșu ori de câte ori ești lovit în joc. Nu se poate să nu-ți placă așa ceva.

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

În final, dacă ești un gamer adevărat și îți dedici mult timp pentru această activitate, să îți știi obiceiurile și tendințele sunt lucruri pe care vei vrea să le monitorizezi și să le măsori în timp ce te joci, pentru că vei vrea mereu să fii mai bun. Aici își fac apariția statisticile și "heatmap-urile" din Synapse. Ele îți pot arăta exact câte clicuri ai dat și cum ți-ai mișcat mouse-ul, în fiecare și în toate jocurile pe care le-ai jucat. Uite de exemplu cum arată unul dintre jocurile mele de League of Legends:

Razer DeathAdder Chroma
Razer DeathAdder Chroma

Aspecte pro și contra

Razer DeathAdder Chroma este un mouse de gaming excelent. Iată ce ne-a plăcut cel mai mult la el:

  • Razer DeathAdder Chroma este un mouse simplu, care arată foarte bine
  • Are un design ergonomic care te ajută să nu obosești chiar dacă folosești mouse-ul pentru perioade lungi de timp
  • Senzorul optic are o rezoluție de 10.000DPI, un număr impresionant pentru orice joc și jucător
  • Efectele de iluminare sunt superbe și ușor de configurat
  • Software-ul Razer Synapse este ușor de folosit și este bazat pe cloud, ceea ce înseamnă că nu îți vei pierde setările niciodată
  • Are un preț bun, având în vedere tot ce are de oferit

Singurul aspect negativ la Razer DeathAdder Chroma este faptul că nu are un buton dedicat pentru schimbarea nivelului DPI. Nu toți oamenii vor așa ceva, însă sunt și jucători care poate vor să modifice sensibilitatea DPI în funcție de ceea ce fac într-un anumit joc, nu doar în funcție de fiecare joc în parte. Totuși, această problemă poate fi rezolvată prin personalizarea mouse-ului sau a tasturii în software-ul Razer Synapse.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Razer DeathAdder Chroma este un mouse excelent și un exemplu foarte bun pentru ceea ce ar trebui să îți ofere un dispozitiv de gaming de top. Nu vei obosi când îl vei folosi, indiferent că te joci 2 ore sau 10 ore pe zi. Vei aprecia sensibilitatea sa foarte ridicată, opțiunile de personalizare în detaliu, calitatea driverelor și ușurința de utilizare. De asemenea, faptul că software-ul Razer Synapse este bazat pe cloud înseamnă că nu îți vei pierde niciodată setările de personalizare și că îți poți conecta ușor mouse-ul la mai multe calculatoare iar el va funcționa la fel de fiecare dată, fără a fi nevoie să reconfigurezi totul de la zero. Opțiunile de iluminare sunt frumoase și pot să contribuie la o experiență și mai plăcută în jocuri. Noi recomnandăm Razer DeathAdder Chroma tuturor utilizatorilor care au nevoie de precizie și de o sensibilitate mare a mouse-ului lor. Ei pot fi gameri, graficieni, designeri sau utilizatori care lucrează cu ecrane cu rezoluții foarte mari.

Descoperă: Divertisment Recenzii