Recenzie ASUS RT-AC58U - Este un router AC1300 de top?

Recenzie ASUS RT-AC58U - Este un router AC1300 de top?
Rating

ASUS RT-AC58U AC1300 este un dispozitiv nou care încearcă să concureze în spațiul aglomerat al routerelor wireless care costă sub 450 de lei. Acest model iese în evidență prin faptul că include un procesor cu patru nuclee care se găsește în foarte alte puține routere. Acest procesor este primul "system-on-chip" de pe piață care oferă suport nativ pentru facilitățile din valul 2 al standardului 802.11ac, facilități care au fost finalizate în vara anului 2016. Dacă vrei să afli părerea noastră despre acest router și date despre performanțele sale reale, citește acest review:

Reclamă

Despachetarea routerului ASUS RT-AC58U AC1300 dual-band wireless

Routerul dual-band ASUS RT-AC58U AC1300 vine într-o cutie simplă cu poza dispozitivului pe partea superioară. De asemenea, putem vedea și unele dintre cele mai importante caracteristici ale sale: viteza maximă totală teoretică, suportul pentru modemuri 3G/4G, portul USB 3.0 ș.a.m.d.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Pe partea din spate a cutiei sunt descrise caracteristicile cele mai importante, precum noul procesor cu patru nuclee, raza de acoperire mai mare, etc. Când deschizi cutia, înăuntru vei găsi următoarele: routerul, alimentarea, un disc de suport, garanția, un ghid pentru configurarea rapidă și un cablu de rețea.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Experiența despachetării routerului ASUS RT-AC58U AC1300 este rapidă și plăcută. Înăuntrul cutiei vei găsi toate elementele la care te aștepți de la un router WiFi.

Caracteristici hardware și design

ASUS RT-AC58U este un router wireless cu patru antene externe, care nu pot fi demontate. Asta este posibil să fie un neajuns pentru anumiți utilizatori. Antenele sunt folosite pentru emiterea semnalului wireless, folosind tehnologiii MU-MIMO, care promit rapiditate și stabilitate. Două antene sunt folosite pentru frecvența wireless de 2,4 GHz și două pentru cea de 5 GHz.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

ASUS RT-AC58U este primul router de pe piața românească, care vine cu un procesor cu patru nuclee, Qualcomm IPQ4018, la frecvența de 717 MHz. Acesta este și primul cip (system-on-chip ori SoC) care oferă suport nativ pentru facilitățile din valul 2 al standardului 802.11ac. El este complementat de 128 MO de memorie RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware și alte elemente software de pe router. În mod evident, acest router oferă suport pentru cele mai noi standarde, inclusiv 802.11ac și 802.11n.

Pe partea din spate a routerului, se găsește portul WAN pentru conexiunea la internet și patru porturi de rețea Gigabit, butonul pentru WPS, mufa de alimentare, un buton pentru pornirea și oprirea routerului, precum și o mufă pentru resetarea setărilor.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Pe partea din față vei vedea ledurile care indică stadiul funcționării routerului și un port USB 3.0.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Mărimea acestui router este destul de mică, el având 207 x 148,8 x 35,5 mm în lungime, lățime și înălțime. ASUS RT-AC58U cântărește doar 396 de grame.

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile oficiale acest acestui router, mergi la această pagină: Specificații ASUS RT-AC58U.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului ASUS RT-AC58U AC1300 dual-band wireless

Unul dintre primele lucruri pe care le-am remarcat la ASUS RT-AC58U este că nu poate fi montat cu ușurință pe pereți, deoarece nu are un sistem de montare VESA pe partea din spate.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Pentru a te asigura că ai cel mai bun semnal wireless, trebuie să-l amplasezi pe o suprafață plată, cu antenele orientate precum în schema de mai jos.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Configurarea firmware-ului este rapidă și simplă, ca pe orice alt router ASUS. Mai întâi, ești rugat(ă) să-ți schimbi numele de utilizator și parola implicite, ceea ce este o precauție de securitate binevenită. După aceea, routerul detectează tipul conexiunii tale la internet și-ți cere detaliile pentru conectare.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

După ce le oferi, ești rugat(ă) să introduci numele și parola pentru cele două rețele wireless emise de router.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

La finalul configurării inițiale, se afișează un sumar al setărilor tale. Poți accesa interfața de utilizare și setările avansate, lucru pe care îți recomandăm să îl faci. O caracteristică pe care am observat-o este că, în secțiunea Hartă rețea, există o filă Status, care-ți arată gradul de utilizare al procesorului și al memoriei RAM. Este o caracteristică utilă pentru a depana probleme și a-ți da seama când ai pornit prea multe facilități care consumă resurse și reduc performanța routerului.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Interfața de utilizare este foarte bine organizată și ușor de navigat. De asemenea, ASUS oferă un suport lingvistic foarte bun. Intefața este disponibilă în 18 limbi, printre care se numără și limba română.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Toate setările sunt bine organizate și este ușor să găsești ceea ce cauți. O altă caracteristică utilă este și că documentația de ajutor este ușor de accesat: dacă nu înțelegi ce face o setare, mută mouse-ul peste ea și, dacă vezi un semn al întrebării afișat, dă clic pe el. Se va deschide un câmp de text cu explicații despre acea setare.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

Ca întotdeauna, ASUS ne-au obișnuit cu un nivel de control foarte ridicat pe routerele lor. Poți personaliza orice setare în detaliu iar serviciile extra sunt dezactivate în mod implicit, pentru a economisi resurse de procesare.

Când ai terminat de configurat routerul ASUS RT-AC58U, urmează conectarea tuturor dispozitivelor din rețea. Procesul este rapid și ușor. Noi am putut să partajăm foarte rapid fișiere și dispozitive, cum ar fi o imprimantă de rețea.

Un aspect care ne-a displăcut este faptul că ledurile de pe partea de sus a routerului tind să fie foarte vizibile noaptea. Din fericire, dacă te uiți atent prin setări vei putea vedea că poți configura butonul WPS să funcționeze și ca un buton pentru pornirea și oprirea ledurilor, ceea ce este foarte util.

ASUS RT-AC58U
ASUS RT-AC58U

În săptămâna în care am testat acest router, am fost, în general, mulțumiți de performanțele oferite. Dar, am identificat și câteva probleme:

  • Atunci când schimbi setările wireless ale routerului, este necesară o repornire a dispozitivului și timpul de așteptare este destul de ridicat.
  • Într-o noapte, cele două rețele wireless emise de router au încetat să mai fie disponibile. Acestea au revenit după ce am repornit routerul.
  • Am observat căderi de viteză pentru perioade scurte de timp. În majoritatea timpului, ASUS RT-AC58U a performat bine, așa cum vei vedea în secțiunile următoare ale acestui review. Dar, pentru perioade scurte de timp, viteza rețelei wireless scădea destul de mult, fără nicio explicație, pentru a își reveni câteva minute mai tâziu. Această problemă a avut loc mai frecvent pe rețeaua wireless la 2,4 GHz și mai rar pe cea la 5 GHz.

Aceste probleme par să țină de firmware. Hardware-ul de pe ASUS RT-AC58U este foarte capabil să îți ofere conexiuni wireless stabile și rapide, iar problemele ar trebui să poată fi rezolvate în versiunile viitoare de firmware.

Configurarea routerului ASUS RT-AC58U este simplă și rapidă. Suportul lingvistic oferit este excelent, iar documentația de ajutor este la îndemână. Utilizatorii avansați vor aprecia și nivelul de control pe care-l primesc de la acest router. Există totuși și câteva neajunsuri: nu poți monta acest router pe pereți, iar firmware-ul are câteva probleme de stabilitate care afectează rețeaua wireless (acestea ar trebui să fie rezolvate în noi versiuni de firmware). Per total, routerul ASUS RT-AC58U este capabil să ofere conexiuni wireless rapide.

Citește următoarea pagină a acestei recenzii pentru a vedea ce performanțe oferă acest router precum și verdictul nostru final.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless