Recenzie ASUS ZenBook 3 UX390 - Cel mai subțire ultrabook marca ASUS

Recenzie ASUS ZenBook 3 UX390 - Cel mai subțire ultrabook marca ASUS
Rating

Aplicații preinstalate pe ASUS ZenBook 3 UX390

Am menționat la începtul acestui review că noi nu am primit în teste versiunea finală de retail a acestui ultrabook, ci pe cea destinată presei, pentru ca recenziile să fie publicate cât mai aproape de lansarea oficială a produsului. Asta înseamnă, printre altele, că sistemul de operare de pe sistemul nostru nu avea niciun fel de bloatware și aplicații suplimentare, în afară de driverele necesare unei bune funcționări. Cel mai probabil, lista de aplicații instalate în mod implicit pe ASUS ZenBook 3 UX390 este asemănătoare ori aceeași cu lista aplicațiilor instalate pe fratele său cu un preț mai accesibil: ASUS ZenBook 3 UX305UA.

Performanțe în testele sintetice

Am început testele noastre prin a măsura cât de rapid pornește Windows 10 pe ASUS ZenBook 3 UX390, folosind aplicația BootRacer. Am măsurat un timp mediu de pornire de 21 de secunde, ceea ce este foarte bine.

ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook
ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook

Apoi, am vrut să vedem cât de bine se comportă ASUS ZenBook 3 UX390 în sarcini uzuale de business, cum ar fi navigarea pe internet, utilizarea de aplicații Office ori videoconferințe. Pentru a ne face o idee concretă, am folosit suita de teste Work conventional , inclusă în PCMark 8. Scorul total a fost de 3262 de puncte, ceea ce înseamnă că acest ultrabook are toată puterea hardware necesară pentru a rula fluent orice sarcină de lucru într-un mediu de business obișnuit.

ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook
ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook

Deși ultrabook-urile nu sunt create pentru gaming, asta nu înseamnă că utilizatorii nu le folosesc și pentru a juca un joc "casual " din când în când. De aceea am testat ASUS ZenBook 3 UX390 folosind un benchmark mai vechi, numit 3DMark Vantage. Acesta are drept scop măsurarea performanței în jocurile DirectX 10.

Reclamă

ASUS ZenBook 3 UX390 a obținut 6079 de puncte în testele Performance , scor care ne confirmă faptul că acest ultrabook nu este construit pentru gaming. Testele au măsurat un număr mic de cadre pe secundă randate și asta ne spune că acest ultrabook este o alegere bună doar pentru jocuri cu o grafică nepretențioasă, cum sunt cele pe care le găsești, de obicei, în Magazinul Windows.

ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook
ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook

Apoi, am trecut la testele pentru unitatea de stocare, folosind benchmark-ul CrystalDiskMark. După cum vezi în captura de ecran de mai jos, este destul de clar că unitatea SSD de pe acest ultrabook este foarte rapidă și capabilă să execute cu brio sarcini de scriere și citire a datelor pe disc.

ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook
ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook

Am testat și sistemul de răcire al acestui ultrabook. Pentru a face asta, am rulat testul Prime95 pentru a stresa sistemul la maxim și am monitorizat temperatura procesorului folosind aplicația CoreTemp. După aproape o oră de tortură, cea mai mare temperatură înregistrată pentru procesor a fost de 90 de grade Celsius. Odată ajuns la această temperatură, sistemul de răcire a trecut la viteza sa maximă și, după câteva secunde, temperatura a scăzut la 68 de grade Celsius, unde a și rămas până la finalul testului.

ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook
ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook

La final, am testat autonomia oferită de ASUS ZenBook 3 UX390 cu aplicatia PowerMark. Aceasta a estimat că, în scenarii normale de utilizare, bateria te va ține pentru aproximativ 4 ore și 13 minute. Dacă micșorezi luminozitatea ecranului, vei putea crește acest timp până la 6 ore. Deși este un rezultat decent, este mai slab decât ceea ce îți oferă alte ultrabook-uri, inclusiv alte modele ale aceleiași companii. Diferența principală va fi că alte ultrabook-uri nu vin cu cel mai nou procesor Intel Core i7, care oferă un nivel de performanță peste media din această clasă de dispozitive. De aceea, în decizia ta de achiziție va trebui să decizi ce este mai important pentru tine: performanțele foarte bune ori o autonomie cât mai bună?

ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook
ASUS, ZenBook, 3, UX390, ultrabook

Testele sintetice executate de noi, ne-au arătat că ASUS ZenBook 3 UX390 este un ultrabook foarte performant, capabil să execute cu succes orice sarcină dintr-un mediu de business. Singurele puncte slabe sunt editatea video și gaming-ul.

Pro și contra

ASUS ZenBook 3 UX390 este un dispozitiv premium, cu multe aspecte pozitive:

  • Arată foarte bine și este un dispozitiv foarte elegant
  • Este foarte subțire și ușor
  • Hardware-ul inclus este foarte performant pentru un dispozitiv din această clasă
  • Tastatura iluminată este confortabilă și pentru perioade lungi de utilizare
  • Calitatea sunetului este peste medie cât timp nu dai volumul la maxim
  • Cititorul de amprente este rapid și util
  • Include un mini-doc USB-C în pachetul standard și nu trebuie să-l cumperi separat

Există și câteva neajunsuri:

  • ASUS a sacrificat conectivitatea și numărul de porturi oferite pentru a veni pe piață cu cel mai subțire și ușor dispozitiv posibil. Asta înseamnă că trebuie să iei cu tine mini-doc-ul USB-C pentru a te putea conecta la alte dispozitive
  • Vizibilitatea ecranului atunci când ieși afară, în lumina soarelui, nu este foarte grozavă
  • Camera web este de slabă calitate
  • Prețul nu este pentru oricine
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS ZenBook 3 UX390 este un dispozitiv high-end cu un preț premium, care vrea să ofere "subțirimea și ușurimea" absolute. Dacă-l cumperi, vei primi un ultrabook foarte elegant, care va întoarce privirile oricui este interesat de modă și design. Hardware-ul inclus este foarte puternic, capabil să facă față cu succes oricărei sarcini de business, cât timp nu vorbim despre editare video sau de gaming. Acest ultrabook vine cu un cititor de amprente care-ți permite să intri în Windows foarte rapid și cu un mini-doc USB-C care-ți permite să conectezi alte dispozitive, fără a plăti extra, cum este cazul cu cele mai noi MacBook-uri. Dacă vrei să maximizezi autonomia oferită, îți sugerăm să cumperi modelul cu procesorul Intel Core i5, deoarece procesorul Intel Core i7 consumă mai multă energie. Dacă îți dorești performanțe de top, într-un ultrabook foarte subțire, ușor și elegant, atunci ASUS ZenBook 3 UX390 este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le ai la dispoziție.

Descoperă: Productivitate Recenzii Windows