Recenzie Linksys Velop AC1300: Cel mai echilibrat sistem mesh WiFi de la Linksys!

Recenzie Linksys Velop AC1300: Cel mai echilibrat sistem mesh WiFi de la Linksys!
Rating

Velop este brandul Linksys pentru sistemele de tip mesh WiFi pentru toată casa. Există mai multe modele Velop pe piață, cu aspect ușor diferit și prețuri diverse. Pentru această recenzie, am primit în teste modelul WHW01. Acesta are dimensiuni mai reduse, un preț mai accesibil, dar și hardware ușor diferit de modelele precedente ale acestui band. Iată ce primești dacă-ți cumperi Linksys Velop WHW01 și care este părerea noastră despre acest sistem wireless:

Reclamă

NOTĂ: În acest review am testat versiunea hardware WHW01. Acest model este disponibil în kit-uri de o stație, două stații sau trei stații. În funcție de câte stații sunt în kit, numele se schimbă. În magazine găsești Linksys Velop AC1300, AC2600 sau AC4900. Este o alegere neinspirată care crează confuzie și este necesar să fii atent(ă) la numărul modelului, nu la numele de marketing folosit în magazine.

Linksys Velop WHW01: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem mesh WiFi este o alegere bună pentru:

 • Utilizatorii care apreciează gadget-uri cu un design discret și elegant
 • Persoanele care au Amazon Alexa și vor să-și controleze rețeaua WiFi prin comenzi vocale
 • Utilizatorii care preferă să-și configureze și administreze rețeaua WiFi de pe telefon

Pro și contra

Linksys Velop WHW01 are următoarele aspecte pozitive:

 • Design foarte plăcut
 • Este ușor de instalat și configurat
 • Prețul rezonabil în comparație cu alte sisteme Velop
 • Poate fi controlat de oriunde, cât timp ai o conexiune la internet
 • Poate fi administrat și dintr-un navigator web
 • Este integrat cu Amazon Alexa
 • Suport lingvistic bun (deși lipsește limba română)

Există și câteva neajunsuri de luat în considerare:

 • Nu include unelte de securitate precum protecție antivirus și un sistem de prevenție a intruziunilor
 • Alte sisteme de tip mesh WiFi sunt mai rapide
Notă produs 4/5

Verdict

Atunci când am testat primul sistem mesh Linksys Velop WHW03, un model high-end, am fost relativ dezamăgiți de ceea ce oferă. Cel mai scump model de sistem mesh WiFi nu este cel mai rapid, nici cel mai avansat și nu include unelte de securitate precum protecție antivirus sau controale parentale bazate pe servicii cloud. Credem că Linksys Velop AC1300 (WHW01) este o îmbunătățire semnificativă, mai ales în ceea ce privește prețul de achiziție. Da, hardware-ul său nu este la fel de puternic ca cel al fratelui mai mare, dar diferențele de peformanță sunt minore și nu justifică achiziția modelului mai scump. De asemenea, nu am întâlnit problemele de conectivitate existente la modelul mai scump. Linksys Velop WHW01 nu este cel mai bun ori cel mai ieftin sistem mesh WiFi, dar în comparație cu restul familiei Velop, este o alegere mai echilibrată și un model care merită luat în considerare.

Despachetarea sistemului mesh WiFi Linksys Velop (WHW01)

Linksys Velop WHW01 vine într-o cutie albă cu un aspect plăcut. Pe partea din față, este o poză cu sistemul mesh pe care l-ai cumpărat și câteva dintre caracteristicile sale cele mai importante. Pe laterale, sunt informații despre produsul cumpărat, inclusiv caracteristicile sale hardware și o comparație cu alte sisteme Velop, precum WHW03, care a fost testat aici.

Pachetul în care vine Linksys Velop WHW01
Pachetul în care vine Linksys Velop WHW01

Dacă vrei să vezi întreaga experiență de despachetare și tot ce găsești în cutie, vezi clipul de mai jos:

În cutie sunt următoarele elemente: stațiile care compun sistemul mesh WiFi, alimentatoarele lor, un cablu Ethernet, ghidul pentru configurarea rapidă, un disc cu documentație, garanția și alte informații legale.

Experiența de despachetare oferită de Linksys Velop este demnă de un dispozitiv premium. Atât pachetul în care sunt ambalate cât și stațiile Velop sunt frumoase. De asemenea, primești toate accesoriile de care ai nevoie pentru a utiliza și configura sistemul în câteva minute.

Caracteristici hardware și design

Linksys Velop WHW01 are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4018 la frecvența de 710 MHz. În comparație, modelul mai scump Velop WHW03, are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019 la frecvența de 716 MHz. Principala diferență între cele două procesoare este că al doilea oferă o viteză maximă mai mare, care este observabilă în viața reală doar atunci când folosești plăci wireless scumpe. ASUS Lyra Mini are același procesor precum Velop WHW01, ceea ce-l face competitorul său direct. De aceea, în testele noastre am comparat ambele modele în mod direct.

Stațiile Linksys Velop WHW01
Stațiile Linksys Velop WHW01

Linksys Velop WHW01 vine cu 256 MO de RAM DDR3 și 256 MB spațiu de stocare. Acest model are trei antene interne, suport pentru standardul wireless 802.11ac Wave 2, inclusiv transferuri 2x2 MU-MIMO. Fiecare nod din acest sistem mesh este dual-band, cu o lățime de bandă maximă teoretică totală împărțită astfel:

 • 400 Mbps pentru frecvența wireless de 2.4 GHz
 • 867 Mbps pentru frecvența wireless de 5 GHz

Asta înseamnă un total de 1267 Mbps. Din păcate Linksys ne spune că sistemul cu două stații este un sistem AC2600, pentru că are două noduri. De asemenea, kit-ul cu trei stații este numit AC3900. Această strategie de marketing este nefericită deoarece nu reflectă realitatea și câtă lățime de bandă primești de fapt. Rezultă estimări umflate artificial.

Stațiile Linksys Velop WHW01 nu sunt la fel de înalte ca cele ale modelului WHW03, dar sunt la fel de frumoase. Mărimea lor este de 7.87 x 7.87 x 14.09 centimetri în lungime, lățime și înălțime. Greutatea unei stații este de 941 grame.

Modelul WHW01 are un loc diferit pentru porturile Ethernet și mufa de alimentare, fiind mai accesibil. Considerăm că această alegere este o îmbunătățire față de modelul mai scump Linksys Velop. Porturile Ethernet funcționeaza la 1 Gbps și oricare dintre ele poate fi folosit pentru a conecta o stație Velop la internet.

Porturile Ethernet și mufa de alimentare de pe Linksys Velop WHW01
Porturile Ethernet și mufa de alimentare de pe Linksys Velop WHW01

Pe fundul fiecărei stații avem butonul Reset, butonul Power pentru ponire și oprire, precum și detalii despre conectarea la rețeaua WiFi emisă de nodul respectiv. Este bine să folosești aceste date atunci când te conectezi prima dată la sistem și vrei să începi să-l configurezi de pe telefon sau tabletă.

Butoanele de pe fundul Linksys Velop WHW01
Butoanele de pe fundul Linksys Velop WHW01

Dacă vrei să citești toate caracteristicile produsului, mergi la această pagină: Specificații Linksys Velop (AC2600).

Reclamă

Configurarea și utilizarea sistemului wireless Linksys Velop WHW01

Pentru a configura Linksys Velop, ia nodul pe care vrei să-l folosești drept nod principal și amplasează-l acolo unde vrei să-l folosești. Apoi, conectează-l la internet și pornește-l. Așteaptă ca LED-ul de sus să fie colorat în mov. Atunci este gata pentru configurare.

LED-ul din partea de sus a Linksys Velop WHW01
LED-ul din partea de sus a Linksys Velop WHW01

Instalează și deschide aplicația Linksys pentru Android sau iOS, pe smartphone-ul sau tableta ta. Procesul de configurare folosește Bluetooth, așa că pornește cipul respectiv pe smartphone-ul sau tableta ta. Urmează instrucțiunile aplicației pentru configurarea Velop. Dacă le urmezi cu atenție, vei termina în 10-15 minute. Procesul de configurare a fost mai rapid pentru noi decât în cazul modelului WHW03.

Aplicația mobilă Linksys
Aplicația mobilă Linksys

Dar, am observat că modelul WHW01 pornește și se resetează mai lent decât fratele său WHW03. Daca ai nevoie să resetezi un nod, înarmează-te cu răbdare deoarece va dura câteva minute până îl vei putea reconfigura din nou.

Pe parcursul configurării inițiale este nevoie să introduci detaliile conexiunii tale la internet, să alegi locația fiecărei stații Velop și să introduci numele și parola rețelei wireless pe care o vrei emisă de sistem. Linksys Velop emite doar un nume de rețea și folosește o singură parolă de acces.

Configurarea Velop prin aplicația Linksys
Configurarea Velop prin aplicația Linksys

După ce ai terminat de configurat mesh-ul, caută cele mai noi actualizări de firmware și instalează-le. Aplicația mobilă Linksys se ocupă de acest proces și merge bine. Actualizările de firmware iau mai mult timp pe modelul Velop WHW01 și rețeaua este offline cel puțin cinci minute până se termină actualizarea.

Actualizare de firmware pentru Linksys Velop WHW01
Actualizare de firmware pentru Linksys Velop WHW01

Este o idee bună să conectezi aplicația mobilă Linksys la un cont Linksys Smart Wi-Fi, pentru a-ți putea controla de la distanță, de oriunde de pe internet, sistemul Velop. Cu ajutorul său, poți vedea setările rețelei tale, ce dispozitive sunt conectate și controla funcțiile de bază: accesul oaspeților, controlul parental, prioritizarea dispozitivelor și setările avansate disponibile.

Aplicația Linsksy pentru Android
Aplicația Linsksy pentru Android

Linksys oferă și access printr-un navigator web la setările Linksys Velop. Utilizatorii avansați vor aprecia asta deoarece le permite să-și controleze în detaliu sistemul mesh și rețeaua. Dar, atunci când te conectezi prin HTTPS, sunt erori și bug-uri care scad calitatea experienței de administrare. Aceste probleme există pentru toate dispozitivele Linksys și ar trebui rezolvate de către companie.

Interfața web pentru administrarea Linksys Velop WHW01
Interfața web pentru administrarea Linksys Velop WHW01

Un aspect pozitiv este faptul că atât interfața web cât și aplicația mobilă sunt disponibile în mai mult de douăzeci de limbi. Din păcate, limba română nu este disponibilă.

Documentația de Ajutor este la îndemână. De exemplu, atunci când folosești aplicația mobilă Linksys, primești acces la tutoriale despre cum se configurează și se folosește Linksys Velop, o bază de date cu cele mai frecvente întrebări și răspunsurile lor, precum și detalii despre cum să contactezi direct serviciul de suport de la Linksys.

Atunci când ai terminat de configurat totul, conectează-ți dispozitivele la rețea. Atunci când folosește un sistem de tip mesh Wifi, toate dispozitivele tale văd doar un nume de rețea (SSID). Dispozitivele mai noi și mai scumpe, cu suport pentru standardul 802.11ac se vor conecta folosind frecvența wireless de 5 GHz, iar celelalte folosind standardul 802.11n și frecvența de 2.4 GHz. Noi am conectat la rețea diverse tipuri de dispozitive: calculatoare desktop, laptop-uri, tablete, smartphone-uri, o consolă Xbox One, câteva prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă de rețea. Nu am avut probleme în a partaja și transfera conținut prin rețea, iar acoperirea wireless a fost în general stabilă.

Atunci când am transferat date prin rețeaua wireless, am observat un nivel relativ ridicat de variabilitate, mai ales pe frecvența wireless de 5 GHz. De exemplu, vezi graficul transferului de mai jos. A fost realizat pe un laptop amplasat într-o cameră separată de un perete de stația principală Velop. Am avut inclusiv o cădere până la 0, ceea nu este tocmai grozav. Dar, chiar și cu această problemă, Linksys Velop WHW01 ne-a oferit o viteză medie foarte bună.

Transfer prin WiFi pe banda de 5 GHz, realizat de Linksys Velop WHW01
Transfer prin WiFi pe banda de 5 GHz, realizat de Linksys Velop WHW01

Transferurile pe frecvența wireless de 2.4 GHz au fost mai stabile cu căderi mai puțin spectaculoase decât pe frecvența de 5 GHz. Iată un alt exemplu, pe același laptop, în altă cameră, separată de doi pereți de stația principală Velop. Stabilitatea transferului a fost net superioară primului scenariu.

Transfer prin WiFi pe banda de 2.4 GHz, realizat de Linksys Velop WHW01
Transfer prin WiFi pe banda de 2.4 GHz, realizat de Linksys Velop WHW01

Exceptând câteva bug-uri de firmware, experiența de utilizare oferită de Linksys Velop WHW01 este destul de plăcută. Controlul sistemului de la distanță funcționează bine atât din aplicația mobilă cât și dintr-un navigator web.

Dacă vrei să afli performanțele reale oferite de Linksys Velop, mergi la următoarea pagină din acest review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless