Review Tenda nova MW6: Ce îți oferă cel mai ieftin sistem mesh WiFi?

Review Tenda nova MW6: Ce îți oferă cel mai ieftin sistem mesh WiFi?
Rating

Dacă îți dorești sistem de tip mesh WiFi care să fie ieftin, cu siguranță te-ai uitat la Tenda nova MW6. Pe hârtie acest sistem pare promițător: are un preț accesibil în comparație cu alte opțiuni, nu arată rău și are o bună parte dintre caracteristicile altor sisteme mesh WiFi. În plus, poate fi controlat de la distanță de oriunde de pe internet. Dar, reprezintă o alegere Tenda nova MW6 inspirată? Citește această recenzie și află părerea noastră, bazată pe teste amănunțite:

Reclamă

Tenda nova MW6: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem de tip mesh WiFi pentru întreaga casă, este o alegere bună pentru:

 • Utilizatorii care vor un sistem mesh WiFi la un preț accesibil
 • Persoanele care nu sunt interesate de securitate și confidențialitate
 • Utilizatorii care au Amazon Alexa și vor să-și controleze rețeaua WiFi prin comenzi vocale

Pro și contra

Tenda nova MW6 are următoarele aspecte pozitive:

 • Este ușor de configurat (împerecherea lor este realizată din fabrică)
 • Prețul scăzut
 • Poate fi controlat de la distanță de oriunde de pe internet
 • Este integrat cu Amazon Alexa

Din păcate există și multe aspecte negative:

 • Actualizările de firmware pot fi o experiență frustrantă, cu bug-uri
 • Aplicația mobilă Tenda WiFi cere acces la date personale la care nu ar trebui să aibă acces
 • Variabilitate ridicată a vitezei pe parcursul transferurilor de fișiere prin rețeaua WiFi
 • Algoritmi slabi de administrare a lățimii de bandă existente, care duc la deconectarea temporară a clienților din rețea
 • Nu poate atinge mai mult de 700 Mbps atunci când folosești conexiuni Ethernet
Notă produs 2/5

Verdict

Principalele atuuri ale sistemului wireless Tenda nova MW6 sunt prețul scăzut și ușurința instalării. Dacă prețul este cel mai important criteriu pentru tine și nu ai o rețea cu multe dispozitive, atunci Tenda nova MW6 este o alegere decentă. Altfel, îți recomandăm să te uiți la sisteme mesh WiFi de la alți producători, care oferă un firmware de mai bună calitate, aplicații mobile care nu cer acces la tot ce ai pe telefon și care-ți oferă o rețea WiFi mai stabilă.

Despachetarea sistemului mesh WiFi Tenda nova MW6

Sistemul mesh WiFi Tenda nova MW6 vine într-o cutie neagră cu accente oranj. Pe partea de sus vezi o poză cu dispozitivele care compun sistemul. Pe laterale, sunt descrise cele mai importante caracteristici tehnice ale produsului și facilitățile pe care le oferă.

Pachetul în care vine Tenda nova MW6
Pachetul în care vine Tenda nova MW6

Atunci când deschizi cutia, găsești încă o cutie neagră. Când o deschizi, vezi în sfârșit dispozitivele care compun sistemul.

Despachetarea Tenda nova MW6
Despachetarea Tenda nova MW6

Scoate totul afară și vei găsi: dispozitivele mesh, alimentatoarele lor, un cablu Ethernet, ghidul pentru instalarea rapidă, garanția și alte informații.

Ce găsești în cutia în care vine Tenda nova MW6
Ce găsești în cutia în care vine Tenda nova MW6

Despachetarea Tenda nova MW6 durează puțin mai mult decât la alte sisteme similare, dar este o procedură plăcută. În pachet găsești tot ce ai nevoie pentru a instala și folosi sistemul mesh WiFi.

Caracteristici hardware și design

Fiecare stație Tenda nova MW6 are un SoC (System on a Chip) Realtek RTL8197FS cu un procesor la 1 GHz, 128 MO de RAM și 16 MO spațiu de stocare. Acesta oferă suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO. Tenda nova MW6 este un sistem mesh WiFi cu două benzi, cu o lățime de bandă maximă teoretică de 867 Mbps pentru frecvența de 5 GHz și de 300 Mbps pentru cea de 2,4 GHz. Asta înseamnă un total de 1167 Mbps.

Fiecare stație arată ca un cub alb, cu un led foarte mic pe unul din colțuri. Ledul se colorează diferit, în funcție de starea stației respective.

O stație Tenda nova MW6 pornită
O stație Tenda nova MW6 pornită

Pe partea dorsală a fiecărei stații sunt două porturi Ethernet la 1 Gbps și mufa de alimentare.

Stațiile Tenda nova MW6
Stațiile Tenda nova MW6

De asemenea, găsim și mufa Reset, foarte mică și greu de observat, care funcționează și drept un buton WPS. Tot acolo se găsește și un cod QR care poate fi folosit pentru a adăuga stația la sistemul mesh, alături de numele și parola rețelei wireless emise de nodul respectiv.

Ce găsești pe fundul unei stații Tenda nova MW6
Ce găsești pe fundul unei stații Tenda nova MW6

Fiecare stație cântărește 664 de grame și are o mărime de 10 x 10 x 10 cm în lungime, lățime și înălțime.

Reclamă

Configurarea și utilizarea sistemului wireless Tenda nova MW6

Pentru a configura și folosi Tenda nova MW6, ai nevoie de aplicația Tenda WiFi pentru Android și iOS. O mare problemă este faptul că-ți cere acces la multe lucruri la care nu ar trebui să aibă acces. De exemplu, aplicația vrea acces la mesajele tale SMS, la cameră, la informații despre apeluri, fișierele de pe telefon și istoricul aplicațiilor folosite. Dacă accepți să folosești aplicația mobilă Tenda WiFi ești obligat să-i dai acces la tot ce este important pe telefonul tău. Nu este o abordare inspirată și cel mai probabil nu respectă legislația Europeană GDPR. Această aplicație nu ar trebui să ceară acces la mai mult decât WiFi și Bluetooth, deoarece sunt singurele lucruri de care are nevoie pentru a funcționa și a-ți oferi ceea ce ai nevoie de la Tenda nova MW6.

Aplicația mobilă Tenda WiFi
Aplicația mobilă Tenda WiFi

Ca aspect pozitiv configurarea este mai rapidă și mai simplă decât în cazul altor sisteme mesh WiFi, deoarece Tenda a făcut împerecherea stațiilor din fabrică, înainte de a le vinde. Drept urmare, tot ce ai de făcut este să configurezi stația principală și să pornești celelalte două stații, iar acestea sunt imediat adăugate la sistemul mesh. De asemenea, poți controla de la distanță, de oriunde de pe internet, sistemul Tenda nova MW6, dacă-ți creezi un cont Tenda. Din păcate, contul nu este protejat cu autentificarea în doi pași și poate fi accesat doar din aplicația mobilă, nu și dintr-un browser web.

Aplicația mobilă Tenda WiFi
Aplicația mobilă Tenda WiFi

Un lucru recomandat să-l faci cât mai repede după configurarea inițială este actualizarea firmware-ului. Din păcate și această zonă este una cu probleme. Aplicația mobilă ne-a spus că nu a reușit să facă actualizarea, dar Tenda nova MW6 a repornit oricum și o actualizare parțială de firmware s-a realizat. După aceea, aplicația Tenda WiFi a pierdut accesul la sistemul mesh și a trebuit să-l resetăm și reconfigurăm încă odată. Abia după ce am trecut și prin acești pași, am reușit să finalizăm actualizarea firmware-ului în mod corect, fără erori, pe toate stațiile. Nu a fost o experiență pozitivă.

Tenda WiFi: actualizarea de firmware generează o eroare
Tenda WiFi: actualizarea de firmware generează o eroare

După ce am terminat cu actualizarea firmware-ului, am putut folosi sistemul Tenda nova MW6 și rețeaua wireless pe care o emite. Nu am avut probleme în a conecta dispozitivele noastre la rețea. Am conectat diverse tipuri de gadget-uri: smartphone-uri, tablete, laptopuri, o consolă Xbox One, două prize inteligente, un bec inteligent, o imprimantă wireless și două calculatoare desktop. Aplicația Tenda WiFi oferă uneltele de bază de care ai nevoie pentru a-ți configura sistemul mesh WiFi, fără prea multe opțiuni avansate pe care le vezi pe routerele wireless.

Setările aplicației Tenda WiFi
Setările aplicației Tenda WiFi

Un aspect pozitiv este faptul că aplicația Tenda WiFi include o secțiune de ajutor unde poți contacta serviciul de suport, atunci când ai probleme. Există și câteva întrebări frecvente la care ai răspunsuri, dar lista lor este scurtă iar explicațiile destul de sumare.

Puterea semnalului wireless a fost bună, dar calitatea conexiunii wireless nu a fost excelentă. Hai să aruncăm o privire peste graficul de mai jos: ne arată un transfer prin rețeaua wireless la frecvența de 5 GHz pe un laptop aflat în aceeași cameră cu stația principală Tenda nova MW6. Viteza medie obținută a fost mai slabă decât cea obținută cu alte sisteme mesh WiFi, iar variațiile de viteză au fost mari, inclusiv cu scăderi semnificative către zero.

Graficul unui transfer WiFi realizat de Tenda nova MW6
Graficul unui transfer WiFi realizat de Tenda nova MW6

Atunci când ne-am mutat în altă cameră, separată prin doi pereți de stația principală, dar care avea o stație Tenda nova MW6, variabilitatea a fost și mai dramatică, iar scăderile către zero și mai frecvente.

Graficul unui transfer WiFi realizat de Tenda nova MW6
Graficul unui transfer WiFi realizat de Tenda nova MW6

De asemenea, atunci când am descărcat un joc de pe Steam, am observat că unii clienți wireless aveau probleme în a primi o conexiune wireless de calitate. De exemplu, un smartphone a fost deconectat de la WiFi și clipul YouTube care rula pe ecran s-a blocat timp de câteva secunde. Pe un alt smartphone, mesajele trimise prin Messenger au început să aibă o întârziere mare. Aceste probleme semnalează faptul că algoritmii folosiți de Tenda pentru partajarea lățimii de bandă disponibile între clienții din rețea au nevoie de îmbunătățiri. Astfel de probleme nu au fost întâlnite atunci când am testat alte sisteme mesh WiFi.

Nu suntem impresionați de calitatea experienței de rețelistică oferită de Tenda nova MW6. Aplicația mobilă are probleme de confidențialitate, iar transferurile prin rețeaua wireless au un grad ridicat de variabilitate. De asemenea, administrarea lățimii de bandă disponibile este deficitară.

Dacă vrei să afli performanțele reale oferite de Tenda nova MW6, mergi la următoarea pagină din acest review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless