Review ASUS Lyra Mini: Performanțe foarte bune pe banda de 2.4 GHz

Review ASUS Lyra Mini: Performanțe foarte bune pe banda de 2.4 GHz
Rating

ASUS oferă trei sisteme de tip mesh WiFi pe piața pentru consumatorii casnici. Cel mai accesibil dintre ele este ASUS Lyra Mini. Este un sistem mesh AC1300, cu suport pentru transferuri 2x2 MU-MIMO, administrare mobilă de la distanță și o interfața de configurare accesibilă și de pe PC, nu doar pe smartphone și tabletă. Vrei să știi dacă ți se potrivește? Citește recenzia noastră pentru ASUS Lyra Mini:

Reclamă

ASUS Lyra Mini: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem mesh WiFi pentru toată casa este o alegere bună pentru:

 • Utilizatorii care apreciază dispozitive discrete, cu un design plăcut
 • Case inteligente sigure, cu protecție anti-malware și sistem de prevenție a intruziunilor incluse
 • Apartamente cu o suprafață mare, cu multe dispozitive WiFi care au nevoie de acoperire wireless

Pro și contra

ASUS Lyra Mini are următoarele aspecte pozitive:

 • Este ușor de folosit și configurat prin aplicația mobilă ASUS Lyra
 • Performanță excelentă pe banda wireless de 2.4 GHz
 • Control la distanță de oriunde de pe internet
 • Sistemul poate fi administrat și dintr-un navigator web (nu multe sisteme mesh oferă asta)
 • Protecție antivirus excelentă și controale parentale care nu expiră

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Performanța pe banda wireless de 5 GHz merită îmbunătățită
 • Prețul său de lansare este destul de ridicat
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS Lyra Mini este un sistem WiFi de tip mesh, care arată foarte bine. Configurarea este facilă, iar sistemul include protecție antivirus și controale parentale de calitate. De asemenea, poate fi controlat de la distanță de oriunde de pe internet. Performanțele sale sunt foarte bune pe banda wireless de 2.4 GHz în timp ce pe banda de 5 GHz sunt puțin dezamăgitoare. Prețul de lansare este destul de ridicat și asta-i diminuează din atractivitate. Dacă ai multe dispozitive în rețea, care se conectează mai mult pe banda wireless de 2.4 GHz, atunci ASUS Lyra Mini s-ar putea să fie cel mai bun sistem de tip mesh pe care-l poți cumpăra.

Despachetarea sistemul mesh ASUS Lyra Mini AC1300

ASUS Lyra Mini vine într-o cutie verticală albastră, cu o poză a dispozitivelor din kit pe partea din față. Pe laterale avem informații despre produs, aplicația sa mobilă, uneltele sale de securitate și caracteristicile hardware.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

În pachet găsim trei stații ASUS Lyra Mini, alimentatoarele lor și cablurile de încărcare aferente, un cablu Ethernet, garanția și expertul pentru configurarea rapidă. Din păcate, pachetul primit de noi a fost folosit de alte persoane înaintea noastră și lipsea cablul Ethernet din pachet.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Pachetul în care vine sistemul mesh ASUS Lyra Mini arată foarte bine și include accesoriile necesare pentru a-l folosit cât mai rapid.

Caracteristici hardware și design

Fiecare stație ASUS Lyra Mini are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4018 la frecvența de 717 MHz, 256 MO de RAM și 32 MO spațiu de stocare pentru firmware. Oferă suport pentru cele mai noi standarde pentru rețele wireless, inclusiv 802.11ac Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO. Fiecare ASUS Lyra Mini are trei antene interne și lățimea de bandă maximă teoretică este împărțită astfel: 400 Mbps pentru rețeaua wireless pe 2.4 GHz și 867 Mbps pentru rețeaua wireless pe banda de 5 GHz.

Stațiile ASUS Lyra Mini seamănă cu cele de pe kit-ul mai scump ASUS Lyra. Sunt doar puțin mai mici și mai ușoare, având 130mm x 130mm x 37,5mm în lungime x lățime x înălțime (fără ramă) și cântărind 450 de grame fiecare.

Atunci când bagi în priză o stație ASUS Lyra Mini, începe să pornească. Are leduri care se colorează diferit, în funcție de ceea ce se întâmplă:

 • Lumină turcoaz - înseamnă că totul funcționează bine
 • Red - semnalează că a pierdut conexiunea la stația centrală
 • Galben - conexiunea la internet nu funcționează
 • Solid alb - înseamnă că hub-ul este gata să fie configurat
ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Pe fiecare ASUS Lyra Mini sunt două porturi Ethernet, în partea din spate, care funcționează la viteza de 1 Gbps, precum și mufa de alimentare. Pe stația principală Lyra Mini, un port Ethernet este folosit pentru conexiunea la internet.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Pe spatele fiecărei stații găsești butonul Reset, patru piciorușe de cauciuc (pentru amplasarea pe suprafețe astfel încât să nu alunece) și găuri pentru montarea pe pereți. De asemenea, sunt tipărite și detalii despre numele rețelei WiFi emise de fiecare stație înainte de configurare.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: ASUS Lyra Mini Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea ASUS Lyra Mini

Configurarea sistemului ASUS Lyra Mini se face folosind aplicația mobilă ASUS Lyra pentru Android și iOS, sau de pe un PC, folosind un navigator web. Ambele metode funcționează dar nouă ne-a plăcut cel mai mult experiența configurării prin aplicația mobilă. Configurarea se realizează mai rapid, cu un grad mai ridicat de personalizare inițială. Dacă urmezi instrucțiunile oferite, nu vei avea probleme în a configura totul pe sistemul mesh ASUS Lyra Mini. Dar, alocă cel puțin 10-15 minute pentru a te asigura că ai timp să termini totul. Configurarea inițială implică următoarele: introducerea detaliilor despre conexiunea ta la internet, alegerea numelui rețelei wireless emise de sistem și parola de conectare, amplasarea fiecărei stații Lyra Mini și adăugarea tuturor stațiilor ASUS Lyra Mini la rețea. Un mic neajuns este că aplicația este disponibilă doar în limba engleză, nu și în română.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Atunci când ai terminat cu configurarea inițială, aplicația mobilă îți recomandă să activezi controlul de la distanță, de oriunde de pe internet. Este o facilitate utilă, apreciată de mulți utilizatori.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Aplicația verifică în mod automat dacă există noi actualizări de firmware și te anunță atunci când este cazul. Este o idee bună să-ți actualizezi sistemul ASUS Lyra Mini la cel mai nou firmware deoarece acesta tinde să rezolve probleme de securitate și performanță. O problemă pe care am observat-o este că prima actualizare de firmware poate eșua prima dată când o încerci și se instalează doar pe două din trei stații. Dacă și tu întâmpini această problemă, îți recomandăm acest ghid de depanare.

Aplicația mobilă ASUS Lyra este ușor de folosit și include puține opțiuni de configurare. Pe ecranul principal, vezi o hartă a rețelei tale, traficul aproximativ prin rețea în timp real și informații despre securitate. Poți configura lucruri precum managerul de trafic (QoS), accesul oaspeților la rețea, să administrezi membrii familiei și dispozitivele acestora, modul de funcționare și setările ASUS Lyra Mini. Utilizatorii cu puține cunoștințe tehnice nu vor avea probleme în a configura bazele rețelei, folosind aplicația ASUS Lyra. Dacă este nevoie de ajutor, există documentație în meniul Help (Ajutor), disponibilă în engleză.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Utilizatorii mai tehnici vor aprecia faptul că firmware-ul ASUS Lyra Mini poate fi accesat și dintr-un browser web. Acesta este disponibil în 19 limbi, inclusiv limba română, spre deosebire de aplicația mobilă.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Interfața de administrare web oferă control complet pentru toate caracteristicile de funcționare ale ASUS Lyra Mini . De exemplu, poți configura în detaliu cum funcționează modulul AiProtection, în timp ce din aplicația mobilă poți doar să-l activezi sau să-l dezactivezi. De asemenea, aici poți configura și facilități avansate precum partea de server VPN, care nu este disponibilă în aplicația mobilă.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Atunci când termini de configurat totul, începe să-ți conectezi dispozitivele la rețea. Atunci când folosești un mesh WiFi, dispozitivele tale văd doar un nume de rețea. Smartphone-urile și laptopurile cu suport pentru standardul 802.11ac se vor conecta folosind frecvența wireless de 5 GHz, iar dispozitivele mai vechi sau mai ieftine vor folosi standardul 802.11n pentru a se conecta la rețeaua wireless pe frecvența de 2.4 GHz.

ASUS Lyra Mini a funcționat bine și am conectat dispozitive diverse la rețea: PC-uri desktop, laptopuri, tablete, smartphone-uri, o consolă Xbox One, prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Nu am avut probleme în a partaja conținut prin rețea, iar acoperirea WiFi a fost stabilă. Atunci când am măsurat stabilitatea transferurilor prin rețeaua wireless, am avut rezultate bune. Nu au fost căderi bruște de viteză ori semnal, iar variabilitatea a fost în limite rezonabile. Dar, cea mai bună performanță am avut-o pe banda wireless de 2.4 GHz, nu pe cea de 5 GHz. Mai multe detalii în secțiunile următoare ale acestei recenzii.

ASUS Lyra Mini
ASUS Lyra Mini

Ne-au plăcut procesul de configurare și experiența de utilizare oferite de ASUS Lyra Mini. Performanțele au fost foarte bune pe frecvența wireless de 2.4 GHz. Unii utilizatori vor aprecia că pot conecta stațiile ASUS Lyra Mini între ele, folosind cabluri Ethernet, pentru viteză și acoperire maxime.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre performanțele reale ale ASUS Lyra Mini, citește următoare pagină a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless