Recenzie Router Belkin AC 1000 DB Wi-Fi Dual-Band AC+ Gigabit

Recenzie Router Belkin AC 1000 DB Wi-Fi Dual-Band AC+ Gigabit
Rating

Ați observat cât de multe routere AC au fost lansate pe piață în ultimele luni? Dar ce înseamnă de fapt AC și ce importanță are el pentru un router? Este cel mai recent standard pentru rețele fără fir. Este succesorul standardului 802.11n și oferă, cel puțin teoretic, o viteză de transfer până la 500 Mbiți/sec. Este destul de mult pentru un router fără fir, dar sunt routerele AC bune cu adevărat? Pentru a răspunde la această întrebare am testat în premieră un router AC, mai exact: Belkin AC 1000 DB. Să vedem ce poate să ofere, cum funcționează și dacă merită să dați banii pe el.

Reclamă

Specificați hardware

Acest router se remarcă prin faptul că suportă IEEE 802.11ac, un standard de rețea fără fir ce se află încă în stadiul de dezvoltare. Momentan ultima versiune a acestuia este Draft 4.0. Omologarea lui este așteptată spre sfârșitul lui 2013. În afară de aceasta, este un router standard cu patru conexiuni LAN si două porturi USB. Suportă protocoalele Dinamic, Static și PPOE pentru conectarea la Internet, funcționează pe frecvențele de 2,4 GHz și de 5 GHz și oferă securitate WEP, WPA și WPA2.

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless

Cel puțin în teorie, routerul oferă viteză simultană în dual-band până la 965 Mbps (300 Mbps pe frecvența de 2,4 GHz + 665 Mbps pe cea de 5 GHz). Puteți găsi specificațiile sale complete pe pagina oficială a produsului: AC 1000 DB Wi-Fi Dual-Band AC+ Gigabit Router.

Ce găsim în cutia router-ului Belkin AC 1000 DB

Pachetul cu routerul este destul de standard: arată bine, este ușor de desfăcut și conține exact ce ne așteptăm să găsim înăuntru.

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless

Veți găsi routerul, un scurt cablu de rețea, cablul de alimentare, un scurt ghid de instalare ce nu intră în prea multe detalii, un disc de configurare și o etichetă cu câteva setări prestabilite.

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless

Deși calitățile mele de fotograf lasă de dorit, vă puteți da seama din imagine că este un router destul de mare. Este mai greu decât cele pe care le-am testat până acum și arată bine. De asemenea, finisajele sunt de mai bună calitate comparativ cu familia precedentă de routere Belkin.

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless

Un alt aspect drăguț este acela că nu are foarte multe leduri. Unii utilizatori vor aprecia asta. Cel puțin pe mine m-a încântat. Dispozitivele de astăzi au prea multe luminițe ce se aprind tot timpul și devin enervante foarte repede.

Reclamă

Configurarea routerului

Configurarea inițială durează puțin și nu sunt foarte mulți pași de urmat. Veți fi rugat să selectați țara în care vă aflați, să introduceți detaliile contului alocat dvs. de către ISP (Internet Service Provider eng. = Distribuitor de serviciu Internet) și cam atât.

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless

Totuși asta nu înseamnă ca munca dvs. se termină aici. Mai sunt câțiva pași ce trebuie efectuați manual. În primul rând trebuie să schimbați parola de conectare la router. Parola inițială este goală, ceea ce reprezintă o problemă de securitate. Setările rețelei fără fir sunt configurate cu un set de valori predefinite, scrise pe eticheta găsită în pachet. Așa cum au afirmat mai mulți cercetători în domeniul securității, și acest lucru este o breșă de securitate. Mai multe detalii găsiți aici: Default WPA2 password on Belkin routers is easily worked out. Din păcate articolul este disponibil numai în limba engleză. Ar trebui de asemenea să schimbați numele rețelei (SSID) în ceva mai simplu de recunoscut ca fiind rețeaua dvs. și să-i schimbați parola (cheia de securitate).

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless

Interfața de administrare arată la fel ca la generațiile anterioare de routere Belkin. Nu include prea multe funcții avansate dar este ușor de utilizat chiar și de un începător.

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless

Am remarcat o diferență importantă față de modelele anterioare Belkin. Routerului nu îi mai ia foarte mult timp pentru a aplica modificările făcute, oricât de mici ar fi acestea. Setările majore presupun în continuare repornirea completă a routerului, proces ce durează cam 80 – 90 de secunde. Este destul mult, dar asemănător cu modelele anterioare. Totuși, modificările minore iau acum doar 8 – 10 secunde pentru a fi aplicate. O îmbunătățire binevenită. Înainte, orice modificare, lua foarte mult timp pentru aplicare. Nu am mai avut sentimentul că setările mele iau o eternitate pentru a fi aplicate. Sper ca Belkin să continue îmbunătățirile aduse pe această direcție și în viitoarele lor modele de routere.

Performanță

Eram tare curios să văd cum funcționează acest nou model de router. Eu testez routerele în apartamentul meu, ce are o suprafață de aproximativ 90 de m2. Am observat că semnalul pe frecvența de 5 GHz fluctuează mai puțin comparativ cu alte routere. Diferența nu este mare, dar este vizibilă. Belkin AC 1000 DB a fost capabil să ofere ceva semnal chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale apartamentului. Totuși semnalul pe frecvența de 2,4 GHz nu este la fel de puternic. În contrast, fluctuează mai mult decât în cazul altor routere testate. De vreme ce standardul 802.11ac funcționează doar pe frecvența de 5 GHz, este evident că inginerii de la Belkin s-au axat pe îmbunătățirea stabilității și puterii semnalului pe această frecvență. Apoi, am copiat câteva fișiere prin rețea folosind două calculatoare conectate prin cablu. Am observat că viteza de transfer este foarte stabilă, la aprox. 88 MO/sec (mulțumită unui disc SSD). Chiar dacă este o viteză bună, acest maxim este mic în comparație cu alte routere, ce au permis transferuri de până la 100 MO/sec. Am efectuat și alte teste și am observat că viteza conexiunii prin fir este întotdeauna mai mică față de viteza oferită de alte routere. De exemplu transferul fișierelor prin BitTorrent a fost posibil la un maxim de 3,8 MO/sec, față de 10 MO/sec cât am obținut cu alte routere. De asemenea Spedtest.net a arătat că vitezele mele de încărcare și de descărcare erau la jumătate față de cele obținute cu alte routere: 38 Mbps viteza de descărcare față de 70 Mbps și 21,51 Mbps viteza de încărcare față de 62 Mbps. Nu am fost de loc mulțumit. Apoi, am transferat câteva fișiere mari prin conexiunea fără fir, folosind frecvența 2,4 GHz. Viteza maximă atinsă a fost de 11,8 MO/sec lângă router. În colțurile îndepărtate ale apartamentului viteza a atins 2,5 MO/sec. Un rezultat bun! În ultimă fază, am transferat câteva fișiere folosind conexiunea fără fir pe frecvența de 5 GHz. Viteza maximă atinsă a fost de 16 MO/sec lângă router. În zonele îndepărtate ale apartamentului viteza a scăzut la 1,8 MB/sec. Acesta este un rezultat foarte bun! Navigând pe Internet, Speedtest.net nu a arătat diferențe importante între cele două frecvențe, cel puțin când eram în apropierea routerului. Analizând performanța router-ului Belkin AC 1000 DB, rezultatele obținute sunt mixte. Faptul că s-au axat foarte mult pe viteza oferită prin conexiunea fără fir, la frecvența de 5 GHz este evident. Belkin a reușit să aducă multe îmbunătățiri în această privință. Totuși, performanța oferită de conexiunea prin cablu lasă mult de dorit și ar fi necesară o actualizare de firmware pentru a îmbunătăți viteza de transfer și experiența utilizatorului.

Detalii ce fac diferența

Belkin AC 1000 DB include câteva funcții noi:

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
  • Intellisteam - este descrisă ca fiind o caracteristică nouă. Totuși pare să fie doar o denumire nouă pentru Quality of Service (Qos), o caracterstică inclusă și în modele mai vechi de routere. De asemenea, este regretabil faptul că setarea automată a ei nu funcționează deloc. Trebuie să configurați manual această caracteristică pentru ca ea să funcționeze. Acest aspect ar trebui reparat într-o versiune viitoare de firmware.

recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
recenzie, belkin ac 1000 db, router, wireless
  • Suport IPv6 - din nou prezentată ca fiind o caracteristică nouă, dar multe alte routere oferă suport pentru IPv6 de ceva timp.

  • Self Healing - este o funcție ce vă permite să setați o reinițializare regulată a routerului, cu scopul de a elimina posibilele probleme de rețea.

  • Modul ECO - oferă posibilitatea de a deconecta transmisia radio în anumite intervale orare când știți că nu este necesară conexiunea fără fir, în scopul de a economisi energie.

Notă produs 3/5

Verdict

Recomandat specialiștilor!Routerul Belkin AC 1000 DB Wi-Fi Dual-Band AC+ Gigabit oferă o experiență de utilizare bună, mai ales în cazul rețelelor fără fir care funcționează pe frecvența de 5 GHz. Este evident axat pe standardele moderne pentru conexiunile fără fir, precum IEEE 802.11ac și IEEE 802.11n. Dacă sunteți genul de utilizator care folosește numai dispozitive și gadgeturi noi, ce funcționează bine cu noile standarde pentru rețelele fără fir, Belkin AC 1000 DB și alternativele sale mai scumpe din aceeași familie Belkin, reprezintă routere ce merită luate în considerare. Totuși, luați în calculați și neajunsurile legate de conexiunea prin cablu. Dacă aveți de gând să folosiți mai multe dispozitive conectate la rețea prin fir, este foarte posibil să nu fiți mulțumit de performanța obținută.

Descoperă: Smarthome Recenzii